«RAAI Het behoud van ons Een graandrogerij in bedrijf De reinig ingsmachi nes ontdoen het graan alle stof, ruil en vreemde bestanddelen. Een geheel automatisch gestookte verwarmings ketel, waaronder het vuur éénmaal per etmaal moet worden omgezet, levert een heeten lucht stroom van constant 75° O., door middel waar van het graan aanmerkelijk in vochtgehalte vermindert. De boer oogst zijn tarwe, de molenaar maalt ze, de bakker bakt brood en wij eten het op. Dat is zoo ongeveer alles wat een schooljongen (om niet te spreken van de volwassenen) over de broodvoorziening weet. eze reportage staat even stil bij 'n graandrogerij, eeu toronhoogen aanbouw bij het silobedrijf, een tot dusver zoo goed als onbekend tusschehstation aan don weg, dien het geoogste graan aflegt van den boer tot aan den broodeter, maar een halte die tegenwoordig zóó belangrijk is geworden, dat ze zeker de aandacht van onze lezers verdient. Onze inlandsche tarwe ziet er over het algemeen prachtig uit en voor het oog van don leek is ze zelfs mooier dan de beroemde tarwesoorten, die vroeger van overzee werden aangevoerd. Maar ook hier vertoont zich het euvel van zoovele zaken, namelijk: de schijn bedriegt! Na droging wordt het graan gekoeld, waartoe een sterke koude luchtstroom door de roosters wordt gezogen. De reinigingsmachine wordt van een schoons zeef voorzien.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1941 | | pagina 2