GOED NIEUWS VOOR DE HUISVROUWEN! UIT ONS MENU HP*11WW GROOTE ZEEPBESPARING DOOR het nieuwe produet der Sunlight Zeep Jabrieken Wat zuil en we eten CORRESPONDENTIE ioor \llugger en beter afwasscken 29 KERRIESOEP VAN CAPUCIJNERS (4 PERSONEN) 250 gram eapucijners, 2 liter water, zout, 1 ui, y2 lepel kerrie, 25 gram vet of boter, wat bloem of maïzena, een scheut je bouillonaroma. Week de eapucijners een nacht in het water. Zet ze den volgenden dag met het weekwater op en kook ze tot ze gaar zijn. Maal de eapucijners door een molen. Smelt het vet of de boter, voeg er den gesnipperden ui en de kerrie bij en laat deze ongeveer 5 minuten fruiten. Giet er dan het kookvocht met de ge malen eapucijners bij. Bind de soep vervolgens met wat aangemengde bloem of maïzena. Maak de soep op smaak met zout en een scheutje bouillonaroma. AARDAPPELSCHELPEN MET KAAS (4 PERSONEN) 500 gram koude gekookte aardappe len, 50 gram geraspte kaas, zout, peper, nootmuskaat, een scheutje melk, 1 eet lepel fijngehakte peterselie, paneermeel, boter of vet. Maak de aardappelen fijn, vermeng de puree met zout, peper, nootmuskaat en een scheutje melk. Roer er vervolgens de helft van de geraspte kaas en de fijn gehakte peterselie door. Doe de massa in schelpen, die met boter zijn ingewreven. Strooi er een mengsel van paneermeel en de rest van de geraspte kaas over. Leg hier en daar een kluitje boter of vet en laat de schelpen in dén oven licht bruin worden. Geef ze als warm voor- gerechtje of als pikant hapje bij de boterham. UIEN MET ZURE SAUS (4 PERSONEN) 1 kg uien, zout, peper, 2 dl water, y2 dl azijn, 20 grain boter, wat aan gemengde bloem of maïzena. Maak de uien schoon en snijd ze in vieren. Kook ze in wat water met zout gaar. Laat ze daarna op een vergiet uit lekken, zet 2 dl van het kookwater op en breng het aan de kook. Voeg de boter Zondag Maandag Dinsdag: Woensdag: Donderdag Vrijdag: Zaterdag Roastbeef. Brusselseh lof. Aardappelen. Custard. Kerriesoep van eapu cijners. Drie in de pan. Aardappelschelpen met kaas. Rijstgehakt. Uien met zure saus. Aardappelen. Stamppot boerenkool. Gort met karnemelk.' Vischschoteltje. Gestoofde prei. Aardappelen. Griesmeelvla. Magere groentesoep. Kaaslapjes. Andijvie. Aardappelen. Gevulde bieten. Aardappelen. Wentelteefjes. er bij en bind het sausje met de aange mengde bloem of maïzena. Maak het op smaak met wat peper en den azijn. Roei de uien er door en laat ze nog ongeveer 5 minuten stoven. CITROENSAUS y2 liter water, waarin 1 bouillonblokje is opgelost, 25 gram boter, 35 gram bloem, het sap van x/2 citroen, wat fijn gehakte peterselie. Smelt voor de saus de boter, voeg er onder voortdurend roeren de bloem bij en vervolgens steeds roerende den bouil lon. Laat het sausje even doorkoken. Maak het op smaak met wat citroensap en roer er de fijngehakte peterselie door. Geef de saus bij gekookt vleescb, visch of aardappelen. GORT MET KARNEMELK (4 PERSONEN) 150 gram gort, 1 liter karnemelk, T4 liter water, een snufje zout, bruine sui ker, kristalsuiker of stroop. Wasch de gort en week deze een nacht in het water. Breng daarna de karne melk aan de kook. Voeg er de geweekte gort met het weekwater en het zout bij en laat de pap op een zacht vuur onder af en toe omroeren langzaam gaar koken, in ongeveer 2 tot 2 y2 uur. Geef de gort koud of warm naar smaak, pre senteer er bruine suiker, kristalsuiker of keukenstroop bij. Mevr. C. P. te Roermond. Gevulde pannekoeken maakt u op de volgende wijze: 175 gram bloem, 1 ei, 4 dl melk, een snufje zout, boter. Voor het vulsel: 200 grain vleesch- resten, 2 dl bouillon of melk, peper, zout, nootmuskaat, 1 afgestreken eetlepel boter, 2 eetlepels bloem of maïzena, fijngehakte peterselie, des verkiezende een fijngehakt uitje. Doe de bloem in een kom, voeg er het zout, het ei en een weinig melk bij en roer alle klontjes uit het beslag. Giet er dan de rest van de melk bij en bak van dit beslag dunne pannekoekjes in de koekenpan, waarin een stukje boter gesmolten is. Leg op de pannekoeken wat van het vleeschvulsel, rol ze op en presenteer ze warm. Maak het vulsel als volgt: Laat het uitje in de gesmolten boter fruiten, voeg er de bloem of de maïzena bij en roer van dit mengsel een papje. Giet er dan de verwarmde melk of de jus bij, roer het sausje tot het even door gekookt heeft en maak het dan op smaak af met zout, peper en nootmus kaat. Voeg er vervolgens de gehakte vleeschrestjes en de peterselie bij en laat het mengsel eventjes stoven alvo rens het voor de pannekoeken te ge bruiken. Mevr. 8. J. te Dordrecht. Fluweel kunt u het beste weeken in zoutwater, met den rechterkant naar buiten. Daarna slaat u liet goed, nog steeds met den rechterkant naar buiten, door een lauw sop. Geef het voor de helderheid, als het noodig is, nog een tweede sop en spoel vervolgens in lauw water. U hangt de jurk op een hanger met den rechterkant naar buiten druipnat op om te drogen. Zoodra het fluweel droog is, kunt u het op een zachte, onderlaag op den linkerkant strijken. Wanneer het goed geplet is, stoomt u het boven den damp van kokend water op en schuiert liet goed tegen de vleug in. Maandenlang hebben onze scheikundigen het vraagstuk van het bordenwasschen onderzocht en hun arbeid is bekroond met volledig succes. Vet-Ex, het nieuwste product van de Sunlight Fabrieken, maakt de zeep voor vatenwasschen overbodig! Want Vet-Ex reinigt alle vette voorwerpen vlugger en goedkooper dan welke zeep ook. Vet-Ex bevat geen zeep, doch is gebaseerd op de werking van bestanddeelen, die vet onmiddellijk oplossen en emul- geeren. Zonder schuimvorming rei nigt het afdoende alle vette potten, pannen, aardewerk, glaswerk, mes sen, vorken, lepels, enz., zonder iets aan te tasten. Zoowel zilver, plate en staal als houten, hoornen en celluloid handvatten zijn in Vet-Ex volkomen veilig. Vet-Ex geeft geen reuk of smaak aan glas of porcelein. Voor alle Nederland- sche huisvrouwen is Vet-Ex dus een ware uitkomst in dezen tijd. Eén pak is ruim voldoende voor 25keer vatenwasschen.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1941 | | pagina 29