Indanihren Uit M f' m De zon tegemoet o n s Wat :uli eten CORRESPONDENT!E Qzllermaims oAaa/z/jA ie- OT Cs 29 I'ikniitc Kapucijnoi'soep (4 PERSONEN) aan het sausje toe. Leg het Brusselsch e n u lof laag om laag met (lo rest van dc kaas op een verwarmden schotel, giet er de saus over en presenteer den schotel daarna onmiddellijk. 2 liter water, 400 gram kapucijners, 250 gram uien, oen stukje prei, stukje wortel, zout, 25 gram boter, een thee- lepeltje kerrie, een scheutje melk. Wasch de kapucijners en week ze een nacht in het water. Zet zo den vol genden dag met het weekwater op en laat ze ongeveer 2 tot 2 y2 uur koken. Wrijf ze vervolgens desverkiezende door oen zeef. Smelt de boter, voeg er de gewassclien en gesnipperde groenten en de kerrie hij, laat dit mengsel onge veer 15 minuten fruiten. Giet er dan de soep bij en laat ze nog even koken. Maak ze op smaak met zout en een scheutje melk. Gehakt van havermout (4 PERSONEN) 100 gram havermout, 3 dl melk, zout, peper, een scheutje bouillonaroma of soja, 1 fijngesnipperd uitje, 1 eetlepel tomatenpuree, paneermeel, boter of vet. Breng de melk aan de kook en strooi er de havermout door. Laat het papje zoo lang koken tot het geheel gebonden is. Maak het vervolgens op smaak met zout, peper, bouillonaroma en tomaten puree. Boer er het gesnipperd uitje door. Vorm van deze massa kleine balletjes, rol ze door paneermeel en bak ze bruin in de boter of het vet. Brusselsch loï met kaassaus (4 PERSONEN) 1 kg Brusselsch lof, zout, y2 liter melk, 15 gram boter, 35 gram bloem, 100 gram geraspte kaas. Maak de stronkjes goed schoon en wasch ze zorgvuldig in ruim water. Kook ze met zoo weinig mogelijk water en zout gaar en laat ze op een vergiet uitlekken. Smelt voor de saus de boter, voeg er de melk hij en laat ze aan de kook komen. Maak de bloem aan met een scheutje melk en giet het papje roerende bij de kokende vloeistof. Roer een gedeelte van de kaas door de saus en voeg als het noodig is nog wat zout Stamppot van raapstelen (4 PERSONEN) 1 y2 kg aardappelen, 6 bosjes raap stelen, zout, wat vet of boter of een restje jus, een scheutje melk. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken, wasch do raapstelen in ruim water en verwijder de worteltjes. Zet de aardappelen met de raapstelen en weinig water en zout op en kook de massa ongeveer drie kwartier. Stamp de massa daarna door elkaar, voeg er het vet of de boter bij en do melk of giet er een restje jus door. Watci'jjruwcl met aurdappclsajjo (4 PERSONEN) y2 liter water, y2 liter bessensap, 1 citroenschilletje, 75 gram suiker, 45 gram aardappelsago. Breng het water met het bessensap en hot citroenschilletje aan de kook, laat er de suiker in oplossen. Voeg er zoodra de vloeistof kookt de aardappel sago aan toe en laat de watergruwel onder af en toe roeren ongeveer tien minuten koken. Verwijder voor het presenteeren het citroenschilletje. Zondag en wij Kalfslapjes. Bloemkool. Aardappelen. Griesmeelpudding. Maandag: Bloemkoolsoep. Brusselsch lof met kaas- saus. Aardappelen. Dinsdag: Schotel van roodekool met rijst. Watergruwel met aard appelsago. WoensdagGehakt van havermout. j Stamppot van raap- j stelen. Maïzena vla. DonderdagPikante kapucijnersoep. Drie in de pan. Vrijdag: Gortrand met verschil- lende groenten. Lammetjespap. Zaterdag: Macaroni met kerrie en j gesmoorde uien. Hangop. j Mevr. -v. B. te Tilburg. U kunt de Egyptisch linnen regenjas wasschen in een lauw sopje van huishoudzeep, daarna spoelt u in lauw water. Vervol gens moet het goed weer waterdicht gemaakt worden. Hiervoor is een uit stekend middel in den handel, waarmee u zeer goede resultaten bereikt. L" kunt het goed ook op de volgende wijze waterdicht maken. Los 2 ons, aluin op in Y, liter warm water, los 2 ons lood- aeetaat eveneens op in 3/4 liter warm water. Voeg deze beide oplossingen bij el kaar en laat de vloeistof 'n nacht staan. Giet den volgenden dag de heldere vloei stof af. maar zorg, dat niets van het be zinksel meekomt. Dit kan n.l. vlekken op het goed veroorzaken, die haast niet meer te verwijderen zijn. 'U voegt bij de oplossing 5 liter water (koud), legt het vochtige goed er in en laat, het onder af en toe omkeerèn 24 uur staan. Daar na hangt u het druipnat op om te dro gen. Gebruik voor het waterdicht ma ken een gave email teil. Mevr. J. S. te Amsterdam. Wij gelooven niet, dat een tent, die geolied is, waterdicht gemaakt kan worden. Stoomt u het satijn eens boven den damp van kokend water en strijkt u- het goed daarna boven den damp van kokend water. De broeaat-blouse kunt u weer op knappen door liet brocaat af te wrijven met een papje van talkpoeder en te tra. Zoodra de tetra verdampt is, borstelt u het poeder weg. Mevr. J. v. A. te Zaamslag. Waar schijnlijk zult u de kralen kunnen op knappen door ze af te borstelen met een lauw sopje. Mej. V. te Tilburg. Waarschijnlijk is de verf door het sop iets aangetast. Neemt u de deur nog eens regelmatig af inet een lauw sopje en vervolgens met water niet een scheutje azijn. Zet u het hout. anders eens in de was. STERK ELASTISCH KLEURECHT Let op het handelsmerk: Het schaakbord! Mevr. De Wijs te Raad zegt: Hij geniet van het zonlicht en vliegt het vroolijk tegemoet! Hij behoeft niet te vreezen, zijn kleurig veerenkleed te be derven. Ook U behoeft niet elke zonne straal angstvallig te weren; ook U kunt zonder vrees voor bederf van Uw aardige japonnetje, van Uw nieuwe gordijnen of van de kussens op Uw tuinbank volop van de zon genieten, wanneer U maar Indanthren kiest, want Indanthren-geverfde stoffen - óók kunstzijde of celwol - zijn on overtroffen zonecht, waschecht en weer- echt. Noch veelvuldig wasschen, noch het felle zonlicht zullen de mooie kleuren bederven; zij behouden altijd hun prachtige frissche tint. De kwaliteit van Indanthren blijft altijd gelijk.want de vergevorderde kle urst o ff en- industrie is ge heel onafhanke lijk van den aan voer van overzee. GRATIS: Zendt deze bon oj schr,ï' J^t^en franco het Raai Sustlee4r'deAboekie TkLEUrTn HUIS EN KLEUR IN KLEED ING NAAM ADRES: WOONPL P. 3

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1941 | | pagina 29