UIT ONS MENU
Uit een ouden mantel
VOEDZAME GROENTESOEF
VAN PAARDENVLEESCH
ELBEO
t
31
|1(i()0
1600. Japon van twee soorten stof,
hals afgewerkt met kraag, sluit met
knoopen en knoopsgaten, schouder
en rugstuk, rok met voorbaan. Be-
noodlgde stof: 1.25 m geruite stof
van 140 cm breed; 1.25 m effen
stof van 1 40 cm breed.
Van alle in deze rubriek afgebeelde
genummerde costuums, die ont-
leend zijn aan het mode-album
Winterweelde zijn patronen
verkrijgbaar tegen den prijs van 50 ets. voor complets, 35 ets. voor mantels en japonnen
en 20 ets. voor rokken, blouses, kleine avondjasjes en kinderkleeding. Bij bestelling
vooral opgeven het gewensehte maat nummer. Bestellingen kunnen geschieden bij uw agent
of bezorger; door girostorting op No. 293631; door toezending van het bedrag per post
wissel of In postzegels aan het
1 599. Japon van effen stof, kleine
revers, sluit met knoopen en knoops
gaten, in rug en voorpand ingezette
blezen. Benoodlgde stof2.50 m van
1 40 cm bre?d.
Verkrijgbaar in de maten 40-42-
44-46
1602. Japon van effen stof, Ingezet
schouderstuk, sluiting met knoopen en
knoopsgaten, rok met voorbaan, stlksel-
cjarneering. Benoodlgde stof: 2.75 m
.•an 1 40 cm breed.
1846. Japon van twee soorten stof,
schouder-, rugstuk, voor- en achter
baan van gestreept, mouw en zijbanen
van effen, sluit met knoopen en knoops
gaten. Benoodlgde stof 1.80 m effen
stof van 130 cm breed 1.50 m ge
streept van 90 cm breed.
PATRONENKANTOOR „PAN OR A NASSAU PLEIN 1, HAARLEM
waarbij 5 ets. extra voor toezending per post verschuldigd is. Men kan echter de patronen
ook afhalen aan het bureau van dit blad.
(4 PERSONEN)
2% litèr water, 150 gram rijst, 1 kg
verschillende groenten, zooals bloem
kool, spruitjes, wortel, peterselie, selde-
rijgroen, selderijknol, ui e.d., zout, lau-
lierblad, peperkorrel, wat tijm, foelie,
25 gram boter of vet, 500 gram paar-
denvleesch.
Wasch het vleesoh en snijd het in
stukjes. Zet het met het water, het zout
en de verschillende kruiden, die in een
doekje gebonden zijn, op. Laat den
bouillon ongeveer 2 V2 uur trekken. Voeg
er dan de gewasschen rijst en de schoon
gemaakte en fijngehakte groenten bij
en laat de soep ongeveer 1 uur koken.
Neem het vleesch en het zakje met krui
den uit de soep en wrijf de soep daarna
door een zeef. Roer het vleesch er weer
door en maak de soep met zout op
smaak.
HUTSPOT MET GROENE
ERWTEN
(4 PERSONEN)
114 kg winterwortelen, 350 gram
groene erwten, 800 gram aardappelen,
250 gram uien, zout, 50 gram vet.
Wasch de erwten en zet ze een nacht
in ruim water te weeken. Kook ze den
volgenden dag met het weekwater gaar.
Schil en snipper de wortelen en
de aardappelen en uien en voeg ze
bij de gare erwten. Schil de aardappelen
en voeg deze, in stukjes gesneden, na
ongeveer 1 kwartier eveneens toe. Laat
den stamppot nog ongeveer 14 uur
koken. Stamp vervolgens alles door
elkaar. Voeg het vet er bij en maak de
massa op smaak met zout.
GESMOORDE KOOLRAAP
(4 PERSONEN)
1 kg koolraap, zout, peper, nootmus
kaat, wat suiker, een restje jus, 10 gram
vet of boter.
Schil de koolraap, snijd de groente in
plakken en daarna in reepjes. Wasch ze
en zet ze vervolgens op met het vet of
de boter, het restje jus, het zout, de
peper, de nootmuskaat en de suiker.
Laat de groente in ongeveer 14 uur op
een zacht, vuur gaar smoren. Bind het
vocht, desverkiezende voor het opdie
nen met wat aangemengde bloem of
maïzena.
GARNALENGEHAKT
(4 PERSONEN)
200 gram gepelde garnalen, 800 gram
aardappelen, zout, peper, nootmuskaat,
fijngehakte peterselie, melk, paneer
meel, fijngesnipperd uitje, boter of vet
voor het bakken.
Wasch de garnalen en maal ze met de
gekookte aardappelen fijn. Vermeng ze
vervolgens met den gesnipperden ui.
het zout en de kruiden en zooveel
melk tot een smeuïge massa is ver
kregen. Vorm er daarna balletjes van,
rol ze door paneermeel en bak ze in
de heete boter of het vet bruin. Maak
de jus af met wat water. Voeg er
een scheutje soja of wat tomatenpuree
bij. Bind ze desverkiezende met wat
aangemengde bloem, maïzena of aard
appelmeel.
VRUCHTENSOEP
(4 PERSONEN)
1 liter water, 100 gram gedroogde
peren, een scheutje bessensap, 50 gram
suiker, 15 gram aardappelsago.
Wasch de peren in lauw water, snijd
ze in blokjes en laat ze vervolgens in het
water ongeveer 24 uur weeken. Zet ze
vervolgens met het weekwater op en
laat ze ongeveer uur tot 3 kwartier
koken. Giet er dan het bessensap bij
voeg de suiker er aan toe en bind de
soep met het aangemaakte aardappel
sago. Laat de soep even onder roeren
doorkoken. Presenteer ze warm of koud
als nagerecht.
Wanneer schijnt de huid der
beenen zadit en fluweeladitig?
Wat een goede huidcrème voor het gezicht beteekent,
is voor het been een dunne kous, die er uitziet als de
huid. Deze overeenkomst met de huid bestaat alleen
dan, indien het weefsel niet alleen fijn, doch ook heel
dicht is, zoodat het als een dunne film over het been ligt.
Een andere oorzaak van de gelijkenis met de huid ligt in het
strakke sluiten tengevolge van de buitengewone elasticiteit.
Neemt U eens de volgende proef: trek voor den spiegel
een Elbeo-kous aan het eene been en vergelijk dit dan met
het andere - U ziet duidelijk, dat de huid van het eerste
been zachter, fijner en fluweelachtiger Kjkt! - De Elbeo-
kous heeft echter nog meer voordeelen: U kunt gerust
eens een flinke sprong maken of knielen, zonder bevreesd
te moeten zijn voor de teerheid van de Elbeo - kous.
Vraag de sterke Elbeo-kousen in goede zaken.