KRUSCHEN VATENWASSCHEN ZONDER - reeds 2 UIT ONS MENU MAAR ALLEEN MET JJIq men door weer en wind JT£> moet,beschermen Tomatensoep met rijst CORRESPONDENTIE pMe vAV t,o»» i»*.V «\6 EN VLUG DAT HET WERKT het nieuu/e afu/a s cfv middel f \ferkriinhaar bij Apothekers enDtogistenf.-30ep50^ 29 (4 PERSONEN) 1 y, liter water, 1 ui, blikje to matenpuree, 25 gram boter of vet, 25 gram bloem, 5 aardappelen, 50 gram rijst, zout, peper, een scheutje bouillon- aroma, l eetlepel fijngehakte peterselie. Smelt de boter of het vet, voeg er den gesnipperdeu ui bij en laat dezen onge veer 5 minuten fruiten. Voeg er dan de tomatenpuree en het water bij. Snijd ■de geschilde aardappelen in stukken en laat ze ongeveer 25 minuten koken. Wrijf de soep vervolgens door een zeef. Maak de bloem aan met een scheutje water en giet het papje onder goed roeren door de kokende vloeistof. Voeg dan de rijst erbij en laat de soep nog een uur doorkoken. Maak ze ver volgens op smaak met zout, peper en een scheutje bouillonaroma. Roer er vlak voor het presenteeren de fijnge hakte peterselie door. STAMPPOT VAN RAUWE WORTELEN (4 PERSONEN) 1 V2 kg aardappelen, 500 gram wor telen, 35 gram boter of vet, zout, een scheutje melk. Borstel de aardappelen goed schoon en kook ze in water gaar. Pel ze en maak ze daarna fijn. Schil de wor telen en rasp ze fijn. Schep ze door de fijngewreven aardappelen. Voeg er de boter, de melk en het zout bij. Laat den stamppot even warm worden en dien hem daarna direct op. WENTELTEEFJES (4 PERSONEN) 6 sneetjes brood, 1 ei, een scheutje melk, een snufje zout, suiker naar smaak. y2 eetlepel jam, boter of vet. Roer den dooier met wat suiker, voeg er de melk bij, en een snufje zout. Week de sneetjes brood hierin. Smelt wat boter of vet in de koekenpan en bak hierin de sneetjes brood aan beide zijden bruin. Klop intusschen het eiwit stijf, schep er de jam doorheen en leg op ieder sneetje wat eiwit. Leg een deksel op de koekenpan en laat de wentelteefjes even op een zacht vuur staan tot het eiwit gestold is. Schik ze daarna op een verwarmden schotel en presenteer ze warm. WAT ZULTEN WE Zondag: ETEN? Maandag: Dinsdag: Woensdag: Donderdag: Vrijdag: Zaterdag Baklapjes. Brusselsch lof. Aardappelen. Custard. Tomatensoep met rijst. Ragout van kapucij ners. Aardappelen. Aarda ppelgeh a kt Andijvie, Aardappelen. Wentelteefjes. Stamppot van rauwe wortelen. Griesmeelvla. Vermicellisoep. Snijboonen uit het zout met gehakte uien. Aardappelen. Gebakken mosselen. Sla. Aardappelen. Bietenstamppot met kaas. Fruit. SNIJBOONEN UIT HET ZOUT j MET GEHAKTE UIEN (4 PERSONEN) 1 y2 pond snijboonen, y2 pond uien, pepei', 25 gram boter of vet. Wasch de snijboonen en zet ze ver volgens met ruim water op. Breng ze aan de kook en giet ze af. zet ze nog maals met ruim water op en laat de boonen gaar koken. Laat ze in een ver giet uitlekken. Smelt de boter, voeg er de gewasschen en gesnipperde uien bij en voeg de boonen er aan toe. Laat de groente ongeveer 10 minuten op een zacht vuur stoven. RAGOuT VAN KAPUCIJNERS (4 PERSONEN) 1 pond kapucijners, 2 uien, 25 gram boter of vet, 35 gram bloem, 3/4 liter kookvocht van de kapucijners, zout, peper, een scheutje azijn, wat soja of bouillonaroma. Week de gewasschen kapucijners een nacht in ruim tvater. Zet ze den volgen den dag met het weekwater op en kook ze in ongeveer 2 tot '21/2 uur gaar. Laat ze op eeu vergiet uitlekken, maar be waar het kookvocht. Smelt voor de saus de boter, voeg er de gesnipperde uien bij en laat deze ongeveer 10 minuten fruiten. Voeg er 'vervolgens de bloem bij' en laat deze lichtbruin branden. Giet er dan onder goed roeren y2 liter kookvocht bij en laat de saus onder voortdurend roeren doorkoken. Roer de kapucijners er door en maak den ragout op smaak met zout, peper, azijn en soja of bouillonaroma. Mevr. C. K. te Haarlem. Het zinken aanrecht kunt u schuren met een papje van Brusselsclreaarde en azijn.Wij raden u aan, het aanrecht bij gedeelten schoon te maken en direct ruim te spoelen, om liet aanslaan van het zink te voorkomen. Na het drogen wrijft u het zink op en poetst het met poetsextract. Mevr. B. te Amsterdam. De roest vlekken uit het flanellen laken kunt u verwijderen door de vlekken te beleggen met zuringzout en er daarna kokend water over te gieten. U herhaalt dit werkje tot de vlekken geheel verdwenen zijn. De wijnvlek uit het lieerencostuum behandelt u met alcohol of spiritus. U wrijft de vlek af met een doekje, dat vochtig gemaakt wordt met het vlekken - middel. Mocht de vlek niet verdwijnen, verwarm den alcohol of den spiritus au bain-marie en wrijf de vlek daarmee af. Mevrouw K. L. te Schiedam. Mogelijk kunt u het truitje weer opknappen door het eenige uren te weeken in water met azijn. Hebt u hiermede geen resultaat, wasch hei dan eens in een warm sopje van een zelfwerkend waschrniddel. Daar na spoelt u het goed na, in water en laat het liggend drogen. Om te voorkomen dat de dubbele deelen doorloo'pen, legt u er doeken tusschen. Ziet u echter, dat de kleuren na het wasschen niet geheel verdwenen zijn, bleek het truitje dan in water met, waterstofsuperoxyde (per liter water 2 dl waterstofsuperoxyde 3 Wanneer er geen metaaldeelen aan het goed voorkomen, kunt u aan de bleekvloeistof een scheutje heldere am monia toevoegen. Zoodra de vlekken verdwenen zijn, spoelt, u met schoon water. Mej. M. te Beverwijk. Het bont van uw mantel kunt u weer schoonmaken met wat tetra. Na het ontvlekken en het drogen borstelt u het bont op. onder voortdu rende controle van scheikun- dige-apotheker G. J. Logger Verkrijgbaar bij alle apothekers en drogisten 1.62 1.47 0.76 0.41. ()Qfl Vet-Ex lost onmiddellijk op en werkt direct, zonder dat U het tot schuim behoeft te kloppen. En ondanks de krachtige, snelle werking zal Vet-Ex geen enkel voorwerp aantasten. Alle metalen, ook zilver en andere stoffen, zooals hoorn, hout, glas en emaille zijn in een Vet-Ex oplossing volkomen veilig. Het tijdroovende naspoelen is met Vet-Ex geheel over bodig. Met Vet-Ex wascht U de vaten sneller en goedkooper dan ooit te voren! NU GEEN ZEEP MEER VOOR DE VAAT NEEM VET-EX THANS TE BAAT Eén pak is ruim voldoende voor 25 keer vatenwasschen Vet-Ex, een nieuwe vinding van de moderne chemici der vanouds be kende Sunlight Fabrieken, helpt U nu zeep besparen! Want Vet-Ex bevat geen zeep, maar reinigt toch vette voorwerpen op onovertrefbare wijze. Voor vatenwasschen is Vet- Ex dan ook een werkelijke aan winst voor de moderne huishouding. EEN NIEUW PRODUCT DER SUNLIGHT FABRI EKEN VET 5-0141

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1941 | | pagina 31