Paaschgebak
ij-f.
Eenvoudig
b i; s c h u I T T a a r r
ZANDKOEKJES
JANHAGEL
EENVOUDIGE CAKES
Waf zullen wij eten 1
WIJ WILLEN NIET
ONBELEEFD ZIJN.
ZOETE KAASKOEKJES
CORRESPONDENTIE
29
I
1 ii, pond zure appelen, 12 beschuiten
of sneetjes geroosterd, brood zonder
korst, plin. 100 gram suiker, wat
geraspte citroenschil, 75 gram boter,
1 ei. een scheutje melk, desvcrkiezend
1 eetlepel rum.
Schil de appelen en kook ze tot moes.
Stamp de beschuiten of het geroosterd
brood tot kruimels, doch zorg, dat deze
niet te fijn worden. Vermeng het appel
moes en de beschuit of broodkruimels
met alle overige ingrediënten, behalve
het eiwit. Klop dit laatste stijf en schep
het luchtig door de overige massa. l)oe
het mengsel in een met boter bestreken
en met bloem bestoven vorm en bak het
in plm. 3 kwartier gaar. Laat de taart
op een rooster uitdampen en snijd haar
voor het opdienen in punten.
250 gram zelfrijzend bakmeel. 125
gram boter, 75 gram basterdsuiker of
poedersuiker, een snufje zont.
Zeef het meel in een kom, kneed het
met de boter, de suiker en het zout tot
een samenhangenden bal. Kol het deeg
op een met meel bestrooide deegplank
of een met meel bestrooide keukentafel
uit ter dikte van 0,11 Steek er met
een glas ronde koekjes van. Bestrijk
deze met wat melk. leg de koekjes op
een met boter bestreken bakblik. Laat
ze in den oven ongeveer 15 minuten
goudbruin en gaar bakken. Neem ze
met een scherp mes van de plaat, laat
ze bekoelen en bewaar ze in een goed
sluitende trommel.
250 gram bloem. 150 gram boter,
125 gram basterdsuiker, 1 theelepel
kaneel, 50 gram suiker, 30 gram gepelde
en zeer fijn gesneden amandelen, een
scheutje melk.
Kneed van bloem, boter, basterdsuiker
en kaneel een goed samenhangend deeg,
vorm er een soepelen bal van en laat
dezen eenigen tijd op een koele plaats
rusten. Rol den bal vervolgens uit tot
een dunnen lap en leg dezen op een
met boter bestreken bakbiik. Bestrijk
het deeg met wat melk. Strooi er daarna
de amandelen, die met suiker vermengd
zijn, oVerheen. plaats het bakblik
boven in oen matig warmen oven en
laat hef deeg in plm. 15 minuten licht
bruin en gaar worden. Neem het blik
uit den oven. snijd met een mes vlug
langwerpige koekjes van plm. 3x8 cm
van het. deeg. laat deze bekoelen en
bewaar ze in een goed gesloten trommel.
200 gram bloem. 150 gram suiker.
100 gram boter. 1 ei. dl melk. een
snufje zout, wat geraspte citroenschil.
Roer de boter met de suiker, het zont
en do geraspte citroenschil tot room.
Voeger dan onder voortdurend roeren 't
ei door en daarna de melk. Zeef de bloem
en voeg deze langzaam, onder voort
durend roeren, bij de massa. Bak het
deeg in een platten, met boter bestreken
en met bloem bestrooiden vorm in een
warmen oven gedurende ongeveer 1 uur
gaar en bruin. Neem de cake uit den
vorm. laat het gebak afkoelen en snijd
het daarna in blokjes.
Zondag:
Selderijsoep.
Gebakken lever. 1
Aardappelrand met j
verschillende groenten, s
Nestjes van blane-
matige r-eieren.
Maandag:
Pikant rijstgehakt.
Sla. S
Aardappelen. I
Beschuittaart.
j Dinsdag
Erwtensoep. I
Pannekoek.
Woensdag:
Schotel van savo vekool
met aardappelen. f
Maïzenapüdding. 1
1 Donderdag
Vermicellisoep.
Havermoutlapjes.
Gestoofde andijvie.
Aardappelen. I
1 Vrijdag:
Vischkoekjes. J
Gestoofde bieten. I
Aardappelen.
Lammetjespap.
Zaterdag:
Groenteballetjes.
Aardappelen. I
Rijstkoekjes. 1
Toastjes, crackers, droge biscuitjes of
beschuitjes, kwark, wat geraspte
citroenschil, suiker naar smaak, wat
roode jam.
Roer de kwark tot room. voeg er de
geraspte citroenschil, de suiker en de
jam door. Besmeer met dit mengsel de
helft van de toastjes, crackers, biscuit
jes of beschuiten. Leg er de overige
koekjes op. Presenteer deze kaas-
koekjes bij de thee.
Mevr. II. te Tilburg. Uw eerste vraag
bewijst, dat u het kweeken van planten
niet onder de knie hebt. IT zoudt eens
moeten lezen, wkt de algemeene regelen
zijn voor het verzorgen van kamer
planten in huis. Twee fouten bemerken
wij al in uw vraag: ,,lk geef ze regenwa
ter" en „om de 2 a 3 weken wat pokon."
Waarom dat regenwater? En waarom
die regelmaat van dat voeden? Is er
dan geen rusttijd voor uw planten?
Is dat gietwater wel lauw-warm?
Natuurlijk zijn er verschillende boek
werkjes in den handel, die het verzor
gen van bloemen en planten behande
len. Om een volledig inzicht te krijgen,
kunt u zich het beste tot een groetten
boekhandel wenden, die u er ver
schillende kan laten zien. Het zou in
deze rubriek te ver voeren u de meest
gangbare werkjes op te noemen.
Tin kunt u schoonmaken door het
te schuren, met fijn tinzand en soda
water. Denkt u er om het metaal steeds
in één richting af te schuren om het
achterblijven van krassen te voorko
menNa het schuren poetst u het tin
met wat poetsextract op.
Mevr. G. II. L. te Assen. Wij raden
u aan gebroken voorwerpen te plakken
met zuiver waterglas, dus zonder toe
voeging van water of kandij. Zoodra
de breuk met waterglas is ingesmeerd,
zet u de andere breuk er op en maakt
u het voorwerp vast met een elastiekje
of touwtje. U laat het voorwerp eenigen
tijd drogen.
Daarom willen we niet zeggen:
ECHFALON wascht beter dan de
fijnste zeep. Maar toch is het waar!
Probeert het eens. Neemt U dan liefst
de proef met de fijnste weefsels,volgt de
eenvoudige gebruiksaanwijzing op de ver
pakking en vergelijkt U dan de resultaten.
Informeert bij Uw winkelier. Het zal
U interesseeren.
VOOR DE FIJNE WASCH NIETS BETER DAN:
C^alcm
FABRIKAAT DER „Echfa" N.V. - ENSCHEDE