Oei DM jlju cjevaatlijke yleLLett. KALOÖBRMA wmiprctmthO Lekkernijen PtjEen flanellen blouse WAT ZULLEN WE ETEN? om snél te maken ma^ 4° 4. -44 PATRONENKANTOOR PANORA 29 SARDINEBROODJES (van gefileerde sardines). (4 PERSONEN) 100 gram gefileerde sardines of sprot, wat mayonnaise, een paar eetlepels to matenpuree, een fijn gehakt uitje, een paar fijn gehakte augurkjes, 1 eetlepel fijn gehakte peterselie, sneetjes brood zonder korst. Vermeng de mayonnaise met een ge deelte van de fijn gehakte viseh, to matenpuree, uitje, augurkjes en peter selie. Strijk deze massa op de sneetjes brood en garneer ze met de rest van (ie sardines of sprot, die in stukjes zijn gesneden. Leg op den schotel tevens nog eenige takjes peterselie. voor Oudejaarsavond HOLLANDSCHE WAFELS 1 kg bloem, 154 liter melk, 125 gram boter, 2 lepels olie, 60 grain gist, wat zout, 1 ei. Griet de lauwe melk onder voortdurend roeren bij de bloem. Voeg er dan de gesmolten boter, die eenigszins afge koeld moet zijn, bij en tevens de suiker, het geklopte ei, de olie, de met wat lau we melk aangemaakte gist en het zout. Roer alles door elkaar, zet de pan met Zondag: Gehakt. Brusselsch lof. Aardappelen. Griesmeelpudding. yfaaiidag: Aardappelsoep. Drie in de pan. Dinsdag: Gebakken mosselen. Gestoofde bieten. Aardappelen. Fruit. Woensdag: (Nieuwjaarsdag) Bak- lapjes. Appelmoes. Aardappelen. Vanillevla. DonderdagGroentekoekjes. Aardappelen. Rijstebrij. Vrijdag: Groentesoep. Gebakken kaas. Sla. Aardappelen Zaterdag: Macaroni met groente- ragofit. Broodschoteltje met appelmoes. het deeg op een lauwwarme plaats en laat het deeg in een toegedekte pan rij zen. Bak de wafels na plm. 1% uur in een met boter of vet bestreken wafel ijzer door telkens 1 lepel in het ingevette en tevoren verwarmde ijzer te scheppen en de wafels aan weerszijden op een fel vuur te bakken. Zet ze, wanneer ze uit het ijzer genomen zijn, rechtop, laat ze een oogenblik bekoelen, giet er desver- kiezende wat gesmolten boter over en bestrooi ze dik met poedersuiker. Dien ze zoo heet mogelijk op. KNIJPERTJES 500 gram bloem, 250 gram bruine sui ker, 150 gram boter, 1 ei, een scheutje melk, 1 theelepel kaneel, een snuifje zout. Maak van de boter met de gezeefde bloem en de overige ingrediënten een stevigen bal door alles flink door elkaar te kneden. Vorm van dit deeg balletjes ter grootte van een knikker. Leg deze in het midden van het met boter bestre ken ronde wafelijzer, knijp het ijzer dicht en bak de knijpertjes aan weers zijden lichtbruin en gaar op een niet te fel vuur. Neem ze uit het ijzer en laat ze bekoelen. APPELBEIGNETS 250 gram bloem, plm. 354 dl bier of spuitwater, een snuifje zout, 10 A 12 goudreinetten of groote bellefleurs, fri tuurvet. Boor de appelen, schil ze en snijd ze in tamelijk dikke plakken. Doe de bloem in een kom, maak in het midden een kuiltje, giet er het bier of het spuitwater in, doe er tevens het zout in en meng de bloem, vanuit het midden te beginnen, met de overige ingrediënten tot een glad beslag zonder klontjes, dat zoo dik moet zijn als het beslag voor dunne flensjes en waarbij, indien noodig, nog wat bier of spuitwater wordt gevoegd. Dompel in het beslag de schijven appel en leg deze daarna in het frituurvet, dat zoo heet moet zijn, dat de vloeistof begint te dampen. Bak er de beignets aan weerszijden goudbruin in, neem ze met een schuimspaan uit de heete vloeistof, laat ze op grauw papier uitdruipen en dien ze warm of koud met poedersuiker. SLEMP 1 liter melk, 1 theelepel thee, een wei nig saffraan, 4 kruidnagelen, een stukje pijpkaneel, een stukje foelie, 40 gram suiker. Doe de kruiden in een neteldoeksch of dun katoenen lapje en bind er een draadje om. Laat de kruiden in de melk, die tevoren aan de kook gebracht is, op een zacht vuurtje trekken en langzaam aan de kook komen. Voeg er de suiker bij en druk af en toe met een houten lepel op het zakje om de slemp zoo pikant mogelijk te maken. Neem de melk. zoodra ze kookt, van het vuur en geef ze zoo warm mogelijk, het liefst in glazen koppen. BISSCHOP 2 flesschen roode wijn, 1 citroen, 15 kruidnagelen, een stukje pijpkaneel, 250 gram suiker. Steek de kruidnagelen in den citroen. Giet den inhoud van de flesschen in een goed geëmailleerde pan, voeg hierbij den citroen en het stukje pijpkaneel. Laat den wijn eenigen tijd op een zacht vuurtje trekken (niet koken) en giet hem dan in een wijnketel, waarin de suiker is gedaan. Dien den drank in groote glazen op. Deze kraaienpootjes onder de oogen zijn gevaarlijke kenteekenen van een algemeene verslapping van het bindweefsel, ten gevolge van ontbrekende of onjuiste huidverzorging. Voorkomt te juister tijd dit gevreesde ver schijnsel, dat vaak reeds op 20-jarige leeftijd optreedt en binnen enkele jaren het gezicht vóór de tijd vermoeid en oud maakt, door toepassing van een rationeele huidverzorging, die de natuurlijke functies van de huid ondersteunt en completeert. De Kaloderma-Schoonheidspreparaten zijn samengesteld op grond van de laatste biologisch-cosmetische onderzoe kingen. Na kort gebruik zult U constateeren, dat zij Uw huid weer elastisch, soepel en frisch maken. Als U iets naders over de verbluffende werking van deze nieuwe preparaten wilt weten, vraagt U dan kosteloos even het boekje „Kaloderma-Sehoonheidspreparaten" aan, waarin alles staat, wat de dames van de hedendaagsche huidverzorging moeten weten. Aanvragen te richten aan: Firma E. M. Schlösser, Postbus C. 370, Amsterdam. - Hoofdagentsehap der Kaloderma Fabriek. Karlsruhe. HALODEKXA-KElIil«raCI8CBEKE Dooien: F. .75 en Potten: F. 2. EALODERIA-AKTITCREHE Tuben: F. —.50 en F. 1.— Potten: F. 2.— KALODERHA - (U'.SK HTSWASSER Flacons: F. 1.35 en F. 2. KALODERHA - TAGESCRERE Tuben: F. .50 en F. 1.Potten: F. 2. KEK KIKIWE HEG VAAR KIEIIWE Nf HOOK II El D Deze eenvoudige en smaakvolle blouse is zeer gemakkelijk en vlug te ver vaardigen. Maak echter gebruik van een Kant en Klaar-patroon, dan is Uw succes verzekerd. Bestellingen kunnen als volgt geschiedendoor bemiddeling van Uw agent of bezorger door girostorting op no. 293631door toezending van het bedrag per postwissel of in postzegels aan Knippatronen in de 46 - 48 a 20 cent plus 5 cent porto Nassauplein 1 Haarlem

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1940 | | pagina 29