Paaschgebak ij-f. Eenvoudig b i; s c h u I T T a a r r ZANDKOEKJES JANHAGEL EENVOUDIGE CAKES Waf zullen wij eten 1 WIJ WILLEN NIET ONBELEEFD ZIJN. ZOETE KAASKOEKJES CORRESPONDENTIE 29 I 1 ii, pond zure appelen, 12 beschuiten of sneetjes geroosterd, brood zonder korst, plin. 100 gram suiker, wat geraspte citroenschil, 75 gram boter, 1 ei. een scheutje melk, desvcrkiezend 1 eetlepel rum. Schil de appelen en kook ze tot moes. Stamp de beschuiten of het geroosterd brood tot kruimels, doch zorg, dat deze niet te fijn worden. Vermeng het appel moes en de beschuit of broodkruimels met alle overige ingrediënten, behalve het eiwit. Klop dit laatste stijf en schep het luchtig door de overige massa. l)oe het mengsel in een met boter bestreken en met bloem bestoven vorm en bak het in plm. 3 kwartier gaar. Laat de taart op een rooster uitdampen en snijd haar voor het opdienen in punten. 250 gram zelfrijzend bakmeel. 125 gram boter, 75 gram basterdsuiker of poedersuiker, een snufje zont. Zeef het meel in een kom, kneed het met de boter, de suiker en het zout tot een samenhangenden bal. Kol het deeg op een met meel bestrooide deegplank of een met meel bestrooide keukentafel uit ter dikte van 0,11 Steek er met een glas ronde koekjes van. Bestrijk deze met wat melk. leg de koekjes op een met boter bestreken bakblik. Laat ze in den oven ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar bakken. Neem ze met een scherp mes van de plaat, laat ze bekoelen en bewaar ze in een goed sluitende trommel. 250 gram bloem. 150 gram boter, 125 gram basterdsuiker, 1 theelepel kaneel, 50 gram suiker, 30 gram gepelde en zeer fijn gesneden amandelen, een scheutje melk. Kneed van bloem, boter, basterdsuiker en kaneel een goed samenhangend deeg, vorm er een soepelen bal van en laat dezen eenigen tijd op een koele plaats rusten. Rol den bal vervolgens uit tot een dunnen lap en leg dezen op een met boter bestreken bakbiik. Bestrijk het deeg met wat melk. Strooi er daarna de amandelen, die met suiker vermengd zijn, oVerheen. plaats het bakblik boven in oen matig warmen oven en laat hef deeg in plm. 15 minuten licht bruin en gaar worden. Neem het blik uit den oven. snijd met een mes vlug langwerpige koekjes van plm. 3x8 cm van het. deeg. laat deze bekoelen en bewaar ze in een goed gesloten trommel. 200 gram bloem. 150 gram suiker. 100 gram boter. 1 ei. dl melk. een snufje zout, wat geraspte citroenschil. Roer de boter met de suiker, het zont en do geraspte citroenschil tot room. Voeger dan onder voortdurend roeren 't ei door en daarna de melk. Zeef de bloem en voeg deze langzaam, onder voort durend roeren, bij de massa. Bak het deeg in een platten, met boter bestreken en met bloem bestrooiden vorm in een warmen oven gedurende ongeveer 1 uur gaar en bruin. Neem de cake uit den vorm. laat het gebak afkoelen en snijd het daarna in blokjes. Zondag: Selderijsoep. Gebakken lever. 1 Aardappelrand met j verschillende groenten, s Nestjes van blane- matige r-eieren. Maandag: Pikant rijstgehakt. Sla. S Aardappelen. I Beschuittaart. j Dinsdag Erwtensoep. I Pannekoek. Woensdag: Schotel van savo vekool met aardappelen. f Maïzenapüdding. 1 1 Donderdag Vermicellisoep. Havermoutlapjes. Gestoofde andijvie. Aardappelen. I 1 Vrijdag: Vischkoekjes. J Gestoofde bieten. I Aardappelen. Lammetjespap. Zaterdag: Groenteballetjes. Aardappelen. I Rijstkoekjes. 1 Toastjes, crackers, droge biscuitjes of beschuitjes, kwark, wat geraspte citroenschil, suiker naar smaak, wat roode jam. Roer de kwark tot room. voeg er de geraspte citroenschil, de suiker en de jam door. Besmeer met dit mengsel de helft van de toastjes, crackers, biscuit jes of beschuiten. Leg er de overige koekjes op. Presenteer deze kaas- koekjes bij de thee. Mevr. II. te Tilburg. Uw eerste vraag bewijst, dat u het kweeken van planten niet onder de knie hebt. IT zoudt eens moeten lezen, wkt de algemeene regelen zijn voor het verzorgen van kamer planten in huis. Twee fouten bemerken wij al in uw vraag: ,,lk geef ze regenwa ter" en „om de 2 a 3 weken wat pokon." Waarom dat regenwater? En waarom die regelmaat van dat voeden? Is er dan geen rusttijd voor uw planten? Is dat gietwater wel lauw-warm? Natuurlijk zijn er verschillende boek werkjes in den handel, die het verzor gen van bloemen en planten behande len. Om een volledig inzicht te krijgen, kunt u zich het beste tot een groetten boekhandel wenden, die u er ver schillende kan laten zien. Het zou in deze rubriek te ver voeren u de meest gangbare werkjes op te noemen. Tin kunt u schoonmaken door het te schuren, met fijn tinzand en soda water. Denkt u er om het metaal steeds in één richting af te schuren om het achterblijven van krassen te voorko menNa het schuren poetst u het tin met wat poetsextract op. Mevr. G. II. L. te Assen. Wij raden u aan gebroken voorwerpen te plakken met zuiver waterglas, dus zonder toe voeging van water of kandij. Zoodra de breuk met waterglas is ingesmeerd, zet u de andere breuk er op en maakt u het voorwerp vast met een elastiekje of touwtje. U laat het voorwerp eenigen tijd drogen. Daarom willen we niet zeggen: ECHFALON wascht beter dan de fijnste zeep. Maar toch is het waar! Probeert het eens. Neemt U dan liefst de proef met de fijnste weefsels,volgt de eenvoudige gebruiksaanwijzing op de ver pakking en vergelijkt U dan de resultaten. Informeert bij Uw winkelier. Het zal U interesseeren. VOOR DE FIJNE WASCH NIETS BETER DAN: C^alcm FABRIKAAT DER „Echfa" N.V. - ENSCHEDE

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1941 | | pagina 29