i SOLIDOX Uil ons JVlenu Waf zullen we eten maae laadea, maat tegen tandsteen 29 heengaande naalden 11 st. afkanten. Het rechtervoorpand breien we op dezelfde, doch tegengestelde wijze als liet, linkervoorpand, de le naald wordt dus: 8 r., 9 av., 1 r., 9 av., 8 r., 6 av. Verder moeten we bij dit pand de knoopsgaten inbreiendit doen we, door, wanneer we, 2, 71/2, 13, 18.%, 24en 29% cm gebreid hebben, bij een heengaande naald den 4en, 5en en tien st. af te kanten; bij de volgende teruggaande naald zetten we er dan steeds boven de afgekante st. weer 3 nieuwe st. bij op. De mouw. We beginnen aan den onderkant, zetten 38 st. op en breien hierboven in patroon. Gemakshalve geven we nog even de eerste naald aan. le naald: 2 av., 8 r., 9 av., 1 r., 9 av., 8 r., 1 av. Boven de 8 r. st. breien we in kabel en boven de overige st. in ruitpatroon. Uit den eersten en laatsten st. van iedere (ie naald breien we 2 st., tot we 60 st. op de naald hebben, waarna we verder breien zonder meerderen, tot we in totaal ongeveer 25 cm gebreid heb ben. Daarna kanten we voor den kop aan het begin van de 8 volgende naalden 1 st. af, aan het begin van de 2 daarop volgende naalden 2 st., aan het begin van de 2 dan volgende naalden 3 st. en aan het begin van de 2 Meropvolgende naaiden 4 st.de overige st. kanten we bij de volgende naald in ééns af. Nu borduren we de verschillende ruiten volgens bijgaande teekeningen en wel steeds afwisselend 1 ruit met 3 bloempjes en 1 ruit met 1 bloemetje. De steeltjes borduren we met de groene wol, de hartjes met de bruine en de bloemblaadjes steeds afwisselend met de roode, gele en blauwe wol. Daarna persen we de verschillende deelen luchtig op en naaien ze in elkaar. Langs de onderkanten van de mouwen, langs den geheelen onderkant en langs de halsopening haken we met de roode wol één toer vasten. De knoopsgaten kunnen we feston- neereu, waarna we hiertegenover op het linkervoorpand de knoopen naaien. lüie kippen hmidfr BLOEMKOOLBOUILLON (4 PERSONEN) 1 Yi. üter water, 1 blóemkoolstronkje, wat bloemkoolgroen, 1 ui, stukje wortel, 35 gram rijst, restje gekookte bloem kool, zout, desverkiezende een scheutje bouillonaroma. Breng het water, met het fijngesneden stronkje, het bloemkoolgroen, het uitje, liet stukje wortel, de rijst en het zout langzaam aan de kook. Laat de soep vervolgens een paar uur trekken. Zeef de soep en wrijf de groenten en de rijst door de zeef. Voeg er dan de stukjes bloemkool bij, laat de soep nog even warm worden én maak ze desverkiezende met een scheutje bouillonaroma op smaak. VISCH MET KRUIDEN (4 PERSONEN) 1 kg viseh (b.v. wijting), zout, 3 eetlepels fijngehakte tuinkruiden, zoo als: kervel, peterselie, selderijgroen, tijm. dragon, enz., een kluitje boter, water, een scheutje azijn, bloem of maïzena. Maak de viseh zorgvuldig schoon en verwijder den kop en de vinnen. Leg de visschen naast elkaar in een pan met dikken bodem, voeg er het kluitje boter, de verschillende kruiden, een scheutje water en den azijn bij en laat de massa op een zacht vuur ongeveer 15 tot 20 minuten stoven. Neem de viseh vervolgens met een schuimspaan uit de pan en leg ze op een verwarmden schotel, bind de saus met wat aange mengde bloem of maïzena en giet het sausje over de viseh. GESTOOFDE RADIJS (4 PERSONEN) 4 bosjes radijs, zout, 2% dl tapte melk, 20 gram bloem, een kluitje boter, peper, nootmuskaat. Verwijder het groen en de worteltjes van de radijsjes en wascli ze goed schoon. Zet ze met weinig water en zout op en kook ze gaar. Breng vervolgens de taptemelk aan de kook. Voeg er de boter bij en roer er, zoodra de vloeistof kookt, het papje van bloem of maïzena en water door. Laaf het sausje onder voortdurend roeren binden. Schep er de radijsjes door en maak het, sausje met zout, peper en nootmuskaat op smaak. VVA R M E WITTE-BOONENSLA (4 PERSONEN) 300 gram witte, boonen, 15 gram kent Garantol! Het is geen probleem meer, eieren langen tijd goed te houden. Ook voor de huisvrouw, die géén kippen houdt, is dit van belang, want in Garantol kunnen eieren op een eenvoudige en goed- koope manier voor la ter bewaard worden.- boter, y2 dl azijn, zont., 1 eetlepel fijn gehakte peterselie. Week de boonen een nacht in ruim water, kook ze den volgenden dag met het weekwater gaar en laat ze vervolgens op een vergiet uitlekken. Smelt de boter, doe de boonen in de pan, giet er den azijn bij, strooi er het zout door en rein er het laatste de fijngehakte peterselie door. Dien de sla daarna onmiddellijk OP SCHUIM IGE VRUCHTEN PUDDING (4 PERSONEN) 30 gram eiwitpoeder, 1 y2 dl water, V« liter bessensap, 75 gram suiker, 5 blaadjes gelatine (waarvan 1 rood blaadje). Los het eiwitpoeder in het water op en klop de oplossing stijf. Week intus- schen. de gelatine in ruim water, knijp ze uit en los ze in een scheutje kokend water op, voeg er do suiker en het bes sensap aan toe. Laat de suiker onder af en toe roeren van het vuur oplossen. Voeg de intussehen afgekoelde vloei stof daarna bij het stijfgeklopte eiwit en laat den pudding geleiachtig worden. Doe de massa in een met koud water omgespoehlen vorm en laat den pudding geheel koud en stijf worden. Stort hem vervolgens op een schotel en geef er desverkiezende'een vanillesaus bij. en wat van belang is: zonder eenig bezwaar kunnen eieren eruit genomen of bijgelegd worden. Verkoop-adressen worden gaarne verstrekt door B, Meindersma, Den Haag, Wesferbaensfraat 150/58 Zondag: Gehakt. Bloemkool. Aardappelen. Schuimige vruchten pudding. MaandagBloemkoolbouillon. Groentekoekjes. Pikante gort. Dinsdag: Stamppot van andijvie. Custard. Woensdag: Uavermoutrand met gestoofde radijs. Sagosehpteltje. Donderdag: Viseh met kruiden. Warme witte-boonen- sla. Aardappelen. Karnemelksche pap. VrijdagGroentesoej met kerrie en griesmeel. Pannekoek. Zaterdag: Pikante rijstkoekjes. Sla. Aardappelen. Carainelvla, Aan den voorkant wil, aan den achterkant aan- gptast door tandsteen ZIJ VERZORGT ZE NIET OP DE JUISTE WIJZE! Men kan tanden niet beoordeelen naar de voorzijde alleen. Want tandsteen, het groote gevaar voor het gebit, zit meestal verborgen achter de tanden. Langzaam maar zeker groeit het aan, wordt steenhard en dringt tusschen tanden en tandvleesch. Terwijl zij aan de voorzijde nog mooi wit zijn, raken de tanden los en vallen uit. Bij goede tandverzorging op de moderne wijze wordt het tandsteen doelmatig bestreden! De moderne tandverzorging is... bet regelmatig poetsen van de tanden met Solidox-tandpasta, het eenige Nederlandsohe tandpasta, dat Snlforicin- oleaat bevat (Nederl. Octrooi 19178), hetgeen volgens wetenschappelijke on derzoekingen tandsteen verwijdert en voorkomt. Begin nog heden met de moderne tandverzorging. Ga Solidox gebruiken! PoetsUwtanden met Solidox, aan de voorzijde en vooral ook aan de achterzijde. Tweemaal per dag poetsen met Solidox en tweemaal per jaar naar den tandarts! Dan bent U zeker van witte en tevens gezonde tanden.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1941 | | pagina 29