Uit ons Menu
Wal zullen wij eten? I
CORRESPONDENTIE
Uw charme is afhankelijk van
vitamine F
29
SPINAZIESOEP
(4 PERSONEN)
1 y2 liter kookwater van spinazie
aangevuld met gewoon water, een
vestje spinazie, zout, peper, nootmus
kaat. 25 gram boter. 45 gram bloem,
een scheutje melk.
Breng het water met het restje
spinazie aan de kook. Xeef het vervol
gens en wrijf de spinazie door. Smelt
vervolgens de boter, voeg de bloem er bij
en onder voortdurend roeren het spina -
ziewater. Laat de soep even doorkoken.
Maak ze op smaak met zout, peper
en nootmuskaat, voeg er voor het
presenteeren een scheutje melk bij.
SPINAZIE
(4 PERSONEN)
1 y2 kg spinazie, zout, nootmuskaat,
1 a 2 beschuiten, 25 gram boter.
Zoek de spinazie riit, verwijder de
zaadjes en wasch de groenten, zoolang
in ruim water, tot al 't zand verdwenen
is. Laat de spinazie in een vergiet uit
lekken, zet ze zonder water met zout
op en kook ze in ongeveer 20 minuten
gaar. Laat ze op een vergiet uitlekken,
bewaar het kookvocht voor het maken
van soep. Hak de spinazie fijn, vermeng
ze roet de fijngestampte beschuiten
en de boter en laat de groente nog even
stoven. Dien ze op in een dekschaal,
bestrooi ze vóór het presenteeren met
wat nootmuskaat.
BRUINE BOONEN MET
KERRIESAUS
(4 PERSONEN)
2 pond bruine boonen, 2 groote
uien, y2 liter kookvocht, 20 gram boter,
25 gram bloem, 'n mespunt kerrie, zout.
Week de boonen in ruim water en
kook ze daarna in het weekwater gaar.
Laat ze op een vergiet uitlekken. Smelt
de boter, voeg er de gesnipperde uien
bij en het, kerriepoeder. Laat dit samen
ongeveer 10 minuten fruiten. Voeg
er dan onder voortdurend roeren de
bloem en daarna het kookvocht bij en
laat de saus even doorkoken. Voeg er
wat zout aan toe. Schep de boonen
door de saus en geef het gerecht als
hoofdgerecht bij den warmen maaltijd.
Zondag: Kalfslapjes. f
Spinazie.
Aardappelen. f
Bessensappudding. 5
Maandag: Spinaziesoep. I
Bruine boonen met
kerriesaus.
Dinsdag: Opgerolde pannekoe-
ken met raapstelen, f
Havermoutpap. f
Woensdag: Vischcoteletjes.
Gestoofde bieten. s
Aardappelen. 1
Hangop.
Donderdag: Broodgehakt. I
Rabarber. f
Aardappelen.
Custard.
Vrijdag: Groentesoep.
Macaroni met kaas.
Zaterdag: Groenteballetjes.
Aardappelen.
Gort in karnemelk. f
VISCHCOTELETJES
(4 PERSONEN)
1 pond gekookte, visch zonder graat
een paar gekookte aardappelen, zout,
peper, nootmuskaat, een scheutje melk,
paneermeel. 4 stukjes macaroni, boter
of vet.
Maak de gekookte visch en'de aard
appelen fijn en vermeng ze met elkaar,
voeg er een scheutje melk, zout, peper
en nootmuskaat bij. Vorm van deze
massa ovale koekjes en paneer zo. Bak
ze in het heete vet of de boter bruin,
steek er vóór het presenteeren een stukje
macaroni in.
BESSENSAPPUDDING VAN
GRIESMEEL
(4 PERSONEN)
Y2 liter bessensap, y2 liter water.
100 gram griesmeel, 75 gram suiker,
stukje citroenschil. Voor de garneering:
wat witte schuimpjes.
Breng het bessensap met het water
en het citroenschilletje aan de kook.
Vermeng het griesmeel met, de suiker
en strooi het mengsel door de kokende
vloeistof. Laat de massa, ongeveer 11)
minuten koken. Verwijder het citroen
schilletje, doe de massa in een met, water
omgespoelden vorm en laat den pudding
koud en stijf worden. Stort hem op
een vochtigen schotel en garneer hem
met schuimpjes.
Mevr. C. W. te Haarlem. Schuimpjes
kunt u op de volgende wijze bereiden
2 eiwitten, 100 gram suiker, 2 eet
lepels water, nog 2 eetlepels suiker.
Breng liet water met de suiker aan de
kook, laat, de vloeistof zoolang koken
tot een druppel als een draadje aan den
lepel blijft hangen. Klop intusschen
het eiwit met de twee eetlepels suiker
zeer stijf en voeg er dan onder voortdu
rend kloppen het warme stroopje bij.
Bestrijk vetvrij papier met wat boter
en leg dit op een bakblik, spuit hierop
ronde of langgerekte schuimpjes. Laat
ze in een lauwen oven bros worden,
maar niet verkleuren, gedurende onge
veer 1 uur.
Mej. do HV. te Katwijk aan Zee. Wij
raden u aan de kap van den kinderwa
gen in te wrijven met was; wrijft, u het
zeildoek niet uit, Wanneer het nikkel
roestig is geworden en u hebt nog wat
petroleum, dan wrijft, ti de roest
plekjes hiermede in en laat deze een
tijdje intrekken. De roest kan dan
worden weggeveegd. U kunt in plaats
van petroleum ook azijn gebruiken. Als
het noodig is, schuurt u de plekjes nog
voorzichtig met wat schuurpapier bij.
daarna wrijft u liet metaal met, wat
vaseline in.
Melkpoeder maakt u aan met water.
U gebruikt ongeveer 1 theelepel volle
melkpoeder voor een beker melk. U
laat liet mengsel even doorkoken tot
liet poeder is opgelost. U kunt, deze
melk gebruiken voor puddingen, pap
pen, pannekoeken e.d. Als het, melk
poeder friscli ruikt, is liet zeker nog
goed.
Mej. IIN. te Vlaardingen. Wij raden
u aan de lakens te wassclien en, als het
noodig is, te bleeken in een oplossing
van 2 dl bleekwater per emmer water.
U spoelt daarna zoolang tot de cliloor-
1 ucht geheel verdwenen is. Na hel
drogen en opmaken pakt u de lakens in
blauw papier en bewaart ze in 'n droge,
stofvrije kast. I
Geen charme zonder een gezonde, jeugdige huid en geen gezonde
huid zonder vitamine F. Juist de groote kwaal van onze dagen is
het vitamine F-gebrek. Symptomen? Brosse nagels, doffe haren
en het verleppen van de huid
Wacht de symptomen niet af. Gebruik tijdig Dobbelman's Castella
crèmes, de eenige crèmes op vitamine-F basis 2000 eenheden
vitaminen F per tube! Geef Uzelf nu een nieuwe, perzikzachte,
jonge huid
Vitamine F kan hier
alleen helpenN»
Vreemd - mtjn teint
gaat achteruit
HUID-
SPECIALISTEN
WETEN
HET.'
Weer zoo'n goed D^BBELMtjiN-product!