Uit ons M
(dlUiA^uClMtZ
Teere - maar toch
zeer
lingerie
CORRESPONDENTIE
J7EN kunstenaarshand kan de bustelijn
met enkele penseelstreken niet jeug
diger aanduiden, dan dit verrukkelijke, lichte
JUVENA-model doet. Slechts een teere siersteek
aeeent ueert de contouren, en een ingewerkt elas
tiekje zorgt voor steun. Bij goede behandeling is dit
model zeer duurzaam en behoudt zijn elasticiteit.
Zondag: Vleeschragoüt
Andijvie.
Aardappelen.
Rijstgriespudding.
Maandag. Stoofsla met gort en
I kaas.
Yoghurt.
I Dinsdag: Witte-boonengehakt
niet tomatensaus.
Bloemkool.
Aardappelen.
Lammetjespap.
Woensdag: Pikante bloemkool
soep.
X Stamppot met raap
stelen.
f Donderdag: Groentegehakt.
t Aardappelen.
Wentelteefjes.
4 Vrijdag: Visehsla met rijst en
sla.
Grutjes.
1 Zaterdag: Stevige groentesoep
met havermout.
I Pannekoek.
PIKANTE BLOEMKOOLSOEP
(4 PERSONEN)
1 y2 liter bloemkoolwater, een paar
stukjes gekookte bloemkool, I ui, kruid
nagel, stukje Spaansche péper, laurier
blad, 25 gram boter, 45 gram bloem,
zout, een scheutje melk.
Smelt de boter, voeg er den gesnip-
perden ui en de kruiden bij en laat deze
zachtjes fruiten. Strooi er dan de bloem
door en laat deze roerende lichtbruin
branden. Giet er dan onder voort
durend roeren het; bloemkoolwater bij en
laat de soep doorkoken. Giet ze door een
zeef, voeg er de stukjes bloemkool bij en
maak de soep verder op smaak met zout
en een scheutje melk.
WITTE-BOONENGEHAKT
(4 PERSONEN)
200 gram witte boonen. 100 gram
oud brood, zout, peper, nootmuskaat,
'n scheutje melk, 1 eetlepel fijngehakte
peterselie, een scheutje bouillonaroma,
paneermeel, boter of vet. tomatenpuree,
aardappelmeel of aardappelsago.
Week de boonen een nacht in ruim
water, kook ze den volgenden dag met
het weekwater gaar. Laat ze op een ver
giet droog uitlekken. Vermeng ze met
het brood en maal de massa, door een
molen. Voeg er dan het zout, de peper,
de nootmuskaat, het scheutje melk, de
fijngehakte peterselie en het bouillon
aroma aan toe. Meng de massa stevig
door elkaar, rol er daarna balletjes van,
rol ze door paneermeel, en bak ze in het
vet of de boter bruin. Voeg bij de jus
wat tomatenpuree, giet er een scheut
water bij en bind de jus niet wat aard
appelmeel of aardappelsago.
STOOFSLA MET GORT EN
KAAS
(4 PERSONEN)
200 gram gort, water, zout, 1 kg
stoofsla, 200 gram geraspte kaas, pa
neermeel, 25 gram boter.
Week de gort een nacht in ruim water
en kook ze den volgenden dag in het
weekwater met zout gaar. Wasch de sla
in ruim water en kook de kropjes in
water met zout gaar. Laat ze op een ver
giet uitlekken, laig de sla met de gort
laag om laag in een vuurvasten schotel,
strooi er wat geraspte kaas door. strooi
boven op den schotel een laag kaas, giet
er de gesmolten boter op en laat den
schotel in den oven bruin worden.
ViseHSLA MET RIJST
(4 PERSONEN)
250 gram gekookte rijst, 1 yz pond ge
kookte viscli. zout, peper, 2 eetlepels
slaolie, 3 eetlepels azijn, I fijngehakte
ui, 2 eetlepels tomatenpuree, fijngehakt e
peterselie.
Vermeng de gekookte rijst: met de
stukjes gekookte viscli. Vermeng de
olie met den azijn, het zout, de peper,
den fijngeliakten ui en de tomaten
puree, Schep er de rijst met de viscli
door en laat de sla eenigen tijd staan om
de smaken goed door te laten trekken.
Dien de sla op in een slabak of glazen
schaal, strooi er fijngehakte peterselie
over. Dien de vischsla op met kropsla
of bieten sla.
RIJSTGRIESPUDDING
(4 PERSONEN)
I liter melk, 100 gram rijstgries, 75
gram suiker," een snufje zout, 1 stukje
citroenschil, desverkiezend 10 gram
eiwitpoeder, y2 dl water.
Breng de melk met het zout en het
citroenschilletje aan de kook. Vermeng
het rijstgries met de suiker en strooi liet
mengsel door de kokende melk. Laat do
massa onder roeren doorkoken en gaar
worden. Vermeng het eiwitpoeder met
het water en klop de massa stijf. Schep
het stijfgeklopte eiwit door den pudding,
doe de massa in een puddingvorm. Stort
hem, zoodra de massa geheel, is afge
koeld, op een glazen schotel, presenteer
er een vruchtensaus bij.
Mevr. W. K. te Amsterdam. De veren
kunt u wasschen in een lauw sopje,
daarna spoelt u ze in lauw water en
vervolgens droogt u ze door ze op te
zetten in een pan met dikken bodem.
U verwarmt de pan langzaam tot de
veren geheel droog zijn.
Meer. .1. 7?. te Dordrecht. Schuurt u
de watervlekken in het gebeitste hout
eens af met fijn wit schuurpapier. Er
blijft dan een lichte plek over. Deze werkt
u weg met donkerbruine was, waar
aan u wat bruine oker hebt toegevoegd.
I* wrijft het mengsel op de plek en laat
het een tijdje intrekken, daarna, wrijft
u het hout met een zachten doek uit.
Het is zeer goed mogelijk, dat na de
eerste behandeling nog een lichte plek
overblijft, maar als u het meubel een
paar maal met deze was hebt bijge
werkt, ziet u van de vlek niets meer.
Het marmer maakt u schoon met
warm sop en een goed schuurpoeder.
Wordt het niet geheel wit, maak het
dan vochtig met bleekwater met een
scheut azijn. II spoelt daarna met
schoon water. U kunt het marmer
geregeld in de was zetten.
Mevr. M. ,4. S. te Haarlem. Wij ge-
looven niet, dat u de kandij tot een dikke
stroop kunt maken; als u de suiker
oplossing lang laat koken, kristalliseert
de suiker weer.
Mevr. E. L. te Zwijndreeht. Wij raden
u aan de groenten in te maken met
zout. dat geen jodium bevat.
Juxena lingerie, wordt in bijna alle goede zaken verhield.
II 'aar niet, trage men het adres ran den diehtslbiizijnden
leverancier aan Jas. Könings, Kon. Wilhelminalaan JU,
te Voorburg. Wilt V s.v.p. Utr naam en adres in bied:-
letters schrijven