De Zeeuwse lie
Mosselen
't Is een en al leven en tierig bedrijf aan de erseksche
haventjes, waar de mosselvangst wordt aangevoerd.
W"%e Zeeuwsche mosselen maken van 't jaar een
goede kans. Yleesch en visch zijn schaarsch,
en overal wordt naar aanvulling daarvoor gezocht.
Mosselen hergen onze Zeeuwsche vischwateren nog
in overvloed, de vangst hrengt weinig gevaren mee
in vergelijking met de gewone visscherij en de
Zeeuwsche mosselvisscliers weten van de gelegen
heid gebruik te maken om hun product populair
te maken door hreede reclamecampagnes. Duitsch-
land neemt reeds groote partijen af en ook België
büjft nog altijd een behoorlijke klant.
Maar 't gaat erom, nu ook in eigen land dit koste-
Bij balen vol worden de mosselen ter verzending gewogen en gereedgemaakt
om door de liefhebbers tot honderderlei gerechten te worden verwerkt.
In groote partijen worden de mosselen
versch naar Duitsehland verzonden.
In de inmakerijen worden de mosselen voor de verwerking eerst zorgvuldig gereinigd.
De mooiste exemplaren wordenuitgezocht
en voorloopig in Keulsche potten ingemaakt.
Naderhand komen ze dan keurig en hy
giënisch in de daarvoor speciaal vervaar
digde glazen potjes verpakt in den handel.
Wie in het veen zit, kijkt niet op een turfje!
lijk product tot volksvoedsel te maken. En dat lukt nog het
best met de ingemaakte mosselen. Vandaar dat in centra van
mosselvangst, Yerseke en Philippine, moderne en bloeiende
bedrijven voor het conserveeren van mosselen aan 't groeien
zijn. En als het eindelijk lukken zou, de Hollanders zoo voor
de mosselen te winnen, dan mogen de Zeeuwen hopen, ook
voor de toekomst nog wat te winnen bij de voedingsproblemen
van den oorlogstijd.
De erseksche burgervader, die hartelijk
meeleeft met het wel en wee van zijn zoo
herhaaldelijk zwaar getroffen gemeente
naren, en die telkens weer het initiatief
neemt tot nieuwe plannen en onderne
mingen, heeft aan de mosselen zoogoed als
aan de oesters zijn hart verpand.
(Klgon opnamen)