Oei DM jlju cjevaatlijke yleLLett.
KALOÖBRMA
wmiprctmthO
Lekkernijen
PtjEen flanellen blouse
WAT ZULLEN
WE ETEN?
om snél te maken
ma^ 4° 4. -44 PATRONENKANTOOR PANORA
29
SARDINEBROODJES
(van gefileerde sardines).
(4 PERSONEN)
100 gram gefileerde sardines of sprot,
wat mayonnaise, een paar eetlepels to
matenpuree, een fijn gehakt uitje, een
paar fijn gehakte augurkjes, 1 eetlepel
fijn gehakte peterselie, sneetjes brood
zonder korst.
Vermeng de mayonnaise met een ge
deelte van de fijn gehakte viseh, to
matenpuree, uitje, augurkjes en peter
selie. Strijk deze massa op de sneetjes
brood en garneer ze met de rest van
(ie sardines of sprot, die in stukjes zijn
gesneden. Leg op den schotel tevens
nog eenige takjes peterselie.
voor Oudejaarsavond
HOLLANDSCHE WAFELS
1 kg bloem, 154 liter melk, 125 gram
boter, 2 lepels olie, 60 grain gist, wat
zout, 1 ei.
Griet de lauwe melk onder voortdurend
roeren bij de bloem. Voeg er dan de
gesmolten boter, die eenigszins afge
koeld moet zijn, bij en tevens de suiker,
het geklopte ei, de olie, de met wat lau
we melk aangemaakte gist en het zout.
Roer alles door elkaar, zet de pan met
Zondag: Gehakt.
Brusselsch lof.
Aardappelen.
Griesmeelpudding.
yfaaiidag: Aardappelsoep.
Drie in de pan.
Dinsdag: Gebakken mosselen.
Gestoofde bieten.
Aardappelen.
Fruit.
Woensdag: (Nieuwjaarsdag) Bak-
lapjes.
Appelmoes.
Aardappelen.
Vanillevla.
DonderdagGroentekoekjes.
Aardappelen.
Rijstebrij.
Vrijdag: Groentesoep.
Gebakken kaas.
Sla.
Aardappelen
Zaterdag: Macaroni met groente-
ragofit.
Broodschoteltje met
appelmoes.
het deeg op een lauwwarme plaats en
laat het deeg in een toegedekte pan rij
zen. Bak de wafels na plm. 1% uur in
een met boter of vet bestreken wafel
ijzer door telkens 1 lepel in het ingevette
en tevoren verwarmde ijzer te scheppen
en de wafels aan weerszijden op een fel
vuur te bakken. Zet ze, wanneer ze uit
het ijzer genomen zijn, rechtop, laat ze
een oogenblik bekoelen, giet er desver-
kiezende wat gesmolten boter over en
bestrooi ze dik met poedersuiker. Dien
ze zoo heet mogelijk op.
KNIJPERTJES
500 gram bloem, 250 gram bruine sui
ker, 150 gram boter, 1 ei, een scheutje
melk, 1 theelepel kaneel, een snuifje
zout.
Maak van de boter met de gezeefde
bloem en de overige ingrediënten een
stevigen bal door alles flink door elkaar
te kneden. Vorm van dit deeg balletjes
ter grootte van een knikker. Leg deze
in het midden van het met boter bestre
ken ronde wafelijzer, knijp het ijzer
dicht en bak de knijpertjes aan weers
zijden lichtbruin en gaar op een niet te
fel vuur. Neem ze uit het ijzer en laat
ze bekoelen.
APPELBEIGNETS
250 gram bloem, plm. 354 dl bier of
spuitwater, een snuifje zout, 10 A 12
goudreinetten of groote bellefleurs, fri
tuurvet.
Boor de appelen, schil ze en snijd ze
in tamelijk dikke plakken. Doe de bloem
in een kom, maak in het midden een
kuiltje, giet er het bier of het spuitwater
in, doe er tevens het zout in en meng de
bloem, vanuit het midden te beginnen,
met de overige ingrediënten tot een glad
beslag zonder klontjes, dat zoo dik moet
zijn als het beslag voor dunne flensjes
en waarbij, indien noodig, nog wat bier
of spuitwater wordt gevoegd. Dompel
in het beslag de schijven appel en leg
deze daarna in het frituurvet, dat zoo
heet moet zijn, dat de vloeistof begint
te dampen. Bak er de beignets aan
weerszijden goudbruin in, neem ze met
een schuimspaan uit de heete vloeistof,
laat ze op grauw papier uitdruipen en
dien ze warm of koud met poedersuiker.
SLEMP
1 liter melk, 1 theelepel thee, een wei
nig saffraan, 4 kruidnagelen, een stukje
pijpkaneel, een stukje foelie, 40 gram
suiker.
Doe de kruiden in een neteldoeksch
of dun katoenen lapje en bind er een
draadje om. Laat de kruiden in de melk,
die tevoren aan de kook gebracht is, op
een zacht vuurtje trekken en langzaam
aan de kook komen. Voeg er de suiker
bij en druk af en toe met een houten
lepel op het zakje om de slemp zoo
pikant mogelijk te maken. Neem de
melk. zoodra ze kookt, van het vuur en
geef ze zoo warm mogelijk, het liefst in
glazen koppen.
BISSCHOP
2 flesschen roode wijn, 1 citroen, 15
kruidnagelen, een stukje pijpkaneel, 250
gram suiker.
Steek de kruidnagelen in den citroen.
Giet den inhoud van de flesschen in een
goed geëmailleerde pan, voeg hierbij
den citroen en het stukje pijpkaneel.
Laat den wijn eenigen tijd op een zacht
vuurtje trekken (niet koken) en giet
hem dan in een wijnketel, waarin de
suiker is gedaan. Dien den drank in
groote glazen op.
Deze kraaienpootjes onder de oogen zijn gevaarlijke kenteekenen van een
algemeene verslapping van het bindweefsel, ten gevolge van ontbrekende
of onjuiste huidverzorging. Voorkomt te juister tijd dit gevreesde ver
schijnsel, dat vaak reeds op 20-jarige leeftijd optreedt en binnen enkele
jaren het gezicht vóór de tijd vermoeid en oud maakt, door toepassing van
een rationeele huidverzorging, die de natuurlijke functies van de huid
ondersteunt en completeert. De Kaloderma-Schoonheidspreparaten zijn
samengesteld op grond van de laatste biologisch-cosmetische onderzoe
kingen. Na kort gebruik zult U constateeren, dat zij Uw huid weer elastisch,
soepel en frisch maken. Als U iets naders over de verbluffende werking
van deze nieuwe preparaten wilt weten, vraagt U dan kosteloos even
het boekje „Kaloderma-Sehoonheidspreparaten" aan, waarin alles
staat, wat de dames van de hedendaagsche huidverzorging moeten weten.
Aanvragen te richten aan: Firma E. M. Schlösser, Postbus C. 370,
Amsterdam. - Hoofdagentsehap der Kaloderma Fabriek. Karlsruhe.
HALODEKXA-KElIil«raCI8CBEKE
Dooien: F. .75 en Potten: F. 2.
EALODERIA-AKTITCREHE
Tuben: F. —.50 en F. 1.— Potten: F. 2.—
KALODERHA - (U'.SK HTSWASSER
Flacons: F. 1.35 en F. 2.
KALODERHA - TAGESCRERE
Tuben: F. .50 en F. 1.Potten: F. 2.
KEK KIKIWE HEG VAAR
KIEIIWE Nf HOOK II El D
Deze eenvoudige en smaakvolle blouse
is zeer gemakkelijk en vlug te ver
vaardigen. Maak echter gebruik van
een Kant en Klaar-patroon, dan is
Uw succes verzekerd.
Bestellingen kunnen als volgt geschiedendoor bemiddeling van
Uw agent of bezorger door girostorting op no. 293631door
toezending van het bedrag per postwissel of in postzegels aan
Knippatronen in de
46 - 48 a 20 cent
plus 5 cent porto Nassauplein 1 Haarlem