Uit ons Menu Wal zullen wij eten? I CORRESPONDENTIE Uw charme is afhankelijk van vitamine F 29 SPINAZIESOEP (4 PERSONEN) 1 y2 liter kookwater van spinazie aangevuld met gewoon water, een vestje spinazie, zout, peper, nootmus kaat. 25 gram boter. 45 gram bloem, een scheutje melk. Breng het water met het restje spinazie aan de kook. Xeef het vervol gens en wrijf de spinazie door. Smelt vervolgens de boter, voeg de bloem er bij en onder voortdurend roeren het spina - ziewater. Laat de soep even doorkoken. Maak ze op smaak met zout, peper en nootmuskaat, voeg er voor het presenteeren een scheutje melk bij. SPINAZIE (4 PERSONEN) 1 y2 kg spinazie, zout, nootmuskaat, 1 a 2 beschuiten, 25 gram boter. Zoek de spinazie riit, verwijder de zaadjes en wasch de groenten, zoolang in ruim water, tot al 't zand verdwenen is. Laat de spinazie in een vergiet uit lekken, zet ze zonder water met zout op en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Laat ze op een vergiet uitlekken, bewaar het kookvocht voor het maken van soep. Hak de spinazie fijn, vermeng ze roet de fijngestampte beschuiten en de boter en laat de groente nog even stoven. Dien ze op in een dekschaal, bestrooi ze vóór het presenteeren met wat nootmuskaat. BRUINE BOONEN MET KERRIESAUS (4 PERSONEN) 2 pond bruine boonen, 2 groote uien, y2 liter kookvocht, 20 gram boter, 25 gram bloem, 'n mespunt kerrie, zout. Week de boonen in ruim water en kook ze daarna in het weekwater gaar. Laat ze op een vergiet uitlekken. Smelt de boter, voeg er de gesnipperde uien bij en het, kerriepoeder. Laat dit samen ongeveer 10 minuten fruiten. Voeg er dan onder voortdurend roeren de bloem en daarna het kookvocht bij en laat de saus even doorkoken. Voeg er wat zout aan toe. Schep de boonen door de saus en geef het gerecht als hoofdgerecht bij den warmen maaltijd. Zondag: Kalfslapjes. f Spinazie. Aardappelen. f Bessensappudding. 5 Maandag: Spinaziesoep. I Bruine boonen met kerriesaus. Dinsdag: Opgerolde pannekoe- ken met raapstelen, f Havermoutpap. f Woensdag: Vischcoteletjes. Gestoofde bieten. s Aardappelen. 1 Hangop. Donderdag: Broodgehakt. I Rabarber. f Aardappelen. Custard. Vrijdag: Groentesoep. Macaroni met kaas. Zaterdag: Groenteballetjes. Aardappelen. Gort in karnemelk. f VISCHCOTELETJES (4 PERSONEN) 1 pond gekookte, visch zonder graat een paar gekookte aardappelen, zout, peper, nootmuskaat, een scheutje melk, paneermeel. 4 stukjes macaroni, boter of vet. Maak de gekookte visch en'de aard appelen fijn en vermeng ze met elkaar, voeg er een scheutje melk, zout, peper en nootmuskaat bij. Vorm van deze massa ovale koekjes en paneer zo. Bak ze in het heete vet of de boter bruin, steek er vóór het presenteeren een stukje macaroni in. BESSENSAPPUDDING VAN GRIESMEEL (4 PERSONEN) Y2 liter bessensap, y2 liter water. 100 gram griesmeel, 75 gram suiker, stukje citroenschil. Voor de garneering: wat witte schuimpjes. Breng het bessensap met het water en het citroenschilletje aan de kook. Vermeng het griesmeel met, de suiker en strooi het mengsel door de kokende vloeistof. Laat de massa, ongeveer 11) minuten koken. Verwijder het citroen schilletje, doe de massa in een met, water omgespoelden vorm en laat den pudding koud en stijf worden. Stort hem op een vochtigen schotel en garneer hem met schuimpjes. Mevr. C. W. te Haarlem. Schuimpjes kunt u op de volgende wijze bereiden 2 eiwitten, 100 gram suiker, 2 eet lepels water, nog 2 eetlepels suiker. Breng liet water met de suiker aan de kook, laat, de vloeistof zoolang koken tot een druppel als een draadje aan den lepel blijft hangen. Klop intusschen het eiwit met de twee eetlepels suiker zeer stijf en voeg er dan onder voortdu rend kloppen het warme stroopje bij. Bestrijk vetvrij papier met wat boter en leg dit op een bakblik, spuit hierop ronde of langgerekte schuimpjes. Laat ze in een lauwen oven bros worden, maar niet verkleuren, gedurende onge veer 1 uur. Mej. do HV. te Katwijk aan Zee. Wij raden u aan de kap van den kinderwa gen in te wrijven met was; wrijft, u het zeildoek niet uit, Wanneer het nikkel roestig is geworden en u hebt nog wat petroleum, dan wrijft, ti de roest plekjes hiermede in en laat deze een tijdje intrekken. De roest kan dan worden weggeveegd. U kunt in plaats van petroleum ook azijn gebruiken. Als het noodig is, schuurt u de plekjes nog voorzichtig met wat schuurpapier bij. daarna wrijft u liet metaal met, wat vaseline in. Melkpoeder maakt u aan met water. U gebruikt ongeveer 1 theelepel volle melkpoeder voor een beker melk. U laat liet mengsel even doorkoken tot liet poeder is opgelost. U kunt, deze melk gebruiken voor puddingen, pap pen, pannekoeken e.d. Als het, melk poeder friscli ruikt, is liet zeker nog goed. Mej. IIN. te Vlaardingen. Wij raden u aan de lakens te wassclien en, als het noodig is, te bleeken in een oplossing van 2 dl bleekwater per emmer water. U spoelt daarna zoolang tot de cliloor- 1 ucht geheel verdwenen is. Na hel drogen en opmaken pakt u de lakens in blauw papier en bewaart ze in 'n droge, stofvrije kast. I Geen charme zonder een gezonde, jeugdige huid en geen gezonde huid zonder vitamine F. Juist de groote kwaal van onze dagen is het vitamine F-gebrek. Symptomen? Brosse nagels, doffe haren en het verleppen van de huid Wacht de symptomen niet af. Gebruik tijdig Dobbelman's Castella crèmes, de eenige crèmes op vitamine-F basis 2000 eenheden vitaminen F per tube! Geef Uzelf nu een nieuwe, perzikzachte, jonge huid Vitamine F kan hier alleen helpenN» Vreemd - mtjn teint gaat achteruit HUID- SPECIALISTEN WETEN HET.' Weer zoo'n goed D^BBELMtjiN-product!

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1941 | | pagina 29