|L
57
We
~~rzT~ ^'**r-^4iw"ïï'
sjj.' r-^yyfC'r^-Ma!^'*T
/I <wi lange tafels geschaard ontdoen de schoonmakers de paling van haar ingewanden
haar vel wordt ontdaan. De schoon
makers halen er dan de ingewanden uit
en als de bewerking zoover gevorderd
is, zijn de palingen gereed voor de rook
kamer. Aan lange ijzeren pennen hangen
ongeveer drie kwartier boven een
flink walmend vuur en als ze dan.
Groote hoeveelheden
prot worden op de
lade verzameld om
naar de veevoeder
fabrieken verzonden
te worden.
J
van snoekbaars en paling, die zich verrassend snel
ontwikkelden en weer een loonende vischvangst
mogelijk maakten. De larf van de bekende IJselmeer-
mug bleek bijzonder in den smaak te vallen bij de
paling, die er zich vet en dik aan at, zoodat de vis-
scliers zicli op hun beurt weer gingen toeleggen op de
palingvangst.
En zoo ziet men dan tegenwoordig de Elburgsche
palingvisschers 's morgens in alle vroegte de haven
uitvaren om na eenige- uren visschen tegen tien uur
weer naar huis te keeren en hun vangst aan den man
te brengen. Onmiddellijk na aankomst brengen zij
hun manden paling naar de veiling, waar ze in groote
bakken overgestort, vervolgens gewogen en ver
kocht wordt. De vangsten zijn buitengewoon groot
en aangezien ook de prijzen op een zeer behoorlijk
peil staan, vallen de besommingen erg mee. De
veilingmeester van Elburg heeft nog zelden zoo'n
gouden palingtijd beleefd als thans.
Van de veiling verhuizen de palinkjes naar de
rookerijen, waar de glibberige beestjes eerst hanteer
baar worden gemaakt. Ze verdwijnen namelijk in een
ton met zand of zaagsel en worden daarin flink om
geroerd, zoodat de paling van de slijmerige laag op
Het vet. loopt langs zijn kin! In het veen ziet men
niet op een turfje en het spreekt dan ook vanz
dat men in de Elburgsche rookerijen de, verleiding
van zoo'n hartig hapje vaak niet kan weerstaan.
Foto's Heukels-Hofmeester)
Druipend van vet
(het is heuseh geen
fabeltjekomt de
paling uit de rook
kamer.
druipend van vet,
naar de pakafdee-
linggebracht wordt,
vanwaar de verzen
ding naar alle oor
den van ons land
plaatsvindt, heeft
ze dien fijnen, pit-
tigen smaak gekre
gen, die den paling
liefhebber doet
watertanden. Over
watertanden ge
sproken wie
in dezen tijd nog
eens een vetten
mond vil hebben,
hij vrage zijn viscli-
liandelaar eens naar
versch gerookte pa
ling uit het IJsel-
meer.
Wel bekome 't u
Hier wordt de kos
telijke visch, die
terecht door menig
handelaar onder t
motto „vet zonder
bon" wordt aange
prezen, in de beken
de platte kistjes ver
pakt en naar alle
streken van ons
land verzonden.