UIT MOEDERS OUDE SCHORT
ZAKKEN ALS GARNEERING
Waf zullen wij eten
Zouden we dit afdanken De afmetingen van de verschillende deelen staan op
de patronen aangegeven.
De verbinding tusschen lijfje en rokje wordt ge- Wat zegt u van het resultaat?
vormd door een bies van contrasteerende stof. Foto's C. Doktor
Schorten zijn voor het huishoudelijke meisje
nu eenmaal onmisbaar en toch vinden vele
meisjes het jammer, om daarvoor haar kost
bare puntjes te offeren. Wij geven hierbij in een
kleine serie foto's een overzicht van de manier waar
op we een aardig schortje uit een oud exemplaar
van een grootere maat kunnen maken.
Het, schortje bestaat uit twee deelen en wel het
rokje en een bovenstuk. Beide deelen bestaan uit
twee stukken, zoodat we midden-vóór een naad
krijgen. De twee deelen van het rokje kunnen we
misschien uit de voorpanden van de groote schort
knippen of, als deze erg gesleten zijn, kan de geheele
rug er voor genomen worden. De betrekkelijk kleine
bovenstukjes kunnen in dat geval wel uit de voor
panden geknipt worden. De schouderbanden val
len er hier of daar wel af, doch als het eenigszins
kan, moeten ze liefst in de lengterichting geknipt
worden.
De afmetingen van al deze stukken zijn op onze
derde foto duidelijk aangegeven. Wanneer we alle
deelen eerst van papier knippen is het veel gemak-
Trouw Mode is in bijzondere mate behept met de spreekwoor-
delijke inconsequentie der vrouw, want niet alleen dat de
zakken, waarmee zij zoowel rokken als blouses overmatig
garneert, over liet, algemeen slecht beantwoorden aan het dool, dat
men gewoonlijk aan een zak stelt, zij gaat nog een stapje verder en
wenscht den zak zelfs
uitsluitend als garnee
ring te zien. En dan
kunnen we haar niet
eens heelemaal ongelijk
geven, in zooverre, dat
een zak, zoowel bij een
mantel als bij 'n japon,
het model radicaal be
derft, als men er te veel
in bergt. Een enkel
zakdoekje, desnoods
een miniatuur poeder
doosje of kammetje, is
wel de maximum baga
ge, die men op deze
manier kan meevoeren.
Men ziet op het
eerste, plaatje twee
opgezette zakjes, die
tweekleurig zijn en
evenals de bijpassende
ceintuur afgezet met
pareli noer k noopen .Nu
mogen de aangeknipte
zakken van de tweede
japon nog zoo vlot aan -
doen, ze zijn in zoo
verre, onpractiseh. dat
ze bij eventueele ver
anderingen waarschijn -
lijk groote moeilijk
heden zullen opleve
ren. Overigens is de
vleermuismouw ook
een eendagsvlieg en
dus allesbehalve ge
schikt voor dezen tijd
Foto's Recla-Ntetmhr
Recta-Beutschor Verlas
kelijk om te berekenen hoe alle stukken uit de oude
schort kunnen worden geknipt.
Voor de versiering hebben wij gebruik gemaakt
van de revers. Deze waren bij het oude werkstuk
van een contrasteerende stof vervaardigd en dat
komt ons nu goed van pas. We knippen er een soort
ceintuurtje van en een omslag voor het zakje.
Nu het in elkaar zetten. We naaien de beide deelen
van bovenstuk en rokje aan elkaar. Vervolgens leg
gen we een paar kleine plooien op de beide hoogste
punten van de bovenstukjes. Deze plooien loopen
tot in het ceintuurtje door, doch hier
wordt de ruimte even weggewerkt door
de stof plaatselijk te rimpelen.
Vervolgens stikken we het ceintuurtje
op het rokje en daarna op het lijfje
vast, waardoor deze twee deelen zijn
verbonden. Langs den geheelen omtrek
maken we nu een smal zoompje, terwijl
de bovenkant, waarin de plooien ge
nomen zijn, met een biesje naar den
binnenkant wordt afgewerkt.
Tusschen dit biesje worden dan tevens
de schouderbanden, die van te voren ook
gezoomd zijn, vastgenaaid.
Ten slotte nog het zakje. Dit kunnen
we een ronden of een puntige,n vorm
geven, naargelang we dat zelf verkiezen.
Aan den bovenkant krijgt het een klein
biesje van dé contrasteerende stof,
waarna we het op de goede hoogte op
het schortje stikken.
De foto's geven een en ander duidelijk
aan, zoodat onze lezeressen met de ver
vaardiging geen moeite zullen hebben.
Wanneer alles klaar is, wordt het
schortje keurig gestreken.
Zondag:
Ribstuk.
Spruitjes.
Aardappelen.
Maïzenapudding.
Gevulde kool.
Aardappelen.
Hutspot.
Roodekool.
Aardappelen.
Havermoutpap.
DonderdagMelksoep met selderij.
Gort met stroopsaus.
Mosselragoüt.
Sla.
Aardappelen.
Groentegehakt.
Aardappelen.
Yoghurt.
Maandag:
Dinsdag
Woensdag
Vrijdag:
Zaterdag