a kAl.ODMKMA Houdt U van koolraap? l i 7 lootteL Wat zuil eten zullen we mi DIT jfle hie ewL 29 OM ZEKER TE ZIJN. GELIEVE U OP HET HANDELSMERK) JHCT SCHAAKBORD" TE l£HEN I GESTOOFDE KOOLRAAP (4 PERSONEN) 2 kleine koolrapen, 2 dl melk, 25 g boter, 25 g bloem, zout, peper, noot muskaat. Schil de koolrapen, snijd ze in dunne plakken en maak van de plakjes dunne reepjes. Zet ze op met weinig water en zout en kook de groente ongeveer 25 tot 30 minuten gaar. Giet ze in een vergiet en laat ze uitlekken. Smelt voor de saus de boter, voeg er de bloem bij en daarna onder voortdtirend roeren de melk. Laat het sausje doorkoken, maak het met zout, peper en nootmuskaat op smaak. Roer de groenten er door, laat ze op een zacht vuur nog even stoven, dien ze op in een dekschaal en rasp er nog wat nootmuskaat over. KOOLRAAP MET AARDAPPE LEN EN LAMSVLEESCH (4 PERSONEN) 1 groote koolraap met het groen, 1 kg aardappelen, 400 g lamsvleesch, 1 dl melk, 25 g vet, zout, peper, nootmus kaat. Schil de koolraap en snijd ze in stok jes, zet ze samen met de fijne groene blaadjes, wat water en zout op en kook alles samen half gaar. Voeg er dan de geschilde aardappelen bij en kook de massa gaar. Smelt intusschen het vet, leg het vleesch, dat met zout en peper is bestrooid er in en bak het bruin. Giet vervolgens een scheutje water bij de jus en laat het vleesch gaar stoven. Stamp intusschen de aardappelen en de groen ten fijn, giet de jus van het vleesch er bij en maak den stamppot met zout, peper en nootmuskaat op smaak. Dien den stamppot op in een verwarmde dek schaal en leg het vleesch er op. KOOLRAAP MET KAAS EN HARDE EIEREN (4 PERSONEN) 2 kleine koolrapen met het groen, 25 gram vet of boter, 2 y2 dl melk, 25 g bloem, 35 g kaas, 1 2 eieren, zout, peper. Schil de koolrapen en snijd ze in reep jes, snijd het groen fijn en kook die samen ongeveer aur gaar. Smelt voor de saus de boter, voeg de bloem er bij en onder goed roeren de melk. Laat het sausje doorkoken en binden. Roer er vervolgens de geraspte kaas, de hard gekookte eieren, die in stukjes zijn ge sneden en de groenten door en laat alles samen even zachtjes stoven. SCHOTELTJE VAN KOOLRAAP MET SPEK {4 PERSONEN) 2 kleine koolrapen, 200 g spek, 1 ui zout, peper, nootmuskaat, 2 dl melk, 25 g bloem, paneermeel, wat vet of boter. Schil de groenten, snijd ze in dunne plakken en verdeel deze in dunne reep jes. Kook ze in weinig water met zout gaar, laat ze op een vergiet uitlekken. Snijd het spek in blokjes en laat het in een pan met dikken bodem zachtjes uithakken. Voeg er den gesnipperden ui bij en laat dezen even fruiten. Strooi er vervolgens de bloem door en giet de melk er bij. Laat het sausje onder voort durend roeren doorkoken, maak het met zout, peper en nootmuskaat op smaak. Roer er de groenten door, doe de massa in een vuurvasten schotel, strooi er wat paneermeel over en leg er hier en daar een kluitje boter of vet op. Laat het schoteltje in een warmen oven bruin worden. GEVULDE KOOLRAAP (4 PERSONEN) 4 kleine koolrapen, 200 g runder- en varkensgehakt, zout, peper, nootmus kaat, 35 g boter of vet, 1 snee oud brood. Schil de koolrapen, snijd er een dek seltje af en hol ze vervolgens uit. Kook ze bijna gaar in water met zout. Laat ze voorzichtig uitlekken. Vermeng in tusschen het vleesch met elkaar, maak het op smaak met zout, peper en noot muskaat. Week het brood in kokend water, druk het uit en kneed het door het vleesch. Smelt een gedeelte van de boter in een pan, leg het gehakt er in en roer het zoo lang tot het lichtgrijs van kleur is. Vul er de koolrapen mee. Zet ze in een vuurvasten schotel, giet wat water in het schoteltje en leg er een paar kluitjes boter in. Laat de koolraap in een warmen oven gaar worden. Leg voor het presenteeren op iedere kool raap een dekseltje, dat mee gaar ge kookt is. Zondag: Varkenslapjes. Bloemkool- Aardappelen. Choeoladevla. Maandag: Bloemkoolsoep. Aardappelgehakti. Zuurkool. Aardappelen. Dinsdag: Lamscoteletten. Koolraap. Aardappelen. Griesmeelpudding. Woensdag: Gebakken spek. Heete bliksem. Gebakken grutjes. Donderdag: Hachée. Gesmoorde uien. Aardappelen. Maïzenavla. Vrijdag: Zaterdag: Macaronisoep. Gebakken kaas. Sla. Aardappelen. Runderlapjes. Gestoofde bieten. Aardappelen. Citroenpap. (Ut UW OU Heeft een onjuiste of onvoldoende huidverzorging Uw huid op deze plaats slap en rimpelig laten worden? Nog is het tijd om in te grijpen! Het ont breken van een doeltreffende reiniging van de huidporiën en onvoldoende voeding van het huidweefsel hebben een verslapping van de huid ten ge volge gehad. Voorkomt te juister tijd dit gevreesde verschijnsel door toe passing van een rationeele huidverzorging, die de natuurlijke functies van de huid ondersteunt en completeert. De Kaloderma-Schoonheidsprepa raten zijn samengesteld op basis van de laatste biologisch-cosmetische onder zoekingen. Na een kortstondig gebruik zult U constateeren, dat zij Uw huid weer elastisch, soepel en frisch maken. Als U iets naders over de verbluffende werking van deze nieuwe preparaten wilt weten, vult U dan onderstaande coupon even in. U krijgt dan kosteloos een proefpakket toegezonden en bo vendien ons boekje „Kaloderma-Schoonheidspreparaten", waarin alles staat, wat de dames van de hedendaagsche huidverzorging moeten weten. KALODEKXA-REUIICItltGSCREHE Dooien: F. .75 en Potten: F. 2. KALODERIA-AKTITCXERE Tuben: F. .50 en F. 1.Potten: F. 2. KALODERHA - GESICHTSWASSER Flacons: F. 1.35 en F. 2. KALODERHA-TAGE8CREIE Tuben: F. .50 en F. 1.Potten: F. 2.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1940 | | pagina 29