Ben ambtenaar van de Nederland
sche Akkerbouw Centrale controleert
op de bascule het gewicht van de
automatisch gewogen balen graan.
Daaronder: De drooginrichting werkt
volautomatisch en wordt door één-
man bediend. Ter controle zijn zelf-
registreerende apparaten en lieht-
kasten aangebrachtwaardoor men
op een plaats een overzicht heeft
over het geheele droogproces.
die voor menschelijke consumptie
geschikt zijn, dat ook blijven.
Ten einde de Nederlandsche gra
nen voor bederf te vrijwaren worden
ze dus gedroogd en nadien van alle
ongerechtigheden, zooals touwtjes,
muizen, stof en ander vuil, gezui
verd. Wij hebben deze bewerkingen
met belangstelling gevolgd in de
silo's van de N.V. Nederlandsche
Silo-, Elevator en Graanfactor Mij.
te Amsterdam en aan de hand
van de hiernaast afgedrukte foto's
kunt u zich eenigszins een beeld
vormen van het verloop der werk
zaamheden.
(Foto's Fellinga)
Over transportbanden wordt het graan
naar de plaats van bestemming
vervoerd.
Ook het stof wordt opgevangen en zorgvuldig bewaard, want het De automatisch gewogen zakken
is nog uitstekend geschikt voor vervaardiging van veevoeder. graan worden in schepen verladen
Do Nederlandsche granen bezitten een groot per
centage vocht (vandaar die groote en naar den schijn
volle korrels) en zijn dus tamelijk zacht, terwijl de
harde, overzeesche soorten, die zich uiterlijk niet zoo
schoon laten aanzien (min of meer verschrompelde
korrels en een grauwe kleur), zoo goed als geen vocht
bevatten en dus voor vrijwel onbeperkten tijd houd
baar zijn. Want in vochtig graan treedt spoedig be
derf op, schimmel bijvoorbeeld of rotting. Dan is het
voor menschelijke consumptie nat uurlijk niet meer ge
schikt en moet het verwerkt worden tot veevoeder. In
normale omstandigheden is daar geen bezwaar tegen,
in dezen tijd echter gaat zulks niet aan. Immers: de
voedselvoorziening van den menseli gaat vóór de
voedering van het dier en het is dus zaak, er, indien dit
eenigszins mogelijk is, voor te zorgen, dat goederen.