Kent U dit gevoel? AKKERTJE Neem 'n Uit ons Menu ERWTENSOEP VISCHKOEKJES Wat zullen we eten A ARDAPPELCROQU ET- TEN MET KAAS STAMPPOT VAN ANDIJ VIE MET RIJST GEPOFTE APPELEN CORRESPONDENTIE De Neder/andsche Pijnstiller GENEESMIDDELEN EN GENEESWIJZEN 11<ihe't<P>eScV,errnen A f meermdien reeds.- Z Apothekers enDro^en Verkrijgbar b 29 den teen. We breien dan alle naalden, dus ook de groote naald recht, terwijl vve nu ook weer ter versteviging een draad machinegaren meeb reien. Ie toer van den teen. Groote naald: 2 r., een overhaling, de naald uitbreien tot op 4 st. na, dan 2 st. r. te zamen breien en nog 2 r. Bij de 2 kleine naalden minderen we op dezelfde wijze, dus bij de le kleine naald aan het begin en bij de 2e kleine naald aan het einde van de naald. Nu breien we een toer over zonder minderen. De laatste 2 toeren herhalen we, tot we nog 46 st. op de naalden hebben, waarna we minderen bij iederen toer, tot we nog 16 st. over hebben, dus 8 op de groote en 4 op iedere kleine naald. De st. van de 2 kleine naalden zetten we dan op één naald, draaien het werk om en kanten de st. twee aan twee te zamen af. De begin- en einddraadjes van het machinegaren hechten we stevig af. Ten slotte persen we de kousen aan den ver keerden kant luchtig onder een voch- tigen doek op. (4 PERSONEN) 250 g erwten, 2 1 water, zout, prei, selderijknol, 25 g vet of boter, een paar druppels bouillonaroma. Wasch de erwten en zet ze een nacht met het water te weeken. Zet ze den volgenden dag met het weekwater op en laat ze ongeveer 1 uur koken. Voeg er dan de in dunne reepjes gesneden prei-en den in blokjes gesneden selderij- knol bij, voeg er tevens het vet of de boter en het zout aan toe en laat de soep nog ongeveer 1 uur koken. Maak de soep op smaa.k met het bouillon aroma. (4 PERSONEN) 250 g gebakken of gekookte visch- resten, 75 g oud brood, dl melk, zout, peper, nootmuskaat, 1 uitje, 50 g vet of boter, gehakte peterselie, paneer meel. Verwijder de graten uit de visch. Week het brood, dat van de korsten is ontdaan, in kokend water. Druk het stevig uit en voeg het met het zout, de peper, het nootmuskaat en de melk bij het vischvleesch. Snipper het ge- wasschen uitje en fruit het in wat boter of vet, voeg het met de gehakte peter selie bij de massa en kneed alles tot een smeuig geheel. Vorm van dit visch- gehakt platte koekjes, wentel ze door paneermeel en bak ze in het heete vet of de boter bruin. Maak de jus af met wat tomatenpuree en een scheutje melk. (4 PERSONEN) 1 kg aardappelen, 100 g geraspte kaas, 1 dl melk, zout, peper, 1 eetlepel gehakte peterselie, paneermeel, papje van bloem en water, frituurvet. Wasch de aardappelen goed schoon en kook ze met weinig water en zout gaar. Stamp ze fijn en vermeng ze met de geraspte kaas, de melk, zout, peper en de fijn gehakte peterselie. Vorm van het meng sel croquetten, rol ze door paneermeel, haal ze vervolgens door het papje van bloem en water en rol ze nogmaals door paneermeel. Bak ze in het frituurvet, dat zoolang verhit is, tot er een blauwe damp afslaat, bruin. Laat ze op een vergiet uitlekken. (4 PERSONEN) 1 kg andijvie, 700 g aardappelen, 250 g rijst, zout, peper, 40 g vet of boter. Wasch de aardappelen zorgvuldig schoon, snijd ze in stukken en doe ze in een pan. Leg hierop de andijvie, die gewasschen, in stukken gesneden en uitgelekt is. Voeg er de gewasschen rijst bij en het zout en giet er zooveel water bij tot de aardappelen onder staan. Laat den stamppot zachtjes koken gedurende ongeveer y2 uur. Stamp vervolgens alles door elkaar en maak den stamppot op smaak met vet of boter en peper. Zondag: Maandag: Dinsdag Woensdag: Donderdag Vrijdag: Zaterdag: Baklapjes. Brusselsch lof. Aardappelen. Sagoschoteltje. Erwtensoep. Wentelteefjes. Aardappelcroquetten met kaas. Gestoofde bieten. Griesmeelvla. Stamppot van andij vie met rijst. Gepofte appelen. Groenteragoflt. Aardappelen. Macaronischoteltje. Preisoep Vischkoekjes. Sla. Aardappelen. Schotel van savoye- kool met aardap pelen. Röd gröd. (4 PERSONEN) 4 groote zoete appelen, 30 g suiker, 2 eetlepeltjes kaneel, boter, 'n scheutje water. Wasch de appelen goed schoon en boor ze. Zet ze in een vuurvasten scho tel en vul de opening met een mengsel van kaneel en suiker. Giet een bodempje water in den vuurvasten schotel en leg er hier en daar een kluitje boter in. Zet het schoteltje in een matig warmen oven. Giet af en toe op de appelen wat van het vocht en laat het schoteltje ongeveer uur staan. Dien ze warm of koud naar verkiezing. Mevr. L. M. d. B. te Botterdam. De teervlekken kunt "u verwijderen door ze vochtig te maken met een oplossing van hertshoornzout in warm water. Zoodra de vlekken verdwenen zijn, spoelt u met schoon water. Hertshoornzout kunt u in een drogisterij of apotheek verkrijgen. Mevr. B. te Delft. Waarschijnlijk bedoelt u stempellak. Dit kunt u ver wijderen door het overtollige lak er af te breken en de vlek daarna met alco hol of spiritus af te wrijven. Een gevoel alsof Uw lendenen in een greep zijn gevat, die Uw spieren stijf en pijnlijk maakt, een greep, die U slap, moe, mat en lusteloos maakt. Dan hebt U een griep, influenza of 'n kou onder de leden. Grijp in voor het te laat is, begin dadelijk „AKKERTJES" te nemen. „AKKERTJES" binden den strijd aan tegen die griep-infectie en verdrijven snel de ziektekiemen. „AKKERTJES" helpen dubbel, het zijn onfeilbare pijn-verdrijvers. Per doos van 2 stuks - 2 stuivers Per koker van 13 stuks - 12 stuivers t ANNONCES BETREFFENDE worden in dit blad slechts opgenomen indien zij vooraf voorzien zijn van het stempel ,jj e e n bezwaar" tegen de plaatsing, afgegeven door de Commissie van Controle op de Aanprijzing van Geneesmiddelen en Geneeswijzen, waarvan het Secretariaat is gevestigd: SEGBROEKLAAN 33 - 's-GRAVENHAGE

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1941 | | pagina 29