LI
ZWARTKOP
motmtimtumitm
EEN POTJE 3REHEN.
WEEKTIPS VOOR DEN
GROENTETUIN
Ik
UIT ONS MENU
SHAMPODOR
SHAMPODOR-BLOND
HOEKRIJGIKL
DIE VETTE
1 VATEN
[<?CH0QN\
TMEBVEEL
\MEERWEN\.js
\TWNUIKV1M)
1 GEBRUIKf
het automatische
reini(jinqsmidde(
29
De sperzie- en snijboonen kunnen nu
worden gelegd, maar moeten zoo snel
in ogelijk kiemen als men ten minste
weinig risico wenscht te loopen. Daar
om is liet 't beste ze onder glas, dus
in een bakje te leggen. Werden tuinboo-
nen en erwtensoorten eerst geweekt, snij-
en sperzicboonen worden niet geweekt
Als steeds bij zaaien, volgt men ook
hier weer den bekenden weg. Den grond
goed fijn maken, de boonen naast elkaar
leggen, ze blijven slechts kort in den bak,
namelijk totdat ze twee bladeren heb
ben gevormd. Daarna de boonen afdek
ken met een laag aard van drie vinger
dikte, natuurlijk bevat deze grond geen
steenen of kluiten. Boven op deze laag
grond legt men een laag versch gesneden
gras. en dek daarover het raam. Dit
gras vórmt een soort van broei, terwijl
het tevens den grond vochtig houdt.
Hieruit volgt, dat men een op deze
manier gemaakten boonenkieinbak niet
behoeft te gieten. Over een week zijn ze.
naar alle waarschijnlijkheid, wel zoo
hoog gekomen, dat men het gras moet
wegnemen. Als de zon schijnt, wordt de
bak steeds op lucht gezet, want anders
wordt het daar binnen veel te warm.
Bezit men geen bakje, dan is het beter
nog een paar dagen te wachten, dus tot
den 1 lden Mei, voor men de boonen gaat
leggen. De stokboonen worden gelegd
aan den voet van den stok, steeds drie bij
elkaar. De stokken staan op zwaren
grond 90 om op den regeruiteen, terwijl
de ruimte tusschen de regels ook steeds
90 cm is. Op zandigen grond zijn deze
afstanden 75 cm. De stok, minstens 2 in
lang, wordt scheef in den grond gestoken,
zoodat ze van twee op elkaar volgende
rijen een halven meter onder deu top
elkaar kruisen. Om ze stevig te zetten
legt men in de gaffel, die door de krui
sing ontstaat, weer een stok en bindt
dan alle drie aan elkaar. Het gevolg is.
dat alle stokken onderling aan elkaar
worden verbonden. Stainboonen geven
eerder vrucht dan stokboonen, maar
veelal minder. De rijen, drie naast
elkaar, komen 50 cm van elkaar te lig
gen. Op den regel is er tusschen de boo
nen steeds 20 cm ruimte.
Stokboonen plaatst men in de richting
noord-zuid, wanneer men de zooeven
beschreven dubbele rijen gebruikt.
Bruine boonen en kievitsboonen worden
niet eerder dan 20 Mei aan den grond toe
vertrouwd. De fijne grond op de zaad-
bedjes droogt nu, als de zon schijnt, snel
Gieten helpt niet. Het is eenvoudiger
en ook beter den grond af te dekken met
een natten zak. Maar men moet steeds
gaan kijken of het zaad al reeds gekiemd
is, want zijn er groene spruitjes, dan
moet de zak worden weggenomen.
Wanneer men kool of slaplantjes heeft
uitgeplant, giet men deze even aan. Het
is echter absoluut verkeerd steeds maar-
weer te gieten. In plaats dat men de
planten vooruithelpt, doet inen ze
nadeel. De grond slibt dicht en wordt
veel kouder, door de verdamping. De
voedselzouten worden weggespoeld en
het bacterieleven wordt tot stilstand
gebracht. Plantjes, die regelmatig wor
den gegoten, worden geel of flets groen,
terwijl er steeds meer bladeren afvallen.
M. T. STEGEMAN
GARNALENSOEP
(1 PERSONEN)
1 liter water of bouillon, 500 gram
ongepelde garnalen, 1 stukje Spaansclie
peper, 1 stukje foelie, 1 worteltje,
takjes peterselie, takjes selderij, 1 dl
meik, 25 gram boter, 35 gram bloem,
zout, fijngehakte peterselie.
Laat de kruiden in het water of den
bouillon, waaraan het zout is toege
voegd. eenigen tijd trekken, zeef het
vocht, breng de garnalen aan de kook en
laat deze tien minuten koken. rijf ze
daarna door een zeef. Breng de boter
met de bloem roerende aan de kook,
gieter, steeds roerende, het vocht bij en
breng het mengsel, waaraan de garnalen-
purée is toegevoegd, opnieuw aan de
kook. Klop de melk door de soep. zoo
dra deze van het vuur is genomen. er-
meng de soep voor het presenteeren met
fijngehakte peterselie en dien het ge
recht daarna desverkiezend op met
dobbelsteentjes gebakken brood.
GEVULDE UIEN
(4 PERSONEN)
4 groote uien, 3 sneetjes bruin brood,
zout, peper, 1 fijngewreven knoflook-
pitje, l eetlepel tomatenpurée, een
scheutje melk, bouillonaroma, boter,
vet of slaolie.
Schil de uien en kook ze in water met
zout gaar. Hol ze daarna uit. Week de
sneetjes bruin brood in warm water,
druk ze uit en maak ze fijn, vermeng ze
met zout, peper, liet knoflookpitje, de
tomatenpurée, de melk en de bouillon-
aroma. Vul met dit mengsel de uitge
holde uien. Snijd de rest van de uien
fijn. Smelt de boter of hét vet of laat de
slaolie, warm worden, zet de uien erin en
bak ze zachtjes bruin. Voeg er de fijn
gesneden restjes van de uien bij en laat
deze eveneens bruin worden. Maak de
saus af met een scheutje water en voeg
er wat tomatenpurée hij.
STEVIGE BOO N EN SCHOTEL
(4 PERSONEN)
I pond witte boonen, l/2 blikje toma
tenpurée, 2 groote uien, 1 laurierblad.
1 Spaansclie peper. 25 gram boter of vet,
zout.
Week de boonen een nacht in ruim
water. Kook ze den volgenden dag
met het weekwater gaar. Laat ze op een
vergiet uitlekken. Smelt vervolgens de
boter. Voeg er de gesnipperde uien, liet
laurierblad en de Spaansclie peper
bij, laat dit mengsel fruiten tot. de uien
goudbruin van kleur zijn. Voeg er dan
de boonen en de tomatenpurée bij en laat
de massa even stoven. Strooi er voor liet
presenteeren fijngehakte peterselie over.
VRUCHTENPUDDING
(4 PERSONEN)
i/2 liter vruchtensap, V2 dter water,
SO gram suiker, 45 gram gelatine, een
klein bosje rabarber.
Breng het water met de suiker aan
de kook. Kook dan de stukjes rabarber,
die gewasschen zijn, in het st-roopje
gaar, maar niet stuk. Los de geweekte
en uitgeknepen gelatine op in liet
water, voeg er liet. vruchtensap bij en
laat de massa zoo lang onder af en toe
omroeren staan, tot de stukjes rabarber
niet meer zakken. Doe den pudding
in een puddingvorm en laat de massa
geheel stijf worden. Stort hem daarna
op een glazen schotel en geef er desver-
kiezende een vanillesaus bij.
eds de zeepvrüe. °id_
nd hoor geeH U r£WARTKOP" U"
Jen nol"*"'10
maar thans moet U bij het reinigen van Uw
potten en pannen extra goed oppassen, dat er
niets beschadigd wordtWant goede potten en
pannen zijn in dezen tijd van groote waarde.
Stel ze dus niet bloot aan abnormale slijtage
door het gebruik van scherpe schuurmiddelen,
maar reinig ze uitsluitend met VIM. Als U Vim
gebruikt, vliegt alle vet en vuil er in een omme
zien af, zonder dat Uw potten en pannen
eenige schade lijden. Vim spaart zeep en geld
door zijn veilige werking.
Heeft U al eens geprobeerd, hoe uitstekend Vim is
voor het u'osschen can vuile handen?
MET VIM
VUEGTHETVET
ERAF EN...
FABRIKANTEN
R A D 1 O N N.V.
VLAARDINGEN-ROTTERDAM