Het zachtwerkende
laxeermiddel.
SCHOTELTJES VAN KOOL
I 1 h mm*
Jmd'DCaliklöca.
31
ZUURKOOL AU JUS
(4 PERSONEN)
1 kg zuurkool. 1 V2 kg aardappelen,
zout. peper, nootmuskaat, een scheutje
melk. een restje jus, paneermeel, boter.
Wascli de zuurkool en kook ze met
weinig water gedurende ongeveer twin
tig minuten. Kook intussclien de ge-
wasschen aardappelen gaar, maak ze fijn
en vermeng ze met zout, pepeinoot
muskaat en een scheutje melk. Roer de
puree luchtig. Leg een laagje van de
puree in een vuurvasten schotel en
giet er wat jus over. Dek de zuurkool af
met een laag aardappelpuree. Vul den
schotel op deze wijze en giet op de zuur
kool telkens een scheutje jus. Zorg, dat
de bovenste laag uit aardappelpuree
bestaat. Strooi er wat paneermeel over
en leg er hier en daar een kluitje boter
op. Laat het schoteltje in den oven bruin
worden.
WITTEKOGL MET RIJST
(4 PERSONEN)
1 kg wittekool, zout, peper, noot
muskaat, 400 gram" rijst. 1 ui, een restje
jus of water, waarin 1 bouillonblokje is
opgelost, boter of vet, paneermeel.
Verwijder de harde nerven uit de kool
bladen, wasoh ze en kook ze in weinig
water met zout gaar. Laat ze op een
vergiet uitlekken. Hak de kool vervol
gens fijn en strooi er wat peper en noot
muskaat over. Kook intussclien de rijst
met water en zout gaar en droog. Smelt
daarna wat vet of boter, voeg er liet ge
snipperde uitje aan toe en laat het even
fruiten. Voeg er de rijst aan toe en laat
deze even meefruiten. Leg vervolgens
de kool met de rijst laag om laag in een
vuurvasten schotel. Giet er de jus of
den bouillon op. Strooi over het scho
teltje wat paneermeel, leg er hier en
daar een kluitje boter op en laat het
schoteltje in den oven bruin worden.
SAVOYEKOOL MET KAAS
SAUS
(4 PERSONEN)
1 kg savoyekool, V2 pond geraspte
kaas, l/2 lit er melk. zout, peper. 40 gram
bloem, 25 gram boter.
Maak de savoyekool schoon en snijd
ze in reepjes. Kook ze gaar en hak ze
daarna fijn. Smelt de boter, voeg de
bloem er aan toe en voeg er dan, lang
zaam roerende, de melk bij. Maak de
saus op smaak af met zout en peper.
Zondag: Poulet.
Spruitjes.
Aardappelen.
Vanillepudding.
Vermicellisoep.
Savoyekool met kaas
saus.
Aardappelen.
Heete bliksem.
Rijstebrij.
Erwtensoep.
Pannekoek.
Voeg er cle geraspte kaas bij. maar houd
er een weinig van achter. Voeg de kool
bij liet sausje, roer de massa door
elkaar en doe ze in een vuurvast scho
teltje.
Strooi er een flinke laag van de ach
tergehouden kaas overheen, zet het
schoteltje in een matig warmen oven en
laat den inhoud ongeveer 25 minuten
gratineeren.
CHINEESCHE KOOL MET
AARDAPPELEN
(4 PERSONEN)
1 kg Chineesche kool, I V2 kg aardap
pelen. zout. peper, nootmuskaat, een
scheutje melk. een restje jus. paneer
meel. boter of vet.
Maak de Chineesche kool schoon en
kook de kool in weinig water met zout
gaar. Hak de groente fijn. voeg er een
scheutje melk. peper en nootmuskaat
bij. Kook de aardappelen en snijd ze in
plakken. Leg ze laag om laag met de
kool in een vuurvasten schotel. Giet op
de aardappelplakken wat jus.
Strooi over het schoteltje een laagje
paneermeel en leg er hier en daar een
klontje boter op. Laat het schoteltje in
een warmen oven bruin worden.
KAPPERTJESKOOL
MET ERWTENPUREE EN
AARDAPPELEN
(4 PERSONEN)
1 kg kappertjeskool, V, pond groene
erwten, 1 kg aardappelen, zout, peper,
nootmuskaat, een scheutje melk, paneer
meel. boter of vet.
Maak de kool schoon en kook de
groenten in weinig water en zout gaar.
Laat ze op een vergiet uitlekken en
hak ze fijn. Vermeng ze met een scheut
je melk, zout. peper en nootmuskaat.
Kook de groene erwten, die een nacht
geweekt hebben, in ruim water, met het
weekwater gaar. Maal ze door een molen
en maak de puree op smaak met zout.
peper en een scheutje melk. Kook de
aardappelen gaar en snijd ze in plakken.
Leg in een vuurvasten schotel een
laagje kool, schik hierop wat aardappel-
plakken en dek het geheel af met een
laag erwtenpuree. Vul den schotel op
deze wijze, strooi over de laatste laag
erwtenpuree wat paneermeel, leg er
hier en daar een kluitje boter op en Iaat
het schoteltje in den oven bruin worden.
Donderdag: Havermoutlapjes.
Koolraap.
Aardappelen.
Yoghurt.
Maandag:
Dinsdag:
Woensdag:
Vrijdag:
Zaterdag:
Mosselen.
Sla.
Aardappelen.
Griesmeelpap.
Stamppot boerenkool.
Macaronischoteltje.
's Avonds een paar Nourilax tablet
jes, 's morgens een normale stoelgang.
Zonder buikpijn, zonder kramp.
15 stuks 35 ct., 50 stuks 95 ct.
FabrikanteN.V. Nourypharma, Deventer
De door artsen aanbevolen tandpasta
bevat 0.00750/« organisch jodium, waarvan 0 000035 gr
jodium door het tandvleesch opgenomen en daardoor »n
de inwendige organen van het lichaam verspreid wordt.
JodrJCaliklcccL is een aangenaam schuimende tandpasta van
uitstekende kwaliteit (zonder chloorzure calium) met een
lekkere frissche smaak. De uiterst kleine hoeveelheid organisch
jodium is voldoende om de mondholte gedurende langen tijd te
ontsmetten (wetenschappelijk bewezen en daardoor de tanden
zoowel als het tandvleesch voor ontsteking en vooral ook tegen
de in de geheele wereld verspreide tandwolf (Paradentose) te
beschermen.
JodrJCallkloca is voorts door artsen erkend als
voorbehoedmiddel tegen verkoudheid, aderverkalking
(Arteriosklerose) en als stimulans voor alle lichaams
functies.
Queisser Se Co..
Hamburg 19
DepotPharmaceuti
s che Union, Hilversum
P. de Hooghlaan 34
De aangenaam schui
mende Gezond-
heids-Ta ndpa sia.