NOG EENS: PAST OP
GW BONNEN
wm
HÉL
GOEDE RAAD IS NIET DUUR
Cr
ffiXLNBP
31
wentelen (leze door paneermeel, waarna is, ook nog znlk een lekkere jus, dat
we ze op de gewone wijze in wat boter we het onder de meer alledaagsche
bruin braden. Dit gehakt geeft ons, garnalengereohten zeker wel een eere-
behalve dat het zoo heerlijk van smaak plaats mogen toekennen!
UIT DE KEUKEN VAN DE DISTRIBUTIE
lVIa in het nummer van 2 October j.l.
gesproken te hebben over het zorg
vuldig bewaren van al uw bescheiden,
willen we hierop nog eens terugkomen.
Want sindsdien zijn wederom eenige
belangrijke wijzigingen en aanvullingen
afgekomen in de distributieregelings-
beschikking, die van groot belang zijn
voor iedereen.
Het verkoopen, koopen of te koop
aanbieden van distributiebescheiden was
reeds verboden. Een zeer goede maat
regel, doch deze heeft toch niet geheel
kunnen voorkomen, dat de handel niet
gedreven wordt. Integendeel. Er is veel
op dit gebied te doen.
Hiertegen moet worden gestreden,
niet in de laatste plaats in het belang
van het publiek zelf. Het is nu immers
vaak zoo, dat zij, die ruim kunnen leven,
van anderen, die helaas dikwijls door
geldnood worden gedreven, distributie
bescheiden „verkrijgen", zoodat de beter
gesitueerden zich meer voedsel kunnen
verschaffen. En dat, is nu juist niet de
bedoeling. Het distributie-apparaat is
er, om een rechtvaardige, verdeoling van
de goederen te waarborgen.
Bij de nieuwe wijzigingen en aanvullin
gen is ook verboden en strafbaar gesteld
het in pand geven, in pand nemen, of
wel tegen het verstrekken van geld
aannemen van distributiebescheiden.
En om elke mogelijke ontsnapping bij
voorbaat uit te sluiten, is een duide
lijke omschrijving van de handelingen
er bij gegeven.
Dus én hij die koopt én hij die ver
koopt vallen beiden onder de bepalingen
en komen voor den strafrechter.
Een veel voorkomend geval was. dat
hijvoorbeeld tewerkgestelden in het
buitenland, die hun bonnen moesten
inleveren, de kostbare papiertjes hadden
weggegeven. Zeer tot genoegen van de
achterblijvenden. Dit zal nu niet meer
gaan. Immers, een van de aanvullingen
is. dat het weggeven van nog niet geldig
verklaarde bonnen niet meer is toege
staan. Men kan het alleen nog doen mei
geldige bonnen.
Ten slotte heeft men moeten ingrijpen
tegen het verliezen van distributie
bescheiden.
Vroeger bestond de verplichting voor
hem, die ter zake van de uitoefening van
zijn beroep of bedrijf bescheiden onder
zich had, de noodige zorg bij het behee-
ren en bewaren te betrachten. Nu zijn
echter de gecursiveerde woorden ver
vallen, hetgeen ten gevolge heeft dat
deze bepaling nu voor iedereen geldt.
Ook is op het bovenstaande straf
gesteld, zoodat (le mogelijkheid niet
denkbeeldig is dat, indien u door zorge
loosheid of slordig beheer uw distributie
bescheiden verliest, ook nog een proces
verbaal er bij krijgt, met alle minder aan
gename gevolgen daaraan verbonden.
Waarom dit alles? Omdat in een van
de groote gemeenten in Nederland ge
middeld zeven tot tien aangiften per
dag werden gedaan. Gaat. u nu maar
eens na, hoeveel dit er zijn over het
geheele land. Er zijn dagen geweest, dat
er eenige duizenden kaarten per dag
werden „verloren". Hieraan moest, na
tuurlijk paal en perk worden gesteld.
Deze maatregelen waren brood- en
hroodnoodig. Het is nu eenmaal zoo,
dat velen de distributiebescheiden zien
als „vodjes papier". Het is echter waar
devol materiaal en in vele opzichten
belangrijker dan bankpapier. En als
zoodanig moet het behandeld worden.
Intimus
Ranzig vei
„Bestaat er een afdoend middel om den
ranzigcn smaak van vet te verwijderen?" vraagt
mevr. F. S. te Den Haag. Ranzig vet kan men
uitstekend op de volgende wijze behandelen:
Men doet wat water in een pan en voegt er onge
veer een halven eetlepel soda aan toe. Daarna
komt 't. vet er bij en men laat de massa nu flink
doorkoken, waarna men ze laat afkoelen. Het
water, «lat zich dan afgescheiden heeft en dat
schuimig geworden is, giet men eraf. Vervolgens
komt er schoon water in de pan en herhaalt men
de bewerking (daarna nóg enkele malen her
halen). De ranzigheid is dan absoluut van het
vet verdwenen.
Mijn gewicht neemt toe
„Weet u misschien een afdoend middel tegen
te zwaar worden? Ik drink veel en eet weinig,
maar ondanks dit laatste word ik steeds dikker."
zoo schrijft onze abonné mej. C. T. uit Tilburg.
Wij radon 11 aan een arts te raadplegen, daar
alles erop wijst dat die vctaanzetting niet
normaal is. Heeft men eenmaal de oorzaak
achterhaald, dan zou het wel mogelijk zijn door
het eenvoudig innemen van voorgeschreven
preparaten verbetering in den toestand te
brengen. Dok speciaal voorgeschreven gymnas
tische oefeningen of, voor zoover dit thans
mogelijk is. het volgen van een diëet, zouden
wel een goed resultaat kunnen opleveren. Het
spijt ons u in deze aangelegenheid niet van dienst
te kunnen zijn. Verder zeggen wij u vriendelijk
dank voor het slot van uw brief, waarin u uw
tevredenheid over ons blad uitspreekt. Wij
hopen u nog vele jaren onder onze abonné's te
mogen rekenen!
Paling in gelei
Op verzoek van onze abonnó's: mevr. P. II.
B. te Bussum, H. K. uit Hoorn. 8. v. d. P. te
Amsterdam en .T. li. te Kaatsheuvel laten wij
onderstaand nogmaals het recept voor het irf-
maken van paling in gelei volgen
U neemt hiervoor 2 kg paling, 6 dl inmaak-
azijn, 3 dl water, 8 blaadjes witte gelatine, 3
schijfjes citroen, 2 laurierbladeren, G witte
peperkorrels, een stukje Spaansche peper en wat
zout. De paling, die het liefst niet te dik moet
zijn. snijdt men in mootjes van ongeveer 6 cm.
wrijft ze in met een weinig zout en laat ze plm.
1 uur op een vergiet uitlekken. Breng daarna
den azijn met het water en de kruiden aan de
kook, log er de goed afgedroogde stukjes paling
in en laat deze in plm. minuten gaar koken.
Daarna schept men ze met een schuimspaan uit
de pan, doet ze in een glazen flesch, schikt er de
schijfjes citroen tussehen, verwijdert de kruiden
uit het vocht en schikt deze. eveneens tussehen
de paling. Breng den azijn opnieuw aan de kook.
voeg er de gelatine, die minstens 10 minuten
in koud water geweekt heeft en daarna goed is
uitgeknepen, bij en los deze in de heete vloeistof
op, maar zorg dat de massa niét meer kookt.
Gaat. de vloeistof nu eenigszins bekoelen en giet
ze daarna over de paling. Sluit de flesch met
vochtig perkamentpapier af en plaats de paling
op een koele en droge plaats. Bewaar de paling
plm. 2 weken alvorens ze te gebruiken.
Waterdicht maken
„Hoe maak ik een gabardine regenjas, die
bovendien van kleur verschoten is, waterdicht?"
vraagt abonné B. ,T. B. uit Benschop. De jas
wascht u eerst in een lauw sop van een goede
zeepsoort. U spoelt het. goed in lauw water cn
maakt het daarna weer waterdicht u gaat
hierbij als volgt te werk: u neemt 2 ons aluin,
2 ons loodacetaat. tweemaal driekwart liter
warm water en liter koud water. U lost de
aluin en het loodacetaat beide apart op in do
3/4 liter water. Vervolgens voegt u de beide
oplossingen bij elkaar en laat de vloeistof een
nacht staan. Daarna giet u de heldere vloeistof
af, maar zorgt ervoor, «lat niets van het bezink
sel meekomt, want dit kan /lekken veroor
zaken die niet gemakkelijk verwijderd kunnen
worden. Bij deze vloeistof giet u de liter koud
water. T; legt de jas er nat in en laat het goed
plm. 24 uur staan. Ten slotte hangt u 't druip
nat op om te drogen. Wilt u er ook vooral op
.etten dat er geen metaaldeelen, zooals gespen,
metalen knoopen en dergelijke, aan het goed
blijven zitten? Ook maken wij u beleefd erop
attent, dat u een email emmer, die nici
beschadigd is. moet gebruiken. Nn bovenstaande
behandeling zal de jas wel weer de oorspronke
lijke kleur gekregen hebben
Goed gekleed van vroeg
tot Iaat daarbij behoort
niet in de laatste plaats de
kous, die in elk opzicht aan
de eischen van een moderne
vrouw voldoet.
Een kous, die niet
alleen ui terlijk I >e-
too verend werkt,
maar die ook houdt,
Wat haar naam over
de kwaliteit belooft
Zulk een kous
is de Rogo-kous.
welke alle vrou
wen hebben leeren
waardeeren.
Vraagt ook U
thans naar
Rogo-kousen.