mommntuwEim
EEN POTJE BREKEN- - -
LI
ZWARTKOP shampodo'r-blond
m
Uit ons Menu
29
STEVIGE GROENTESOEP
MET GORT
BLOEMKOOL MET TOMATEN
EN KAAS
SAGO MET BESSENMOES
Waf zullen wij eten
HACHEE
ZOMERBIETEN
CORRESPONDENTIE
\H0E KRIJG IK]
\m VETTE
VATEN
\WH00N\
\METVIM
VLIEGTH£TV£T\
j ER AF EN...
\JESFMT\
ZEEF/
x era/
'c/^rytW,./
Ukheb veel
\MEER VRIJEN
ÏÏIJPNUIKVIM
I GEBRUIK!
kefautomatische
rein iqin asm id del
(4 PERSONEN)
2 liter water, zout, 100 gram gort,
350 gram verschillende groenten, zoo-
als: bloemkool, doperwten, peultjes,
worteltjes, selderijgroen, peterselie e.d.,
15 gram boter, wat bouillonaroma.
Week de gort een nacht in het water.
Zet ze den volgenden dag met het
water en liet zout op en kook ze gaar in
ongeveer 1 ]/2 tot 2 uur. Smelt intüsscheu
de boter, voeg er de schoongemaakte
en in kleine stukjes verdeelde groenten
bij, maar bewaar het selderijgroen en de
peterselie.
Laat de groenten ongeveer 15 minu
ten in de boter zachtjes smoren. Voeg
er dan de gort met het water bij en laat
de soep nog even doorkoken. Roer er
fijngehakte peterselie en selderijgroen
door en maak de soep met wat bouillon-
aroma op smaak.
(4 PERSONEN)
1 bloemkool, l/t kg tomaten, 50 gram
kaas, zont, boter.
Maak de bloemkool schoon en kook
ze gaar in water met zout. Laat ze op
een vergiet uitlekken. Smelt de boter,
voeg er de bloemkool bij en de gewas-
selien en in partjes gesneden tomaten.
Laat de groente even stoven. Strooi er
vervolgens de geraspte, kaas door en
dien liet gerecht daarna direct op.
(4 PERSONEN)
3/4 liter water met melk, zout, 100
gram sago, 100 g suiker, ^g bessen.
Breng de vloeistof met het zout aan
de kook, strooi er de sago in en laat de
massa onder af en toe roeren op een
zacht vuur gaar en doorschijnend wor
den. Maak de brij op smaak met sui
ker. Rist de bessen, wasch ze en kook
ze even op, voeg er suiker bij en roer liet
moes door de sago. Dien dit nagerecht
koud in een glazen schaal.
Zondag: Ba klapjes.
Doperwten.
Aardappelen.
Sago mei bessenmoes.
Maandag: Stevige groentesoep
met gort-
Jan in den zak.
Dingdag: Bloemkool met toma
ten en kaas.
Aardappelen.
Woensdag: Hachee.
Rijstrand mét gestoof
de zomerbieten.
Hangop.
DonderdagVeriliieellisoep.
G roentepan nekoek.
Vrijdag: Garnalenragmit.
.Sla.
Aardappelen.
Maïzcnavhi.
Zaterdag Stamppoi van gerasp
te worteltjes.
Sneeuwpudding (van
iiu. eiwit).
(4 PERSONEN)
5 tot 6 overgebleven havermout
koekjes, 3 uien, 25 gram boter, 40 grain
bloem, 54 liter kókend water, 1 laurier
blad, 2 kruidnagelen, 1 Spaansche
peper, zout, een scheutje bouillonaroma
of soja.
Snijd de havermoutkoekjes in stukjes.
Smelt de boter, voeg er de gesnipperde
uien en de kruiden bij en laat deze licht
bruin fruiten. Voeg er vervolgens de
bloem bij en laat deze eveneens onder
roeren branden. Giet er dan het kokende
water bij en laat de saus doorkoken.
Verwijder vervolgens de kruiden. Voeg
er de stukjes „vleesch" bij en maak de
hachee op smaak met bouillonaroma
of soja.
(4 PERSONEN)
10 tot 12 kleine bietjes, zont, 1 ui,
een scheutje azijn, wat boter.
Borstel de bieten goed schoon en
wasch ze in ruim water. Breng water
aan de kook, en laat do bieten gaar
koken in plm. l/2 uur. Pel ze vervolgens
en snijd ze in blokjes. Leg ze in een pan
en voeg er wat zout, het gesnipperde
uitje, de boter en den azijn bij en laat
de groente nog oven stoven.
Mevr. S. te Den HaagDe roestvlekken
in de lakens belegt u met zuring
zout, daarna giet u er kokend water
door. U herhaalt dit werkje tot de
vlekken geheel verdwenen zijn; zoodra
liet goed schoon is, spoelt u het mot
schoon water. Weest u met zuringzout
voorzichtig, want het is zwaar vergif.
Gebruikt u geen metalen lepel of een
mes om het zuringzout op de vlekken
te strooien, neemt u liever een houten
lepel of een stokje.
Roestvlekken in zijden stoffen zult u
moeilijk kunnen verwijderen, daar er
groote kans bestaat dat er lichte plekken
op het goed achterblijven. Kunt u op
het vlekje geen garneering aanbrengen!
Den kring van benzine kunt u ver
wij deren door het goed nogmaals met
een doekje, liefst van dezelfde stof
als de jurk, en benzine af te wrijven.
Bewerkt u het goed zoolang tot de
benzine geheel verdampt is. Gebruikt
u ook niet te veel vlekkenmiddel
tegelijk, want juist daardoor blijven
er kringen in hot goed achter.
Mej. A. C. te Eoosendaal. Er is ons
helaas geen middel bekend om bont zelf
te verven. Hot lijkt ons ook erg riskant,
laat u dit werkje liever door een goede
chemische inrichting opknappen, u
kunt er dan zeker van zijndat het bont
mooi wordt.
Mevr. P. V. te Utrecht. U kunt de
markiezen afborstelen met een warm
sopje. Daarna spoelt u met schoon water.
Blijven de vlekken na deze bewerking
nog in het goed, dan is de eonigo weg
bleeken. U maakt de vlekken vochtig
met bleekwater; zoodra zo verdwenen
zijn, spoelt u onmiddellijk mot schoon
water.
Mevr. K. L. te Enschede. Luchtdicht
afsluiten is bij groenten in het zout
niet noodig, daar de pekel op zich een
voorbehoedmiddel is tegen bederf. Wij
kunnen geen enkele reden aanwijzen, hoe
het komt, dat de uitjes geheel droog
kwamen te staan, terwijl de augurkjes
daarentegen een normale hoeveelheid
azijn behielden. Af en loc bijvullen van
azijn vanwege verdamping kan wol cons
noodzakelijk zijn, doch dal alle azijn
verdamp!hebben wij nog nooit gehoord
maar thans moet U bij het reinigen van Uw
potten en pannen extra goed oppassen, dat er
niets beschadigd wordtWant goede potten en
pannen zijn in dezen tijd van groote waarde.
Stel ze dus niet bloot aan abnormale slijtage
door het gebruik van scherpe schuurmiddelen,
maar reinig ze uitsluitend met VIM. Als U Vim
gebruikt, vliegt alle vet en vuil er in een omme
zien af, zonder dat Uw potten en pannen
eenige schade lijden. Vim spaart zeep en geld
door zijn veilige werking.
Heeft U al eens geprobeerd, hoe uitstekend Vim is
voor het wasschen van vuile handen
RADION
FABRIKAAT
de zeepvr'l
ezond haar geeH U s .'.^aRTKOP
haa' do"!' 001