2" t vastzit help oes Uit ons Menu WAAROM HEB JE DAT NIET GEZEGD... T Waf zullen we eten? bluft! reeds Verkrijgbaar bijApothekers en Drogisten f.-30en .50 meermolen perdag 29 DE MOUW Met naalden nr. laag uit aardappelen bestaat, leg hierop 2 zetten we 50 st. enkele kluitjes boter en laat den schotel op en breien hierboven voor de manchet me^ een deksel afgedekt in een matig 50 naalden steeds afwisselend 1 r„ warmen oven ongeveer 11/2 uur zacht- 1 av. (r. boven r. en av. boven av.); Jes gaar worden, daarna breien we verder met naalden iaddappCI i/npi' nr. 2V, en wel in tricotsteek, terwijl we AARDAPI ELKOEK bij de 41e naald 2 st. breien uit den personen) 5en, 15en, 25en. 35en en 45en st. 1 y2 kg aardappelen, 1 ui, fijngehakte (55 st.); bij de 45e naald doen we dit uit peterselie, een scheutje melk. 1 ei, zout, den 6en, 17en, 28en, 39en en 50en st. peper, wat boter. (60 st.) en bij de 49e naald uit den len, Snijd de geschilde aardappelen in 7en, 19en. 31en, 43en, 55en en 60en st. plakken en leg een laag in een met boter (67 st.). Verder breien we 2 st. uit den besmeerden springvorm, strooi er wat eersten en laatsten st. van de 58e, 69e, zout en peper over en leg er dan een 80e, 91e. 102e, 113e, 124e. 134e, 144e. laagje fijngesnipperden ui en fijngehakte 154e, 164e. 175e. 185e en 195e naald peterselie op, schik hierop weer een laag (95 st.), waarna we verder breien, tot aardappelplakken, strooi er weer wat we in totaal 48 cm gebreid hebben. Zout en peper op. Giet over liet geheel Voor den kop kanten we daarna aan het een scheutje melk en wat gesmolten begin van de 2 volgende naalden 5 st. boter en laat den koek ongeveer 1 uur af, aan het begin van de 2 daaropvol- j,i den oven bakken. Neem den koek geilde naalden 3 st. en aan het begin van voorzichtig uit den vorm en presenteer iedere volgende naald 1 st.dit doen we ]iem niet vleesch of een gerecht, dat tot we nog 40 st. op de naald hebben, vleesch vervangt, en groente bij liet waarna we aan het begin van de 10 volgende naalden 2 st. afkanten; de overige st. kanten we bij de dan volgende naald in ééns af. HET KRAAGJE Met naalden nr. 2zetten we 32 st. op en breien hierboven eerst 10 naalden in gerstekorrel (steeds afwisselend 1 r., 1 av. en wel r. boven av. en av. boven r.). 11e naald: 7 st. in gerstekorrel, 25 1'. 12e naald: 25 av., 7 st. in gerstekorrel. Deze 2 naalden herhalen we, tot we in totaal 40 cm gebreid hebben, waarna we nog 10 naalden in gerstekorrel breien en ten slotte afkanten. Nu persen we de verschillende deelen luchtig onder een vochtigen doek op en naaien ze in elkaar. De knoopsgaten kunnen we festonneeren, waarna we hiertegenover op liet linkervoorpand de 3/t Mer melk- lr»° S™m griesmeel, 75 knoopen naaiensteeds afwisselend een gram suiker. 1 ei, een snufje zout, rooden en een groenen knoop (zie foto), boter, vet of slaolie, om te bakken. Breng de melk met het, zout aan de kook. Vermeng het griesmeel met de suiker en strooi dit mengsel in de ko kende melk. Laat de pap roerende on geveer tien minuten doorkoken. Roer den eierdooier los en voeg een klein gedeelte van de warme griesmeelpap bij den dooier. Giet het papje bij de mas sa en roer den dooier er door. Klop het middagmaal. PIKANTE TOMATENSAUS Y2 liter water, 30 gram boter, 45 gram bloem. 3 eetlepels tomatenpuree, 1 ui, wat fijngehakte peterselie, zout, peper, wat paprika, een schepje suiker. Smelt de boter, voeg er den gesnip- perden ui bij en de tomatenpuree. Laat dit mengsel fruitenVoeg er de bloem aan toe en giet er onder voortdurend roeren het water bij. Laat de saus even doorkoken en maak ze vervolgens op smaak met zout, paprika en een schepje suiker. Roer er vlak voor het presen teeren de fijngehakte peterselie door. PANNEKOEK VAN GRIESMEEL (4 PERSONEN) PUREESOEP (4 PERSONEN) 1 liter water, liter melk, V2 kg aardappelen, 25 gram boter, 20 gram ejwn stijf en schep het luchtig door de bloem, zout, peper, fijngehakte peter- griesmeelpap. Smelt wat boter of vet of selie, fijngehakt uitje, 2 bouillonblok- waf. slaolie in de koekenpan warm jes, wat bouillonaroma. worden. Strijk de griesmeelpap hierin Schil de aardappelen en kook ze in het en pap ,[en koek bruin. Geef den water met wat zout gaar. Wrijf ze ver- pannekoek bestrooid met wat suiker, volgens door een zeef. Smelt de boter, warm 0f koud naar verkiezing, voeg er het gesnipperde uitje bij en de bloem en laat deze lichtbruin fruiten. Giet er dan het aardappelwater met de fijngewreven aardappelen onder voort durend roeren bij en laat de soep onge veer tien minuten doorkoken. Los er vervolgens het bouillonblokje in op en maak de soep verder op smaak met wat bouillonaroma, zout en peper. Roer er vlak voor het presenteeren de fijnge hakte peterselie door. ■Zondag: Maandag: PIKANTE VISCHSCHOTEL (4 PERSONEN) 114 kg kabeljauw of schelvisch, 1 kg aardappelen, uien en prei (samen ongeveer 250 gram), zout, peper, wat boter, vet of slaolie, een scheutje melk. Maak de visch goed schoon en snijd het vischvleesch in mooie stukjes, leg het vischvleesch in een vuurvasten schotel. Leg hierop een laag aardappelen, die in plakken zijn gesneden en daarop een laag fijngesnipperde prei en ui. Giet over het geheel een scheutje melk, strooi op iedere laag wat zout en peper en leg er enkele klontjes vet of boter op, giet er wat slaolie over. Zorg, dat de laatste Baklapjes. Brusselsch lof. Aardappelen. Gevulde appelen. Erwtensoep. Pannekoek van gries meel. Dinsdag: Stamppot roodekool. Maïzenapudding. Woensdag: Havermoutlapjes. Gestoofde bieten. Aardappelkoek. Donderdag: Groenteragout. Aardappelen met pikante tomatensaus. Vermicelli schoteltje. V rijdagPureesoep Pikante vischschotel. Andijviesla, Aardappelen. Zaterdag: Gevulde uien. Aardappelen. Hangop. ^/1 annen zijn vaak zonderling, i-i-Al eenige weken heb ik het gevoel gehad, dat er met Karei iets niet in orde was. Vroe ger was hij altijd attent, vriende lijk had altijd tijd voor mij maar nu heeft hij 't altijd druk dringende besprekingen, niet be paald beminnelijk enfin volkomen veranderd. Nu goed op zekeren dag spreek ik zijn zuster Truus en vraag haar rond uit, of zij misschien iets meer weet. Toen zegt die: „Ja kijk eens gezegd heeft hij niets, maar zooals je handen er den laatsten tijd uitzien nu, dat verhoogt je bekoorlijkheid ook niet bepaald. En juist je handen waren vroeger zijn groot ste trots." „Lieve Hemel," zeg ik, „en mijn huishouden dan en ook nog dit slechte weer waar om zegt hij dat dan niet?" „Ja," meent Truus, „daarvoor heeft hij weer te Veel tact." Te veel tact pf niet eerst wou ik kwaad worden, maar toen heb ik eens nagedacht en een tube Kaloder- ma-Gelée gekocht. Werkelijk een wonder hoe die helpt! Zooveel complimentjes over mijn handen heb ik van Karei sedert onzen verlovingstijd niet gekregen." KALODERMA -GELEE IS EENVOUDIG EEN WELDAAD VOOR ROODEENRUWE HANDEN. EN WAT PRETTIG,^ DAT NET DIRECT IN DE HUID DRINGT EN DEZE NIET VET ihjÉ Tubes: 25 - 45 en 80 cent HET SPECIALE MIDDEL TER VERZORGING DER HANDEN

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1941 | | pagina 29