Haringteuipers in Vlaardingen EEN OUD NEDERLANDSCH B E DRIJF JDe vaten worden verwarmd door heeten stoom Rechts boven: Botervaatjesdie in de om het splijten van het hout te voorkomen. kuiperijen tot vischvaten worden verwerkt. in Vlaardingen leege botervaatjes om tot kleine inmaaktonnetjes. En dan is er nog altijd de zoutevisch, die uit Noorwegen aankomt. Naast de zouteviseli nemen ook de sar.dijn en de sprot 'n belangrijke plaats in. Want die twee laatste soorten visch worden nog wel op de Noordzee langs de kusten gevangen. Zij wagen zieli dichter aan het land en vallen zoo nog juist binnen liet bereik der kustvisschers. De gereedgekomen vaatjes worden met een dichte laag paraffine bestreken om ze luchtdicht te maken, zoodat men er inmaak in bewaren kan. (Foto's Associated Corr.) De zoutcvisch wordt uit Noorwegen aangevoerd en in Vlaardingen ingekuipt. Men snijdt de groote stukken zontevisch in gemakkelijk te pakken kleinere stukken. Hier staat een ton met zontevisch op de weegschaal, want elke tan- moet gelijk gewicht hebben. Al is de zee, de Noordzee, voor een deel tijdelijk taboe, tocli zitten onze zeevisscbers niet stil. Doch ook de mannen die er voor zorgen dat de haring, dit smakelijk gerecht, keurig in tonnen gelegd wordt, nadafdie tonnen, of te wel kuipen, door hun eigen handen vervaardigd zijn, hebben 't druk. Als we Vlaardingen bezoeken, nabij onze oude jeneverstad Schie dam, kunnen we dat met eigen oogen constateeren, want in dat stadje worden honderden en hon derden vischtonnen gemaakt. Vlaardingen kennen we allemaal wel als de stad bij uitstek van de haring, vandaar uit ging de export van massa's van die visschen, die met dui zenden tegelijk in loggers en trawlers aankwamen, over de geheele wereld. Tot in de kleinste dorpen van de uitzonderlijkste en vreemdste landen vond Dat smaakt! De sardijn komt tot dicht langs onze kusten en kan dus nog gevangen worden. je zoute en gerookte Nederlandsclie zeeproducten, keurig in tonnen en kisten, met duidelijk stempel Nederlandsch fabrikaat. En dan kwam, als je smulde van ons oer- eigenste gerecht, meteen een golf van heimwee over je heen, en je proefde door de malsche haring heen alle geneugten van het goede, oude vaderland. Dat is voorloopig voorbij, natuurlijk, maar Vlaar dingen leeft nog druk verder. De haven, nu ja, daar is het stil, maar in liet stadje zelf is bedrijvigheid genoeg. Wat doen ze daar dan, nu er geen haring meer is, zult u vragen"? En waarvoor hebben ze dan die vele tonnen noodig? Eerst de vatendus kuipen, die daar zoowel machinaal als nog op de oude wijze met de hand gemaakt worden. Heel veel van zulke vaten of tonnen worden op het oogenblik gemaakt voorden „inmaak" van groenten, van boter, van fruit; men behoeft de vaten dan slechts goed in te smeren met. paraffine en alle inmaak blijft maandenlang goed in zoo'n kuiphet is vooral belang rijk heden, omdat het blik, dat vroeger gebruikt werd, zoo sckaarsch geworden is. Verder toovert men

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1941 | | pagina 19