OUDEJAARSAVOND
EEN SMAKELIJK HAPJE VOOR
Vischscheipjes laten we in een warmen oven gratinetrenen dienen we daarna warm op. Ook een heerlijk e haringsla kan op Oudejaarsavond gegeven worden
Juist omdat het leven daarbuiten ons moeilijk tot
vreugde kan stemmen, moeten we het binnens
huis dubbel gezellig trachten te maken. Der
traditie getrouw zullen we daarom ook op den
laatsten dag van dit jaar eenige eenvoudige, doch
smakelijke lekkernijen opdienen, waarvoor wij op
deze bladzijde enkele recepten geven van pikante
hapjes, terwijl op de volgende bladzijde de recepten
van wafels, beignets en dergelijke worden verstrekt.
PIKANTE VISCHSCHELPEN
(4 PERSONEN)
750 gram snoekbaars of een andere soort kook-
visch, 2% dl vischbouillon, een stukje foelie, een
stukje wortel, een paar takjes peterselie en selderij,
20 gram boter, 25 gram bloem, 2 eetlepels fijn gehakte
Garneer de aspic van mosselen met bloodies sin en irat mayonnaise.
BOB
peterselie, 2 eetlepels tomatenpuree, boter,
paneermeel.
Maak de visch schoon, snijd haar in
mooten en kook deze in water met zout
gaar. Laat in 2% dl van het kookvocht
de groenten en de foelie zachtjes trekken.
Smelt de boter, voeg er de bloem roerende
bij en giet er dan, bij kleine scheutjes
tegelijk, het warme, gezeefde kookvocht
bij. Laat het sausje even doorkoken
en roer er van het vuur de tomatenpuree
en de peterselie doorheen.
Leg de visch, die van de graten en vel
letjes ontdaan is, in schelpen, giet er een
gedeelte van het sausje op, strooi er wat
paneermeel overheen, leg hier en daar
een klein stukje boter
en plaats de schelpen
in een matig warmen
oven. Laat er in plm.
20 minuten een mooi
bruin korstje op komen en dien
het gerecht in de schelpjes op. (leef
er eventueel brood bij.
HARINGSLA
(4'PERSONEN)
1 pond gekookte aardappelen, 2
zoute of gemarineerde haringen,
1 kleine gekookte biet, 1 zure appel,
wat peper en zout, wat suiker, wat
uitjes en augurkjes, mayonnaise.
Maak de aardappelen fijn, voeg
er de in stukjes gesneden haringen,
de in dobbelsteentjes gesneden
biet en geschilde appel, wat peper,
zout en suiker en zooveel mayon
naise bij tot een smeuïge massa
verkregen is. Vorm van deze massa
een hoefijzer, bedek dit met mayon
naise en garneer het slaatje met
waaiervormige augurkjes, uitjes en
reepjes biet.
MOULES EN GELÉE
(4 PERSONEN)
400 gram gekookte mosselen, l/t
liter azijn, 1/4 liter water, 1 laurier
blad, 1 peperkorrel, een schijfje
citroen, 25 gram gelatine.
Breng den azijn met het water
en de kruiden aan de kook en laat
de vloeistof ongeveer 10 minuten
zachtjes doorkoken. Voeg er dan
van het vuur de geweekte en goed
Wanneer we mosselen in gelei willen serveerenmoeten we deze
het liefst een ige dagen te voren bereiden.
uitgeknepen gelatine bij. Leg de mosselen in een
fleschje, giet de gelei er op en laat deze afkoe
len. Sluit de potjes met vochtig perkamentpapier
af. Bewaar de mosselen op een koele plaats.
Neem ze voor het gebruik uit de fleschjes. leg ze op
een schoteltje, steek er, wanneer ze als hartig hapje
bij den borrel worden gebruikt, een stokje in.
MOULES EN ASPIC
(4 PERSONEN)
400 gram gekookte mosselen, y2 liter gezeefde
mosselbouillon waarin verschillende kruiden gekookt
hebben als: foelie, peperkorrels, een stukje wortel,
eenige takjes selderijgroen en peterselie enz.; 10
blaadjes witte gelatine, 1 eierschaal. Voor de garnee-
ring: eenige plakjes gaar gekookte wortel, takjes
peterselie, 1 kropje sla, mayonnaise.
Maak aspic door de gelatine met de eierschaal
onder voortdurend kloppen met een garde aan de
kook te brengen. Neem de pan dan onmiddellijk van
het vuur en laat het schuim even opkomen.
Schep er het schuim af, doe dit in een zeef, waarin
een dubbel gevouwen dunne doek is gelegd en giet
er het vocht doorheen.
Giet dan een bodempje aspic in een ronden vorm
met gladde wanden, laat dit bijna geheel stijf wor
den, leg er figuurtjes van plakjes wortel en takjes
peterselie op en vul deze aan met de gekookte mos
selen. Giet er dan weer een bodempje aspic op, laat
dit bijna weer geheel stijf worden, vul dit geheel op
met de rest van de mosselen, giet ei' de rest van de
aspic op en laat de aspic geheel stijf worden. Stort
haar danop een schotel, die met blaadjes sla is.bedekt,
en garneer haar met wat mavonnaise.
Gebruik voor deze broodjes als hoofdbestanddeel gefileerde sardines of sprot.