frifcB met Odof den dag, dan overwint U eden tegensfag! Uit ons Menu i Wat zullen wij eten? Sla. I Aardappelen. CORRESPONDENTIE DE IDEALE METHODE VAN VATENWASSCHEN VOOR ONZE HUISVROUWEN ten nieuw product den Sunt uaten*asscfx de drieken 29 AARDAPPELSOEP MET TOMATEN (4 PERSONEN) 1 y2 liter water, 2 bouillonblokjes, 500 gram aardappelen, 1 prei, peterselie, kei-vel, y2 blikje tomatenpuree, een stukje boter, zout, peper, een scheutje melk, een scheutje bouillonaroma. Snipper (le gewasschen prei en zet deze met de boter op, laat ze even fruiten. Voeg er dan het water en de gewasschen en in stukken gesneden aardappelen bij en laat de soep ongeveer y2 uur door koken. Zeef de massa en voeg er de tomatenpuree, de bouillonblokjes, de gesnipperde kervel, zout en peper bij. Laat de soep nog 5 minuten doorkoken. Maak ze daarna op smaak met een scheutje melk en wat bouillonaroma en roer er voor het presenteeren de fijn gehakte peterselie door. APPELPUDDING (4 PERSONEN) i/2 liter melk, V2 liter water, 2 appels, stukje citroenschil, 80 gram maïzena, 75 gram suiker, een snufje zout. Breng liet water met de suiker en het citroenschilletje aan de kook. Schil de appels en snijd ze in blokjes. Kook ze in liet suikerwater bijna gaar. Neem ze ver volgens uit-het vocht. Voeg er de melk bij en het zout en breng de vloeistof aan de kook. Giet er dan het papje van maïzena en water bij en laat den pud ding roerende, doorkoken. Schep er dan de stukjes appel door en doe de massa in een met koud water omgespoelden vorm. Stort den pudding op een glazen schaal. GROENTEGOULASH (4 PERSONEN) 2 pond groenten, die de tijd van het jaar meebrengt, zooals: stukje bloem kool, worteltjes, andijvie, kool, prei, ui, e.d., 25 gram boter, laurierblad, kruid- j ZondagBaklapjes. 1 Spinazie. J A a rdappelen. t Appelpudding. j Maandag: Aardappelsoep met i tomaten. 5 Groenlegehakt. Aardappelen. Dinsdag: Pikante rijstschotel. Andijvie. Jfangop. j Woensdag: Macaronisoep. Groentegoulash. Aardappelen. 1 Donderdag: Boonengehakl. Gesmoorde uien. Aardappelen. i Maïzena pudding. i Vrijdag: Garnalengehakt. J~favermoutpap. i Zaterdag: Stevige groentesoep. Drie in de pan. i nagels, peperkorrels, 1 knoflookpitje, 20 gram bloem, 1 theelepeltje suiker, een scheutje bouillonaroma of soja, zout, y2 liter water. Smelt de boter, voeg er de uien, de verschillende kruiden en het knoflook pitje bij. Laat de massa lichtbruin frui ten. Voeg er de gewasschen en gesnip perde groenten aan toe en laat deze op een zacht vuur gaar smoren in ongeveer y2 uur. Giet er dan het water bij en bind het vocht met een papje van bloem. Maak de massa met zout en een scheutje bouillonaroma of soja op smaak. Ver wijder voor het presenteeren de kruiden. PIKANTE RIJSTSCHOTEL (4 PERSONEN) 250 gram rijst, zout, 35 gram boter, 2 gesnipperde uieu, 1 theelepel kerrie, 1 wortel, 1 bouillonblokje, 35 gram ge raspte kaas. Week de gewasschen rijst een nacht in zooveel water, dat ze ruim onderstaat. Kook ze den volgenden dag met het weekwater. wat zout, het bouillon blokje, de gesnipperde uien en den ge- snipperden wortel gaar en droog. Roei er daarna de geraspte kaas en de boter door. Doe de massa desverkiezende in een schotel, strooi er wat geraspte kaas over en laat de massa in den oven bruin worden. GARNALENGEHAKT (4 PERSONEN) 200 gram gai-nalen. een paar gekookte aardappelen, 1 gesnipperd uitje, zout, peper, fijngehakte peterselie, een scheut je melk, wat paneermeel, boter of vet om te bakken. Wasch de garnalen, maak de aard appelen fijn en vermeng ze met den ge- snipperden ui, zout, peper, een scheutje melk, de fijngeliakte peterselie en de garnalen. Vorm er balletjes van. rol ze door paneermeel en bak ze in het heete vet of de boter bruin. Mevr. U. S. te Amsterdam. Wij veronderstellen, dat de houten knoopen van de jas gebeitst waren. De vlekken neemt u voorzichtig af met een doekje- met wat ammonia. Dadelijk na hei ontvlekken spoelt u met. schoon water, daar ammonia de kleur van liet goed kan aantasten. Mevr. E. te Ginnelen. Transpiratie vlekken zijn zeer moeilijk te verwijderen. Bedopt u ze eens met alcohol, dien u au bain marie hebt verwarmd. Hebt n hiermede geen succes, neemt u de vlek ken dan eens af met azijn of citroen. Na liet ontvlekken wrijft u de stof met een doekje met lauw water af. Mevr. li. te Roermond. De inktvlekken in de zijden kousen belegt u met een paar kristallen citroenzuur, daarna giet u er kokend water op. I' herhaalt dit werkje tot de vlekken geheel verdwenen zijn. daarna spoelt, u onmiddellijk met schoon water, om te voorkomen, dat er lichte plekken in het goed achter blijven. Mej. M. te Woerden. Wildlederen handschoenen kunt u als wasch bare handschoenen wasschen in een lauw sopje, gele handschoenen behoeft u niet te spoelen, maar u laat ze uit het sop drogen. Gekleurde wildlederen hand schoenen spoelt n in lauw water. Aan het laatste spoelwater voegt u een paar druppels slaolie toe om het leer soepel te houden. 1' laat de handschoenen opgeblazen hangend drogen of liggend tusschen doeken. lederen morgen een paar druppels Odol in het glas water goed gorgelen en spoelen dat verwijdert niet alleen dien duffen, onfrisschen smaak in den mond, maar de lang nawerkende invloed van Odol schenkt energie en veerkracht gedurende vele uren. Bovendien is Odol door zijn sterk desinfecteerende werking een voorbehoedmiddel tegen schadelijke bacteriën in de mondholte de broedplaats van vele ziekten. Gorgel daarom ook steeds 's avonds met Odol. Vj flacon f 1.25 ijflacon f 1.95 N. V. ODOL COMPANY AMSTERDAM „Wij zullen trachten een waschmiddel voor de vaat samen te stellen, dat geen zeep bevat en toch goed is", zeiden de scheikundigen van de Sunlight-fabrieken. Maandenlang namen zij alle mogelijke proeven en wasch- ten vaatwerk op alle mogelijke manieren. Eindelijk werd hun arbeid met succes bekroond. Zij ontdekten Vet-Ex, het moderne product, dat de vaten sneller en beter wascht dan welke zeep ook. En veel goedkooper. juist iets voor den modernen tijdPotten, pannen, lepels, vorken, glaswerk, ja zelfs het fijnste kristal. Zie eens hoe prachtig blinkend alles uit de omwaschteil met Vet-Ex komt! Voorts geeft Vet-Ex geen reuk of smaak aan glas of porcelein, zooals sommige andere wasch- middelen doen. Voor het verwijderen van vet is Vet-Ex absoluut onovertrefbaar. Spaar dus voortaan Uw zeep voor de behandeling van Uw linnen goed en neem uitsluitend Vet-Ex voor de vaat! GEEN ZEEP MEER VOOR DE VAAT NEEM VET-EX THANS TE BAAT BOU

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1941 | | pagina 29