Llit ons weekmenu uilen wij eten t CORRESPONDENTIE Vitamine F- de groote ontdekking op het gebied van huidverzorging 35 cent per tube 29 Boven de 62 st., die we dan weer op de naald kobben, breien we nu 10 naalden zonder minderen, waarna we aan het begin van de volgende teruggaande naald 7 st. afkanten en aan het begin van iedere volgende teruggaande naald 1 st., tot we nog 28 st. overhebben. Daar na breien we aan het begin van iedere volgende naald 2 st. te zamon, tot we nog 12 st. op de naald hebben en breien we boven deze 12 st. 22 naalden zonder minderen. Aan het begin van iedere dan volgende naald breien we 2 st. te zamen, tot we nog 2 st. overhebben, waarna we nog 2 naalden breien en ton slotte afkanten. We naaien de schou ders aan elkaar en haken langs den gc- lieelen omtrek, evenals langs do arms gaten éón toer vasten. Aan de beide uiteinden bevestigen we de bandjes, waarna we eventueel midden op het voorpand hot katoenen lapje (ong. 5-6 cm2) naaien (zie foto); aan dit lapje kunnen de luiers vastge speld worden. BRUINE-BOONENSOEP MET GROENTEN (4 PERSONEN) 1 liter boonenwater, 2 pond gaar- gekookte bruine boonen, 250 gram soepgroenten, 20 gram boter, zout, een scheutje bouillonaroma. Wrijf de boonen door een zeef en ver meng de puree met het kookwater. Maak de groenten schoon en snipper ze fijn, smelt de boter, laat. de groenten zachtjes ongeveer 10 minuten fruiten. Voeg het boonenwater er bij en laat de soep ongeveer y2 uur koken. Maak ze met wat bouillonaroma en zout op smaak. GEHAKT VAN HAVERMOUT (4 PERSONEN) 100 gram havermout, 1 x/2 dl water, 11/2 dl melk, 1 ui, 1 eetlepel fijnge hakte peterselie, 1 eetlepel tomaten puree, bloem, zout, peper, wat bouillon aroma, paneermeel, boter of vet om te bakken. Week de havermout in het water met de melk, gedurende ongeveer y2 uur. Voeg er dan den gesnipperden ui. de fijngehakte peterselie, de tomaten puree en zooveel bloem bij, tot een smeuige massa is verkregen. Maak de massa op smaak met zout, peper eri bouillonaroma. Vorm van het mengsel kleine balletjes, rol ze door paneermeel en bak ze in de heete boter of het vet bruin en gaar. BROODSAUS 25 gram boter, 2 uien, */4 liter melk, 1/t liter water, 100 gram broodkruim, zout. Smelt de boter, voeg er de gewassehen en gesnipperde uien bij en laat ze goud geel fruiten. Giet er dan de melk en het water bij en voeg er het broodkruim aan toe. Laat de saus, onder af en toe roeren om aanbranden te voorkomen, ongeveer 20 minuten zachtjes koken, maak ze met zout op smaak. GESMOORDE RIJST MET UIEN (4 PERSONEN) 450 gram rijst, 1 V2 pond uien, 35 gram boter, zout, péper, wat kruid - nagelgruis, een mospuntje kerrie. Wasch de rijst en week ze een nacht in ruim water. Smelt de boter; voeg er de gesnipperde uien, het kruid nagelgruis en de kerrie bij en laat de snippers goudgeel fruiten. Voeg er dan de rijst en het weekwater bij, strooi er zout en peper op en laat de massa op een zacht vuur gaar en droog koken. GRUTJES MET VRUCHTEN SAPSAUS (4 PERSONEN) 3/4 liter water, 75 gram grutjes, 50 gram suiker. Voor de saus: 1/t liter water, */4 liter bessen- of ander vruchtensap, 35 gram suiker, stukje pijpkaneel, wat aardap- pelsago. Breng het water met de suiker aan de kook, strooi er onder roeren de grutjes door en laat de massa ongeveer 10 mi nuten koken. Giet de grutjespap in een diep bord en laat ze afkoelen. Snijd de grutjes in punten en leg ze op een scho tel. Giet er de vruchtensapsaus over. Breng hiervoor het water met het vruch tensap, de suiker en het stukje pijpka neel aan de kook, maak de aardappel- sago aan met een scheutje koud water en giet het papje onder roeren bij de vloeistof, laat de saus oven doorkoken en neem ze van liet vuur. Laat ze onder af en toe roeren afkoelen. t Zt Zondag; Maandag: Dinsdag; Woensdag: Donderdag Vrijdag: Zaterdag Kalfspoulet. Spinazie. Aardappelen. Custard. Spinaziesoep. Gesmoorde rijst met uien. Gehakt van havermout met broodsaus. Andijvie. Aardappelen. Grutjes met vruchten sapsaus. Groenteragoüt met gort. Gebakken beschuit. Gevulde bieten. Aardappelen. Lammetjespap. Bruine-boonensoep met groenten. Drie in de pan. Gebakken kaas. Sla. Aardappelen. Maïzena vla. Mevr. M. M. te Dordrecht. Droge rijst kookt men als volgt: wasch de rijst in een zeef tot het water, dat er af komt, geheel helder is. Reken op ieder kopje rijst 1 y2 kopje water, breng rijst en water met wat zout aan do kook op een fel vuur en temper het vuur, zoo- dra het eerste stoomwolkje zichtbaar is, zoodanig, dat er geen stoom meer ont snappen kan. Laat de rijst nu nog 10 minuten op de getemperde warmtebron staan en plaats de pan vervolgens boven op het omgekeerde deksel van een pan met soep of aardappelen b.v. of zet de pan op een zacht vuurtje, waarop een asbest plaatje is gelegd. De rijst zal na pl.m. y2 uur gaar en mooi droog zijn, terwijl u beslist geen last van een aangezette pan zult. hebben. Mej. L. te Amsterdam. De ijsvlekken in de tafzijden jurk neemt u voorzichtig af met een doekje met tetra. Blijft er daarna nog een vlek over, verwijder deze dan met wat alcohol. De wijnvlek kunt u eveneens met wat alcohol verwijderen. Wees voorzich tig, dat er geen kringen in het goed achterblijven. Het tegenwoordig vet-arm voedsel belemmert de vorming van vita mine Fen zonder vitamine F verflenst de huid. Dat beginr met brosse nagels en doffe haren en het eindigt met een vervaalde huid. Vul toch tijdig dat vitamine-tekort aan. Dobbelman's vitamine F- crêmes bevatten 2000 eenheden vitamine F per tube! In recordtijd een gezonde, egale, veerkrachtige huid VITAMINE J" CRÈMES COLD CRÈME VANISHING CRÈME Vitamine b' kan hier alleen helpen Vreemd - mijn teint gaat achteruit EN HET HIELP. Weer zoo'n goed d|sbELM^N-product!

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1941 | | pagina 29