Uit ons menu Cen nieuw product der Sunt soR fabrieken 29 DE MOUW HET ZAKJE Wat zullen wij eten KAASBALLETJES WITTE BOONEN MET PREI POSTELEINSTAM PPOT MACARONILAPJES RABARBERPAP dal er meer eieren zijn! Wie verstan dig is, zorgt voor den winter en legt eieren in Garan- tol in, want NU SPAART U ZEEP GEEN ZEEP MEER VOOR DE VAAT NEEM VET-EX THANS TE BAAT 248e en alle vólgende naaldenr. boven r.,av. boven av. en gerstekorrel boven gerstekorrel. Aan bet begin van de 265e naald kanten we 13 st. af voor den hals, waarna we voor den schouder aan bet begin van de 282e, 284e en 286e naald 8 st. afkanten. We beginnen aan den bovenkant, zetten 12 st. op en breien hierboven in tricotsteek, terwijl we er aan het einde van iédere naald 2 st. bij op zetten, tot we 84 st. op de naald hebben. Daarna breien we verder zon der meerderen, tot we in totaal 51 naalden gebreid hebben. 52e naald: 1 av., 41 maal: (2 st. av. te zamen breien); en nog 1 av. (43 st.). Nu breien we nog 18 naalden in gerste korrel, waarna we afkanten. We beginnen met den onderkant, zetten 13 st. op en breien hierboven in tricotsteek, terwijl we er aan het einde van de le en 2e naald 3 st. bij op zetten, aan het einde van de 3e en 4e naald 2 st. en aan het einde van de 5e tot en met 14e naald 1 st. (31 st.), waarna we verder breien zonder min deren, tot we in totaal 25 naalden gebreid hebben. 26e naald; 1 av., 7 maal: (2 st. av. te zamen breien); dan 1 av., weer 7 maal: (2 .st. av. te zamen breien) en nog 1 av. (17 st.). Nu breien we nog 18 naalden in gerstekorrel, waarna we afkanten. Op de randen in gerstekorrel bor duren we nu volgens bijgaand schema de kruissteekrandjes (zie ook foto). Daarna persen we de verschillende deelen luchtig op en naaien ze in elkaar, waarbij we in den kop van de mouw enkele plooitjes maken. Langs den ouderkant maken we een zoom van ong. 3 cm. Langs hals en splitje haken we één toer vasten, terwijl we aan den rechterkant van het splitje tevens Vier lusjes maken en hiertegenover op den linkerkant de knoopjes naaien. Zondag: Gehakt. Bloemkool. Aardappelen Custard. Maandag: Bloemkoolsoep met kaasballetjes. Gortrand met groente- ragodt. Dinsdag: Groentesoep met rijst. Drie in de paa. Woensdag: Posteleinstamppot. Haagop. Donderdag: Witte boonen met prei. Rabarberpap. Vrijdag: Gebakken kaas. Sla. Aardappelen. Griesmeelvla. Zaterdag Witte soep. Macaronilap j es Spinazie. Aardappelen. 50 gram geraspte kaas, 15 gram boter, 25 gram zelfrijzend meel, 2 dl water of melk, zout, peper, wat fijn gehakte peterselie. Breng het water met de boter aan de kook. Strooi er dan het zelfrgzénd meel door en roer de massa zoolang, tot het deeg als een bal van de pan loslaat. Neem de pan van het vuur en roer er dc «gprasptè kaas, het zout en de peper door. Vorm met twee kleine lepeltjes balletjes van het deeg en laat ze in tomaten-, bloemkool- of groentesoep gaarkoken. (4 PERSONEN) 1 pond witte boonen, 1 bosje prei, 15 gram boter, 1 laurierblad, een scheut je azijn, 1 eetlepel fijngehakte peter selie, zout, wat aardappelsago. Week de gewasschen witte boonen eeii nacht in ruim watèr. Kook ze den volgenden dag met het weekwater in ongeveer 2 uur gaar. Laat ze vervolgens op een vergiet uitlekken. Smelt in- tusschen de boter, voeg er de gewas schen en gesnipperde preien bij met het laurierblaadje en laat de prei licht geel fruiten. Voeg er vervolgens den azijn, wat kookvocht van de boonen, het zout en de witte boonen aan toe en laat de massa zachtjes ongeveer 1 kwar tier stoven. Bind het vocht vervolgens desverkiezend met wat aangemengde aardappelsago, roer er vlak voor het opdienen de fijngehakte peterselie door. (4 PERSONEN) iy2 kg aardappelen, 1 kg postelein, zout, peper, nootmuskaat, een scheutje melk, een kluitje boter. Schil de aardappelen en kook ze met weinig water en zout gaar. Stamp ze vervolgens fijn en voeg er de peper, de nootmuskaat, de melk en de boter aan toe. Klop de puree luchtig en schép er daarna de postelein door, die zorgvuldig gewasschen en vervolgens fijngesneden is. Laat den stamppot nog even warm worden en presenteer het gerecht daarna onmiddellijk. (4 PERSONEN) 100 gram macaroni, 3 dl melk, 100 g. geraspte kaas, wat bloem, zout, peper, paneermeel, boter of vet, wat tomaten puree. Breek de macaroni in stukjes, wasch ze en kook ze in de melk met het zout gaar. Voeg er daarna van het vuur af de geraspte kaas, peper en zooveel bloem bij tot een samenhangende massa is verkregen. Vorm er kleine koekjes van, wentel ze door paneermeel en bak ze vervolgens in de boter of het vet bruin en gaar. Maak de jus af met de tomatenpuree en een scheutje water. (4 PERSONEN) 1 liter water, bos rabarber, 45 g havermout, suiker of honing naar smaak. Breng het water met de rabarber aan de kook, laat de rabarber gaar en stuk koken. Neem de pan van 't vuur en laat de massa afkoelen. Voeg er vervolgens de havermout bij en laat dezt een pa^ar uur iu de vloeistof wecken. Maak de pap vervolgens met suiker of honing op smaak. flu komt de tijd, en wat van belang is: zonder eenig bezwaar kunnen eieren eruit genomen of bijgelegd worden Verkoop-adressen worden gaarne verstrekt door B. Meindersma, Den Haag, Westerbaenstraat 150/58 Vet-Ex, het nieuwste product der Sunlight- fabrieken, is bezig de harten der Neder- landsche huisvrouwen snel te veroveren. En dat is geen wonder! Want met Vet- Ex gaat het vatenwasschen verbazend snel, afdoende en goedkoop. Het vet vliegt als het ware overal af. En de huisvrouwen sparen zeep door Vet-Ex te gebruiken, terwijl het vatenwasschen vroeger heel wat zeep verslond. Voor het vatenwasschen is Vet-Ex inder daad onovertrefbaar. En zij zijn verrukt over Vet-Ex voor haar glaswerk en kristal! Niet alleen geeft Vet-Ex in een oogwenk een prachtig resultaat, maar bovendien kan Vet-Ex niets aantasten: geen metaal, geen glas- of houtwerk. Alles is veilig in de zachte Vet-Ex-oplossing, ook de handen van de huisvrouw. Dus zij bewaart hapr zeep voor het linnengoed en neemt voor het vatenwasschen uitsluitend Vet-Ex! Een pak Vet-Ex is voldoende voor 25 keer vatenwasschen

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1941 | | pagina 29