Uit
ons menu
Wat zullen wij eten?
WAAROM
29
carbonpapier is overgeteekend, gaan
we de hartjes weer met goudgele splijt
zijde in platsteek opvullen.
Daarna worden alle bloemblaadjes met
witte splijtzijde in picotsteek uitge
voerd, terwijl de steeltjes in steelsteek,
met korenblauwe splijtzijde, en de blaad
jes in picotsteek, eveneens met koren-
blauwe splijtzijde, geborduurd worden.
Sommige blaadjes bestaan uit een enkel
lijntjeliiervoor wordt de spansteek toe
gepast. De kleine knopjes aan de uit
einden van twee steeltjes worden wit en
kunnen ofwel met den knoopjessteek of
wel met een platsteek worden gewerkt.
Het midden van onze sprei wordt
gevormd door een rechthoek, die bestaat
uit een kransje van kleine, margriet-
vormige bloempjes en, waar het boogje
heel smal is, uit kleine knopjes.
Al die bloempjes worden op dezelfde
wijze geborduurd als voor het laatst be
schreven motief is aangegeven, terwijl de
kleine takjes tusschen de witte knopjes
weer met korenblauwe splijtzijde in
spansteek worden gewerkt.
Wat de half-cirkelvormige motieven
betreft, die binnen den rechthoekigen
rand van kransjes moeten worden aan
gebracht: deze kunnen we gemakkelijk
op de stof overteekenen door telkens
een halven boog van het hierbij gegeven
patroon op ware grootte, met den bollen
kant naar binnen, op de stof over te
brengen.
Ook voor het borduren van dit bin
nenste motief moeten weer dezelfde
kleuren worden toegepast.
Ten slotte maken we den zoom in
de sprei, die eventueel van een smal
korenblauw biesje kan worden voor
zien of waarvoor jve de draden ook
ter breedte van eenige millimeters kun
nen uithalen om ze daarna met den open
zoomsteek te bewerken.
Nadat dan nog het borduurwerk aan
den verkeerden kant gestreken is, wordt
de voering tegengenaaid, hetgeen zoowel
met de hand als machinaal kan ge
schieden.
GORTSOEP
(4 PERSONEN)
GROENTEKOEKJES
(4 PERSONEN)
200 gram aardappelen, 300 gram
verschillende groenten, zout, peper,
nootmuskaat, een scheutje soja of
bouillonaroma, wat bloem, boter of vet
om te bakken.
Rasp of maal de aardappelen en de
groenten fijn en meng ze door elkaar.
Voeg er zout, peper, nootmuskaat en een
scheutje soja of bouillonaroma bij. Voeg
er als het noodig is Wat bloem bij en vorm
van het mengsel platte koekjes. Smelt
wat boter of vet in de koekenpan en bak
de groentekoekjes langzaam gaar. Pre
senteer ze met aardappelen.
STAMPPOT VAN PREI
(4 PERSONEN)
iy2 kg aardappelen, 1 groote bos
prei, zout, peper, een scheutje azijn,
25 gram vet of boter.
Verwijder de grove groene bladeren van
de prei, snijd vervolgens het witte en het
lichtgroene gedeelte van de groente in
stukken. Wasch ze in ruim water en
zet ze daarna met het aanhangende
water en het zout op. Borstel de aard
appelen zorgvuldig schoon, snijd ze in
stukken en voeg ze na ongeveer 10
minuten bij de groenten. Laat de massa
gaar worden en stamp alles door elkaar.
Maak den stamppot met zout, peper,
vet of boter en een scheutje azijn op
smaak.
KASTANJESCHOTELTJE
(4 PERSONEN)
1 pond kastanjes, iy2 pond moes
appelen, 1 eiwit, suiker.
Kook de kastanjes, die aan den plat
ten kant zijn ingekruist, in ruim water
gaar: Pel ze en maal ze daarna fijn.
Snijd de appels in partjes en kook ze
tot moes. Wrijf het moes door een zeef.
Vermeng de kastanjepuree met het
appelmoes en maak de massa op smaak
met suiker. Doe de massa in een vuur
vast schoteltje. Klop het eiwit stijf
en vermeng het met wat suiker. Leg het
eiwit op de massa en laat het in een
warmen oven gaar en licht bruin wor
den. Dien het schoteltje direct uit den
oven op.
2 liter water, 100 gram gort, 500 gram
poulet van paardenvleesch, 1 wortel,
1 ui, stukje bloemkool, spruitjes, stukje
witte- of savoyekool, stukje foelie, lau
rierblad, tijm, kruidnagel, zout, peper,
wat fijngehakte peterselie.
Wasch het vleesch en zet het met de
kruiden, zout, peper en het water op.
Laat het een paar uur trekken. Ver
wijder vervolgens de kruiden en voeger
de gort, die een nacht geweekt is, bij.
Laat de soep ongeveer 2 uur zachtjes
koken. Maak in tusschen de groente
schoon en voeg ze bij de soep. Laat ze
ongeveer 20 minuten koken. Maak de
soep met zout en peper op smaak en
roer er vlak voor het presenteeren de
fijngehakte peterselie door.
GESMOORDE ANDIJVIE
(4 PERSONEN)
4 struiken andijvie, zout, peper, 15
gram boter, een restje jus, 1 dl water,
aardappelmeel of aardappelsago.
Verwijder de harde bladeren van de
andijvie en snijd de struiken in vieren.
Wasch ze in ruim water goed schoon.
Laat de groente geheel uitlekken. Leg
ze in een pan niet dikken bodem, voeg
er de boter, het restje jus en het water
bij. Voeg er het zout en de peper bij en
laat de groente op een zacht vuur gaar
stoven. Bind het vocht met wat aange
mengd aardappelmeel of sago.
Zondag: Kalfslapjes.
Brusselsch lof.
Aardappelen.
Kastanjeschoteltje.
MaandagGroentekoekjes.
Aardappelen.
Griesmeelpudding.
Dinsdag: Groentesoep.
Gebakken kaas.
Stamppot van prei.
Woensdag: Gehakt.
Zuurkool
Aardappelen.
Custardvla.
Donderdag: Gortsoep van paarden
vleesch.
Pannekoek.
Vrijdag:
Zaterdag:
Macaronisoep.
Mosselengehakt.
Sla.
Aardappelen.
Haverinoutkoekjes.
Gesmoorde andijvie.
Aardappelen.
Fruit.
/I annen zijn vaak zonderling,
v*-"-*- Al eenige weken heb ik
het gevoel gehad, dat er met
Karei iets niet in orde was. Vroe
ger was hij altijd attent, vriende
lijk had altijd tijd voor mij,
maar nu heeft hij 't altijd druk,
dringende besprekingen, niet be
paald beminnelijk enfin
volkomen veranderd. Nu goed
op zekeren dag spreek ik zijn
zuster Truus en vraag haar rond
uit, of zij misschien iets meer
weet. Toen zegt die: „Ja
kijk eens gezegd heeft hij
niets, maar zooals je handen er
den laatsten tijd uitzien nu,
dat verhoogt je bekoorlijkheid
ook niet bepaald. En juist je
handen waren vroeger zijn groot
ste trots." „Lieve Hemel," zeg
ik, „en mijn huishouden dan en
ook nog dit slechte weer waar
om zegt hij dat dan niet?" „Ja,"
meent Truus, „daarvoor heeft hij
weer te veel tact." Te veel tact
of niet eerst wou ik kwaad
worden, maar toen heb ik eens
nagedacht en een tube Kaloder-
ma-Gelée gekocht. Werkelijk een
wonder hoe die helpt! Zooveel
complimentjes over mijn handen
heb ik van Karei sedert onzen
verlovingstijd niet gekregen."
KALODERMA - GELEE IS EENVOUD/6
EEN WEIDAAD VOOR ROODEENRUWE
HANDEN. EN WAT PRETTIG, yj
DAT NET DIRECTIN
DE HUID DRINGT
EN DEZE NIET VET
BLUFTJ
Tubes: 25 - 45 en 80 cent.
HET SPECIALE MIDDEL TER VERZORGING DER HANDEN
ONVERANDERLIJ
BESTE KWALITE
OM ZEKER TE ZIJN, GELIEVE U OP HET
HANDELSMERK! „HET SCHAAKBORD" TE LETTEN I