Uit
ons menu
Cen nieuw product der Sunt
soR
fabrieken
29
DE MOUW
HET ZAKJE
Wat zullen wij eten
KAASBALLETJES
WITTE BOONEN MET PREI
POSTELEINSTAM PPOT
MACARONILAPJES
RABARBERPAP
dal er meer eieren
zijn! Wie verstan
dig is, zorgt voor
den winter en legt
eieren in Garan-
tol in, want
NU SPAART U ZEEP
GEEN ZEEP MEER VOOR DE VAAT
NEEM VET-EX THANS TE BAAT
248e en alle vólgende naaldenr. boven
r.,av. boven av. en gerstekorrel boven
gerstekorrel.
Aan bet begin van de 265e naald
kanten we 13 st. af voor den hals,
waarna we voor den schouder aan bet
begin van de 282e, 284e en 286e naald
8 st. afkanten.
We beginnen aan den bovenkant,
zetten 12 st. op en breien hierboven
in tricotsteek, terwijl we er aan het
einde van iédere naald 2 st. bij op
zetten, tot we 84 st. op de naald
hebben. Daarna breien we verder zon
der meerderen, tot we in totaal 51
naalden gebreid hebben.
52e naald: 1 av., 41 maal: (2 st.
av. te zamen breien); en nog 1 av.
(43 st.).
Nu breien we nog 18 naalden in gerste
korrel, waarna we afkanten.
We beginnen met den onderkant,
zetten 13 st. op en breien hierboven in
tricotsteek, terwijl we er aan het einde
van de le en 2e naald 3 st. bij op
zetten, aan het einde van de 3e en 4e
naald 2 st. en aan het einde van de
5e tot en met 14e naald 1 st. (31 st.),
waarna we verder breien zonder min
deren, tot we in totaal 25 naalden
gebreid hebben.
26e naald; 1 av., 7 maal: (2 st. av.
te zamen breien); dan 1 av., weer 7
maal: (2 .st. av. te zamen breien) en
nog 1 av. (17 st.).
Nu breien we nog 18 naalden in
gerstekorrel, waarna we afkanten.
Op de randen in gerstekorrel bor
duren we nu volgens bijgaand schema
de kruissteekrandjes (zie ook foto).
Daarna persen we de verschillende
deelen luchtig op en naaien ze in
elkaar, waarbij we in den kop van de
mouw enkele plooitjes maken. Langs
den ouderkant maken we een zoom van
ong. 3 cm. Langs hals en splitje haken
we één toer vasten, terwijl we aan den
rechterkant van het splitje tevens Vier
lusjes maken en hiertegenover op den
linkerkant de knoopjes naaien.
Zondag:
Gehakt.
Bloemkool.
Aardappelen
Custard.
Maandag:
Bloemkoolsoep met
kaasballetjes.
Gortrand met groente-
ragodt.
Dinsdag:
Groentesoep met rijst.
Drie in de paa.
Woensdag:
Posteleinstamppot.
Haagop.
Donderdag: Witte boonen met prei.
Rabarberpap.
Vrijdag:
Gebakken kaas.
Sla.
Aardappelen.
Griesmeelvla.
Zaterdag
Witte soep.
Macaronilap j es
Spinazie.
Aardappelen.
50 gram geraspte kaas, 15 gram
boter, 25 gram zelfrijzend meel, 2 dl
water of melk, zout, peper, wat fijn
gehakte peterselie.
Breng het water met de boter aan
de kook. Strooi er dan het zelfrgzénd
meel door en roer de massa zoolang, tot
het deeg als een bal van de pan loslaat.
Neem de pan van het vuur en roer er dc
«gprasptè kaas, het zout en de peper
door. Vorm met twee kleine lepeltjes
balletjes van het deeg en laat ze in
tomaten-, bloemkool- of groentesoep
gaarkoken.
(4 PERSONEN)
1 pond witte boonen, 1 bosje prei,
15 gram boter, 1 laurierblad, een scheut
je azijn, 1 eetlepel fijngehakte peter
selie, zout, wat aardappelsago.
Week de gewasschen witte boonen
eeii nacht in ruim watèr. Kook ze den
volgenden dag met het weekwater in
ongeveer 2 uur gaar. Laat ze vervolgens
op een vergiet uitlekken. Smelt in-
tusschen de boter, voeg er de gewas
schen en gesnipperde preien bij met
het laurierblaadje en laat de prei licht
geel fruiten. Voeg er vervolgens den
azijn, wat kookvocht van de boonen,
het zout en de witte boonen aan toe en
laat de massa zachtjes ongeveer 1 kwar
tier stoven. Bind het vocht vervolgens
desverkiezend met wat aangemengde
aardappelsago, roer er vlak voor het
opdienen de fijngehakte peterselie door.
(4 PERSONEN)
iy2 kg aardappelen, 1 kg postelein,
zout, peper, nootmuskaat, een scheutje
melk, een kluitje boter.
Schil de aardappelen en kook ze met
weinig water en zout gaar. Stamp ze
vervolgens fijn en voeg er de peper,
de nootmuskaat, de melk en de boter
aan toe. Klop de puree luchtig en
schép er daarna de postelein door, die
zorgvuldig gewasschen en vervolgens
fijngesneden is. Laat den stamppot nog
even warm worden en presenteer het
gerecht daarna onmiddellijk.
(4 PERSONEN)
100 gram macaroni, 3 dl melk, 100 g.
geraspte kaas, wat bloem, zout, peper,
paneermeel, boter of vet, wat tomaten
puree.
Breek de macaroni in stukjes, wasch
ze en kook ze in de melk met het zout
gaar. Voeg er daarna van het vuur af
de geraspte kaas, peper en zooveel
bloem bij tot een samenhangende massa
is verkregen. Vorm er kleine koekjes
van, wentel ze door paneermeel en bak
ze vervolgens in de boter of het vet
bruin en gaar. Maak de jus af met de
tomatenpuree en een scheutje water.
(4 PERSONEN)
1 liter water, bos rabarber, 45 g
havermout, suiker of honing naar
smaak.
Breng het water met de rabarber
aan de kook, laat de rabarber gaar en
stuk koken. Neem de pan van 't vuur
en laat de massa afkoelen. Voeg er
vervolgens de havermout bij en laat dezt
een pa^ar uur iu de vloeistof wecken.
Maak de pap vervolgens met suiker of
honing op smaak.
flu komt de tijd,
en wat van belang is: zonder eenig bezwaar
kunnen eieren eruit genomen of bijgelegd worden
Verkoop-adressen worden gaarne verstrekt door
B. Meindersma, Den Haag, Westerbaenstraat 150/58
Vet-Ex, het nieuwste product der Sunlight-
fabrieken, is bezig de harten der Neder-
landsche huisvrouwen snel te veroveren.
En dat is geen wonder! Want met Vet-
Ex gaat het vatenwasschen verbazend
snel, afdoende en goedkoop. Het vet vliegt
als het ware overal af. En de huisvrouwen
sparen zeep door Vet-Ex te gebruiken,
terwijl het vatenwasschen vroeger heel
wat zeep verslond. Voor het vatenwasschen is Vet-Ex inder
daad onovertrefbaar. En zij zijn verrukt over Vet-Ex voor
haar glaswerk en kristal! Niet alleen geeft Vet-Ex in een
oogwenk een prachtig resultaat, maar bovendien kan Vet-Ex
niets aantasten: geen metaal, geen glas- of houtwerk.
Alles is veilig in de zachte Vet-Ex-oplossing, ook de
handen van de huisvrouw. Dus zij bewaart hapr zeep
voor het linnengoed en neemt voor het vatenwasschen
uitsluitend Vet-Ex!
Een pak Vet-Ex is voldoende
voor 25 keer vatenwasschen