LI ZWARTKOP motmtimtumitm EEN POTJE 3REHEN. WEEKTIPS VOOR DEN GROENTETUIN Ik UIT ONS MENU SHAMPODOR SHAMPODOR-BLOND HOEKRIJGIKL DIE VETTE 1 VATEN [<?CH0QN\ TMEBVEEL \MEERWEN\.js \TWNUIKV1M) 1 GEBRUIKf het automatische reini(jinqsmidde( 29 De sperzie- en snijboonen kunnen nu worden gelegd, maar moeten zoo snel in ogelijk kiemen als men ten minste weinig risico wenscht te loopen. Daar om is liet 't beste ze onder glas, dus in een bakje te leggen. Werden tuinboo- nen en erwtensoorten eerst geweekt, snij- en sperzicboonen worden niet geweekt Als steeds bij zaaien, volgt men ook hier weer den bekenden weg. Den grond goed fijn maken, de boonen naast elkaar leggen, ze blijven slechts kort in den bak, namelijk totdat ze twee bladeren heb ben gevormd. Daarna de boonen afdek ken met een laag aard van drie vinger dikte, natuurlijk bevat deze grond geen steenen of kluiten. Boven op deze laag grond legt men een laag versch gesneden gras. en dek daarover het raam. Dit gras vórmt een soort van broei, terwijl het tevens den grond vochtig houdt. Hieruit volgt, dat men een op deze manier gemaakten boonenkieinbak niet behoeft te gieten. Over een week zijn ze. naar alle waarschijnlijkheid, wel zoo hoog gekomen, dat men het gras moet wegnemen. Als de zon schijnt, wordt de bak steeds op lucht gezet, want anders wordt het daar binnen veel te warm. Bezit men geen bakje, dan is het beter nog een paar dagen te wachten, dus tot den 1 lden Mei, voor men de boonen gaat leggen. De stokboonen worden gelegd aan den voet van den stok, steeds drie bij elkaar. De stokken staan op zwaren grond 90 om op den regeruiteen, terwijl de ruimte tusschen de regels ook steeds 90 cm is. Op zandigen grond zijn deze afstanden 75 cm. De stok, minstens 2 in lang, wordt scheef in den grond gestoken, zoodat ze van twee op elkaar volgende rijen een halven meter onder deu top elkaar kruisen. Om ze stevig te zetten legt men in de gaffel, die door de krui sing ontstaat, weer een stok en bindt dan alle drie aan elkaar. Het gevolg is. dat alle stokken onderling aan elkaar worden verbonden. Stainboonen geven eerder vrucht dan stokboonen, maar veelal minder. De rijen, drie naast elkaar, komen 50 cm van elkaar te lig gen. Op den regel is er tusschen de boo nen steeds 20 cm ruimte. Stokboonen plaatst men in de richting noord-zuid, wanneer men de zooeven beschreven dubbele rijen gebruikt. Bruine boonen en kievitsboonen worden niet eerder dan 20 Mei aan den grond toe vertrouwd. De fijne grond op de zaad- bedjes droogt nu, als de zon schijnt, snel Gieten helpt niet. Het is eenvoudiger en ook beter den grond af te dekken met een natten zak. Maar men moet steeds gaan kijken of het zaad al reeds gekiemd is, want zijn er groene spruitjes, dan moet de zak worden weggenomen. Wanneer men kool of slaplantjes heeft uitgeplant, giet men deze even aan. Het is echter absoluut verkeerd steeds maar- weer te gieten. In plaats dat men de planten vooruithelpt, doet inen ze nadeel. De grond slibt dicht en wordt veel kouder, door de verdamping. De voedselzouten worden weggespoeld en het bacterieleven wordt tot stilstand gebracht. Plantjes, die regelmatig wor den gegoten, worden geel of flets groen, terwijl er steeds meer bladeren afvallen. M. T. STEGEMAN GARNALENSOEP (1 PERSONEN) 1 liter water of bouillon, 500 gram ongepelde garnalen, 1 stukje Spaansclie peper, 1 stukje foelie, 1 worteltje, takjes peterselie, takjes selderij, 1 dl meik, 25 gram boter, 35 gram bloem, zout, fijngehakte peterselie. Laat de kruiden in het water of den bouillon, waaraan het zout is toege voegd. eenigen tijd trekken, zeef het vocht, breng de garnalen aan de kook en laat deze tien minuten koken. rijf ze daarna door een zeef. Breng de boter met de bloem roerende aan de kook, gieter, steeds roerende, het vocht bij en breng het mengsel, waaraan de garnalen- purée is toegevoegd, opnieuw aan de kook. Klop de melk door de soep. zoo dra deze van het vuur is genomen. er- meng de soep voor het presenteeren met fijngehakte peterselie en dien het ge recht daarna desverkiezend op met dobbelsteentjes gebakken brood. GEVULDE UIEN (4 PERSONEN) 4 groote uien, 3 sneetjes bruin brood, zout, peper, 1 fijngewreven knoflook- pitje, l eetlepel tomatenpurée, een scheutje melk, bouillonaroma, boter, vet of slaolie. Schil de uien en kook ze in water met zout gaar. Hol ze daarna uit. Week de sneetjes bruin brood in warm water, druk ze uit en maak ze fijn, vermeng ze met zout, peper, liet knoflookpitje, de tomatenpurée, de melk en de bouillon- aroma. Vul met dit mengsel de uitge holde uien. Snijd de rest van de uien fijn. Smelt de boter of hét vet of laat de slaolie, warm worden, zet de uien erin en bak ze zachtjes bruin. Voeg er de fijn gesneden restjes van de uien bij en laat deze eveneens bruin worden. Maak de saus af met een scheutje water en voeg er wat tomatenpurée hij. STEVIGE BOO N EN SCHOTEL (4 PERSONEN) I pond witte boonen, l/2 blikje toma tenpurée, 2 groote uien, 1 laurierblad. 1 Spaansclie peper. 25 gram boter of vet, zout. Week de boonen een nacht in ruim water. Kook ze den volgenden dag met het weekwater gaar. Laat ze op een vergiet uitlekken. Smelt vervolgens de boter. Voeg er de gesnipperde uien, liet laurierblad en de Spaansclie peper bij, laat dit mengsel fruiten tot. de uien goudbruin van kleur zijn. Voeg er dan de boonen en de tomatenpurée bij en laat de massa even stoven. Strooi er voor liet presenteeren fijngehakte peterselie over. VRUCHTENPUDDING (4 PERSONEN) i/2 liter vruchtensap, V2 dter water, SO gram suiker, 45 gram gelatine, een klein bosje rabarber. Breng het water met de suiker aan de kook. Kook dan de stukjes rabarber, die gewasschen zijn, in het st-roopje gaar, maar niet stuk. Los de geweekte en uitgeknepen gelatine op in liet water, voeg er liet. vruchtensap bij en laat de massa zoo lang onder af en toe omroeren staan, tot de stukjes rabarber niet meer zakken. Doe den pudding in een puddingvorm en laat de massa geheel stijf worden. Stort hem daarna op een glazen schotel en geef er desver- kiezende een vanillesaus bij. eds de zeepvrüe. °id_ nd hoor geeH U r£WARTKOP" U" Jen nol"*"'10 maar thans moet U bij het reinigen van Uw potten en pannen extra goed oppassen, dat er niets beschadigd wordtWant goede potten en pannen zijn in dezen tijd van groote waarde. Stel ze dus niet bloot aan abnormale slijtage door het gebruik van scherpe schuurmiddelen, maar reinig ze uitsluitend met VIM. Als U Vim gebruikt, vliegt alle vet en vuil er in een omme zien af, zonder dat Uw potten en pannen eenige schade lijden. Vim spaart zeep en geld door zijn veilige werking. Heeft U al eens geprobeerd, hoe uitstekend Vim is voor het u'osschen can vuile handen? MET VIM VUEGTHETVET ERAF EN... FABRIKANTEN R A D 1 O N N.V. VLAARDINGEN-ROTTERDAM

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1941 | | pagina 29