Waarom zoudt u geen mosselen eten EEN PRACHTIG, KRACHTIG EN GOEDKOOP VOEDSEI Met dit vervaarlijk uitziende instrument, de slagrijf genaamd, worden de kostelijke mosselen van den bodem, opgehaald. genot van een heerlijken mosselmaaltijd over aan onze zuidelijke buren en gebruiken wij slechts 3 millioen van de 60 millioen kg mosselen, die jaarlijks door onze landgenooten worden gevisclit? Ja, waarom? Omdat we nu eenmaal niet van mos selen houden! Zou dit echter niet een door de jaren „ingeroest" vooroordeel zijn, dat, gezien de ontzag lijk groote voordeelen, aan het mosselenverbruik verbonden, beslist overwonnen dient te worden? Zet daarom eens allen tegenzin opzij en. ga mosselen eten! Hiervoor is het niet noodig, dat u de zaclit- glibberige en voor velen weinig appetijtelijk uitziende gevalletjes zóó uit de schaal hetzij ongekookt of gekookt naar binnen werkt. Neen, deze manier van mosselen eten komt zelfs op een der laatste plaatsen, want wij zouden u liever een andere methode willen aanbevelen, waardoor u absoluut niet merkt, dat u deze weekdieren consu meert. Hoe dit mogelijk is? Wel, door het mosselvleesch heel eenvoudig zooveel mogelijk als gewoon vleeseh te gaan beschouwen en behandelen. En hier zijn we meteen op het terrein van de huisvrouw beland, want op haar komt het toch uiteindelijk aan, wan neer we over de mosselbereiding gaan spreken. Laten we eerst vooropstellen, dat het met die be reiding heusch wel loslooptWat er dan zooal te doen valt? Zoodra we de gekweekte en „geknipte" mosselen (geknipte mosselen zijn stuk voor stuk van de trossen losgemaakt, terwijl alle „aanhangsels" zooveel moge lijk verwijderd zijn) in huis hebben, doen we ze onmiddellijk in een groote teil met ruim koud water en spoelen ze hierin flink af door er met een stok krachtig doorheen te roeren. Dan gieten we er het water af. Vervolgens nemen we de mosselen stuk voor stuk tusschen duim en wijsvinger van onze linkerhand en drukken er krachtig op, waardoor we onmiddellijk merken of we met een open mossel te doen hebben. Die open mosselen en tevens ook de gekneusde exemplaren en de slikraosseien, welke laatste het woord zegt het reeds aarde in plaats van mossel vleesch bevatten en daardoor veel zwaarder aan voelen, moeten verwijderd worden. Tegelijkertijd dat we de mosselen één voor één heel vlug de revue laten passeeren, krabben we er met een mesje het lichtgrijze sliblaagje af en trekken er, eveneens met het mesje het zgn. „spinsel" dat is het korte draadje, dat zich in het midden tusschen de randen der schaal bevindt af. De mossolen worden nu nog één of twee keeren goed afgespoeld, waarna we ze in een pan met heel Ter mosselvangst in een pittoreske omgeving. Mosselen? Dat zijn toch van die griezelige glibberbeestenNeen hoor, brrr, dat is niets voor mij," zullen de meeste lezeressen en le zers denken of zeggen, wanneer ze het opschrift van dit artikel lezen. Mosselen niets voor u? Zegt u dat niet te vlug, beste lezeres of lezer, want vooral in deze tijden van vleeschdistribntie en broodrantsoeneering zijn die mosselen juist wel iets voor u, omdat ze het meest krachtige, eiwitrijke en bovendien ook nog goed- koope voedsel vormen, dat u zich maar denken kunt. Om dit laatste te bewijzen, zullen we eens een (Foto's eigen archief) Tholen heeft vele mossel- kweekerijen en jaarlijks worden er dan ook mil- li oen en kilogrammen ver handeld. vergelijking maken tusschen gewoon vleeseh en mosselvleesch. Wanneer u op een goeden dag 314 kg mosselen koopt en het mosselvleesch op welke gewensehte wijze ook gaat bereiden en op tafel brengen, dan geeft u uw liuisgenooten een even voedzamen maal tijd als wanneer u hun 1 kg mager rund- of varkens- vleesc.h voorzet. Die 314 kg mosselen kosten slechts plm. 25 ct., terwijl voor 1 kg vleeseh van normaal goede kwali teit al spoedig f 1.50 betaald wordt. Waarom zijn we dan zoo dom, om bijna iederen dag op onze tafel voedsel te verlangen, dat zesmaal zoo duur en op het oogen,. blik bovendien ook nog moeilijk verkrijgbaar is? Waarom laten we het

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1940 | | pagina 28