UITGESLOTEN!
Wit
Anker
M
dIbbelm^n
Uit
ons
enu
SCHOTELTJE VAN BRUS
SELSCH LOF MET KAAS
BROODTAART
Wal zullen
WIT ANKER W^R
schuurt niet, maar
ABSORBEERT
alle vuil!
29
we nog 42 st. over hebben. Wanneer we
in totaal ong. 53 cm gebreid hebben,
breien we voor den boord ong. 4 cm
steeds afwisselend 2 r., 2 av. (r. boven
r. en av. boven av.), waarna we afkanten.
Nu persen we de verschillende deelen
luchtig onder een vochtigen doek op en
naaien ze in elkaar. Den linkerschouder
laten we open. Langs den hals nemen
we 80 st. op en breien hierboven met
de donkerblauwe wol 6 naalden steeds
afwisselend 2 r., 2 av. (r. boven r. en
av. boven av.), waarna we losjes af
kanten. Ten slotte naaien we in den
linkerschouder de ritssluiting.
KOUDVISCHSCHOTELTJE
(4 PERSONEN)
2 kleine roode bieten, wat ingemaakte
augurkjes en uitjes, 1 ons gaar gekookte
waterrijst, 1 y2 ons restjes gekookte
visch zonder vellen of graten, 1 ons gaar
gekookte aardappelen, wat azijn en
slaolie of melk, peper, een paar blaadjes
sla of andijvie, wat mayonnaise.
Snijd de bieten in kleine stukjes, ver
meng ze met de in stukjes gesneden
augurkjes en uitjes, de gaar gekookte
rijst, de restjes visch en fijn gemaakte
aardappelen en zooveel azijn en slaolie
of melk tot een goed samenhangende,
doch niet te slappe massa verkregen
is.
Voeg er wat peper bij en desverkie-
zend nog wat zout en vorm van de
massa een bergje op een vleeschschotel.
Bedek het slaatje met wat mayonnaise.
Garneer den schotel met blaadjes
sla of andijvie en dien het gerecht als
voorgerecht of hapje bij de koffietafel.
GEVULDE UIEN
(4 PERSONEN)
4 groote uien. Voor het vulsel: 1%
ons gaar gekookte macaroni of spaghetti,
wat peper en zout, 1 eetlepel tomaten
puree. Een stukje boter, paneermeel.
Maak de uien schoon en kook ze in
hun geheel in weinig water met een
weinig zout gaar (pl.m. 1 uur). Snijd
de macaroni of spaghetti in kleine
stukjes, vermeng ze met peper, zont
en tomatenpuree en voeg er tevens
de fijn gemaakte uienmassa, die ver
kregen is door de gaar gekookte uien
uit te hollen, aan toe.
Vul met dit mengsel de uien en wel
zóó dat het vulsel er als een klein kopje
bovenuit steekt. Strooi er wat paneer
meel overheen, leg er een klontje boter
op en plaats de uien in een schoteltje,
waarin een bodempje water is gedaan.
Laat het gerechtje in den lieeten
oven staan tot het lichtbruin van kleur
geworden is en dien de uien in het
schoteltje op ter vervanging van vleesch
en groenten (in welk geval een dubbele
hoeveelheid wordt genomen) of als
hapje bij de koffietafel.
GEGRATINEERDE
ZUURKOOLSCHOTEL
(4 PERSONEN)
1 kg aardappelen, een stukje boter
of vet, wat melk, zout en nootmuskaat,
1 kg zuurkool, 1 uitje, paneermeel.
Kook de aardappelen gaar, maak ze
fijn en vermeng ze met wat boter of
vet. de melk, zout en nootmuskaat.
Klop de massa op het vuur tot een
luchtige puree. Snipper het uitje en
laat liet in wat boter of vet even
fruiten.
Vul een schotel laag om laag met
aardappelpuree en gewasschen zuur
kool, strooi over de puree telkens een
weinig van den gesnipperden ui en zorg
dat de onderste en bovenste laag uit
aardappelpuree bestaat.
Strooi er wat paneermeel op, leg
hier en daar een klein stukje boter of
vet en laat den schotel in een heeten
oven staan. Dien het gerecht op, zoo dra
er een mooi bruin korstje op gekomen is.
1 y2 kg Brusselsch lof, 2 dl water,
waarin wat zout en een stukje boter
is opgelost, 125 gram in kleine stukjes
gesneden kaas.
Maak het lof schoon en wasch de
struikjes. Leg de struikjes in een platte
pan, giet er de botersaus op en laat erhet
lof plm. 45 minuten zachtjes in sudderen.
Voeg er dan de stukjes kaas bij, laat
deze zacht worden, doch zorg dat de
stukjes kaas niet geheel smelten.
Bind het lof, wanneer het te vochtig
mocht zijn, met wat aangemengde
bloem of maïzena en dien het gerecht
in een dekschaal op.
(4 PERSONEN)
150 gram bloem, 150 gram oud brood,
65 gram boter, 1 theelepel bakpoeder,
200 gram suiker, 1 ei, plm. 1 dl melk,
een mespunt kaneel en een mespunt
gemalen kruidnagelen, een snufje zout.
Zeef de bloem met het bakpoeder.
Roer de boter tot room, roer er de
suiker doorheen en vermeng deze massa
met het ei. Voeg er de kruiden, de bloem,
het zout en het geraspte brood bij en roer
dan zooveel melk door het beslag tot
een smeuïge, maar niet te slappe massa
verkregen is (het beslag moet ongeveer
zoo dik zijn als cakebeslag).
Doe het mengsel over in een beboter
den springvorm en bak de broodtaart
in een tamelijk heeten oven in plm. y2
uur goudbruin en gaar.
Laat haar afkoelen en bestrooi haar
daarna met poedersuiker.
r m K
Zondag
Leverragout
Gestoofde peren
Aardappelen
Broodtaart
Maandag
Gevulde uien
Aardappelpuree
Gort met rozijnen
Tomatensoep
Gegratineerde zuur
koolschotel
Dinsdag
woensdag: Gebakken griesmeel
Spruitjes plak
Aardappelen
Gebraden appel
DonderdagSchoteltje van Brus
selsch lof met kaas
Aardappel koekjes
Rijstebrij
Vrijdag:
Gekookte schol
Bieten sla
Aardappelen
Tapiocaschoteltje
Koud visclischoteltje
Stevige preisoep
/j fl tc (f
Gewone schuurpoeders" krassen iederen keer een fijn
laagje metaal of glazuur weg. Op den duur werkt dat
natuurlijk funest. Gebruik daarom nooit anders dan het
veilige „WIT ANKER" reinigingsmiddel. Het kan niet krassen
en slorpt het vuil op. Het behoud van badkuipen, pannen,
tegels, vloeren, waschtafels en fonteintjes I
ABSORBERENDE WERKING
„Wit Anlcer" bevat kleine, holle deeltjes, die het vuil in zich opnemen.
De eenige veilige manier van reinigen.
FIJNERE VERDEEUNG
„Wit Anker" valt bij bevochtiging uiteen in microscopisch kleine kor
reltjes, zonder één scherp kantje. De korreltjes zijn ieder door een
zeepvliesje omgeven, „gesmeerde" werking I
HET VOLHA AKTE REINIGINGSMIDDEL
vcib9e
reinig'"9