DE RIDDELBl RGSCHE CENTRALE KELKEN K ISSlS&fe;:M5 a* ,?v. Het Simpelhuis in de Simpelhuisstraat, een van de weinige gespaard gebleven Middelburgsche instellingen van weldadigheid, heeft zoolang zijn installatie afgestaan voor de voorlaopige cen trale keuken, waar per dag driehonderd maaltijden gereedgemaakt en verkocht kunnen worden. l)t klanten maken queue in de gang tan de keuken, waar aan het loket betaald wordt en de noodige bons dienen ingeleverd te worden. Middelburg heeft de primeur gehad vau de centrale keukens, die de regeering in de grootere steden door het geheele land gaat op richten. Wel is de bouw van de definitieve kenken nog niet gereed. Maar voorloopig heeft men, deels ten behoeve van de vele arbeiders, die aan den Middelburgschen opbouw koinen werken, in het Simpelbuis een voorloopige keu ken geopend, waar men met driehonderd porties per dag een begin heeft gemaakt. Zoo noodig zal echter de nieuwe keuken, naar de directeur de heer Adriaanse ons meedeelde, straks voor vier duizend porties per dag kunnen zorgen. Niet alleen kan hier door aankoop en bereiding in 't groot de maaltijd goedkoop worden verstrekt de prijs varieert tusschen 15 en 25 cents per portie, al naar men in het bezit is van een vet- of boterkaart maar bovendien wordt het gebruik van brand stoffen in de gezinnen bespaard. Het zou verkeerd zijn, te meenen, dat de centrale keuken uitsluitend bedoeld is voor hulpbehoevenden. Want de maaltijden worden hier niet gratis verstrekt, maar verkocht aan ieder, die zich maar meldt. En klanten uit alle klassen betrekken dan ook reeds geregeld deze smakelijke édnpans-gerechten. die door een kok, die zijn vak verstaat, op onovertroffen wijze worden bereid. Er wordt dan ook reeds verlangend uitgezien naai den dag, waarop de grootere installatie in gebruik kan worden genomen. En wanneer straks ook Vlissingen zijn centrale keuken bezit, zal het voe- dingsvraagstuk in onze grootste Zeeuwsche steden een heel eind practisch zijn opgelost. De Zeeuwsche huisvrouw is in haar schik niet de besparing en het gemak, dat de cen trale keuken oplevert. De kok schept de liter-porties uit den grooten ketel, die driehonderd liter bevatten kan. De vele arbeiders, die aan den Middelburgschen op bouw werken, kunnen in een apart lokaal bij de keuken -meteen hun maal verorberen, waarvan gretig gebruik wordt gemaakt. Daar wacht thuis de familie op! En zoo worden n u alle Middelburgers, die uit de cenjrale keuken eten! (Eigen opnamen)

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1941 | | pagina 12