UIT MOEDERS OUDE SCHORT ZAKKEN ALS GARNEERING Waf zullen wij eten Zouden we dit afdanken De afmetingen van de verschillende deelen staan op de patronen aangegeven. De verbinding tusschen lijfje en rokje wordt ge- Wat zegt u van het resultaat? vormd door een bies van contrasteerende stof. Foto's C. Doktor Schorten zijn voor het huishoudelijke meisje nu eenmaal onmisbaar en toch vinden vele meisjes het jammer, om daarvoor haar kost bare puntjes te offeren. Wij geven hierbij in een kleine serie foto's een overzicht van de manier waar op we een aardig schortje uit een oud exemplaar van een grootere maat kunnen maken. Het, schortje bestaat uit twee deelen en wel het rokje en een bovenstuk. Beide deelen bestaan uit twee stukken, zoodat we midden-vóór een naad krijgen. De twee deelen van het rokje kunnen we misschien uit de voorpanden van de groote schort knippen of, als deze erg gesleten zijn, kan de geheele rug er voor genomen worden. De betrekkelijk kleine bovenstukjes kunnen in dat geval wel uit de voor panden geknipt worden. De schouderbanden val len er hier of daar wel af, doch als het eenigszins kan, moeten ze liefst in de lengterichting geknipt worden. De afmetingen van al deze stukken zijn op onze derde foto duidelijk aangegeven. Wanneer we alle deelen eerst van papier knippen is het veel gemak- Trouw Mode is in bijzondere mate behept met de spreekwoor- delijke inconsequentie der vrouw, want niet alleen dat de zakken, waarmee zij zoowel rokken als blouses overmatig garneert, over liet, algemeen slecht beantwoorden aan het dool, dat men gewoonlijk aan een zak stelt, zij gaat nog een stapje verder en wenscht den zak zelfs uitsluitend als garnee ring te zien. En dan kunnen we haar niet eens heelemaal ongelijk geven, in zooverre, dat een zak, zoowel bij een mantel als bij 'n japon, het model radicaal be derft, als men er te veel in bergt. Een enkel zakdoekje, desnoods een miniatuur poeder doosje of kammetje, is wel de maximum baga ge, die men op deze manier kan meevoeren. Men ziet op het eerste, plaatje twee opgezette zakjes, die tweekleurig zijn en evenals de bijpassende ceintuur afgezet met pareli noer k noopen .Nu mogen de aangeknipte zakken van de tweede japon nog zoo vlot aan - doen, ze zijn in zoo verre, onpractiseh. dat ze bij eventueele ver anderingen waarschijn - lijk groote moeilijk heden zullen opleve ren. Overigens is de vleermuismouw ook een eendagsvlieg en dus allesbehalve ge schikt voor dezen tijd Foto's Recla-Ntetmhr Recta-Beutschor Verlas kelijk om te berekenen hoe alle stukken uit de oude schort kunnen worden geknipt. Voor de versiering hebben wij gebruik gemaakt van de revers. Deze waren bij het oude werkstuk van een contrasteerende stof vervaardigd en dat komt ons nu goed van pas. We knippen er een soort ceintuurtje van en een omslag voor het zakje. Nu het in elkaar zetten. We naaien de beide deelen van bovenstuk en rokje aan elkaar. Vervolgens leg gen we een paar kleine plooien op de beide hoogste punten van de bovenstukjes. Deze plooien loopen tot in het ceintuurtje door, doch hier wordt de ruimte even weggewerkt door de stof plaatselijk te rimpelen. Vervolgens stikken we het ceintuurtje op het rokje en daarna op het lijfje vast, waardoor deze twee deelen zijn verbonden. Langs den geheelen omtrek maken we nu een smal zoompje, terwijl de bovenkant, waarin de plooien ge nomen zijn, met een biesje naar den binnenkant wordt afgewerkt. Tusschen dit biesje worden dan tevens de schouderbanden, die van te voren ook gezoomd zijn, vastgenaaid. Ten slotte nog het zakje. Dit kunnen we een ronden of een puntige,n vorm geven, naargelang we dat zelf verkiezen. Aan den bovenkant krijgt het een klein biesje van dé contrasteerende stof, waarna we het op de goede hoogte op het schortje stikken. De foto's geven een en ander duidelijk aan, zoodat onze lezeressen met de ver vaardiging geen moeite zullen hebben. Wanneer alles klaar is, wordt het schortje keurig gestreken. Zondag: Ribstuk. Spruitjes. Aardappelen. Maïzenapudding. Gevulde kool. Aardappelen. Hutspot. Roodekool. Aardappelen. Havermoutpap. DonderdagMelksoep met selderij. Gort met stroopsaus. Mosselragoüt. Sla. Aardappelen. Groentegehakt. Aardappelen. Yoghurt. Maandag: Dinsdag Woensdag Vrijdag: Zaterdag

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1941 | | pagina 32