Eenvoud is....
GEHEIMEN VAN DE
KEUKENPRINSES
WENKEN
K no Is el de rij en zuurkool
QVOOR DE HUISVROUW^)
Ulurl
Hei onderhoud van
uw gasfornuis
Om zoo zuinig mogelijk te
koken moet het gasfornuis
iederen dag zorgvuldig wor
den schoongemaakt. Let
er vooral op, dat de bran
ders niet verstopt raken in
door het overkoken van
spijzen.
Neem de bovenplaat, de
branders en de moreplaat
iederen dag met een vochtig -
doekje af. Gebruik voor het
verwijderen van vlekken
wat schuurpoeder. Schroef een- of tweemaal per week
de branders los en laat ze eenigen tijd in een sopje
van een zeepvervangingsmiddel weeken. Borstel ze
vervolgens goed schoon en droog ze nauwkeurig af.
Schroef ze daarna weer vast en steek het gas even
aan om te controleeren of alle onderdeelen goed
gemonteerd zijn. Wrijf de nikkelen of verchroomde
deelen met een zachten doek op.
Hoe wasschen we zijden ondergoed
Week zijden tricot onderkleeding in lauw water,
waaraan wat zout of een eiwitoplossend weekmiddel
is toegevoegd. Daar de kunstzijden vezel in water
een groot gedeelte van haar sterkte verliest, wordt
het goed nooit stevig gewassclien of gewrongen,
we laten het goed daarom zoolang mogelijk weeken.
Bij gebruik van een eiwitoplossend weekmiddel,
wordt het wasschen vaak overbodig.
Spoel de zijde na liet weeken in lauw water en
maak vervolgens een schuimend sopje van zeep of
van een goed vervangingsmiddel vaji zeep. Los de
middelen in heet water geheel op en voeg daarna
zooveel koud water er aan toe
tot een lauwe temperatuur
bereikt is. We knijpen het
goed er voorzichtig door
om te voorkomen dat de
zijde scheurt. We spoelen
daarna in lauw water en
drukken het goed droog,
zooals we een spons uit
het water droog knijpen.
Tricot zijden goed wordt
liggend gedroogd, om het
uitzakken te voorkomen,
we brengen het juist op
maat en leggen het in het
goede model.
De zijde kan na het
drogen aan den linkerkant
gestreken worden. Het is
echter niet noodig, wanneer
iKot o Sïmtho-Rcclu)
Waf
ullert w ij efen?
i Zondag
Poulet. j
Appelmoes. 1
Aardappelen.
Griesmeelpudding.
Maandag:
Hutspot.
Dinsdag
Groentegehakt.
Aardappelen.
Yoghurt.
Woensdag:
Stevige aardappelsoep. j
Donderdag
Roodekool.
Aardappelen.
Custard. 1
Vrijdag:
Gebakken mosselen.
Bietensla.
Aardappelen.
Zaterdag
Schoteltje van prei, aard- j
appelen en geraspte kaas. S
(Foto A. M. Koller)
het goed voor het drogen
met de platte hand gladge
streken wordt.
KLEINE WIJSH EDEN
Waar wantrouwen heerschl,
kan geen liefde wonen.
Alleen iemand, die zelf zijn
plicht doei, kan dit van een
ander verlangen.
Iemand een welverdiend com-
pliment maken is niet het
ze Ifde als vleien.
Vult u zelf maar in I Het gezegde is zoo oud en eigeidijk zoo afgezaagd, dat we
het nauwelijks durven hezigen. maar juist op het gehied van mode is het van zooveel
belang om er goed van doordrongen te zijn, dat we het onze lezeressen nog maar
eens willen voorhouden. Is de hiernaast afgebeelde mantel niet dood- en doodeen
voudig Er is geen enkele lijn in te bekennen, terwijl ook de bontkraag niet bizonder
luxueus is. Het eenige hizondere dal aan dezen mantel valt te signaleereri zijn de
kimonomouwen, waaraan we eigenlijk al lang weer gewend zijn. Is deze coupe nu
.gevaarlijk voor sommige
typen? Absoluut niet. Een
jeugdig .tenger figuur is er
evenzeer bij gehaat als
een ietwat forse here dame
en dat alles alleen omdat
de mantel zoo gewoon is.
Het wordt weer zoo langzamerhand tijd voor
de knolselderij, een heerlijke, geurige groente,
die we vooral als vulsel voor de soep zoo graag
gebruiken.
Wist n, dat die knolselderij mooi blank van
kleur blijft, wanneer ze, onmiddellijk nadat ze
geschild en in blokjes gesneden is, in water, waaraan
een scheutje melk is toegevoegd, gelegd wordt?
Zoo'n scheutje melk kan ook aan den smaak van
de soep geen afbreuk doen, zoodat u het water met
de melk gerust tegelijk met de blokjes selderij aan
de soep kunt toevoegen.
Vanwege het groote gehalte aan vitamine C neemt
zuurkool onder de groenten uit het zout verreweg
de voornaamste plaats in.
In de komende wintermaanden moeten we deze
groente daarom zoo dikwijls mogelijk op tafel
brengen.
Om het vitaminengehalte zoo goed mogelijk te
behouden, wordt de zuurkool slechts korten tijd
gekookt.
Eten we ze rauw, bijvoorbeeld in den vorm van
een slaatje, dan is de voedingswaarde wel het
grootst. In het laatste geval wordt het gerecht met
gesnipperden appel, plakjes tomaat en een weinig
van de een of andere marinade vermengd.
(Foto's A. M. Kollor)