SOLIDOX
MOSSELEN?
Solidox, de nieuwe tandpasta met
een nieuw bestanddeel, beschermt
Uw tanden tegen tandsteen!
TEGEN TANDSTEEN
HOE BEREIDT MEN
MOSSELENGEHAKT
GEBAKKEN MOSSELEN
MOSSELENFILOSOOF
TOMATENSOEP
VAN MOSSELBOUILLON
Wat zullen we eten
29
weinig water aan do kook brengen.
Om den smaak van het mosselvleeseh
fijner en geuriger te maken, voegen
we aan het kookwater een paar in
<rrovo stukken gesneden uien, een bos
peterselie, selderij en wat wortelen toe.
Zout kan achterwege blijven, daar
het vocht dat vrijkomt tamelijk veel
zout bevat. Na 20 minuten koken zijn
de mosselschalen open gegaan en kan
het mosselvleeseh er uit gehaald worden.
Behalve dat we nu van het mossel
vleeseh kunnen genieten en er allerlei
heerlijkheden van kunnen bereiden, heb
ben we ook nog een groote hoeveelheid
gratis mosselbouillon verkregen, dien
we eerst eenige uren laten bezinken om
hem dan door een zeef of vergiet,
waarin een dun doekje gelegd is. te
gieten. Van dien mosselbouillon gaan
we allerlei lekkere soepjes maken,
precies als we dat doen met vleesch-
bouillon.
Houdt u dus veel van tomatensoep,
dan gaat u er een tomatensoepje van
bereiden, prefereert u een groentesoep,
een gebonden soep van witte boonen
ofwel een krachtige erwtensoep, dan
kan ook hiervoor de mosselbouillon
weer als basis dienen.
Soep van mosselen, „vleesch" van
mosselen, mosselen als hartig hapje in
den vorm van croquetten en bitter
ballen, kortom: mosselen in allerlei vor
men en op welke manier u ze ook op
tafel wilt brengen, steeds kunt u er van
verzekerd zijn, dat u een versterkend,
krachtig voedsel opdient, dat smakelijk,
maar vooral ook voordeelig is en ons
bovendien vele distributieproblemen kan
besparen
(4 PERSONEN)
2 a 2y2 kg mosselen, 1 groote ui, 4
eetlepels fijn gehakte peterselie, 200
gram koude aardappelen, 200 gram oud
bruin- of wittebrood, 100 gram vette
(varkens)-baklappen, 1 ei, peper, zout,
nootmuskaat, paneermeel, slaolie of
frituurvet.
Kook de mosselen gaar (zie het artikel
op de vorige bladzijde), verwijder het
mosselvleeseh. Maal mosselvleeseh, ui,
aardappelen, oud brood en baklappen
door een vleeschmolen en vermeng de
fijngemalen massa met alle overige
ingrediënten. Vorm van het mengsel
ballen ter grootte van gehaktballen,
wentel deze door paneermeel en bak ze
in slaolie of frituurvet, dat zóó heet is
gemaakt, dat de vloeistof begint te
dampen, langzaam bruin en gaar.
Dien het gehakt bij voorkeur met sla
op.
N.B. Wanneer men aan de massa den
vorm van croqetten of bitterballen geeft,
kan men deze op dezelfde wijze bakken
en als hartig hapje opdienen.
(4 PERSONEN)
4 kg mosselen, peper, fijn tafelzout,
paneermeel, boter of vet om te bakken.
Kook de mosselen op de gewone wijze
gaar (zie het artikel op de vorige blad
zijde), verwijder het mosselvleeseh uit
de schalen, laat het op een vergiet uit
lekken en bestrooi het met wat zout en
peper.
Wentel de mosselen vervolgens door
paneermeel en bak ze in het heete vet
of de boter, waarin des verkiezen d eerst
nog een fijn gesnipperd uitje gefruit is,
goudbruin. Dien de mosselen bij aard-
appelcroquetten, -koekjes of -puree met
gestoofde tomaten, bloemkool of sla.
(4 PERSONEN)
350 gram mosselvleeseh (dit wordt
van plm. 1 y2 kg mosselen verkregen).
750 gram koude gekookte aardappelen.
1 uitje, een stukje vet of boter, wat melk
of mosselbouillon, peper, zout, noot
muskaat, fijn gehakte peterselie, wat
bouillonaroma, paneermeel.
Maal het mosselvleeseh en de aard
appelen door een vleeschmolen fijn.
Snipper het uitje en laat het even in het
gesmolten vet of de gesmolten boter
bakken. Vermeng de fijn gemalen massa
met het gebakken uitje, het vet of de
boter, peper, zout, nootmuskaat, peter
selie, bouillonaroma en zooveel melk of
mosselbouillon tot een vrij smeuige
massa verkregen is. Doe het mengsel
over in een vuurvast schoteltje, strooi
er wat paneermeel op, leg hier en daar
een klontje boter en laat er in een war
men oven een mooi bruin korstje op
komen.
(4 PERSONEN)
1 liter raosselbouillon (zie het arti- j
kei op de vorige bladzijde), 1 kg tomaten
of y2 blikje tomatenpuree, een stukje
foelie, een paar peperkorrels, 1 laurier
blad, een stukje Spaansche peper, 1 ui.
40 gram boter of vet, 50 gram bloem,
zout, bouillonaroma.
Laat de verschillende kruiden met den
mosselbouillon en de in stukken gesne
den tomaten langzaam aan de kook
komen. Wrijf de tomaten, zoodra ze
gaar zijn, door een zeef en zeef den
bouillon. Smelt de boter of het vet en
laat er den gesnipperden ui in fruiten.
Voeg er dan roerende de bloem bij,
breng het mengsel onder roeren aan de
kook en voeg er daarna bij kleine scheut
jes tegelijk den warmen bouillon bij.
Laat de soep, waaraan de tomaten
puree toegevoegd wordt, opnieuw aan
de kook komen, laat haar nog eenigen
tijd doorkoken en breng haar ten slotte
op smaak met zout en wat bouillon-
aroma.
*7- ?fv..: v
,„NO«"tGtL)
Zondag: Schapebout.
Gestoofde peren.
Aardappelen.
Griesmeelpudding.
Maandag: Koud vleesch.
Witte kool.
Aardappelen.
Maizenavla.
DinsdagVermicellisoep
Gehakt.
Gestoofde uien.
Aardappelen.
Woensdag: Filosoof.
Fruit.
Donderdag: Kop bouillon.
Poulet.
Snijboonen.
Aardappelen.
Vrijdag:
Gebakken mosselen.
Sla.
Aardappelen.
Lammetjespap.
Tandsteen, het grote gevaar
voor Uw gebit, zit dikwijls ver
borgen achter de tanden, onop
gemerkt door iedereen, be
halve den tandarts! Mee
dogenloos toont hij U aan, dat
Uw overigens gezonde tanden be
laagd worden door hun grootste
vijand: het tandsteen! Laat U
niet bedriegen door de schijn,
maar zorg, dat Uw tanden van
voren zowel als aan de achter
zijde vrij zijn van tandsteen.
Geef ze een veilige behandeling
met Solidox. Deze geheel nieuwe
Nederlandse tandpasta maakt de
tanden niet alleen blinkend wit,
maar houdt ze tevens vrij van
tandsteen.
Alleen Solidox bevat het bijzon
dere preparaat Sulforicinoleaat
(Ned. Octrooi 19178), dat de
tanden volkomen reinigt, zonder
het kostbare tandglazuur aan te
tasten. Verzorg Uw tanden
voortaan uitsluitend met Solidox.
Poets ze 's morgens en 's avonds
en laat ze minstens tweemaal
per jaar door den tandarts con
troleren. Alleen dan blijven Uw
tanden vrij van tandsteen, wit,
blinkend en gezond!
Zaterdag: Stevige tomatensoep.
Wentelteefjes.
Alleen Solidox bevat Sulforicinoleaat, dat
Uw tanden beschermt tegen tandsteen