UIT ONS MENU Uit een ouden mantel VOEDZAME GROENTESOEF VAN PAARDENVLEESCH ELBEO t 31 |1(i()0 1600. Japon van twee soorten stof, hals afgewerkt met kraag, sluit met knoopen en knoopsgaten, schouder en rugstuk, rok met voorbaan. Be- noodlgde stof: 1.25 m geruite stof van 140 cm breed; 1.25 m effen stof van 1 40 cm breed. Van alle in deze rubriek afgebeelde genummerde costuums, die ont- leend zijn aan het mode-album Winterweelde zijn patronen verkrijgbaar tegen den prijs van 50 ets. voor complets, 35 ets. voor mantels en japonnen en 20 ets. voor rokken, blouses, kleine avondjasjes en kinderkleeding. Bij bestelling vooral opgeven het gewensehte maat nummer. Bestellingen kunnen geschieden bij uw agent of bezorger; door girostorting op No. 293631; door toezending van het bedrag per post wissel of In postzegels aan het 1 599. Japon van effen stof, kleine revers, sluit met knoopen en knoops gaten, in rug en voorpand ingezette blezen. Benoodlgde stof2.50 m van 1 40 cm bre?d. Verkrijgbaar in de maten 40-42- 44-46 1602. Japon van effen stof, Ingezet schouderstuk, sluiting met knoopen en knoopsgaten, rok met voorbaan, stlksel- cjarneering. Benoodlgde stof: 2.75 m .•an 1 40 cm breed. 1846. Japon van twee soorten stof, schouder-, rugstuk, voor- en achter baan van gestreept, mouw en zijbanen van effen, sluit met knoopen en knoops gaten. Benoodlgde stof 1.80 m effen stof van 130 cm breed 1.50 m ge streept van 90 cm breed. PATRONENKANTOOR „PAN OR A NASSAU PLEIN 1, HAARLEM waarbij 5 ets. extra voor toezending per post verschuldigd is. Men kan echter de patronen ook afhalen aan het bureau van dit blad. (4 PERSONEN) 2% litèr water, 150 gram rijst, 1 kg verschillende groenten, zooals bloem kool, spruitjes, wortel, peterselie, selde- rijgroen, selderijknol, ui e.d., zout, lau- lierblad, peperkorrel, wat tijm, foelie, 25 gram boter of vet, 500 gram paar- denvleesch. Wasch het vleesoh en snijd het in stukjes. Zet het met het water, het zout en de verschillende kruiden, die in een doekje gebonden zijn, op. Laat den bouillon ongeveer 2 V2 uur trekken. Voeg er dan de gewasschen rijst en de schoon gemaakte en fijngehakte groenten bij en laat de soep ongeveer 1 uur koken. Neem het vleesch en het zakje met krui den uit de soep en wrijf de soep daarna door een zeef. Roer het vleesch er weer door en maak de soep met zout op smaak. HUTSPOT MET GROENE ERWTEN (4 PERSONEN) 114 kg winterwortelen, 350 gram groene erwten, 800 gram aardappelen, 250 gram uien, zout, 50 gram vet. Wasch de erwten en zet ze een nacht in ruim water te weeken. Kook ze den volgenden dag met het weekwater gaar. Schil en snipper de wortelen en de aardappelen en uien en voeg ze bij de gare erwten. Schil de aardappelen en voeg deze, in stukjes gesneden, na ongeveer 1 kwartier eveneens toe. Laat den stamppot nog ongeveer 14 uur koken. Stamp vervolgens alles door elkaar. Voeg het vet er bij en maak de massa op smaak met zout. GESMOORDE KOOLRAAP (4 PERSONEN) 1 kg koolraap, zout, peper, nootmus kaat, wat suiker, een restje jus, 10 gram vet of boter. Schil de koolraap, snijd de groente in plakken en daarna in reepjes. Wasch ze en zet ze vervolgens op met het vet of de boter, het restje jus, het zout, de peper, de nootmuskaat en de suiker. Laat de groente in ongeveer 14 uur op een zacht, vuur gaar smoren. Bind het vocht, desverkiezende voor het opdie nen met wat aangemengde bloem of maïzena. GARNALENGEHAKT (4 PERSONEN) 200 gram gepelde garnalen, 800 gram aardappelen, zout, peper, nootmuskaat, fijngehakte peterselie, melk, paneer meel, fijngesnipperd uitje, boter of vet voor het bakken. Wasch de garnalen en maal ze met de gekookte aardappelen fijn. Vermeng ze vervolgens met den gesnipperden ui. het zout en de kruiden en zooveel melk tot een smeuïge massa is ver kregen. Vorm er daarna balletjes van, rol ze door paneermeel en bak ze in de heete boter of het vet bruin. Maak de jus af met wat water. Voeg er een scheutje soja of wat tomatenpuree bij. Bind ze desverkiezende met wat aangemengde bloem, maïzena of aard appelmeel. VRUCHTENSOEP (4 PERSONEN) 1 liter water, 100 gram gedroogde peren, een scheutje bessensap, 50 gram suiker, 15 gram aardappelsago. Wasch de peren in lauw water, snijd ze in blokjes en laat ze vervolgens in het water ongeveer 24 uur weeken. Zet ze vervolgens met het weekwater op en laat ze ongeveer uur tot 3 kwartier koken. Giet er dan het bessensap bij voeg de suiker er aan toe en bind de soep met het aangemaakte aardappel sago. Laat de soep even onder roeren doorkoken. Presenteer ze warm of koud als nagerecht. Wanneer schijnt de huid der beenen zadit en fluweeladitig? Wat een goede huidcrème voor het gezicht beteekent, is voor het been een dunne kous, die er uitziet als de huid. Deze overeenkomst met de huid bestaat alleen dan, indien het weefsel niet alleen fijn, doch ook heel dicht is, zoodat het als een dunne film over het been ligt. Een andere oorzaak van de gelijkenis met de huid ligt in het strakke sluiten tengevolge van de buitengewone elasticiteit. Neemt U eens de volgende proef: trek voor den spiegel een Elbeo-kous aan het eene been en vergelijk dit dan met het andere - U ziet duidelijk, dat de huid van het eerste been zachter, fijner en fluweelachtiger Kjkt! - De Elbeo- kous heeft echter nog meer voordeelen: U kunt gerust eens een flinke sprong maken of knielen, zonder bevreesd te moeten zijn voor de teerheid van de Elbeo - kous. Vraag de sterke Elbeo-kousen in goede zaken.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1940 | | pagina 29