UITGESLOTEN! Wit Anker M dIbbelm^n Uit ons enu SCHOTELTJE VAN BRUS SELSCH LOF MET KAAS BROODTAART Wal zullen WIT ANKER W^R schuurt niet, maar ABSORBEERT alle vuil! 29 we nog 42 st. over hebben. Wanneer we in totaal ong. 53 cm gebreid hebben, breien we voor den boord ong. 4 cm steeds afwisselend 2 r., 2 av. (r. boven r. en av. boven av.), waarna we afkanten. Nu persen we de verschillende deelen luchtig onder een vochtigen doek op en naaien ze in elkaar. Den linkerschouder laten we open. Langs den hals nemen we 80 st. op en breien hierboven met de donkerblauwe wol 6 naalden steeds afwisselend 2 r., 2 av. (r. boven r. en av. boven av.), waarna we losjes af kanten. Ten slotte naaien we in den linkerschouder de ritssluiting. KOUDVISCHSCHOTELTJE (4 PERSONEN) 2 kleine roode bieten, wat ingemaakte augurkjes en uitjes, 1 ons gaar gekookte waterrijst, 1 y2 ons restjes gekookte visch zonder vellen of graten, 1 ons gaar gekookte aardappelen, wat azijn en slaolie of melk, peper, een paar blaadjes sla of andijvie, wat mayonnaise. Snijd de bieten in kleine stukjes, ver meng ze met de in stukjes gesneden augurkjes en uitjes, de gaar gekookte rijst, de restjes visch en fijn gemaakte aardappelen en zooveel azijn en slaolie of melk tot een goed samenhangende, doch niet te slappe massa verkregen is. Voeg er wat peper bij en desverkie- zend nog wat zout en vorm van de massa een bergje op een vleeschschotel. Bedek het slaatje met wat mayonnaise. Garneer den schotel met blaadjes sla of andijvie en dien het gerecht als voorgerecht of hapje bij de koffietafel. GEVULDE UIEN (4 PERSONEN) 4 groote uien. Voor het vulsel: 1% ons gaar gekookte macaroni of spaghetti, wat peper en zout, 1 eetlepel tomaten puree. Een stukje boter, paneermeel. Maak de uien schoon en kook ze in hun geheel in weinig water met een weinig zout gaar (pl.m. 1 uur). Snijd de macaroni of spaghetti in kleine stukjes, vermeng ze met peper, zont en tomatenpuree en voeg er tevens de fijn gemaakte uienmassa, die ver kregen is door de gaar gekookte uien uit te hollen, aan toe. Vul met dit mengsel de uien en wel zóó dat het vulsel er als een klein kopje bovenuit steekt. Strooi er wat paneer meel overheen, leg er een klontje boter op en plaats de uien in een schoteltje, waarin een bodempje water is gedaan. Laat het gerechtje in den lieeten oven staan tot het lichtbruin van kleur geworden is en dien de uien in het schoteltje op ter vervanging van vleesch en groenten (in welk geval een dubbele hoeveelheid wordt genomen) of als hapje bij de koffietafel. GEGRATINEERDE ZUURKOOLSCHOTEL (4 PERSONEN) 1 kg aardappelen, een stukje boter of vet, wat melk, zout en nootmuskaat, 1 kg zuurkool, 1 uitje, paneermeel. Kook de aardappelen gaar, maak ze fijn en vermeng ze met wat boter of vet. de melk, zout en nootmuskaat. Klop de massa op het vuur tot een luchtige puree. Snipper het uitje en laat liet in wat boter of vet even fruiten. Vul een schotel laag om laag met aardappelpuree en gewasschen zuur kool, strooi over de puree telkens een weinig van den gesnipperden ui en zorg dat de onderste en bovenste laag uit aardappelpuree bestaat. Strooi er wat paneermeel op, leg hier en daar een klein stukje boter of vet en laat den schotel in een heeten oven staan. Dien het gerecht op, zoo dra er een mooi bruin korstje op gekomen is. 1 y2 kg Brusselsch lof, 2 dl water, waarin wat zout en een stukje boter is opgelost, 125 gram in kleine stukjes gesneden kaas. Maak het lof schoon en wasch de struikjes. Leg de struikjes in een platte pan, giet er de botersaus op en laat erhet lof plm. 45 minuten zachtjes in sudderen. Voeg er dan de stukjes kaas bij, laat deze zacht worden, doch zorg dat de stukjes kaas niet geheel smelten. Bind het lof, wanneer het te vochtig mocht zijn, met wat aangemengde bloem of maïzena en dien het gerecht in een dekschaal op. (4 PERSONEN) 150 gram bloem, 150 gram oud brood, 65 gram boter, 1 theelepel bakpoeder, 200 gram suiker, 1 ei, plm. 1 dl melk, een mespunt kaneel en een mespunt gemalen kruidnagelen, een snufje zout. Zeef de bloem met het bakpoeder. Roer de boter tot room, roer er de suiker doorheen en vermeng deze massa met het ei. Voeg er de kruiden, de bloem, het zout en het geraspte brood bij en roer dan zooveel melk door het beslag tot een smeuïge, maar niet te slappe massa verkregen is (het beslag moet ongeveer zoo dik zijn als cakebeslag). Doe het mengsel over in een beboter den springvorm en bak de broodtaart in een tamelijk heeten oven in plm. y2 uur goudbruin en gaar. Laat haar afkoelen en bestrooi haar daarna met poedersuiker. r m K Zondag Leverragout Gestoofde peren Aardappelen Broodtaart Maandag Gevulde uien Aardappelpuree Gort met rozijnen Tomatensoep Gegratineerde zuur koolschotel Dinsdag woensdag: Gebakken griesmeel Spruitjes plak Aardappelen Gebraden appel DonderdagSchoteltje van Brus selsch lof met kaas Aardappel koekjes Rijstebrij Vrijdag: Gekookte schol Bieten sla Aardappelen Tapiocaschoteltje Koud visclischoteltje Stevige preisoep /j fl tc (f Gewone schuurpoeders" krassen iederen keer een fijn laagje metaal of glazuur weg. Op den duur werkt dat natuurlijk funest. Gebruik daarom nooit anders dan het veilige „WIT ANKER" reinigingsmiddel. Het kan niet krassen en slorpt het vuil op. Het behoud van badkuipen, pannen, tegels, vloeren, waschtafels en fonteintjes I ABSORBERENDE WERKING „Wit Anlcer" bevat kleine, holle deeltjes, die het vuil in zich opnemen. De eenige veilige manier van reinigen. FIJNERE VERDEEUNG „Wit Anker" valt bij bevochtiging uiteen in microscopisch kleine kor reltjes, zonder één scherp kantje. De korreltjes zijn ieder door een zeepvliesje omgeven, „gesmeerde" werking I HET VOLHA AKTE REINIGINGSMIDDEL vcib9e reinig'"9

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1941 | | pagina 29