|L 57 We ~~rzT~ ^'**r-^4iw"ïï' sjj.' r-^yyfC'r^-Ma!^'*T /I <wi lange tafels geschaard ontdoen de schoonmakers de paling van haar ingewanden haar vel wordt ontdaan. De schoon makers halen er dan de ingewanden uit en als de bewerking zoover gevorderd is, zijn de palingen gereed voor de rook kamer. Aan lange ijzeren pennen hangen ongeveer drie kwartier boven een flink walmend vuur en als ze dan. Groote hoeveelheden prot worden op de lade verzameld om naar de veevoeder fabrieken verzonden te worden. J van snoekbaars en paling, die zich verrassend snel ontwikkelden en weer een loonende vischvangst mogelijk maakten. De larf van de bekende IJselmeer- mug bleek bijzonder in den smaak te vallen bij de paling, die er zich vet en dik aan at, zoodat de vis- scliers zicli op hun beurt weer gingen toeleggen op de palingvangst. En zoo ziet men dan tegenwoordig de Elburgsche palingvisschers 's morgens in alle vroegte de haven uitvaren om na eenige- uren visschen tegen tien uur weer naar huis te keeren en hun vangst aan den man te brengen. Onmiddellijk na aankomst brengen zij hun manden paling naar de veiling, waar ze in groote bakken overgestort, vervolgens gewogen en ver kocht wordt. De vangsten zijn buitengewoon groot en aangezien ook de prijzen op een zeer behoorlijk peil staan, vallen de besommingen erg mee. De veilingmeester van Elburg heeft nog zelden zoo'n gouden palingtijd beleefd als thans. Van de veiling verhuizen de palinkjes naar de rookerijen, waar de glibberige beestjes eerst hanteer baar worden gemaakt. Ze verdwijnen namelijk in een ton met zand of zaagsel en worden daarin flink om geroerd, zoodat de paling van de slijmerige laag op Het vet. loopt langs zijn kin! In het veen ziet men niet op een turfje en het spreekt dan ook vanz dat men in de Elburgsche rookerijen de, verleiding van zoo'n hartig hapje vaak niet kan weerstaan. Foto's Heukels-Hofmeester) Druipend van vet (het is heuseh geen fabeltjekomt de paling uit de rook kamer. druipend van vet, naar de pakafdee- linggebracht wordt, vanwaar de verzen ding naar alle oor den van ons land plaatsvindt, heeft ze dien fijnen, pit- tigen smaak gekre gen, die den paling liefhebber doet watertanden. Over watertanden ge sproken wie in dezen tijd nog eens een vetten mond vil hebben, hij vrage zijn viscli- liandelaar eens naar versch gerookte pa ling uit het IJsel- meer. Wel bekome 't u Hier wordt de kos telijke visch, die terecht door menig handelaar onder t motto „vet zonder bon" wordt aange prezen, in de beken de platte kistjes ver pakt en naar alle streken van ons land verzonden.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1941 | | pagina 3