NOG EENS: PAST OP GW BONNEN wm HÉL GOEDE RAAD IS NIET DUUR Cr ffiXLNBP 31 wentelen (leze door paneermeel, waarna is, ook nog znlk een lekkere jus, dat we ze op de gewone wijze in wat boter we het onder de meer alledaagsche bruin braden. Dit gehakt geeft ons, garnalengereohten zeker wel een eere- behalve dat het zoo heerlijk van smaak plaats mogen toekennen! UIT DE KEUKEN VAN DE DISTRIBUTIE lVIa in het nummer van 2 October j.l. gesproken te hebben over het zorg vuldig bewaren van al uw bescheiden, willen we hierop nog eens terugkomen. Want sindsdien zijn wederom eenige belangrijke wijzigingen en aanvullingen afgekomen in de distributieregelings- beschikking, die van groot belang zijn voor iedereen. Het verkoopen, koopen of te koop aanbieden van distributiebescheiden was reeds verboden. Een zeer goede maat regel, doch deze heeft toch niet geheel kunnen voorkomen, dat de handel niet gedreven wordt. Integendeel. Er is veel op dit gebied te doen. Hiertegen moet worden gestreden, niet in de laatste plaats in het belang van het publiek zelf. Het is nu immers vaak zoo, dat zij, die ruim kunnen leven, van anderen, die helaas dikwijls door geldnood worden gedreven, distributie bescheiden „verkrijgen", zoodat de beter gesitueerden zich meer voedsel kunnen verschaffen. En dat, is nu juist niet de bedoeling. Het distributie-apparaat is er, om een rechtvaardige, verdeoling van de goederen te waarborgen. Bij de nieuwe wijzigingen en aanvullin gen is ook verboden en strafbaar gesteld het in pand geven, in pand nemen, of wel tegen het verstrekken van geld aannemen van distributiebescheiden. En om elke mogelijke ontsnapping bij voorbaat uit te sluiten, is een duide lijke omschrijving van de handelingen er bij gegeven. Dus én hij die koopt én hij die ver koopt vallen beiden onder de bepalingen en komen voor den strafrechter. Een veel voorkomend geval was. dat hijvoorbeeld tewerkgestelden in het buitenland, die hun bonnen moesten inleveren, de kostbare papiertjes hadden weggegeven. Zeer tot genoegen van de achterblijvenden. Dit zal nu niet meer gaan. Immers, een van de aanvullingen is. dat het weggeven van nog niet geldig verklaarde bonnen niet meer is toege staan. Men kan het alleen nog doen mei geldige bonnen. Ten slotte heeft men moeten ingrijpen tegen het verliezen van distributie bescheiden. Vroeger bestond de verplichting voor hem, die ter zake van de uitoefening van zijn beroep of bedrijf bescheiden onder zich had, de noodige zorg bij het behee- ren en bewaren te betrachten. Nu zijn echter de gecursiveerde woorden ver vallen, hetgeen ten gevolge heeft dat deze bepaling nu voor iedereen geldt. Ook is op het bovenstaande straf gesteld, zoodat (le mogelijkheid niet denkbeeldig is dat, indien u door zorge loosheid of slordig beheer uw distributie bescheiden verliest, ook nog een proces verbaal er bij krijgt, met alle minder aan gename gevolgen daaraan verbonden. Waarom dit alles? Omdat in een van de groote gemeenten in Nederland ge middeld zeven tot tien aangiften per dag werden gedaan. Gaat. u nu maar eens na, hoeveel dit er zijn over het geheele land. Er zijn dagen geweest, dat er eenige duizenden kaarten per dag werden „verloren". Hieraan moest, na tuurlijk paal en perk worden gesteld. Deze maatregelen waren brood- en hroodnoodig. Het is nu eenmaal zoo, dat velen de distributiebescheiden zien als „vodjes papier". Het is echter waar devol materiaal en in vele opzichten belangrijker dan bankpapier. En als zoodanig moet het behandeld worden. Intimus Ranzig vei „Bestaat er een afdoend middel om den ranzigcn smaak van vet te verwijderen?" vraagt mevr. F. S. te Den Haag. Ranzig vet kan men uitstekend op de volgende wijze behandelen: Men doet wat water in een pan en voegt er onge veer een halven eetlepel soda aan toe. Daarna komt 't. vet er bij en men laat de massa nu flink doorkoken, waarna men ze laat afkoelen. Het water, «lat zich dan afgescheiden heeft en dat schuimig geworden is, giet men eraf. Vervolgens komt er schoon water in de pan en herhaalt men de bewerking (daarna nóg enkele malen her halen). De ranzigheid is dan absoluut van het vet verdwenen. Mijn gewicht neemt toe „Weet u misschien een afdoend middel tegen te zwaar worden? Ik drink veel en eet weinig, maar ondanks dit laatste word ik steeds dikker." zoo schrijft onze abonné mej. C. T. uit Tilburg. Wij radon 11 aan een arts te raadplegen, daar alles erop wijst dat die vctaanzetting niet normaal is. Heeft men eenmaal de oorzaak achterhaald, dan zou het wel mogelijk zijn door het eenvoudig innemen van voorgeschreven preparaten verbetering in den toestand te brengen. Dok speciaal voorgeschreven gymnas tische oefeningen of, voor zoover dit thans mogelijk is. het volgen van een diëet, zouden wel een goed resultaat kunnen opleveren. Het spijt ons u in deze aangelegenheid niet van dienst te kunnen zijn. Verder zeggen wij u vriendelijk dank voor het slot van uw brief, waarin u uw tevredenheid over ons blad uitspreekt. Wij hopen u nog vele jaren onder onze abonné's te mogen rekenen! Paling in gelei Op verzoek van onze abonnó's: mevr. P. II. B. te Bussum, H. K. uit Hoorn. 8. v. d. P. te Amsterdam en .T. li. te Kaatsheuvel laten wij onderstaand nogmaals het recept voor het irf- maken van paling in gelei volgen U neemt hiervoor 2 kg paling, 6 dl inmaak- azijn, 3 dl water, 8 blaadjes witte gelatine, 3 schijfjes citroen, 2 laurierbladeren, G witte peperkorrels, een stukje Spaansche peper en wat zout. De paling, die het liefst niet te dik moet zijn. snijdt men in mootjes van ongeveer 6 cm. wrijft ze in met een weinig zout en laat ze plm. 1 uur op een vergiet uitlekken. Breng daarna den azijn met het water en de kruiden aan de kook, log er de goed afgedroogde stukjes paling in en laat deze in plm. minuten gaar koken. Daarna schept men ze met een schuimspaan uit de pan, doet ze in een glazen flesch, schikt er de schijfjes citroen tussehen, verwijdert de kruiden uit het vocht en schikt deze. eveneens tussehen de paling. Breng den azijn opnieuw aan de kook. voeg er de gelatine, die minstens 10 minuten in koud water geweekt heeft en daarna goed is uitgeknepen, bij en los deze in de heete vloeistof op, maar zorg dat de massa niét meer kookt. Gaat. de vloeistof nu eenigszins bekoelen en giet ze daarna over de paling. Sluit de flesch met vochtig perkamentpapier af en plaats de paling op een koele en droge plaats. Bewaar de paling plm. 2 weken alvorens ze te gebruiken. Waterdicht maken „Hoe maak ik een gabardine regenjas, die bovendien van kleur verschoten is, waterdicht?" vraagt abonné B. ,T. B. uit Benschop. De jas wascht u eerst in een lauw sop van een goede zeepsoort. U spoelt het. goed in lauw water cn maakt het daarna weer waterdicht u gaat hierbij als volgt te werk: u neemt 2 ons aluin, 2 ons loodacetaat. tweemaal driekwart liter warm water en liter koud water. U lost de aluin en het loodacetaat beide apart op in do 3/4 liter water. Vervolgens voegt u de beide oplossingen bij elkaar en laat de vloeistof een nacht staan. Daarna giet u de heldere vloeistof af, maar zorgt ervoor, «lat niets van het bezink sel meekomt, want dit kan /lekken veroor zaken die niet gemakkelijk verwijderd kunnen worden. Bij deze vloeistof giet u de liter koud water. T; legt de jas er nat in en laat het goed plm. 24 uur staan. Ten slotte hangt u 't druip nat op om te drogen. Wilt u er ook vooral op .etten dat er geen metaaldeelen, zooals gespen, metalen knoopen en dergelijke, aan het goed blijven zitten? Ook maken wij u beleefd erop attent, dat u een email emmer, die nici beschadigd is. moet gebruiken. Nn bovenstaande behandeling zal de jas wel weer de oorspronke lijke kleur gekregen hebben Goed gekleed van vroeg tot Iaat daarbij behoort niet in de laatste plaats de kous, die in elk opzicht aan de eischen van een moderne vrouw voldoet. Een kous, die niet alleen ui terlijk I >e- too verend werkt, maar die ook houdt, Wat haar naam over de kwaliteit belooft Zulk een kous is de Rogo-kous. welke alle vrou wen hebben leeren waardeeren. Vraagt ook U thans naar Rogo-kousen.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1941 | | pagina 31