DE ZEEUWSCHE CEATRALE KEUKEAS
IA GEBRUIK
W/ÊÊÊÊÊÊM
De aardappelen, machinaal geschild, worden daarna met de hand zorgvuldig Na het koken der aardappelen worden de groote ketels geleegd voor de verdere
nag van de pitjes ontslaan. bereiding van het maal.
O» A 1 iddelburg en Vlissingen hebben beide thans hun
l\/l centrale keuken in gebruik gesteld, beide naar
hetzelfde plan gebouwd en ingericht. En in elk
bestaat er de gelegenheid om per dag een vier- a vijf
duizend warme, voedzame maaitijden gereed te maken.
Nu is in den zomer de voedselvoorziening uiteraard
ruimer en afwisselender, gemakkelijker ook, dan in den
winter. En het zal dan ook nog wei enkele maanden
duren, eer deze moderne hygiënische inrichtingen en
hun smakelijk product volledig tot hun recht komen.
Want juist wanneer in de huishouding misschien niet
zoozeer de spijzen zelf als wel de ingrediënten gaan
ontbreken, die den maaltijd aantrekkelijk en animeerend
moeten maken, zuilen het de Centrale Keukens zijn, die
ons 'n even voedzamen als gezelligen disch bereiden
kunnen. Wegens aankoop en bereiding in het groot
zal men daar immers door allerlei toevoegingen en
door speciale kookmethoden en kokservaringen heel
wat meer van den dagelijkschen pot kunnen maken
dan in menig gezin, bij de heerschende omstan
digheden, mogelijk is.
De omvang, dien men aan de
inrichtingen gegeven heeft, be
wijst wel, dat er geen sprake
van is, dat de centrale keu
kens beschouwd kunnen wor
den als een soort liefdadige
instelling. Het gaat er om, in
dezen tijd van distributie ieder
in de gelegenheid te stellen
tegen betaling en tegen in
levering van de betrokken
bons een maaltijd te beko
men, zoo voedzaam en aan
trekkelijk als anders bezwaar
lijk mogelijk is.
En daarom is te hopen, dat
niemand vooroordeel tegen
over dit instituut zal koesteren
en dat het zijn heilzaam werjt
op breed terrein en op ruime
schaal zal kunnen verrichten.
Al voegen wij daarbij dan
even gaarne den wensch, dat
de tijd spoedig komen moge,
dat zulke bijzondere maatrege
len weer overbodig worden.
En als het uur daar is, kan vlot ieder die zich aanmeldt van
de noodige porties worden voorziendie thuis alleen maar wat
warm gehouden hoeven te worden (Eigen opnamen)
Hier ziet u. het weekmenn.
De geurdien de soep verspreidtdoet zeljs den ver- TJ zietdat het jijnhakken der groente een karweitje is
wende neus van den kok nag goed. waar men zich niet met een Jantje-van-Leiden afmaakt.