Kiiblev
KOOPOPUWZEEPBONNEN
SUNLIGHTZEEP
EEN HEERLIJK
APPELTOETJE
*uftlenM,practi4cke japonnen,!
APPELSCHOTELTJE
APPELPUDDING
APPELKOEKJES
RIJST MET APPELS
APPELOMELET
W at zuil
zullen ive
eten
29
kanten van de 30 st. voor hot wreef
gedeelte 1 st. minderen, dus:
2e naald: reelit.
3e naald: averecht.
4e naald: 11 r., 2 st. r. te zamen
breien, 28 r., een overhaling, 11 r.
5e naald: averecht.
Ge naald: 10 r., 2 st. r. te zamen
breien, 28 r., een overhaling, 10 r.
7e naald: averecht.
8e naald: 9 r., 2 st. r. te zamen
breien, 28 r., een overhaling, 9 r.
Op deze wijze gaan we door, tot we
nog 30 st. overhebben. Daarna breien
we 14 naalden zonder minderen, waarna
we aan het begin van iedere volgende
naald 2 st. te zamen breien, tot we nog
14 st. overhebben: deze 14 st. kanten
we dan hij de volgende naald in ééns af.
De tweede kous breien we op dezelfde,
doch tegengestelde wijze.
Aan den bovenkant maken we een
zoompje, waardoor we eventueel elastiek
kunnen rijgen. In het splitje naaien we
de ritssluiting. Voor de stevigheid kun
nen we onder hiel- en wreefgedeelte
door den schoenmaker een stukje leer
laten stikken. Ten slotte naaien we onder
het wreefgedeelte een stukje elastiek, dat
we aan den binnenkant door middel
van een drukknoopje sluiten.
(4 PERSONEN)
4 groote appels (goudreinetten of
bellefleurs), 1 eetlepel suiker, eenstukje
boter, wat gemalen beschuit, 1 thee
lepeltje kaneel.
Boor de appels en schil zo. Vermeng
de gemalen beschuit met de kaneel en
de suiker. Doe in een vuurvast schoteltje
een bodempje water, leg er eenige klont
jes boter in, plaats er de appels in, vul
de opening met het mengsel, strooi
over de appels wat suiker en zet het
schoteltje in een warmen oven.
Laat de appels zacht worden, doch
zorg er voor, dat ze niet stuk gaan en
dien het toetje in het schoteltje op.
(4 PERSONEN)
750 gram zure appels, 6 blaadjes
witte gelatine, 3 eetlepels honing, iy2
dl water.
Schil de appels, snijd ze in vierde
partjes, verwijder de klokhuizen en
breng ze met het water aan de kook.
Laat ze tot moes koken, wrijf dit door
een paardenharen zeef. Laat de gela
tine in koud water weeken, knijp de
blaadjes na plm. 10 minuten uit en
roer de gelatine door het heete appel
moes. Vermeng het moes daarna met
den honing, laat de massa onder af en
toe roeren geleiachtig worden en vul
er vervolgens een met koud water om-
gespoelden puddingvorm mee. Laat
den pudding koud en stijf worden en
stort hem op een vochtigen schotel.
Geef er een vanillesaus bij.
(4 PERSONEN)
y2 pond bloem, 1/i liter melk, wat
lauw water, 15 gram gist, een snufje
zout, een paar zure appels, vet of boter
om te bakken.
Maak in het midden van do bloem,
die in een kom is gedaan, een kuiltje.
Giet er een scheutje van de melk, waar
in de gist is opgelost, in. Vermeng een
gedeelte van de bloem met de vloeistof
en laat dit zetsel een kwartier op een
niet te warme plaats rijzen. Voeg er
daarna de rest van de melk, het water
en tevens het zout bij en laat het deég
opnieuw een uur rijzen. Roer er ten
slotte de geschilde en gesnipperde
appelen doorheen en bak van het beslag
kleine koekjes (ter grootte van drie in
de pan) in het heete vet of de boter.
Dien de koekjes warm op, bestrooid met
suiker.
(4 PERSONEN)
200 gram rijst, 1 pond zure appels, 1
ons suiker, een snjifje zout.
Wasch de rijst in een zeef en voeg op
ieder kopje rijst 3 kopjes water toe.
Voeg er ook het zout bij en laat de rijst,
plm. 15 minuten koken. Leg er dan
de in partjes gesneden appels bovenop
en laat den inhoud van de pan nog plm.
15 minuten koken.
Roer er dan de suiker doorheen, doe
de rijst over üi een glazen schaal en
dien het gerecht koud of warm op.
(6 PERSONEN)
2 eieren, 175 g bloem, 100 g suiker,
y2 dl water, een snufje zout, y2 eet
lepel bakpoeder, 1 pakje vanillesuiker.
Voor het vulsel: 1 kg tippelen, 50 g
suiker.
Roer de eierdooiers met de suiker en
het water tot een schuimige, gladde
massa. Vermeng de bloem met het
bakpoeder en de vanillesuiker, voeg
dit mengsel bij de eierdooiermassa en
schep er vervolgens zoo luchtig moge
lijk het stijfgeklopte eiwit doorheen.
Doe het deeg in een met boter of olie
bestreken en met een weinig bloem
bestoven springvorm en laat het in
een tamelijk warmen oven plm. l/2 uur
bakken. Kook intusschen van de appe
len op de gewone wijze moes, zeef dit
en vermeng het met suiker naar smaak.
Snij het gebak, dat eerst bekoeld moet
zijn, in lagen, vul ze met appelmoes en
leg de lagen vervolgens weer op elkaar.
Garneer de omelet desverkiezende met
wat poedersuiker.
Zondag
Lamsbout.
Worteltjes.
Aardappelen.
Vauillevla.
Maandag:
Tomatensoep.
Koud vleesc.h
Knolletjes.
Aardappelen.
Dinsdag:
Broodgehakt.
Andijvie.
Aardappelen.
Appelschoteltje.
W oensdag
Groentesoep.
Gebakken bloedworst.
Savoyekool.
Aardappelen.
Donderdag
Gestoofde aardappelen
met ham en kaas.
Gesmoorde, uien.
Hangop.
Vrijdag:
Stevige preisoep.
Drie in de pan.
Zaterdag:
Saucijsjes.
Roodekool.
Aardappelen.
Oitroenpap.
Catalogus gratis. - Zoo noodig worden adressen, waar Kübler-kleeding
verkrijgbaar is, gaarne verstrekt door de hoofdvertegenwoordiging
Firma G. H. TE KORTSCHOT, Winterswijk 11. Telefoon 2391.