DE RIDDELBl RGSCHE
CENTRALE KELKEN
K
ISSlS&fe;:M5 a* ,?v.
Het Simpelhuis in de Simpelhuisstraat, een van de weinige
gespaard gebleven Middelburgsche instellingen van weldadigheid,
heeft zoolang zijn installatie afgestaan voor de voorlaopige cen
trale keuken, waar per dag driehonderd maaltijden gereedgemaakt
en verkocht kunnen worden.
l)t klanten maken queue
in de gang tan de keuken,
waar aan het loket betaald
wordt en de noodige bons
dienen ingeleverd te worden.
Middelburg heeft de primeur gehad vau de
centrale keukens, die de regeering in de
grootere steden door het geheele land gaat op
richten. Wel is de bouw van de definitieve
kenken nog niet gereed. Maar voorloopig heeft
men, deels ten behoeve van de vele arbeiders,
die aan den Middelburgschen opbouw koinen
werken, in het Simpelbuis een voorloopige keu
ken geopend, waar men met driehonderd porties per
dag een begin heeft gemaakt. Zoo noodig zal
echter de nieuwe keuken, naar de directeur de
heer Adriaanse ons meedeelde, straks voor vier
duizend porties per dag kunnen zorgen.
Niet alleen kan hier door aankoop en bereiding
in 't groot de maaltijd goedkoop worden verstrekt
de prijs varieert tusschen 15 en 25 cents per portie,
al naar men in het bezit is van een vet- of boterkaart
maar bovendien wordt het gebruik van brand
stoffen in de gezinnen bespaard.
Het zou verkeerd zijn, te meenen, dat de centrale
keuken uitsluitend bedoeld is voor hulpbehoevenden.
Want de maaltijden worden hier niet gratis verstrekt,
maar verkocht aan ieder, die zich maar meldt. En
klanten uit alle klassen betrekken dan ook reeds
geregeld deze smakelijke édnpans-gerechten. die door
een kok, die zijn vak verstaat, op onovertroffen wijze
worden bereid.
Er wordt dan ook reeds verlangend uitgezien naai
den dag, waarop de grootere installatie in gebruik
kan worden genomen. En wanneer straks ook
Vlissingen zijn centrale keuken bezit, zal het voe-
dingsvraagstuk in onze grootste Zeeuwsche steden
een heel eind practisch zijn opgelost.
De Zeeuwsche huisvrouw is in haar schik
niet de besparing en het gemak, dat de cen
trale keuken oplevert.
De kok schept de liter-porties uit den grooten ketel, die
driehonderd liter bevatten kan.
De vele arbeiders, die aan
den Middelburgschen op
bouw werken, kunnen in
een apart lokaal bij de
keuken -meteen hun maal
verorberen, waarvan gretig
gebruik wordt gemaakt.
Daar wacht thuis de
familie op!
En zoo worden n u alle
Middelburgers, die uit de
cenjrale keuken eten!
(Eigen opnamen)