frifcB
met Odof
den dag, dan
overwint U eden tegensfag!
Uit ons Menu
i Wat zullen wij eten?
Sla. I
Aardappelen.
CORRESPONDENTIE
DE IDEALE
METHODE VAN
VATENWASSCHEN
VOOR ONZE
HUISVROUWEN
ten nieuw product den Sunt
uaten*asscfx
de
drieken
29
AARDAPPELSOEP MET
TOMATEN
(4 PERSONEN)
1 y2 liter water, 2 bouillonblokjes,
500 gram aardappelen, 1 prei, peterselie,
kei-vel, y2 blikje tomatenpuree, een
stukje boter, zout, peper, een scheutje
melk, een scheutje bouillonaroma.
Snipper (le gewasschen prei en zet deze
met de boter op, laat ze even fruiten.
Voeg er dan het water en de gewasschen
en in stukken gesneden aardappelen bij
en laat de soep ongeveer y2 uur door
koken. Zeef de massa en voeg er de
tomatenpuree, de bouillonblokjes, de
gesnipperde kervel, zout en peper bij.
Laat de soep nog 5 minuten doorkoken.
Maak ze daarna op smaak met een
scheutje melk en wat bouillonaroma en
roer er voor het presenteeren de fijn
gehakte peterselie door.
APPELPUDDING
(4 PERSONEN)
i/2 liter melk, V2 liter water, 2 appels,
stukje citroenschil, 80 gram maïzena,
75 gram suiker, een snufje zout.
Breng liet water met de suiker en het
citroenschilletje aan de kook. Schil de
appels en snijd ze in blokjes. Kook ze in
liet suikerwater bijna gaar. Neem ze ver
volgens uit-het vocht. Voeg er de melk
bij en het zout en breng de vloeistof aan
de kook. Giet er dan het papje van
maïzena en water bij en laat den pud
ding roerende, doorkoken. Schep er dan
de stukjes appel door en doe de massa
in een met koud water omgespoelden
vorm. Stort den pudding op een glazen
schaal.
GROENTEGOULASH
(4 PERSONEN)
2 pond groenten, die de tijd van het
jaar meebrengt, zooals: stukje bloem
kool, worteltjes, andijvie, kool, prei, ui,
e.d., 25 gram boter, laurierblad, kruid-
j ZondagBaklapjes. 1
Spinazie. J
A a rdappelen. t
Appelpudding.
j Maandag: Aardappelsoep met i
tomaten. 5
Groenlegehakt.
Aardappelen.
Dinsdag: Pikante rijstschotel.
Andijvie.
Jfangop.
j Woensdag: Macaronisoep.
Groentegoulash.
Aardappelen. 1
Donderdag: Boonengehakl.
Gesmoorde uien.
Aardappelen. i
Maïzena pudding. i
Vrijdag: Garnalengehakt.
J~favermoutpap. i
Zaterdag: Stevige groentesoep.
Drie in de pan. i
nagels, peperkorrels, 1 knoflookpitje, 20
gram bloem, 1 theelepeltje suiker, een
scheutje bouillonaroma of soja, zout,
y2 liter water.
Smelt de boter, voeg er de uien, de
verschillende kruiden en het knoflook
pitje bij. Laat de massa lichtbruin frui
ten. Voeg er de gewasschen en gesnip
perde groenten aan toe en laat deze op
een zacht vuur gaar smoren in ongeveer
y2 uur. Giet er dan het water bij en bind
het vocht met een papje van bloem.
Maak de massa met zout en een scheutje
bouillonaroma of soja op smaak. Ver
wijder voor het presenteeren de kruiden.
PIKANTE RIJSTSCHOTEL
(4 PERSONEN)
250 gram rijst, zout, 35 gram boter,
2 gesnipperde uieu, 1 theelepel kerrie,
1 wortel, 1 bouillonblokje, 35 gram ge
raspte kaas.
Week de gewasschen rijst een nacht in
zooveel water, dat ze ruim onderstaat.
Kook ze den volgenden dag met het
weekwater. wat zout, het bouillon
blokje, de gesnipperde uien en den ge-
snipperden wortel gaar en droog. Roei
er daarna de geraspte kaas en de boter
door. Doe de massa desverkiezende in
een schotel, strooi er wat geraspte kaas
over en laat de massa in den oven bruin
worden.
GARNALENGEHAKT
(4 PERSONEN)
200 gram gai-nalen. een paar gekookte
aardappelen, 1 gesnipperd uitje, zout,
peper, fijngehakte peterselie, een scheut
je melk, wat paneermeel, boter of vet
om te bakken.
Wasch de garnalen, maak de aard
appelen fijn en vermeng ze met den ge-
snipperden ui, zout, peper, een scheutje
melk, de fijngeliakte peterselie en de
garnalen. Vorm er balletjes van. rol ze
door paneermeel en bak ze in het heete
vet of de boter bruin.
Mevr. U. S. te Amsterdam. Wij
veronderstellen, dat de houten knoopen
van de jas gebeitst waren. De vlekken
neemt u voorzichtig af met een doekje-
met wat ammonia. Dadelijk na hei
ontvlekken spoelt u met. schoon water,
daar ammonia de kleur van liet goed
kan aantasten.
Mevr. E. te Ginnelen. Transpiratie
vlekken zijn zeer moeilijk te verwijderen.
Bedopt u ze eens met alcohol, dien u
au bain marie hebt verwarmd. Hebt n
hiermede geen succes, neemt u de vlek
ken dan eens af met azijn of citroen. Na
liet ontvlekken wrijft u de stof met
een doekje met lauw water af.
Mevr. li. te Roermond. De inktvlekken
in de zijden kousen belegt u met een
paar kristallen citroenzuur, daarna giet
u er kokend water op. I' herhaalt dit
werkje tot de vlekken geheel verdwenen
zijn. daarna spoelt, u onmiddellijk met
schoon water, om te voorkomen, dat
er lichte plekken in het goed achter
blijven.
Mej. M. te Woerden. Wildlederen
handschoenen kunt u als wasch bare
handschoenen wasschen in een lauw
sopje, gele handschoenen behoeft u niet
te spoelen, maar u laat ze uit het sop
drogen. Gekleurde wildlederen hand
schoenen spoelt n in lauw water. Aan
het laatste spoelwater voegt u een paar
druppels slaolie toe om het leer soepel
te houden. 1' laat de handschoenen
opgeblazen hangend drogen of liggend
tusschen doeken.
lederen morgen een paar druppels Odol in het glas water
goed gorgelen en spoelen dat verwijdert niet alleen dien duffen,
onfrisschen smaak in den mond, maar de lang nawerkende invloed
van Odol schenkt energie en
veerkracht gedurende vele uren.
Bovendien is Odol door zijn
sterk desinfecteerende werking
een voorbehoedmiddel tegen
schadelijke bacteriën in de
mondholte de broedplaats
van vele ziekten. Gorgel daarom
ook steeds 's avonds met Odol.
Vj flacon f 1.25
ijflacon f 1.95
N. V. ODOL COMPANY AMSTERDAM
„Wij zullen trachten een waschmiddel voor de vaat
samen te stellen, dat geen zeep bevat en toch goed is",
zeiden de scheikundigen van de Sunlight-fabrieken.
Maandenlang namen zij alle mogelijke proeven en wasch-
ten vaatwerk op alle mogelijke manieren. Eindelijk werd
hun arbeid met succes bekroond. Zij ontdekten Vet-Ex,
het moderne product, dat de vaten sneller en beter
wascht dan welke zeep ook. En veel goedkooper. juist
iets voor den modernen tijdPotten, pannen, lepels,
vorken, glaswerk, ja zelfs het fijnste kristal. Zie eens
hoe prachtig blinkend alles uit de omwaschteil met
Vet-Ex komt! Voorts geeft Vet-Ex geen reuk of smaak
aan glas of porcelein, zooals sommige andere wasch-
middelen doen. Voor het verwijderen van vet is
Vet-Ex absoluut onovertrefbaar. Spaar dus voortaan
Uw zeep voor de behandeling van Uw linnen
goed en neem uitsluitend Vet-Ex voor de vaat!
GEEN ZEEP MEER VOOR DE VAAT
NEEM VET-EX THANS TE BAAT
BOU