Kent U dit
gevoel?
AKKERTJE
Neem 'n
Uit ons Menu
ERWTENSOEP
VISCHKOEKJES
Wat zullen we eten
A ARDAPPELCROQU ET-
TEN MET KAAS
STAMPPOT VAN ANDIJ
VIE MET RIJST
GEPOFTE APPELEN
CORRESPONDENTIE
De Neder/andsche Pijnstiller
GENEESMIDDELEN
EN GENEESWIJZEN
11<ihe't<P>eScV,errnen
A f meermdien
reeds.-
Z Apothekers enDro^en
Verkrijgbar b
29
den teen. We breien dan alle naalden,
dus ook de groote naald recht, terwijl
vve nu ook weer ter versteviging een
draad machinegaren meeb reien.
Ie toer van den teen. Groote naald: 2 r.,
een overhaling, de naald uitbreien tot
op 4 st. na, dan 2 st. r. te zamen breien
en nog 2 r. Bij de 2 kleine naalden
minderen we op dezelfde wijze, dus bij
de le kleine naald aan het begin en bij
de 2e kleine naald aan het einde van de
naald.
Nu breien we een toer over zonder
minderen.
De laatste 2 toeren herhalen we, tot
we nog 46 st. op de naalden hebben,
waarna we minderen bij iederen toer,
tot we nog 16 st. over hebben, dus 8
op de groote en 4 op iedere kleine naald.
De st. van de 2 kleine naalden zetten
we dan op één naald, draaien het werk
om en kanten de st. twee aan twee te
zamen af.
De begin- en einddraadjes van het
machinegaren hechten we stevig af. Ten
slotte persen we de kousen aan den ver
keerden kant luchtig onder een voch-
tigen doek op.
(4 PERSONEN)
250 g erwten, 2 1 water, zout,
prei, selderijknol, 25 g vet of boter,
een paar druppels bouillonaroma.
Wasch de erwten en zet ze een nacht
met het water te weeken. Zet ze den
volgenden dag met het weekwater op
en laat ze ongeveer 1 uur koken. Voeg
er dan de in dunne reepjes gesneden
prei-en den in blokjes gesneden selderij-
knol bij, voeg er tevens het vet of de
boter en het zout aan toe en laat de
soep nog ongeveer 1 uur koken. Maak
de soep op smaa.k met het bouillon
aroma.
(4 PERSONEN)
250 g gebakken of gekookte visch-
resten, 75 g oud brood, dl melk,
zout, peper, nootmuskaat, 1 uitje, 50 g
vet of boter, gehakte peterselie, paneer
meel.
Verwijder de graten uit de visch.
Week het brood, dat van de korsten is
ontdaan, in kokend water. Druk het
stevig uit en voeg het met het zout,
de peper, het nootmuskaat en de melk
bij het vischvleesch. Snipper het ge-
wasschen uitje en fruit het in wat boter
of vet, voeg het met de gehakte peter
selie bij de massa en kneed alles tot een
smeuig geheel. Vorm van dit visch-
gehakt platte koekjes, wentel ze door
paneermeel en bak ze in het heete vet
of de boter bruin. Maak de jus af met
wat tomatenpuree en een scheutje
melk.
(4 PERSONEN)
1 kg aardappelen, 100 g geraspte
kaas, 1 dl melk, zout, peper, 1 eetlepel
gehakte peterselie, paneermeel, papje
van bloem en water, frituurvet. Wasch
de aardappelen goed schoon en kook ze
met weinig water en zout gaar. Stamp
ze fijn en vermeng ze met de geraspte
kaas, de melk, zout, peper en de fijn
gehakte peterselie. Vorm van het meng
sel croquetten, rol ze door paneermeel,
haal ze vervolgens door het papje van
bloem en water en rol ze nogmaals door
paneermeel. Bak ze in het frituurvet,
dat zoolang verhit is, tot er een blauwe
damp afslaat, bruin. Laat ze op een
vergiet uitlekken.
(4 PERSONEN)
1 kg andijvie, 700 g aardappelen,
250 g rijst, zout, peper, 40 g vet of
boter.
Wasch de aardappelen zorgvuldig
schoon, snijd ze in stukken en doe ze
in een pan. Leg hierop de andijvie, die
gewasschen, in stukken gesneden en
uitgelekt is. Voeg er de gewasschen
rijst bij en het zout en giet er zooveel
water bij tot de aardappelen onder
staan. Laat den stamppot zachtjes
koken gedurende ongeveer y2 uur.
Stamp vervolgens alles door elkaar en
maak den stamppot op smaak met vet
of boter en peper.
Zondag:
Maandag:
Dinsdag
Woensdag:
Donderdag
Vrijdag:
Zaterdag:
Baklapjes.
Brusselsch lof.
Aardappelen.
Sagoschoteltje.
Erwtensoep.
Wentelteefjes.
Aardappelcroquetten
met kaas.
Gestoofde bieten.
Griesmeelvla.
Stamppot van andij
vie met rijst.
Gepofte appelen.
Groenteragoflt.
Aardappelen.
Macaronischoteltje.
Preisoep
Vischkoekjes.
Sla.
Aardappelen.
Schotel van savoye-
kool met aardap
pelen.
Röd gröd.
(4 PERSONEN)
4 groote zoete appelen, 30 g suiker,
2 eetlepeltjes kaneel, boter, 'n scheutje
water.
Wasch de appelen goed schoon en
boor ze. Zet ze in een vuurvasten scho
tel en vul de opening met een mengsel
van kaneel en suiker. Giet een bodempje
water in den vuurvasten schotel en leg
er hier en daar een kluitje boter in.
Zet het schoteltje in een matig warmen
oven. Giet af en toe op de appelen wat
van het vocht en laat het schoteltje
ongeveer uur staan. Dien ze warm
of koud naar verkiezing.
Mevr. L. M. d. B. te Botterdam. De
teervlekken kunt "u verwijderen door
ze vochtig te maken met een oplossing
van hertshoornzout in warm water.
Zoodra de vlekken verdwenen zijn, spoelt
u met schoon water. Hertshoornzout
kunt u in een drogisterij of apotheek
verkrijgen.
Mevr. B. te Delft. Waarschijnlijk
bedoelt u stempellak. Dit kunt u ver
wijderen door het overtollige lak er
af te breken en de vlek daarna met alco
hol of spiritus af te wrijven.
Een gevoel alsof Uw lendenen
in een greep zijn gevat, die
Uw spieren stijf en pijnlijk
maakt, een greep, die U slap,
moe, mat en lusteloos maakt.
Dan hebt U een griep, influenza
of 'n kou onder de leden. Grijp
in voor het te laat is, begin
dadelijk „AKKERTJES" te nemen.
„AKKERTJES" binden den strijd
aan tegen die griep-infectie en
verdrijven snel de ziektekiemen.
„AKKERTJES" helpen dubbel, het
zijn onfeilbare pijn-verdrijvers.
Per doos van 2 stuks - 2 stuivers
Per koker van 13 stuks - 12 stuivers
t
ANNONCES
BETREFFENDE
worden in dit blad slechts opgenomen indien zij
vooraf voorzien zijn van het stempel ,jj e e n
bezwaar" tegen de plaatsing, afgegeven door
de Commissie van Controle op de Aanprijzing van
Geneesmiddelen en Geneeswijzen, waarvan het
Secretariaat is gevestigd:
SEGBROEKLAAN 33 - 's-GRAVENHAGE