2"
t vastzit help
oes
Uit ons Menu
WAAROM HEB JE DAT NIET
GEZEGD... T
Waf zullen we eten?
bluft!
reeds
Verkrijgbaar bijApothekers en Drogisten f.-30en .50
meermolen
perdag
29
DE MOUW
Met naalden nr.
laag uit aardappelen bestaat, leg hierop
2 zetten we 50 st. enkele kluitjes boter en laat den schotel
op en breien hierboven voor de manchet me^ een deksel afgedekt in een matig
50 naalden steeds afwisselend 1 r„ warmen oven ongeveer 11/2 uur zacht-
1 av. (r. boven r. en av. boven av.); Jes gaar worden,
daarna breien we verder met naalden iaddappCI i/npi'
nr. 2V, en wel in tricotsteek, terwijl we AARDAPI ELKOEK
bij de 41e naald 2 st. breien uit den personen)
5en, 15en, 25en. 35en en 45en st. 1 y2 kg aardappelen, 1 ui, fijngehakte
(55 st.); bij de 45e naald doen we dit uit peterselie, een scheutje melk. 1 ei, zout,
den 6en, 17en, 28en, 39en en 50en st. peper, wat boter.
(60 st.) en bij de 49e naald uit den len, Snijd de geschilde aardappelen in
7en, 19en. 31en, 43en, 55en en 60en st. plakken en leg een laag in een met boter
(67 st.). Verder breien we 2 st. uit den besmeerden springvorm, strooi er wat
eersten en laatsten st. van de 58e, 69e, zout en peper over en leg er dan een
80e, 91e. 102e, 113e, 124e. 134e, 144e. laagje fijngesnipperden ui en fijngehakte
154e, 164e. 175e. 185e en 195e naald peterselie op, schik hierop weer een laag
(95 st.), waarna we verder breien, tot aardappelplakken, strooi er weer wat
we in totaal 48 cm gebreid hebben. Zout en peper op. Giet over liet geheel
Voor den kop kanten we daarna aan het een scheutje melk en wat gesmolten
begin van de 2 volgende naalden 5 st. boter en laat den koek ongeveer 1 uur
af, aan het begin van de 2 daaropvol- j,i den oven bakken. Neem den koek
geilde naalden 3 st. en aan het begin van voorzichtig uit den vorm en presenteer
iedere volgende naald 1 st.dit doen we ]iem niet vleesch of een gerecht, dat
tot we nog 40 st. op de naald hebben, vleesch vervangt, en groente bij liet
waarna we aan het begin van de 10
volgende naalden 2 st. afkanten; de
overige st. kanten we bij de dan
volgende naald in ééns af.
HET KRAAGJE
Met naalden nr. 2zetten we 32 st.
op en breien hierboven eerst 10 naalden
in gerstekorrel (steeds afwisselend 1 r.,
1 av. en wel r. boven av. en av. boven r.).
11e naald: 7 st. in gerstekorrel, 25 1'.
12e naald: 25 av., 7 st. in gerstekorrel.
Deze 2 naalden herhalen we, tot we
in totaal 40 cm gebreid hebben, waarna
we nog 10 naalden in gerstekorrel breien
en ten slotte afkanten.
Nu persen we de verschillende deelen
luchtig onder een vochtigen doek op
en naaien ze in elkaar. De knoopsgaten
kunnen we festonneeren, waarna we
hiertegenover op liet linkervoorpand de 3/t Mer melk- lr»° S™m griesmeel, 75
knoopen naaiensteeds afwisselend een gram suiker. 1 ei, een snufje zout,
rooden en een groenen knoop (zie foto), boter, vet of slaolie, om te bakken.
Breng de melk met het, zout aan de
kook. Vermeng het griesmeel met de
suiker en strooi dit mengsel in de ko
kende melk. Laat de pap roerende on
geveer tien minuten doorkoken. Roer
den eierdooier los en voeg een klein
gedeelte van de warme griesmeelpap
bij den dooier. Giet het papje bij de mas
sa en roer den dooier er door. Klop het
middagmaal.
PIKANTE TOMATENSAUS
Y2 liter water, 30 gram boter, 45
gram bloem. 3 eetlepels tomatenpuree,
1 ui, wat fijngehakte peterselie, zout,
peper, wat paprika, een schepje suiker.
Smelt de boter, voeg er den gesnip-
perden ui bij en de tomatenpuree. Laat
dit mengsel fruitenVoeg er de bloem aan
toe en giet er onder voortdurend roeren
het water bij. Laat de saus even
doorkoken en maak ze vervolgens op
smaak met zout, paprika en een schepje
suiker. Roer er vlak voor het presen
teeren de fijngehakte peterselie door.
PANNEKOEK VAN GRIESMEEL
(4 PERSONEN)
PUREESOEP
(4 PERSONEN)
1 liter water, liter melk, V2 kg
aardappelen, 25 gram boter, 20 gram ejwn stijf en schep het luchtig door de
bloem, zout, peper, fijngehakte peter- griesmeelpap. Smelt wat boter of vet of
selie, fijngehakt uitje, 2 bouillonblok- waf. slaolie in de koekenpan warm
jes, wat bouillonaroma. worden. Strijk de griesmeelpap hierin
Schil de aardappelen en kook ze in het en pap ,[en koek bruin. Geef den
water met wat zout gaar. Wrijf ze ver- pannekoek bestrooid met wat suiker,
volgens door een zeef. Smelt de boter, warm 0f koud naar verkiezing,
voeg er het gesnipperde uitje bij en de
bloem en laat deze lichtbruin fruiten.
Giet er dan het aardappelwater met de
fijngewreven aardappelen onder voort
durend roeren bij en laat de soep onge
veer tien minuten doorkoken. Los er
vervolgens het bouillonblokje in op en
maak de soep verder op smaak met wat
bouillonaroma, zout en peper. Roer er
vlak voor het presenteeren de fijnge
hakte peterselie door.
■Zondag:
Maandag:
PIKANTE VISCHSCHOTEL
(4 PERSONEN)
114 kg kabeljauw of schelvisch, 1
kg aardappelen, uien en prei (samen
ongeveer 250 gram), zout, peper, wat
boter, vet of slaolie, een scheutje melk.
Maak de visch goed schoon en snijd
het vischvleesch in mooie stukjes, leg
het vischvleesch in een vuurvasten
schotel.
Leg hierop een laag aardappelen, die
in plakken zijn gesneden en daarop een
laag fijngesnipperde prei en ui. Giet over
het geheel een scheutje melk, strooi op
iedere laag wat zout en peper en leg er
enkele klontjes vet of boter op, giet
er wat slaolie over. Zorg, dat de laatste
Baklapjes.
Brusselsch lof.
Aardappelen.
Gevulde appelen.
Erwtensoep.
Pannekoek van gries
meel.
Dinsdag: Stamppot roodekool.
Maïzenapudding.
Woensdag: Havermoutlapjes.
Gestoofde bieten.
Aardappelkoek.
Donderdag: Groenteragout.
Aardappelen met
pikante tomatensaus.
Vermicelli schoteltje.
V rijdagPureesoep
Pikante vischschotel.
Andijviesla,
Aardappelen.
Zaterdag: Gevulde uien.
Aardappelen.
Hangop.
^/1 annen zijn vaak zonderling,
i-i-Al eenige weken heb ik
het gevoel gehad, dat er met
Karei iets niet in orde was. Vroe
ger was hij altijd attent, vriende
lijk had altijd tijd voor mij
maar nu heeft hij 't altijd druk
dringende besprekingen, niet be
paald beminnelijk enfin
volkomen veranderd. Nu goed
op zekeren dag spreek ik zijn
zuster Truus en vraag haar rond
uit, of zij misschien iets meer
weet. Toen zegt die: „Ja
kijk eens gezegd heeft hij
niets, maar zooals je handen er
den laatsten tijd uitzien nu,
dat verhoogt je bekoorlijkheid
ook niet bepaald. En juist je
handen waren vroeger zijn groot
ste trots." „Lieve Hemel," zeg
ik, „en mijn huishouden dan en
ook nog dit slechte weer waar
om zegt hij dat dan niet?" „Ja,"
meent Truus, „daarvoor heeft hij
weer te Veel tact." Te veel tact
pf niet eerst wou ik kwaad
worden, maar toen heb ik eens
nagedacht en een tube Kaloder-
ma-Gelée gekocht. Werkelijk een
wonder hoe die helpt! Zooveel
complimentjes over mijn handen
heb ik van Karei sedert onzen
verlovingstijd niet gekregen."
KALODERMA -GELEE IS EENVOUDIG
EEN WELDAAD VOOR ROODEENRUWE
HANDEN. EN WAT PRETTIG,^
DAT NET DIRECT IN
DE HUID DRINGT
EN DEZE NIET VET
ihjÉ Tubes: 25 - 45 en 80 cent
HET SPECIALE MIDDEL TER VERZORGING DER HANDEN