GOED NIEUWS VOOR DE
HUISVROUWEN!
UIT ONS MENU
HP*11WW
GROOTE ZEEPBESPARING
DOOR
het nieuwe produet der
Sunlight Zeep Jabrieken
Wat zuil
en we
eten
CORRESPONDENTIE
ioor \llugger
en beter
afwasscken
29
KERRIESOEP
VAN CAPUCIJNERS
(4 PERSONEN)
250 gram eapucijners, 2 liter water,
zout, 1 ui, y2 lepel kerrie, 25 gram vet of
boter, wat bloem of maïzena, een scheut
je bouillonaroma.
Week de eapucijners een nacht in het
water. Zet ze den volgenden dag met
het weekwater op en kook ze tot ze
gaar zijn. Maal de eapucijners door een
molen. Smelt het vet of de boter, voeg
er den gesnipperden ui en de kerrie bij
en laat deze ongeveer 5 minuten fruiten.
Giet er dan het kookvocht met de ge
malen eapucijners bij. Bind de soep
vervolgens met wat aangemengde bloem
of maïzena. Maak de soep op smaak met
zout en een scheutje bouillonaroma.
AARDAPPELSCHELPEN
MET KAAS
(4 PERSONEN)
500 gram koude gekookte aardappe
len, 50 gram geraspte kaas, zout, peper,
nootmuskaat, een scheutje melk, 1 eet
lepel fijngehakte peterselie, paneermeel,
boter of vet.
Maak de aardappelen fijn, vermeng de
puree met zout, peper, nootmuskaat en
een scheutje melk. Roer er vervolgens
de helft van de geraspte kaas en de fijn
gehakte peterselie door. Doe de massa in
schelpen, die met boter zijn ingewreven.
Strooi er een mengsel van paneermeel
en de rest van de geraspte kaas over.
Leg hier en daar een kluitje boter of vet
en laat de schelpen in dén oven licht
bruin worden. Geef ze als warm voor-
gerechtje of als pikant hapje bij de
boterham.
UIEN MET ZURE SAUS
(4 PERSONEN)
1 kg uien, zout, peper, 2 dl water,
y2 dl azijn, 20 grain boter, wat aan
gemengde bloem of maïzena.
Maak de uien schoon en snijd ze in
vieren. Kook ze in wat water met zout
gaar. Laat ze daarna op een vergiet uit
lekken, zet 2 dl van het kookwater op
en breng het aan de kook. Voeg de boter
Zondag
Maandag
Dinsdag:
Woensdag:
Donderdag
Vrijdag:
Zaterdag
Roastbeef.
Brusselseh lof.
Aardappelen.
Custard.
Kerriesoep van eapu
cijners.
Drie in de pan.
Aardappelschelpen
met kaas.
Rijstgehakt.
Uien met zure saus.
Aardappelen.
Stamppot boerenkool.
Gort met karnemelk.'
Vischschoteltje.
Gestoofde prei.
Aardappelen.
Griesmeelvla.
Magere groentesoep.
Kaaslapjes.
Andijvie.
Aardappelen.
Gevulde bieten.
Aardappelen.
Wentelteefjes.
er bij en bind het sausje met de aange
mengde bloem of maïzena. Maak het op
smaak met wat peper en den azijn. Roei
de uien er door en laat ze nog ongeveer
5 minuten stoven.
CITROENSAUS
y2 liter water, waarin 1 bouillonblokje
is opgelost, 25 gram boter, 35 gram
bloem, het sap van x/2 citroen, wat fijn
gehakte peterselie.
Smelt voor de saus de boter, voeg er
onder voortdurend roeren de bloem bij
en vervolgens steeds roerende den bouil
lon. Laat het sausje even doorkoken.
Maak het op smaak met wat citroensap
en roer er de fijngehakte peterselie door.
Geef de saus bij gekookt vleescb, visch
of aardappelen.
GORT MET KARNEMELK
(4 PERSONEN)
150 gram gort, 1 liter karnemelk, T4
liter water, een snufje zout, bruine sui
ker, kristalsuiker of stroop.
Wasch de gort en week deze een nacht
in het water. Breng daarna de karne
melk aan de kook. Voeg er de geweekte
gort met het weekwater en het zout bij
en laat de pap op een zacht vuur onder
af en toe omroeren langzaam gaar
koken, in ongeveer 2 tot 2 y2 uur. Geef
de gort koud of warm naar smaak, pre
senteer er bruine suiker, kristalsuiker of
keukenstroop bij.
Mevr. C. P. te Roermond. Gevulde
pannekoeken maakt u op de volgende
wijze: 175 gram bloem, 1 ei, 4 dl melk,
een snufje zout, boter.
Voor het vulsel: 200 grain vleesch-
resten, 2 dl bouillon of melk, peper, zout,
nootmuskaat, 1 afgestreken eetlepel
boter, 2 eetlepels bloem of maïzena,
fijngehakte peterselie, des verkiezende
een fijngehakt uitje.
Doe de bloem in een kom, voeg er het
zout, het ei en een weinig melk bij en
roer alle klontjes uit het beslag. Giet
er dan de rest van de melk bij en bak
van dit beslag dunne pannekoekjes in
de koekenpan, waarin een stukje boter
gesmolten is. Leg op de pannekoeken
wat van het vleeschvulsel, rol ze op en
presenteer ze warm. Maak het vulsel
als volgt:
Laat het uitje in de gesmolten boter
fruiten, voeg er de bloem of de maïzena
bij en roer van dit mengsel een papje.
Giet er dan de verwarmde melk of de
jus bij, roer het sausje tot het even door
gekookt heeft en maak het dan op
smaak af met zout, peper en nootmus
kaat. Voeg er vervolgens de gehakte
vleeschrestjes en de peterselie bij en
laat het mengsel eventjes stoven alvo
rens het voor de pannekoeken te ge
bruiken.
Mevr. 8. J. te Dordrecht. Fluweel kunt
u het beste weeken in zoutwater, met
den rechterkant naar buiten. Daarna
slaat u liet goed, nog steeds met den
rechterkant naar buiten, door een lauw
sop. Geef het voor de helderheid, als
het noodig is, nog een tweede sop en
spoel vervolgens in lauw water. U
hangt de jurk op een hanger met den
rechterkant naar buiten druipnat op
om te drogen. Zoodra het fluweel droog
is, kunt u het op een zachte, onderlaag
op den linkerkant strijken. Wanneer het
goed geplet is, stoomt u het boven den
damp van kokend water op en schuiert
liet goed tegen de vleug in.
Maandenlang hebben onze scheikundigen het vraagstuk
van het bordenwasschen onderzocht en hun arbeid is
bekroond met volledig succes. Vet-Ex, het nieuwste
product van de Sunlight Fabrieken, maakt de zeep voor
vatenwasschen overbodig! Want Vet-Ex reinigt alle vette
voorwerpen vlugger en goedkooper dan welke zeep ook.
Vet-Ex bevat geen zeep, doch is gebaseerd op de werking
van bestanddeelen, die vet onmiddellijk oplossen en emul-
geeren. Zonder schuimvorming rei
nigt het afdoende alle vette potten,
pannen, aardewerk, glaswerk, mes
sen, vorken, lepels, enz., zonder iets
aan te tasten. Zoowel zilver, plate
en staal als houten, hoornen en
celluloid handvatten zijn in Vet-Ex
volkomen veilig. Vet-Ex geeft
geen reuk of smaak aan glas of
porcelein. Voor alle Nederland-
sche huisvrouwen is Vet-Ex dus
een ware uitkomst in dezen tijd.
Eén pak is ruim voldoende
voor 25keer vatenwasschen.