Uit ons menu Wat zullen wij eten? WAAROM 29 carbonpapier is overgeteekend, gaan we de hartjes weer met goudgele splijt zijde in platsteek opvullen. Daarna worden alle bloemblaadjes met witte splijtzijde in picotsteek uitge voerd, terwijl de steeltjes in steelsteek, met korenblauwe splijtzijde, en de blaad jes in picotsteek, eveneens met koren- blauwe splijtzijde, geborduurd worden. Sommige blaadjes bestaan uit een enkel lijntjeliiervoor wordt de spansteek toe gepast. De kleine knopjes aan de uit einden van twee steeltjes worden wit en kunnen ofwel met den knoopjessteek of wel met een platsteek worden gewerkt. Het midden van onze sprei wordt gevormd door een rechthoek, die bestaat uit een kransje van kleine, margriet- vormige bloempjes en, waar het boogje heel smal is, uit kleine knopjes. Al die bloempjes worden op dezelfde wijze geborduurd als voor het laatst be schreven motief is aangegeven, terwijl de kleine takjes tusschen de witte knopjes weer met korenblauwe splijtzijde in spansteek worden gewerkt. Wat de half-cirkelvormige motieven betreft, die binnen den rechthoekigen rand van kransjes moeten worden aan gebracht: deze kunnen we gemakkelijk op de stof overteekenen door telkens een halven boog van het hierbij gegeven patroon op ware grootte, met den bollen kant naar binnen, op de stof over te brengen. Ook voor het borduren van dit bin nenste motief moeten weer dezelfde kleuren worden toegepast. Ten slotte maken we den zoom in de sprei, die eventueel van een smal korenblauw biesje kan worden voor zien of waarvoor jve de draden ook ter breedte van eenige millimeters kun nen uithalen om ze daarna met den open zoomsteek te bewerken. Nadat dan nog het borduurwerk aan den verkeerden kant gestreken is, wordt de voering tegengenaaid, hetgeen zoowel met de hand als machinaal kan ge schieden. GORTSOEP (4 PERSONEN) GROENTEKOEKJES (4 PERSONEN) 200 gram aardappelen, 300 gram verschillende groenten, zout, peper, nootmuskaat, een scheutje soja of bouillonaroma, wat bloem, boter of vet om te bakken. Rasp of maal de aardappelen en de groenten fijn en meng ze door elkaar. Voeg er zout, peper, nootmuskaat en een scheutje soja of bouillonaroma bij. Voeg er als het noodig is Wat bloem bij en vorm van het mengsel platte koekjes. Smelt wat boter of vet in de koekenpan en bak de groentekoekjes langzaam gaar. Pre senteer ze met aardappelen. STAMPPOT VAN PREI (4 PERSONEN) iy2 kg aardappelen, 1 groote bos prei, zout, peper, een scheutje azijn, 25 gram vet of boter. Verwijder de grove groene bladeren van de prei, snijd vervolgens het witte en het lichtgroene gedeelte van de groente in stukken. Wasch ze in ruim water en zet ze daarna met het aanhangende water en het zout op. Borstel de aard appelen zorgvuldig schoon, snijd ze in stukken en voeg ze na ongeveer 10 minuten bij de groenten. Laat de massa gaar worden en stamp alles door elkaar. Maak den stamppot met zout, peper, vet of boter en een scheutje azijn op smaak. KASTANJESCHOTELTJE (4 PERSONEN) 1 pond kastanjes, iy2 pond moes appelen, 1 eiwit, suiker. Kook de kastanjes, die aan den plat ten kant zijn ingekruist, in ruim water gaar: Pel ze en maal ze daarna fijn. Snijd de appels in partjes en kook ze tot moes. Wrijf het moes door een zeef. Vermeng de kastanjepuree met het appelmoes en maak de massa op smaak met suiker. Doe de massa in een vuur vast schoteltje. Klop het eiwit stijf en vermeng het met wat suiker. Leg het eiwit op de massa en laat het in een warmen oven gaar en licht bruin wor den. Dien het schoteltje direct uit den oven op. 2 liter water, 100 gram gort, 500 gram poulet van paardenvleesch, 1 wortel, 1 ui, stukje bloemkool, spruitjes, stukje witte- of savoyekool, stukje foelie, lau rierblad, tijm, kruidnagel, zout, peper, wat fijngehakte peterselie. Wasch het vleesch en zet het met de kruiden, zout, peper en het water op. Laat het een paar uur trekken. Ver wijder vervolgens de kruiden en voeger de gort, die een nacht geweekt is, bij. Laat de soep ongeveer 2 uur zachtjes koken. Maak in tusschen de groente schoon en voeg ze bij de soep. Laat ze ongeveer 20 minuten koken. Maak de soep met zout en peper op smaak en roer er vlak voor het presenteeren de fijngehakte peterselie door. GESMOORDE ANDIJVIE (4 PERSONEN) 4 struiken andijvie, zout, peper, 15 gram boter, een restje jus, 1 dl water, aardappelmeel of aardappelsago. Verwijder de harde bladeren van de andijvie en snijd de struiken in vieren. Wasch ze in ruim water goed schoon. Laat de groente geheel uitlekken. Leg ze in een pan niet dikken bodem, voeg er de boter, het restje jus en het water bij. Voeg er het zout en de peper bij en laat de groente op een zacht vuur gaar stoven. Bind het vocht met wat aange mengd aardappelmeel of sago. Zondag: Kalfslapjes. Brusselsch lof. Aardappelen. Kastanjeschoteltje. MaandagGroentekoekjes. Aardappelen. Griesmeelpudding. Dinsdag: Groentesoep. Gebakken kaas. Stamppot van prei. Woensdag: Gehakt. Zuurkool Aardappelen. Custardvla. Donderdag: Gortsoep van paarden vleesch. Pannekoek. Vrijdag: Zaterdag: Macaronisoep. Mosselengehakt. Sla. Aardappelen. Haverinoutkoekjes. Gesmoorde andijvie. Aardappelen. Fruit. /I annen zijn vaak zonderling, v*-"-*- Al eenige weken heb ik het gevoel gehad, dat er met Karei iets niet in orde was. Vroe ger was hij altijd attent, vriende lijk had altijd tijd voor mij, maar nu heeft hij 't altijd druk, dringende besprekingen, niet be paald beminnelijk enfin volkomen veranderd. Nu goed op zekeren dag spreek ik zijn zuster Truus en vraag haar rond uit, of zij misschien iets meer weet. Toen zegt die: „Ja kijk eens gezegd heeft hij niets, maar zooals je handen er den laatsten tijd uitzien nu, dat verhoogt je bekoorlijkheid ook niet bepaald. En juist je handen waren vroeger zijn groot ste trots." „Lieve Hemel," zeg ik, „en mijn huishouden dan en ook nog dit slechte weer waar om zegt hij dat dan niet?" „Ja," meent Truus, „daarvoor heeft hij weer te veel tact." Te veel tact of niet eerst wou ik kwaad worden, maar toen heb ik eens nagedacht en een tube Kaloder- ma-Gelée gekocht. Werkelijk een wonder hoe die helpt! Zooveel complimentjes over mijn handen heb ik van Karei sedert onzen verlovingstijd niet gekregen." KALODERMA - GELEE IS EENVOUD/6 EEN WEIDAAD VOOR ROODEENRUWE HANDEN. EN WAT PRETTIG, yj DAT NET DIRECTIN DE HUID DRINGT EN DEZE NIET VET BLUFTJ Tubes: 25 - 45 en 80 cent. HET SPECIALE MIDDEL TER VERZORGING DER HANDEN ONVERANDERLIJ BESTE KWALITE OM ZEKER TE ZIJN, GELIEVE U OP HET HANDELSMERK! „HET SCHAAKBORD" TE LETTEN I

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1940 | | pagina 29