Eenvoud is.... GEHEIMEN VAN DE KEUKENPRINSES WENKEN K no Is el de rij en zuurkool QVOOR DE HUISVROUW^) Ulurl Hei onderhoud van uw gasfornuis Om zoo zuinig mogelijk te koken moet het gasfornuis iederen dag zorgvuldig wor den schoongemaakt. Let er vooral op, dat de bran ders niet verstopt raken in door het overkoken van spijzen. Neem de bovenplaat, de branders en de moreplaat iederen dag met een vochtig - doekje af. Gebruik voor het verwijderen van vlekken wat schuurpoeder. Schroef een- of tweemaal per week de branders los en laat ze eenigen tijd in een sopje van een zeepvervangingsmiddel weeken. Borstel ze vervolgens goed schoon en droog ze nauwkeurig af. Schroef ze daarna weer vast en steek het gas even aan om te controleeren of alle onderdeelen goed gemonteerd zijn. Wrijf de nikkelen of verchroomde deelen met een zachten doek op. Hoe wasschen we zijden ondergoed Week zijden tricot onderkleeding in lauw water, waaraan wat zout of een eiwitoplossend weekmiddel is toegevoegd. Daar de kunstzijden vezel in water een groot gedeelte van haar sterkte verliest, wordt het goed nooit stevig gewassclien of gewrongen, we laten het goed daarom zoolang mogelijk weeken. Bij gebruik van een eiwitoplossend weekmiddel, wordt het wasschen vaak overbodig. Spoel de zijde na liet weeken in lauw water en maak vervolgens een schuimend sopje van zeep of van een goed vervangingsmiddel vaji zeep. Los de middelen in heet water geheel op en voeg daarna zooveel koud water er aan toe tot een lauwe temperatuur bereikt is. We knijpen het goed er voorzichtig door om te voorkomen dat de zijde scheurt. We spoelen daarna in lauw water en drukken het goed droog, zooals we een spons uit het water droog knijpen. Tricot zijden goed wordt liggend gedroogd, om het uitzakken te voorkomen, we brengen het juist op maat en leggen het in het goede model. De zijde kan na het drogen aan den linkerkant gestreken worden. Het is echter niet noodig, wanneer iKot o Sïmtho-Rcclu) Waf ullert w ij efen? i Zondag Poulet. j Appelmoes. 1 Aardappelen. Griesmeelpudding. Maandag: Hutspot. Dinsdag Groentegehakt. Aardappelen. Yoghurt. Woensdag: Stevige aardappelsoep. j Donderdag Roodekool. Aardappelen. Custard. 1 Vrijdag: Gebakken mosselen. Bietensla. Aardappelen. Zaterdag Schoteltje van prei, aard- j appelen en geraspte kaas. S (Foto A. M. Koller) het goed voor het drogen met de platte hand gladge streken wordt. KLEINE WIJSH EDEN Waar wantrouwen heerschl, kan geen liefde wonen. Alleen iemand, die zelf zijn plicht doei, kan dit van een ander verlangen. Iemand een welverdiend com- pliment maken is niet het ze Ifde als vleien. Vult u zelf maar in I Het gezegde is zoo oud en eigeidijk zoo afgezaagd, dat we het nauwelijks durven hezigen. maar juist op het gehied van mode is het van zooveel belang om er goed van doordrongen te zijn, dat we het onze lezeressen nog maar eens willen voorhouden. Is de hiernaast afgebeelde mantel niet dood- en doodeen voudig Er is geen enkele lijn in te bekennen, terwijl ook de bontkraag niet bizonder luxueus is. Het eenige hizondere dal aan dezen mantel valt te signaleereri zijn de kimonomouwen, waaraan we eigenlijk al lang weer gewend zijn. Is deze coupe nu .gevaarlijk voor sommige typen? Absoluut niet. Een jeugdig .tenger figuur is er evenzeer bij gehaat als een ietwat forse here dame en dat alles alleen omdat de mantel zoo gewoon is. Het wordt weer zoo langzamerhand tijd voor de knolselderij, een heerlijke, geurige groente, die we vooral als vulsel voor de soep zoo graag gebruiken. Wist n, dat die knolselderij mooi blank van kleur blijft, wanneer ze, onmiddellijk nadat ze geschild en in blokjes gesneden is, in water, waaraan een scheutje melk is toegevoegd, gelegd wordt? Zoo'n scheutje melk kan ook aan den smaak van de soep geen afbreuk doen, zoodat u het water met de melk gerust tegelijk met de blokjes selderij aan de soep kunt toevoegen. Vanwege het groote gehalte aan vitamine C neemt zuurkool onder de groenten uit het zout verreweg de voornaamste plaats in. In de komende wintermaanden moeten we deze groente daarom zoo dikwijls mogelijk op tafel brengen. Om het vitaminengehalte zoo goed mogelijk te behouden, wordt de zuurkool slechts korten tijd gekookt. Eten we ze rauw, bijvoorbeeld in den vorm van een slaatje, dan is de voedingswaarde wel het grootst. In het laatste geval wordt het gerecht met gesnipperden appel, plakjes tomaat en een weinig van de een of andere marinade vermengd. (Foto's A. M. Kollor)

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1941 | | pagina 32