Kiiblev KOOPOPUWZEEPBONNEN SUNLIGHTZEEP EEN HEERLIJK APPELTOETJE *uftlenM,practi4cke japonnen,! APPELSCHOTELTJE APPELPUDDING APPELKOEKJES RIJST MET APPELS APPELOMELET W at zuil zullen ive eten 29 kanten van de 30 st. voor hot wreef gedeelte 1 st. minderen, dus: 2e naald: reelit. 3e naald: averecht. 4e naald: 11 r., 2 st. r. te zamen breien, 28 r., een overhaling, 11 r. 5e naald: averecht. Ge naald: 10 r., 2 st. r. te zamen breien, 28 r., een overhaling, 10 r. 7e naald: averecht. 8e naald: 9 r., 2 st. r. te zamen breien, 28 r., een overhaling, 9 r. Op deze wijze gaan we door, tot we nog 30 st. overhebben. Daarna breien we 14 naalden zonder minderen, waarna we aan het begin van iedere volgende naald 2 st. te zamen breien, tot we nog 14 st. overhebben: deze 14 st. kanten we dan hij de volgende naald in ééns af. De tweede kous breien we op dezelfde, doch tegengestelde wijze. Aan den bovenkant maken we een zoompje, waardoor we eventueel elastiek kunnen rijgen. In het splitje naaien we de ritssluiting. Voor de stevigheid kun nen we onder hiel- en wreefgedeelte door den schoenmaker een stukje leer laten stikken. Ten slotte naaien we onder het wreefgedeelte een stukje elastiek, dat we aan den binnenkant door middel van een drukknoopje sluiten. (4 PERSONEN) 4 groote appels (goudreinetten of bellefleurs), 1 eetlepel suiker, eenstukje boter, wat gemalen beschuit, 1 thee lepeltje kaneel. Boor de appels en schil zo. Vermeng de gemalen beschuit met de kaneel en de suiker. Doe in een vuurvast schoteltje een bodempje water, leg er eenige klont jes boter in, plaats er de appels in, vul de opening met het mengsel, strooi over de appels wat suiker en zet het schoteltje in een warmen oven. Laat de appels zacht worden, doch zorg er voor, dat ze niet stuk gaan en dien het toetje in het schoteltje op. (4 PERSONEN) 750 gram zure appels, 6 blaadjes witte gelatine, 3 eetlepels honing, iy2 dl water. Schil de appels, snijd ze in vierde partjes, verwijder de klokhuizen en breng ze met het water aan de kook. Laat ze tot moes koken, wrijf dit door een paardenharen zeef. Laat de gela tine in koud water weeken, knijp de blaadjes na plm. 10 minuten uit en roer de gelatine door het heete appel moes. Vermeng het moes daarna met den honing, laat de massa onder af en toe roeren geleiachtig worden en vul er vervolgens een met koud water om- gespoelden puddingvorm mee. Laat den pudding koud en stijf worden en stort hem op een vochtigen schotel. Geef er een vanillesaus bij. (4 PERSONEN) y2 pond bloem, 1/i liter melk, wat lauw water, 15 gram gist, een snufje zout, een paar zure appels, vet of boter om te bakken. Maak in het midden van do bloem, die in een kom is gedaan, een kuiltje. Giet er een scheutje van de melk, waar in de gist is opgelost, in. Vermeng een gedeelte van de bloem met de vloeistof en laat dit zetsel een kwartier op een niet te warme plaats rijzen. Voeg er daarna de rest van de melk, het water en tevens het zout bij en laat het deég opnieuw een uur rijzen. Roer er ten slotte de geschilde en gesnipperde appelen doorheen en bak van het beslag kleine koekjes (ter grootte van drie in de pan) in het heete vet of de boter. Dien de koekjes warm op, bestrooid met suiker. (4 PERSONEN) 200 gram rijst, 1 pond zure appels, 1 ons suiker, een snjifje zout. Wasch de rijst in een zeef en voeg op ieder kopje rijst 3 kopjes water toe. Voeg er ook het zout bij en laat de rijst, plm. 15 minuten koken. Leg er dan de in partjes gesneden appels bovenop en laat den inhoud van de pan nog plm. 15 minuten koken. Roer er dan de suiker doorheen, doe de rijst over üi een glazen schaal en dien het gerecht koud of warm op. (6 PERSONEN) 2 eieren, 175 g bloem, 100 g suiker, y2 dl water, een snufje zout, y2 eet lepel bakpoeder, 1 pakje vanillesuiker. Voor het vulsel: 1 kg tippelen, 50 g suiker. Roer de eierdooiers met de suiker en het water tot een schuimige, gladde massa. Vermeng de bloem met het bakpoeder en de vanillesuiker, voeg dit mengsel bij de eierdooiermassa en schep er vervolgens zoo luchtig moge lijk het stijfgeklopte eiwit doorheen. Doe het deeg in een met boter of olie bestreken en met een weinig bloem bestoven springvorm en laat het in een tamelijk warmen oven plm. l/2 uur bakken. Kook intusschen van de appe len op de gewone wijze moes, zeef dit en vermeng het met suiker naar smaak. Snij het gebak, dat eerst bekoeld moet zijn, in lagen, vul ze met appelmoes en leg de lagen vervolgens weer op elkaar. Garneer de omelet desverkiezende met wat poedersuiker. Zondag Lamsbout. Worteltjes. Aardappelen. Vauillevla. Maandag: Tomatensoep. Koud vleesc.h Knolletjes. Aardappelen. Dinsdag: Broodgehakt. Andijvie. Aardappelen. Appelschoteltje. W oensdag Groentesoep. Gebakken bloedworst. Savoyekool. Aardappelen. Donderdag Gestoofde aardappelen met ham en kaas. Gesmoorde, uien. Hangop. Vrijdag: Stevige preisoep. Drie in de pan. Zaterdag: Saucijsjes. Roodekool. Aardappelen. Oitroenpap. Catalogus gratis. - Zoo noodig worden adressen, waar Kübler-kleeding verkrijgbaar is, gaarne verstrekt door de hoofdvertegenwoordiging Firma G. H. TE KORTSCHOT, Winterswijk 11. Telefoon 2391.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1940 | | pagina 29