Voor zware
figuren
l
PANORA
Maakzelf uw hoestsiroop 7
Lijdt er bij U iemand aan
rheumatiek?
oo klaar met
'n Kant-en-Klaar
DAT SMAAKT NAAR MEER!
31
1619. Eenvoudige japon van
gewerkte stof, plooitjes op
schouder en rug, vierkante
hals, lange wijde mouw. Ben.
stof: 2.75 m van 140 cm
oreed.
1620. Japon van effen stof,
aangezette rok, met geplooide
voor- en achterbaan, in de
taille ingezette stukken van
fluweel, knoopgarneering. Ben.
stof: 3 m van 140 cm breed.
1621. Japon van geruite stof
met effen garneering aan hals
en voorpand, sluiting met
knoopen en knoopsgaten. Ben.
stof: 2.75 m van 140 cm
breed.
1623. Japon van effen stof
met kanten schouder- en rug
stuk, garneering van zijden
biezen. Ben. stof 2.75 m van
1 40 cm breed.
Verkrijgbaar in de maten
42-44-46-48
Van alle in deze rubriek afgebeelde
genummerde costuums, die ont
leend zijn aan het mode-album „Wln-
terweelde", zijn patronen verkrijgbaar
tegen den prijs van 50 ets. voor com-
plets, 35 ets. voor mantels en japonnen
en "0 ets voor rokken, blouses, kleine avondjasjes en kinderkleedinB. Bü bestelling vooral
opgeven 't eewensehte maatnummer. Bestellingen kunnen geschieden bij uw agent of bezor
ger; door girostorting op No. 293631 door toezending van het bedrag per postwissel
of in s!>«antor jjPANORA", NASSAUPLEIN 1, HAARLEM
waarbij 5 ets. extra voor toezending per post verschuldigd is. Men kan echter de
patronen ook afhalen aan het bureau van dit blad.
Een nieuw recept.
In een kwart liter heet
water lost U een eet
lepel suiker op. Na
afkoeling voegt V
hieraan toe 30 gram
Vervus (dubbel gecon
centreerd), die U bh
eiken apotheker ot
drogist kunt verkrij
gen. Even goed door
roeren en Uw hoest
siroop is gereed. Eenvoudige ban het niet!
Dosis volwasseneneen eetlepel r kinderen
van 8 tot 12 jaareen dessertlepel3 tot
8 jaareen theelepel. Na de voornaamste
maaltijden en voor het naar bed gaan.
Om niet te vergeten 30 gram 1 ervus dubbel
geconcentreerd) in huis te halen, bevelen
wij U aan dit recept uit te knippen.
CORRESPONDENTIE
Mevr. 6. te Heiloo. Uw eerste vraag
bewijst, dat u het kweeken van planten
niet onder de knie hebt. U zoudt eens
moeten lezen, wat de algemeene regelen
zijn voor het verzorgen van kamer
planten in huis. Twee fouten bemerken
wij al in uw vraag; ,,Ik geef ze regenwa
ter" en „om de 2 a 3 weken wat pokon."
Waarom dat regenwater! En waarom
die regelmaat van dat voeden? Is er
dan geen rusttijd voor uw planten!
Is dat gietwater wel lauwwarm?
Natuurlijk zijn er verschillende boek
werkjes in den handel, die het verzor
gen van bloemen en planten behande
len. Om een volledig inzicht te krijgen,
kunt u zich het beste tot een grooten
boekhandel wenden, die u er ver
schillende kan laten zien. Het zou in
deze rubriek te ver voeren u de meest
gangbare werkjes op te noemen.
Tin kunt u schoonmaken door het
te schuren, met fijn tinzand en soda
water. Denkt u er om het metaal steeds
in één richting af te schuren om het
achterblijven van krassen te voorko
men. Na het schuren poetst u het tin
met wat poetsextract op.
Mevr. W. te Amsterdam. Wij raden
u aan het vet op te koken met een
scheutje sodawater. Daarna zeeft u het
vet en kookt het nog een paar maal met
een scheutje water op.
Mevr. L. Tl. 8. te Doorn. Wij raden
u aan gebroken voorwerpen te plakken
met zuiver waterglas, dus zonder toe
voeging van water of kandij. Zoodra
de breuk met waterglas is ingesmeerd,
zet u de andere breuk er op en maakt
u het voorwerp vast met een elastiekje
of touwtje. U laat het voorwerp eenigen
tijd drogen.
Mej. M. d. O. te Amersfoort. Aardap-
peltaait bereidt u op de volgende wijze:
600 gram aardappelen, 2 afgestreken
eetlepels bloem of gemalen rijst, 2
eierdooiers, 30 gram boter, 200 gram
suiker, 2 eetlepels melk. een mespuntje
kaneel of een paar druppels citroenolie.
Kook de aardappelen op de gewone
wijze gaar. Wrijf ze door een fijne zeef.
Vermeng de massa, wanneer ze volko
men koud geworden is, met de bloem
of het rijstemeel, de eierdooiers, de
boter, de suiker en liet smaakje. Kneed
alles door elkaar, roer er ten slotte de
melk doorheen en schep, er daarna zoo
luchtig mogelijk het stijfgeklopte eiwit
door. Vul een taartvorm, die met boter
bestreken en met bloem bestrooid is
met de deegmassa en plaats den vorm
in een matig warmen oven. Laat de
taart plm. 1 uur bakken fot ze licht
geel van kleur is en van den rand van
den vorm heeft losgelaten. Stort haar
op een rooster. Laat haar uitdampen
en bestuif haar des verkiezend met wat
poedersuiker.
Neem de proef met deze uitstekende
liniment, die U zelf kunt maken.
Rheumatiek- en spier
pijn verdwijnt snel met
.lit goede huismiddeltje,
liet is heel eenvoudig
klaar te maken en
niet duur.
lienoodigdheden een
schoone fleseh, 15 gram
Rheumagic-olie, 85 gr.
terpentijn. Gebruiksaanwijzing: de bestand-
deelen goed door elkaar schudden en de
pijnlijke plaatsen betten.
De Rheumagic-olie vindt U bij 1 w apothe
ker of drogisteen 15 grams-fleschje kost
66 cent. dus met de terpentijn bent U voor
drie kwartjes klaar. Haal het in buis en
bewaar dit receptje.
Indien de benoodigde terpentijn niet
verkrijgbaar is, leunt U een zelfde hoe-
veelheid brandspiritus gebruiken.
No. 1721
voor 20 ct.
Van dit model
kunt U patronen besteilen in de maten
40-42-4-4-46-48 a 20 ct. plus 5 ct. porto.
Deze mooie blouse, een model uit
het modeboek Winterweelde '40-41.
kunt ook gij in een wip maken.
Hiervoor behoeft gij geen knip
cursus te volgen of zelf n patroon
te vervaardigen. Ook het overtee-
kenen en uitraderen is overbodig.
Een Kant-en-Klaarpatroon is direct
voor het gebruik gereed en wordt
binnen 24 uur uit voorraad geleverd.
Bestellingen kunnen geschieden hij Uw agent
of bezorger; door girostorting op no. '293631
door toezending van het bedrag per postwissel
of in postzegels aan het onderstaand adrc-
PATRONENKANTOOR
NASSAUPLEIN 1 HAARLEM
Mevr. C.v. W. te Den Haag. Koffie-
extract kunt u op de volgende wijze
bereiden250 g fijngemalen koffie,
1 liter kokend water, 250 g suiker,
nog plm. liter kokend water.
Doe de koffie in een goed gesloten
koffiekan en giet er het kokende water
op. Laat de koffie minstens twaalf uren
zachtjes trekken. Doe de suiker in een
ijzeren pannetje, waarin een heel klein
beetje water is gedaan. Laat de suiker
tot caramel branden en giet er dan, van
het vuur, langzaam doch in één scheut,
den halven liter kokend water. op. Laat
de carameloplossing heel even opkoken,
voeg er dan de koffie hij, bréng de massa
opnieuw aan de kook en giet de vloei
stof door een fijne zeef, zoodat er niets
meer van de koffie achterblijft. Bewaar
het extract in kleine, goed gesloten
fleschjes.
mMOJJtB.
Wie Napels zegt, denkt aan muzikaal genot,
aan schilderachtige visschersjongens en hun
minneliedjesWie Turijn (Torino) zegt,
denkt aan CINZANO, aan het heerlijk aroma
van het onovertroffen apéritief.
CINZANO-Vermouth-Torino is gemaakt van
den edelsten Italiaanschen wijn, bereid vol
gens het aloude CINZANO-recept. Laten wij
ons verheugen dat wij den echten CINZANO-
Vermouth-Torino nog hebben.
CINZANO is goed voor U. U proeft de zon
van het Zuiden, de weelde van de wijngaar
den rondom Turijn, telkens wanneer U een
glas CINZANO aan Uw lippen brengt. Maak
er een gewoonte van een glas CINZANO
voor tafel te drinken. U hebt een opwekking
noodig in deze donkere dagen, maar denk
erom, alles wat Vermouth heet is nog geen
CINZANOEisch daarom vooral de echte
Roodc en witte,
prijs fl. i.7s p. Literflescb.