ONS PAASCHMENU
moet fees te I iff zijn
VI
(4 PERSONEN)
JJcza 'anttchbi'ootijrs
worden als voorgerecht je
oj hartig hapje opgediend.
EI ER NESTJE
VAN IJL ANC -MANGER
I 'iter melk, 2 pakjes vanillesuiker, eenige drup
pels amandelessence, HM) gram suiker, 20 gram witte
gelatine, roode, blauwe en gele giftvrije kleurstof (bij
een apotheker of drogist verkrijgbaar), 5 leege eier
schalen (men kan deze te voren verzamelen; ze
mogen alleen aan het stompe einde een weinig stuk
gemaakt zijn).
Breng de helft van de melk aan de kook. Los er 50
gram suiker en 1 pakje van de vanillesuiker in op.
Week intusschen de helft van de gelatine in koud wa
ter, knijp de blaadjes uit en roer ze door de melk,
die van het vuur genomen is. Koer er tevens de
amandelessence doorheen.
Giet het mengsel in een met koud water oingespoel-
den rijstrand vorm en laat het koud en stijf worden.
1 JLisschien, beste lezeressen, klinkt dit opschrift
u wat al te boud in de ooren, want, zult u
denken: in dezen tijd een feestelijk menuutje samen
te stellen is gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Inderdaad kunnen wij u hiervan het tegendeel niet
bewijzen en tochwanneer 11 er eens lveel serieus
over 11a gaat denken, zult n langzamerhand tot de
conclusie komen, dat er werkelijk nog wel iets te
bereiken valt, ook al moeten we dan rekenen met
onze boter- en eierbonnen en wie weet waar al meer
mee!
I)e recepten van het volgende menuutje, dat wij
u aan de hand doen, zullen u hiervan tevens het
bewijs leveren en zoudt 11 hier en daar volgens eigen
smaak wat variatie willen brengen, dan is ook dit
met weinig moeite mogelijk.
Om maar eens een voorbeeld te noemenhoe
gemakkelijk kan de selderijsoep niet door een kervel
soep of groentesoep worden vervangen en op hoeveel
verschillende manieren zijn de Paasehbroodjes niet
met andere ingrediënten samen te stellen!
PAASCHBROODJES
(4 PERSONEN)
8 niet te dikke sneetjes casinobrood, 50 gram gar
nalen, of wat ansjovispasta, een klein stukje boter,
peper en zout, desverkiezend wat mosterd, een klein
stukje biet, I hard gekookt ei, wat fijn gehakte peter
selie, een paar lepels bloemkoolsaus, die met bouillon
aroma wat pikant gemaakt is.
Hak of maal de garnalen fijn en vermeng ze met
een stukje boter, fijn gehakte peterselie, peper, zout
en desverkiezend wat mosterd. Strijk dit mengsel op
de broodjes uit en garneer ze vol
gens afbeelding met de zeer fijn ge
schaafde biet (2 vakjes), het. fijn
gewreven ei 1 vakje) en liet sausje
(l vakje).
Dien ze als voorgerechtje of als
hartig hapje op.
GEBONDEN
SELDER IJ SO EP
(4 PERSONEN)
1 liter bouillon van beentjes ge
trokken of water, waarin een paar
bouillonblokjes zijn opgelost,
liter melk, l groote selderijknol, fijn
gehakte peterselie of kervel, peper
en zout, plm. 25 gram sago of
aardappelmeel.
Schil de selderijknollen en snijd
ze in kleine, gelijke blokjes. Kook
deze in den bouillon, waaraan de
melk is toegevoegd, in plm. 2d mi
nuten gaar.
Maak de soep op smaak met zout
en peper, bind haar met de met
water aangemengde sago of het
aardappelmeel en strooi er even
voor het opdienen de peterselie
of kervel doorheen.
Behalve met tie afgebeelde groenten,
kan deze aardappelrand ook b.v.
niet spinazie of iets dergelijks ge
vuld worden.
I)c gehouden selderijsoep wordt met fijn gehakte peterselie of. kervel
op smaak gebroeid.
Ben feestelijk uitziende Pansrhpndding. die niet kostbaar is!
liet vulsel rail dezen koek bestaat uit appelmoes ol jam.
(Foto'* Archief Panorama)