ONS PAASCHMENU moet fees te I iff zijn VI (4 PERSONEN) JJcza 'anttchbi'ootijrs worden als voorgerecht je oj hartig hapje opgediend. EI ER NESTJE VAN IJL ANC -MANGER I 'iter melk, 2 pakjes vanillesuiker, eenige drup pels amandelessence, HM) gram suiker, 20 gram witte gelatine, roode, blauwe en gele giftvrije kleurstof (bij een apotheker of drogist verkrijgbaar), 5 leege eier schalen (men kan deze te voren verzamelen; ze mogen alleen aan het stompe einde een weinig stuk gemaakt zijn). Breng de helft van de melk aan de kook. Los er 50 gram suiker en 1 pakje van de vanillesuiker in op. Week intusschen de helft van de gelatine in koud wa ter, knijp de blaadjes uit en roer ze door de melk, die van het vuur genomen is. Koer er tevens de amandelessence doorheen. Giet het mengsel in een met koud water oingespoel- den rijstrand vorm en laat het koud en stijf worden. 1 JLisschien, beste lezeressen, klinkt dit opschrift u wat al te boud in de ooren, want, zult u denken: in dezen tijd een feestelijk menuutje samen te stellen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Inderdaad kunnen wij u hiervan het tegendeel niet bewijzen en tochwanneer 11 er eens lveel serieus over 11a gaat denken, zult n langzamerhand tot de conclusie komen, dat er werkelijk nog wel iets te bereiken valt, ook al moeten we dan rekenen met onze boter- en eierbonnen en wie weet waar al meer mee! I)e recepten van het volgende menuutje, dat wij u aan de hand doen, zullen u hiervan tevens het bewijs leveren en zoudt 11 hier en daar volgens eigen smaak wat variatie willen brengen, dan is ook dit met weinig moeite mogelijk. Om maar eens een voorbeeld te noemenhoe gemakkelijk kan de selderijsoep niet door een kervel soep of groentesoep worden vervangen en op hoeveel verschillende manieren zijn de Paasehbroodjes niet met andere ingrediënten samen te stellen! PAASCHBROODJES (4 PERSONEN) 8 niet te dikke sneetjes casinobrood, 50 gram gar nalen, of wat ansjovispasta, een klein stukje boter, peper en zout, desverkiezend wat mosterd, een klein stukje biet, I hard gekookt ei, wat fijn gehakte peter selie, een paar lepels bloemkoolsaus, die met bouillon aroma wat pikant gemaakt is. Hak of maal de garnalen fijn en vermeng ze met een stukje boter, fijn gehakte peterselie, peper, zout en desverkiezend wat mosterd. Strijk dit mengsel op de broodjes uit en garneer ze vol gens afbeelding met de zeer fijn ge schaafde biet (2 vakjes), het. fijn gewreven ei 1 vakje) en liet sausje (l vakje). Dien ze als voorgerechtje of als hartig hapje op. GEBONDEN SELDER IJ SO EP (4 PERSONEN) 1 liter bouillon van beentjes ge trokken of water, waarin een paar bouillonblokjes zijn opgelost, liter melk, l groote selderijknol, fijn gehakte peterselie of kervel, peper en zout, plm. 25 gram sago of aardappelmeel. Schil de selderijknollen en snijd ze in kleine, gelijke blokjes. Kook deze in den bouillon, waaraan de melk is toegevoegd, in plm. 2d mi nuten gaar. Maak de soep op smaak met zout en peper, bind haar met de met water aangemengde sago of het aardappelmeel en strooi er even voor het opdienen de peterselie of kervel doorheen. Behalve met tie afgebeelde groenten, kan deze aardappelrand ook b.v. niet spinazie of iets dergelijks ge vuld worden. I)c gehouden selderijsoep wordt met fijn gehakte peterselie of. kervel op smaak gebroeid. Ben feestelijk uitziende Pansrhpndding. die niet kostbaar is! liet vulsel rail dezen koek bestaat uit appelmoes ol jam. (Foto'* Archief Panorama)

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1941 | | pagina 28