a
kAl.ODMKMA
Houdt U van koolraap?
l
i
7
lootteL
Wat zuil
eten
zullen we
mi
DIT jfle hie
ewL
29
OM ZEKER TE ZIJN. GELIEVE U OP HET
HANDELSMERK) JHCT SCHAAKBORD" TE l£HEN I
GESTOOFDE KOOLRAAP
(4 PERSONEN)
2 kleine koolrapen, 2 dl melk, 25 g
boter, 25 g bloem, zout, peper, noot
muskaat.
Schil de koolrapen, snijd ze in dunne
plakken en maak van de plakjes dunne
reepjes. Zet ze op met weinig water en
zout en kook de groente ongeveer 25 tot
30 minuten gaar. Giet ze in een vergiet
en laat ze uitlekken. Smelt voor de saus
de boter, voeg er de bloem bij en daarna
onder voortdtirend roeren de melk.
Laat het sausje doorkoken, maak het
met zout, peper en nootmuskaat op
smaak.
Roer de groenten er door, laat ze op
een zacht vuur nog even stoven, dien ze
op in een dekschaal en rasp er nog wat
nootmuskaat over.
KOOLRAAP MET AARDAPPE
LEN EN LAMSVLEESCH
(4 PERSONEN)
1 groote koolraap met het groen, 1
kg aardappelen, 400 g lamsvleesch, 1
dl melk, 25 g vet, zout, peper, nootmus
kaat.
Schil de koolraap en snijd ze in stok
jes, zet ze samen met de fijne groene
blaadjes, wat water en zout op en kook
alles samen half gaar. Voeg er dan de
geschilde aardappelen bij en kook de
massa gaar. Smelt intusschen het vet,
leg het vleesch, dat met zout en peper
is bestrooid er in en bak het bruin. Giet
vervolgens een scheutje water bij de jus
en laat het vleesch gaar stoven. Stamp
intusschen de aardappelen en de groen
ten fijn, giet de jus van het vleesch er bij
en maak den stamppot met zout, peper
en nootmuskaat op smaak. Dien den
stamppot op in een verwarmde dek
schaal en leg het vleesch er op.
KOOLRAAP MET KAAS EN
HARDE EIEREN
(4 PERSONEN)
2 kleine koolrapen met het groen, 25
gram vet of boter, 2 y2 dl melk, 25 g
bloem, 35 g kaas, 1 2 eieren, zout,
peper.
Schil de koolrapen en snijd ze in reep
jes, snijd het groen fijn en kook die
samen ongeveer aur gaar. Smelt voor
de saus de boter, voeg de bloem er bij
en onder goed roeren de melk. Laat het
sausje doorkoken en binden. Roer er
vervolgens de geraspte kaas, de hard
gekookte eieren, die in stukjes zijn ge
sneden en de groenten door en laat alles
samen even zachtjes stoven.
SCHOTELTJE VAN KOOLRAAP
MET SPEK
{4 PERSONEN)
2 kleine koolrapen, 200 g spek, 1 ui
zout, peper, nootmuskaat, 2 dl melk,
25 g bloem, paneermeel, wat vet of
boter.
Schil de groenten, snijd ze in dunne
plakken en verdeel deze in dunne reep
jes. Kook ze in weinig water met zout
gaar, laat ze op een vergiet uitlekken.
Snijd het spek in blokjes en laat het
in een pan met dikken bodem zachtjes
uithakken. Voeg er den gesnipperden ui
bij en laat dezen even fruiten. Strooi er
vervolgens de bloem door en giet de
melk er bij. Laat het sausje onder voort
durend roeren doorkoken, maak het
met zout, peper en nootmuskaat op
smaak. Roer er de groenten door, doe
de massa in een vuurvasten schotel,
strooi er wat paneermeel over en leg er
hier en daar een kluitje boter of vet op.
Laat het schoteltje in een warmen oven
bruin worden.
GEVULDE KOOLRAAP
(4 PERSONEN)
4 kleine koolrapen, 200 g runder- en
varkensgehakt, zout, peper, nootmus
kaat, 35 g boter of vet, 1 snee oud brood.
Schil de koolrapen, snijd er een dek
seltje af en hol ze vervolgens uit. Kook
ze bijna gaar in water met zout. Laat
ze voorzichtig uitlekken. Vermeng in
tusschen het vleesch met elkaar, maak
het op smaak met zout, peper en noot
muskaat. Week het brood in kokend
water, druk het uit en kneed het door
het vleesch. Smelt een gedeelte van de
boter in een pan, leg het gehakt er in
en roer het zoo lang tot het lichtgrijs van
kleur is. Vul er de koolrapen mee. Zet
ze in een vuurvasten schotel, giet wat
water in het schoteltje en leg er een
paar kluitjes boter in. Laat de koolraap
in een warmen oven gaar worden. Leg
voor het presenteeren op iedere kool
raap een dekseltje, dat mee gaar ge
kookt is.
Zondag: Varkenslapjes.
Bloemkool-
Aardappelen.
Choeoladevla.
Maandag: Bloemkoolsoep.
Aardappelgehakti.
Zuurkool.
Aardappelen.
Dinsdag: Lamscoteletten.
Koolraap.
Aardappelen.
Griesmeelpudding.
Woensdag: Gebakken spek.
Heete bliksem.
Gebakken grutjes.
Donderdag: Hachée.
Gesmoorde uien.
Aardappelen.
Maïzenavla.
Vrijdag:
Zaterdag:
Macaronisoep.
Gebakken kaas.
Sla.
Aardappelen.
Runderlapjes.
Gestoofde bieten.
Aardappelen.
Citroenpap.
(Ut UW
OU
Heeft een onjuiste of onvoldoende huidverzorging Uw huid op deze plaats
slap en rimpelig laten worden? Nog is het tijd om in te grijpen! Het ont
breken van een doeltreffende reiniging van de huidporiën en onvoldoende
voeding van het huidweefsel hebben een verslapping van de huid ten ge
volge gehad. Voorkomt te juister tijd dit gevreesde verschijnsel door toe
passing van een rationeele huidverzorging, die de natuurlijke functies van
de huid ondersteunt en completeert. De Kaloderma-Schoonheidsprepa
raten zijn samengesteld op basis van de laatste biologisch-cosmetische onder
zoekingen. Na een kortstondig gebruik zult U constateeren, dat zij Uw huid
weer elastisch, soepel en frisch maken. Als U iets naders over de verbluffende
werking van deze nieuwe preparaten wilt weten, vult U dan onderstaande
coupon even in. U krijgt dan kosteloos een proefpakket toegezonden en bo
vendien ons boekje „Kaloderma-Schoonheidspreparaten", waarin alles
staat, wat de dames van de hedendaagsche huidverzorging moeten weten.
KALODEKXA-REUIICItltGSCREHE
Dooien: F. .75 en Potten: F. 2.
KALODERIA-AKTITCXERE
Tuben: F. .50 en F. 1.Potten: F. 2.
KALODERHA - GESICHTSWASSER
Flacons: F. 1.35 en F. 2.
KALODERHA-TAGE8CREIE
Tuben: F. .50 en F. 1.Potten: F. 2.