KRUSCHEN
VATENWASSCHEN
ZONDER -
reeds 2
UIT ONS MENU
MAAR ALLEEN MET
JJIq men door weer en wind
JT£> moet,beschermen
Tomatensoep met rijst
CORRESPONDENTIE
pMe
vAV
t,o»» i»*.V
«\6
EN VLUG DAT HET WERKT
het nieuu/e
afu/a s cfv middel f
\ferkriinhaar bij Apothekers enDtogistenf.-30ep50^
29
(4 PERSONEN)
1 y, liter water, 1 ui, blikje to
matenpuree, 25 gram boter of vet,
25 gram bloem, 5 aardappelen, 50 gram
rijst, zout, peper, een scheutje bouillon-
aroma, l eetlepel fijngehakte peterselie.
Smelt de boter of het vet, voeg er den
gesnipperdeu ui bij en laat dezen onge
veer 5 minuten fruiten. Voeg er dan de
tomatenpuree en het water bij. Snijd
■de geschilde aardappelen in stukken en
laat ze ongeveer 25 minuten koken.
Wrijf de soep vervolgens door een zeef.
Maak de bloem aan met een scheutje
water en giet het papje onder goed
roeren door de kokende vloeistof. Voeg
dan de rijst erbij en laat de soep nog
een uur doorkoken. Maak ze ver
volgens op smaak met zout, peper en
een scheutje bouillonaroma. Roer er
vlak voor het presenteeren de fijnge
hakte peterselie door.
STAMPPOT VAN RAUWE
WORTELEN
(4 PERSONEN)
1 V2 kg aardappelen, 500 gram wor
telen, 35 gram boter of vet, zout,
een scheutje melk.
Borstel de aardappelen goed schoon
en kook ze in water gaar. Pel ze en
maak ze daarna fijn. Schil de wor
telen en rasp ze fijn. Schep ze door de
fijngewreven aardappelen. Voeg er de
boter, de melk en het zout bij. Laat den
stamppot even warm worden en dien
hem daarna direct op.
WENTELTEEFJES
(4 PERSONEN)
6 sneetjes brood, 1 ei, een scheutje
melk, een snufje zout, suiker naar
smaak. y2 eetlepel jam, boter of vet.
Roer den dooier met wat suiker,
voeg er de melk bij, en een snufje zout.
Week de sneetjes brood hierin. Smelt
wat boter of vet in de koekenpan en
bak hierin de sneetjes brood aan beide
zijden bruin. Klop intusschen het eiwit
stijf, schep er de jam doorheen en
leg op ieder sneetje wat eiwit. Leg
een deksel op de koekenpan en laat de
wentelteefjes even op een zacht vuur
staan tot het eiwit gestold is. Schik ze
daarna op een verwarmden schotel en
presenteer ze warm.
WAT ZULTEN WE
Zondag:
ETEN?
Maandag:
Dinsdag:
Woensdag:
Donderdag:
Vrijdag:
Zaterdag
Baklapjes.
Brusselsch lof.
Aardappelen.
Custard.
Tomatensoep met rijst.
Ragout van kapucij
ners.
Aardappelen.
Aarda ppelgeh a kt
Andijvie,
Aardappelen.
Wentelteefjes.
Stamppot van rauwe
wortelen.
Griesmeelvla.
Vermicellisoep.
Snijboonen uit het zout
met gehakte uien.
Aardappelen.
Gebakken mosselen.
Sla.
Aardappelen.
Bietenstamppot met
kaas.
Fruit.
SNIJBOONEN UIT HET ZOUT j
MET GEHAKTE UIEN
(4 PERSONEN)
1 y2 pond snijboonen, y2 pond uien,
pepei', 25 gram boter of vet.
Wasch de snijboonen en zet ze ver
volgens met ruim water op. Breng ze
aan de kook en giet ze af. zet ze nog
maals met ruim water op en laat de
boonen gaar koken. Laat ze in een ver
giet uitlekken. Smelt de boter, voeg er
de gewasschen en gesnipperde uien bij
en voeg de boonen er aan toe. Laat de
groente ongeveer 10 minuten op een
zacht vuur stoven.
RAGOuT VAN KAPUCIJNERS
(4 PERSONEN)
1 pond kapucijners, 2 uien, 25 gram
boter of vet, 35 gram bloem, 3/4 liter
kookvocht van de kapucijners, zout,
peper, een scheutje azijn, wat soja of
bouillonaroma.
Week de gewasschen kapucijners een
nacht in ruim tvater. Zet ze den volgen
den dag met het weekwater op en kook
ze in ongeveer 2 tot '21/2 uur gaar. Laat
ze op eeu vergiet uitlekken, maar be
waar het kookvocht. Smelt voor de saus
de boter, voeg er de gesnipperde uien
bij en laat deze ongeveer 10 minuten
fruiten. Voeg er 'vervolgens de bloem
bij' en laat deze lichtbruin branden.
Giet er dan onder goed roeren y2 liter
kookvocht bij en laat de saus onder
voortdurend roeren doorkoken. Roer
de kapucijners er door en maak den
ragout op smaak met zout, peper,
azijn en soja of bouillonaroma.
Mevr. C. K. te Haarlem. Het zinken
aanrecht kunt u schuren met een papje
van Brusselsclreaarde en azijn.Wij raden
u aan, het aanrecht bij gedeelten schoon
te maken en direct ruim te spoelen, om
liet aanslaan van het zink te voorkomen.
Na het drogen wrijft u het zink op en
poetst het met poetsextract.
Mevr. B. te Amsterdam. De roest
vlekken uit het flanellen laken kunt u
verwijderen door de vlekken te beleggen
met zuringzout en er daarna kokend
water over te gieten. U herhaalt dit
werkje tot de vlekken geheel verdwenen
zijn. De wijnvlek uit het lieerencostuum
behandelt u met alcohol of spiritus. U
wrijft de vlek af met een doekje, dat
vochtig gemaakt wordt met het vlekken -
middel. Mocht de vlek niet verdwijnen,
verwarm den alcohol of den spiritus au
bain-marie en wrijf de vlek daarmee af.
Mevrouw K. L. te Schiedam. Mogelijk
kunt u het truitje weer opknappen door
het eenige uren te weeken in water met
azijn. Hebt u hiermede geen resultaat,
wasch hei dan eens in een warm sopje
van een zelfwerkend waschrniddel. Daar
na spoelt u het goed na, in water en laat
het liggend drogen. Om te voorkomen
dat de dubbele deelen doorloo'pen, legt
u er doeken tusschen. Ziet u echter, dat
de kleuren na het wasschen niet geheel
verdwenen zijn, bleek het truitje dan
in water met, waterstofsuperoxyde (per
liter water 2 dl waterstofsuperoxyde
3 Wanneer er geen metaaldeelen
aan het goed voorkomen, kunt u aan de
bleekvloeistof een scheutje heldere am
monia toevoegen. Zoodra de vlekken
verdwenen zijn, spoelt, u met schoon
water.
Mej. M. te Beverwijk. Het bont van
uw mantel kunt u weer schoonmaken
met wat tetra. Na het ontvlekken en
het drogen borstelt u het bont op.
onder voortdu
rende controle
van scheikun-
dige-apotheker
G. J. Logger
Verkrijgbaar bij alle apothekers en drogisten 1.62 1.47 0.76 0.41.
()Qfl
Vet-Ex lost onmiddellijk op en werkt direct, zonder dat U
het tot schuim behoeft te kloppen. En ondanks de krachtige,
snelle werking zal Vet-Ex geen enkel voorwerp aantasten.
Alle metalen, ook zilver en andere stoffen, zooals hoorn,
hout, glas en emaille zijn in een Vet-Ex oplossing volkomen
veilig. Het tijdroovende naspoelen is met Vet-Ex geheel over
bodig. Met Vet-Ex wascht U de vaten sneller en goedkooper
dan ooit te voren!
NU GEEN ZEEP MEER VOOR DE VAAT
NEEM VET-EX THANS TE BAAT
Eén pak is ruim voldoende voor 25 keer vatenwasschen
Vet-Ex, een nieuwe vinding van de
moderne chemici der vanouds be
kende Sunlight Fabrieken, helpt U
nu zeep besparen! Want Vet-Ex
bevat geen zeep, maar reinigt toch
vette voorwerpen op onovertrefbare
wijze. Voor vatenwasschen is Vet-
Ex dan ook een werkelijke aan
winst voor de moderne huishouding.
EEN NIEUW PRODUCT DER
SUNLIGHT FABRI EKEN
VET 5-0141