DE ZEEUWSCHE CEATRALE KEUKEAS IA GEBRUIK W/ÊÊÊÊÊÊM De aardappelen, machinaal geschild, worden daarna met de hand zorgvuldig Na het koken der aardappelen worden de groote ketels geleegd voor de verdere nag van de pitjes ontslaan. bereiding van het maal. O» A 1 iddelburg en Vlissingen hebben beide thans hun l\/l centrale keuken in gebruik gesteld, beide naar hetzelfde plan gebouwd en ingericht. En in elk bestaat er de gelegenheid om per dag een vier- a vijf duizend warme, voedzame maaitijden gereed te maken. Nu is in den zomer de voedselvoorziening uiteraard ruimer en afwisselender, gemakkelijker ook, dan in den winter. En het zal dan ook nog wei enkele maanden duren, eer deze moderne hygiënische inrichtingen en hun smakelijk product volledig tot hun recht komen. Want juist wanneer in de huishouding misschien niet zoozeer de spijzen zelf als wel de ingrediënten gaan ontbreken, die den maaltijd aantrekkelijk en animeerend moeten maken, zuilen het de Centrale Keukens zijn, die ons 'n even voedzamen als gezelligen disch bereiden kunnen. Wegens aankoop en bereiding in het groot zal men daar immers door allerlei toevoegingen en door speciale kookmethoden en kokservaringen heel wat meer van den dagelijkschen pot kunnen maken dan in menig gezin, bij de heerschende omstan digheden, mogelijk is. De omvang, dien men aan de inrichtingen gegeven heeft, be wijst wel, dat er geen sprake van is, dat de centrale keu kens beschouwd kunnen wor den als een soort liefdadige instelling. Het gaat er om, in dezen tijd van distributie ieder in de gelegenheid te stellen tegen betaling en tegen in levering van de betrokken bons een maaltijd te beko men, zoo voedzaam en aan trekkelijk als anders bezwaar lijk mogelijk is. En daarom is te hopen, dat niemand vooroordeel tegen over dit instituut zal koesteren en dat het zijn heilzaam werjt op breed terrein en op ruime schaal zal kunnen verrichten. Al voegen wij daarbij dan even gaarne den wensch, dat de tijd spoedig komen moge, dat zulke bijzondere maatrege len weer overbodig worden. En als het uur daar is, kan vlot ieder die zich aanmeldt van de noodige porties worden voorziendie thuis alleen maar wat warm gehouden hoeven te worden (Eigen opnamen) Hier ziet u. het weekmenn. De geurdien de soep verspreidtdoet zeljs den ver- TJ zietdat het jijnhakken der groente een karweitje is wende neus van den kok nag goed. waar men zich niet met een Jantje-van-Leiden afmaakt.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1941 | | pagina 13