Het zachtwerkende laxeermiddel. SCHOTELTJES VAN KOOL I 1 h mm* Jmd'DCaliklöca. 31 ZUURKOOL AU JUS (4 PERSONEN) 1 kg zuurkool. 1 V2 kg aardappelen, zout. peper, nootmuskaat, een scheutje melk. een restje jus, paneermeel, boter. Wascli de zuurkool en kook ze met weinig water gedurende ongeveer twin tig minuten. Kook intussclien de ge- wasschen aardappelen gaar, maak ze fijn en vermeng ze met zout, pepeinoot muskaat en een scheutje melk. Roer de puree luchtig. Leg een laagje van de puree in een vuurvasten schotel en giet er wat jus over. Dek de zuurkool af met een laag aardappelpuree. Vul den schotel op deze wijze en giet op de zuur kool telkens een scheutje jus. Zorg, dat de bovenste laag uit aardappelpuree bestaat. Strooi er wat paneermeel over en leg er hier en daar een kluitje boter op. Laat het schoteltje in den oven bruin worden. WITTEKOGL MET RIJST (4 PERSONEN) 1 kg wittekool, zout, peper, noot muskaat, 400 gram" rijst. 1 ui, een restje jus of water, waarin 1 bouillonblokje is opgelost, boter of vet, paneermeel. Verwijder de harde nerven uit de kool bladen, wasoh ze en kook ze in weinig water met zout gaar. Laat ze op een vergiet uitlekken. Hak de kool vervol gens fijn en strooi er wat peper en noot muskaat over. Kook intussclien de rijst met water en zout gaar en droog. Smelt daarna wat vet of boter, voeg er liet ge snipperde uitje aan toe en laat het even fruiten. Voeg er de rijst aan toe en laat deze even meefruiten. Leg vervolgens de kool met de rijst laag om laag in een vuurvasten schotel. Giet er de jus of den bouillon op. Strooi over het scho teltje wat paneermeel, leg er hier en daar een kluitje boter op en laat het schoteltje in den oven bruin worden. SAVOYEKOOL MET KAAS SAUS (4 PERSONEN) 1 kg savoyekool, V2 pond geraspte kaas, l/2 lit er melk. zout, peper. 40 gram bloem, 25 gram boter. Maak de savoyekool schoon en snijd ze in reepjes. Kook ze gaar en hak ze daarna fijn. Smelt de boter, voeg de bloem er aan toe en voeg er dan, lang zaam roerende, de melk bij. Maak de saus op smaak af met zout en peper. Zondag: Poulet. Spruitjes. Aardappelen. Vanillepudding. Vermicellisoep. Savoyekool met kaas saus. Aardappelen. Heete bliksem. Rijstebrij. Erwtensoep. Pannekoek. Voeg er cle geraspte kaas bij. maar houd er een weinig van achter. Voeg de kool bij liet sausje, roer de massa door elkaar en doe ze in een vuurvast scho teltje. Strooi er een flinke laag van de ach tergehouden kaas overheen, zet het schoteltje in een matig warmen oven en laat den inhoud ongeveer 25 minuten gratineeren. CHINEESCHE KOOL MET AARDAPPELEN (4 PERSONEN) 1 kg Chineesche kool, I V2 kg aardap pelen. zout. peper, nootmuskaat, een scheutje melk. een restje jus. paneer meel. boter of vet. Maak de Chineesche kool schoon en kook de kool in weinig water met zout gaar. Hak de groente fijn. voeg er een scheutje melk. peper en nootmuskaat bij. Kook de aardappelen en snijd ze in plakken. Leg ze laag om laag met de kool in een vuurvasten schotel. Giet op de aardappelplakken wat jus. Strooi over het schoteltje een laagje paneermeel en leg er hier en daar een klontje boter op. Laat het schoteltje in een warmen oven bruin worden. KAPPERTJESKOOL MET ERWTENPUREE EN AARDAPPELEN (4 PERSONEN) 1 kg kappertjeskool, V, pond groene erwten, 1 kg aardappelen, zout, peper, nootmuskaat, een scheutje melk, paneer meel. boter of vet. Maak de kool schoon en kook de groenten in weinig water en zout gaar. Laat ze op een vergiet uitlekken en hak ze fijn. Vermeng ze met een scheut je melk, zout. peper en nootmuskaat. Kook de groene erwten, die een nacht geweekt hebben, in ruim water, met het weekwater gaar. Maal ze door een molen en maak de puree op smaak met zout. peper en een scheutje melk. Kook de aardappelen gaar en snijd ze in plakken. Leg in een vuurvasten schotel een laagje kool, schik hierop wat aardappel- plakken en dek het geheel af met een laag erwtenpuree. Vul den schotel op deze wijze, strooi over de laatste laag erwtenpuree wat paneermeel, leg er hier en daar een kluitje boter op en Iaat het schoteltje in den oven bruin worden. Donderdag: Havermoutlapjes. Koolraap. Aardappelen. Yoghurt. Maandag: Dinsdag: Woensdag: Vrijdag: Zaterdag: Mosselen. Sla. Aardappelen. Griesmeelpap. Stamppot boerenkool. Macaronischoteltje. 's Avonds een paar Nourilax tablet jes, 's morgens een normale stoelgang. Zonder buikpijn, zonder kramp. 15 stuks 35 ct., 50 stuks 95 ct. FabrikanteN.V. Nourypharma, Deventer De door artsen aanbevolen tandpasta bevat 0.00750/« organisch jodium, waarvan 0 000035 gr jodium door het tandvleesch opgenomen en daardoor »n de inwendige organen van het lichaam verspreid wordt. JodrJCaliklcccL is een aangenaam schuimende tandpasta van uitstekende kwaliteit (zonder chloorzure calium) met een lekkere frissche smaak. De uiterst kleine hoeveelheid organisch jodium is voldoende om de mondholte gedurende langen tijd te ontsmetten (wetenschappelijk bewezen en daardoor de tanden zoowel als het tandvleesch voor ontsteking en vooral ook tegen de in de geheele wereld verspreide tandwolf (Paradentose) te beschermen. JodrJCallkloca is voorts door artsen erkend als voorbehoedmiddel tegen verkoudheid, aderverkalking (Arteriosklerose) en als stimulans voor alle lichaams functies. Queisser Se Co.. Hamburg 19 DepotPharmaceuti s che Union, Hilversum P. de Hooghlaan 34 De aangenaam schui mende Gezond- heids-Ta ndpa sia.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1941 | | pagina 33