Uit ons M (dlUiA^uClMtZ Teere - maar toch zeer lingerie CORRESPONDENTIE J7EN kunstenaarshand kan de bustelijn met enkele penseelstreken niet jeug diger aanduiden, dan dit verrukkelijke, lichte JUVENA-model doet. Slechts een teere siersteek aeeent ueert de contouren, en een ingewerkt elas tiekje zorgt voor steun. Bij goede behandeling is dit model zeer duurzaam en behoudt zijn elasticiteit. Zondag: Vleeschragoüt Andijvie. Aardappelen. Rijstgriespudding. Maandag. Stoofsla met gort en I kaas. Yoghurt. I Dinsdag: Witte-boonengehakt niet tomatensaus. Bloemkool. Aardappelen. Lammetjespap. Woensdag: Pikante bloemkool soep. X Stamppot met raap stelen. f Donderdag: Groentegehakt. t Aardappelen. Wentelteefjes. 4 Vrijdag: Visehsla met rijst en sla. Grutjes. 1 Zaterdag: Stevige groentesoep met havermout. I Pannekoek. PIKANTE BLOEMKOOLSOEP (4 PERSONEN) 1 y2 liter bloemkoolwater, een paar stukjes gekookte bloemkool, I ui, kruid nagel, stukje Spaansche péper, laurier blad, 25 gram boter, 45 gram bloem, zout, een scheutje melk. Smelt de boter, voeg er den gesnip- perden ui en de kruiden bij en laat deze zachtjes fruiten. Strooi er dan de bloem door en laat deze roerende lichtbruin branden. Giet er dan onder voort durend roeren het; bloemkoolwater bij en laat de soep doorkoken. Giet ze door een zeef, voeg er de stukjes bloemkool bij en maak de soep verder op smaak met zout en een scheutje melk. WITTE-BOONENGEHAKT (4 PERSONEN) 200 gram witte boonen. 100 gram oud brood, zout, peper, nootmuskaat, 'n scheutje melk, 1 eetlepel fijngehakte peterselie, een scheutje bouillonaroma, paneermeel, boter of vet. tomatenpuree, aardappelmeel of aardappelsago. Week de boonen een nacht in ruim water, kook ze den volgenden dag met het weekwater gaar. Laat ze op een ver giet droog uitlekken. Vermeng ze met het brood en maal de massa, door een molen. Voeg er dan het zout, de peper, de nootmuskaat, het scheutje melk, de fijngehakte peterselie en het bouillon aroma aan toe. Meng de massa stevig door elkaar, rol er daarna balletjes van, rol ze door paneermeel, en bak ze in het vet of de boter bruin. Voeg bij de jus wat tomatenpuree, giet er een scheut water bij en bind de jus niet wat aard appelmeel of aardappelsago. STOOFSLA MET GORT EN KAAS (4 PERSONEN) 200 gram gort, water, zout, 1 kg stoofsla, 200 gram geraspte kaas, pa neermeel, 25 gram boter. Week de gort een nacht in ruim water en kook ze den volgenden dag in het weekwater met zout gaar. Wasch de sla in ruim water en kook de kropjes in water met zout gaar. Laat ze op een ver giet uitlekken, laig de sla met de gort laag om laag in een vuurvasten schotel, strooi er wat geraspte kaas door. strooi boven op den schotel een laag kaas, giet er de gesmolten boter op en laat den schotel in den oven bruin worden. ViseHSLA MET RIJST (4 PERSONEN) 250 gram gekookte rijst, 1 yz pond ge kookte viscli. zout, peper, 2 eetlepels slaolie, 3 eetlepels azijn, I fijngehakte ui, 2 eetlepels tomatenpuree, fijngehakt e peterselie. Vermeng de gekookte rijst: met de stukjes gekookte viscli. Vermeng de olie met den azijn, het zout, de peper, den fijngeliakten ui en de tomaten puree, Schep er de rijst met de viscli door en laat de sla eenigen tijd staan om de smaken goed door te laten trekken. Dien de sla op in een slabak of glazen schaal, strooi er fijngehakte peterselie over. Dien de vischsla op met kropsla of bieten sla. RIJSTGRIESPUDDING (4 PERSONEN) I liter melk, 100 gram rijstgries, 75 gram suiker," een snufje zout, 1 stukje citroenschil, desverkiezend 10 gram eiwitpoeder, y2 dl water. Breng de melk met het zout en het citroenschilletje aan de kook. Vermeng het rijstgries met de suiker en strooi liet mengsel door de kokende melk. Laat do massa onder roeren doorkoken en gaar worden. Vermeng het eiwitpoeder met het water en klop de massa stijf. Schep het stijfgeklopte eiwit door den pudding, doe de massa in een puddingvorm. Stort hem, zoodra de massa geheel, is afge koeld, op een glazen schotel, presenteer er een vruchtensaus bij. Mevr. W. K. te Amsterdam. De veren kunt u wasschen in een lauw sopje, daarna spoelt u ze in lauw water en vervolgens droogt u ze door ze op te zetten in een pan met dikken bodem. U verwarmt de pan langzaam tot de veren geheel droog zijn. Meer. .1. 7?. te Dordrecht. Schuurt u de watervlekken in het gebeitste hout eens af met fijn wit schuurpapier. Er blijft dan een lichte plek over. Deze werkt u weg met donkerbruine was, waar aan u wat bruine oker hebt toegevoegd. I* wrijft het mengsel op de plek en laat het een tijdje intrekken, daarna, wrijft u het hout met een zachten doek uit. Het is zeer goed mogelijk, dat na de eerste behandeling nog een lichte plek overblijft, maar als u het meubel een paar maal met deze was hebt bijge werkt, ziet u van de vlek niets meer. Het marmer maakt u schoon met warm sop en een goed schuurpoeder. Wordt het niet geheel wit, maak het dan vochtig met bleekwater met een scheut azijn. II spoelt daarna met schoon water. U kunt het marmer geregeld in de was zetten. Mevr. M. ,4. S. te Haarlem. Wij ge- looven niet, dat u de kandij tot een dikke stroop kunt maken; als u de suiker oplossing lang laat koken, kristalliseert de suiker weer. Mevr. E. L. te Zwijndreeht. Wij raden u aan de groenten in te maken met zout. dat geen jodium bevat. Juxena lingerie, wordt in bijna alle goede zaken verhield. II 'aar niet, trage men het adres ran den diehtslbiizijnden leverancier aan Jas. Könings, Kon. Wilhelminalaan JU, te Voorburg. Wilt V s.v.p. Utr naam en adres in bied:- letters schrijven

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1941 | | pagina 29