mommntuwEim EEN POTJE BREKEN- - - LI ZWARTKOP shampodo'r-blond m Uit ons Menu 29 STEVIGE GROENTESOEP MET GORT BLOEMKOOL MET TOMATEN EN KAAS SAGO MET BESSENMOES Waf zullen wij eten HACHEE ZOMERBIETEN CORRESPONDENTIE \H0E KRIJG IK] \m VETTE VATEN \WH00N\ \METVIM VLIEGTH£TV£T\ j ER AF EN... \JESFMT\ ZEEF/ x era/ 'c/^rytW,./ Ukheb veel \MEER VRIJEN ÏÏIJPNUIKVIM I GEBRUIK! kefautomatische rein iqin asm id del (4 PERSONEN) 2 liter water, zout, 100 gram gort, 350 gram verschillende groenten, zoo- als: bloemkool, doperwten, peultjes, worteltjes, selderijgroen, peterselie e.d., 15 gram boter, wat bouillonaroma. Week de gort een nacht in het water. Zet ze den volgenden dag met het water en liet zout op en kook ze gaar in ongeveer 1 ]/2 tot 2 uur. Smelt intüsscheu de boter, voeg er de schoongemaakte en in kleine stukjes verdeelde groenten bij, maar bewaar het selderijgroen en de peterselie. Laat de groenten ongeveer 15 minu ten in de boter zachtjes smoren. Voeg er dan de gort met het water bij en laat de soep nog even doorkoken. Roer er fijngehakte peterselie en selderijgroen door en maak de soep met wat bouillon- aroma op smaak. (4 PERSONEN) 1 bloemkool, l/t kg tomaten, 50 gram kaas, zont, boter. Maak de bloemkool schoon en kook ze gaar in water met zout. Laat ze op een vergiet uitlekken. Smelt de boter, voeg er de bloemkool bij en de gewas- selien en in partjes gesneden tomaten. Laat de groente even stoven. Strooi er vervolgens de geraspte, kaas door en dien liet gerecht daarna direct op. (4 PERSONEN) 3/4 liter water met melk, zout, 100 gram sago, 100 g suiker, ^g bessen. Breng de vloeistof met het zout aan de kook, strooi er de sago in en laat de massa onder af en toe roeren op een zacht vuur gaar en doorschijnend wor den. Maak de brij op smaak met sui ker. Rist de bessen, wasch ze en kook ze even op, voeg er suiker bij en roer liet moes door de sago. Dien dit nagerecht koud in een glazen schaal. Zondag: Ba klapjes. Doperwten. Aardappelen. Sago mei bessenmoes. Maandag: Stevige groentesoep met gort- Jan in den zak. Dingdag: Bloemkool met toma ten en kaas. Aardappelen. Woensdag: Hachee. Rijstrand mét gestoof de zomerbieten. Hangop. DonderdagVeriliieellisoep. G roentepan nekoek. Vrijdag: Garnalenragmit. .Sla. Aardappelen. Maïzcnavhi. Zaterdag Stamppoi van gerasp te worteltjes. Sneeuwpudding (van iiu. eiwit). (4 PERSONEN) 5 tot 6 overgebleven havermout koekjes, 3 uien, 25 gram boter, 40 grain bloem, 54 liter kókend water, 1 laurier blad, 2 kruidnagelen, 1 Spaansche peper, zout, een scheutje bouillonaroma of soja. Snijd de havermoutkoekjes in stukjes. Smelt de boter, voeg er de gesnipperde uien en de kruiden bij en laat deze licht bruin fruiten. Voeg er vervolgens de bloem bij en laat deze eveneens onder roeren branden. Giet er dan het kokende water bij en laat de saus doorkoken. Verwijder vervolgens de kruiden. Voeg er de stukjes „vleesch" bij en maak de hachee op smaak met bouillonaroma of soja. (4 PERSONEN) 10 tot 12 kleine bietjes, zont, 1 ui, een scheutje azijn, wat boter. Borstel de bieten goed schoon en wasch ze in ruim water. Breng water aan de kook, en laat do bieten gaar koken in plm. l/2 uur. Pel ze vervolgens en snijd ze in blokjes. Leg ze in een pan en voeg er wat zout, het gesnipperde uitje, de boter en den azijn bij en laat de groente nog oven stoven. Mevr. S. te Den HaagDe roestvlekken in de lakens belegt u met zuring zout, daarna giet u er kokend water door. U herhaalt dit werkje tot de vlekken geheel verdwenen zijn; zoodra liet goed schoon is, spoelt u het mot schoon water. Weest u met zuringzout voorzichtig, want het is zwaar vergif. Gebruikt u geen metalen lepel of een mes om het zuringzout op de vlekken te strooien, neemt u liever een houten lepel of een stokje. Roestvlekken in zijden stoffen zult u moeilijk kunnen verwijderen, daar er groote kans bestaat dat er lichte plekken op het goed achterblijven. Kunt u op het vlekje geen garneering aanbrengen! Den kring van benzine kunt u ver wij deren door het goed nogmaals met een doekje, liefst van dezelfde stof als de jurk, en benzine af te wrijven. Bewerkt u het goed zoolang tot de benzine geheel verdampt is. Gebruikt u ook niet te veel vlekkenmiddel tegelijk, want juist daardoor blijven er kringen in hot goed achter. Mej. A. C. te Eoosendaal. Er is ons helaas geen middel bekend om bont zelf te verven. Hot lijkt ons ook erg riskant, laat u dit werkje liever door een goede chemische inrichting opknappen, u kunt er dan zeker van zijndat het bont mooi wordt. Mevr. P. V. te Utrecht. U kunt de markiezen afborstelen met een warm sopje. Daarna spoelt u met schoon water. Blijven de vlekken na deze bewerking nog in het goed, dan is de eonigo weg bleeken. U maakt de vlekken vochtig met bleekwater; zoodra zo verdwenen zijn, spoelt u onmiddellijk mot schoon water. Mevr. K. L. te Enschede. Luchtdicht afsluiten is bij groenten in het zout niet noodig, daar de pekel op zich een voorbehoedmiddel is tegen bederf. Wij kunnen geen enkele reden aanwijzen, hoe het komt, dat de uitjes geheel droog kwamen te staan, terwijl de augurkjes daarentegen een normale hoeveelheid azijn behielden. Af en loc bijvullen van azijn vanwege verdamping kan wol cons noodzakelijk zijn, doch dal alle azijn verdamp!hebben wij nog nooit gehoord maar thans moet U bij het reinigen van Uw potten en pannen extra goed oppassen, dat er niets beschadigd wordtWant goede potten en pannen zijn in dezen tijd van groote waarde. Stel ze dus niet bloot aan abnormale slijtage door het gebruik van scherpe schuurmiddelen, maar reinig ze uitsluitend met VIM. Als U Vim gebruikt, vliegt alle vet en vuil er in een omme zien af, zonder dat Uw potten en pannen eenige schade lijden. Vim spaart zeep en geld door zijn veilige werking. Heeft U al eens geprobeerd, hoe uitstekend Vim is voor het wasschen van vuile handen RADION FABRIKAAT de zeepvr'l ezond haar geeH U s .'.^aRTKOP haa' do"!' 001

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1941 | | pagina 29