SOLIDOX MOSSELEN? Solidox, de nieuwe tandpasta met een nieuw bestanddeel, beschermt Uw tanden tegen tandsteen! TEGEN TANDSTEEN HOE BEREIDT MEN MOSSELENGEHAKT GEBAKKEN MOSSELEN MOSSELENFILOSOOF TOMATENSOEP VAN MOSSELBOUILLON Wat zullen we eten 29 weinig water aan do kook brengen. Om den smaak van het mosselvleeseh fijner en geuriger te maken, voegen we aan het kookwater een paar in <rrovo stukken gesneden uien, een bos peterselie, selderij en wat wortelen toe. Zout kan achterwege blijven, daar het vocht dat vrijkomt tamelijk veel zout bevat. Na 20 minuten koken zijn de mosselschalen open gegaan en kan het mosselvleeseh er uit gehaald worden. Behalve dat we nu van het mossel vleeseh kunnen genieten en er allerlei heerlijkheden van kunnen bereiden, heb ben we ook nog een groote hoeveelheid gratis mosselbouillon verkregen, dien we eerst eenige uren laten bezinken om hem dan door een zeef of vergiet, waarin een dun doekje gelegd is. te gieten. Van dien mosselbouillon gaan we allerlei lekkere soepjes maken, precies als we dat doen met vleesch- bouillon. Houdt u dus veel van tomatensoep, dan gaat u er een tomatensoepje van bereiden, prefereert u een groentesoep, een gebonden soep van witte boonen ofwel een krachtige erwtensoep, dan kan ook hiervoor de mosselbouillon weer als basis dienen. Soep van mosselen, „vleesch" van mosselen, mosselen als hartig hapje in den vorm van croquetten en bitter ballen, kortom: mosselen in allerlei vor men en op welke manier u ze ook op tafel wilt brengen, steeds kunt u er van verzekerd zijn, dat u een versterkend, krachtig voedsel opdient, dat smakelijk, maar vooral ook voordeelig is en ons bovendien vele distributieproblemen kan besparen (4 PERSONEN) 2 a 2y2 kg mosselen, 1 groote ui, 4 eetlepels fijn gehakte peterselie, 200 gram koude aardappelen, 200 gram oud bruin- of wittebrood, 100 gram vette (varkens)-baklappen, 1 ei, peper, zout, nootmuskaat, paneermeel, slaolie of frituurvet. Kook de mosselen gaar (zie het artikel op de vorige bladzijde), verwijder het mosselvleeseh. Maal mosselvleeseh, ui, aardappelen, oud brood en baklappen door een vleeschmolen en vermeng de fijngemalen massa met alle overige ingrediënten. Vorm van het mengsel ballen ter grootte van gehaktballen, wentel deze door paneermeel en bak ze in slaolie of frituurvet, dat zóó heet is gemaakt, dat de vloeistof begint te dampen, langzaam bruin en gaar. Dien het gehakt bij voorkeur met sla op. N.B. Wanneer men aan de massa den vorm van croqetten of bitterballen geeft, kan men deze op dezelfde wijze bakken en als hartig hapje opdienen. (4 PERSONEN) 4 kg mosselen, peper, fijn tafelzout, paneermeel, boter of vet om te bakken. Kook de mosselen op de gewone wijze gaar (zie het artikel op de vorige blad zijde), verwijder het mosselvleeseh uit de schalen, laat het op een vergiet uit lekken en bestrooi het met wat zout en peper. Wentel de mosselen vervolgens door paneermeel en bak ze in het heete vet of de boter, waarin des verkiezen d eerst nog een fijn gesnipperd uitje gefruit is, goudbruin. Dien de mosselen bij aard- appelcroquetten, -koekjes of -puree met gestoofde tomaten, bloemkool of sla. (4 PERSONEN) 350 gram mosselvleeseh (dit wordt van plm. 1 y2 kg mosselen verkregen). 750 gram koude gekookte aardappelen. 1 uitje, een stukje vet of boter, wat melk of mosselbouillon, peper, zout, noot muskaat, fijn gehakte peterselie, wat bouillonaroma, paneermeel. Maal het mosselvleeseh en de aard appelen door een vleeschmolen fijn. Snipper het uitje en laat het even in het gesmolten vet of de gesmolten boter bakken. Vermeng de fijn gemalen massa met het gebakken uitje, het vet of de boter, peper, zout, nootmuskaat, peter selie, bouillonaroma en zooveel melk of mosselbouillon tot een vrij smeuige massa verkregen is. Doe het mengsel over in een vuurvast schoteltje, strooi er wat paneermeel op, leg hier en daar een klontje boter en laat er in een war men oven een mooi bruin korstje op komen. (4 PERSONEN) 1 liter raosselbouillon (zie het arti- j kei op de vorige bladzijde), 1 kg tomaten of y2 blikje tomatenpuree, een stukje foelie, een paar peperkorrels, 1 laurier blad, een stukje Spaansche peper, 1 ui. 40 gram boter of vet, 50 gram bloem, zout, bouillonaroma. Laat de verschillende kruiden met den mosselbouillon en de in stukken gesne den tomaten langzaam aan de kook komen. Wrijf de tomaten, zoodra ze gaar zijn, door een zeef en zeef den bouillon. Smelt de boter of het vet en laat er den gesnipperden ui in fruiten. Voeg er dan roerende de bloem bij, breng het mengsel onder roeren aan de kook en voeg er daarna bij kleine scheut jes tegelijk den warmen bouillon bij. Laat de soep, waaraan de tomaten puree toegevoegd wordt, opnieuw aan de kook komen, laat haar nog eenigen tijd doorkoken en breng haar ten slotte op smaak met zout en wat bouillon- aroma. *7- ?fv..: v ,„NO«"tGtL) Zondag: Schapebout. Gestoofde peren. Aardappelen. Griesmeelpudding. Maandag: Koud vleesch. Witte kool. Aardappelen. Maizenavla. DinsdagVermicellisoep Gehakt. Gestoofde uien. Aardappelen. Woensdag: Filosoof. Fruit. Donderdag: Kop bouillon. Poulet. Snijboonen. Aardappelen. Vrijdag: Gebakken mosselen. Sla. Aardappelen. Lammetjespap. Tandsteen, het grote gevaar voor Uw gebit, zit dikwijls ver borgen achter de tanden, onop gemerkt door iedereen, be halve den tandarts! Mee dogenloos toont hij U aan, dat Uw overigens gezonde tanden be laagd worden door hun grootste vijand: het tandsteen! Laat U niet bedriegen door de schijn, maar zorg, dat Uw tanden van voren zowel als aan de achter zijde vrij zijn van tandsteen. Geef ze een veilige behandeling met Solidox. Deze geheel nieuwe Nederlandse tandpasta maakt de tanden niet alleen blinkend wit, maar houdt ze tevens vrij van tandsteen. Alleen Solidox bevat het bijzon dere preparaat Sulforicinoleaat (Ned. Octrooi 19178), dat de tanden volkomen reinigt, zonder het kostbare tandglazuur aan te tasten. Verzorg Uw tanden voortaan uitsluitend met Solidox. Poets ze 's morgens en 's avonds en laat ze minstens tweemaal per jaar door den tandarts con troleren. Alleen dan blijven Uw tanden vrij van tandsteen, wit, blinkend en gezond! Zaterdag: Stevige tomatensoep. Wentelteefjes. Alleen Solidox bevat Sulforicinoleaat, dat Uw tanden beschermt tegen tandsteen

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1940 | | pagina 29