«RAAI
Het behoud van ons
Een graandrogerij in bedrijf
De reinig ingsmachi nes ontdoen het graan
alle stof, ruil en vreemde bestanddelen.
Een geheel automatisch gestookte verwarmings
ketel, waaronder het vuur éénmaal per etmaal
moet worden omgezet, levert een heeten lucht
stroom van constant 75° O., door middel waar
van het graan aanmerkelijk in vochtgehalte
vermindert.
De boer oogst zijn tarwe, de molenaar maalt ze, de bakker bakt
brood en wij eten het op. Dat is zoo ongeveer alles wat een
schooljongen (om niet te spreken van de volwassenen) over de
broodvoorziening weet.
eze reportage staat even stil bij 'n graandrogerij, eeu toronhoogen aanbouw
bij het silobedrijf, een tot dusver zoo goed als onbekend tusschehstation
aan don weg, dien het geoogste graan aflegt van den boer tot aan den
broodeter, maar een halte die tegenwoordig zóó belangrijk is geworden, dat ze
zeker de aandacht van onze lezers verdient.
Onze inlandsche tarwe ziet er over het algemeen prachtig uit en voor het oog
van don leek is ze zelfs mooier dan de beroemde tarwesoorten, die vroeger van
overzee werden aangevoerd. Maar ook hier vertoont zich het euvel van zoovele
zaken, namelijk: de schijn bedriegt!
Na droging wordt het graan gekoeld, waartoe
een sterke koude luchtstroom door de roosters
wordt gezogen.
De reinigingsmachine wordt van een schoons zeef voorzien.