Kerst-verloving met nasleep van Januari- bezoeken ALS ER KONIJN OP DE KERSTTAFEL KOMT Daar een eerste indruk vaak blijvend is, zal elk jong meisje haar best doen om er bij haar verloving sbezoekcn op haar voordeeligst uit te zien. Foto Deutseher Veriag-Iiecla Zooals do Meimaand de voorkeur geniet van overweldigend veel jonge bruidjes voor' het vieren van hun bruiloft, zoo hebben feestdagen als Kerstmis, Paschen en ook Pinksteren een bijzondere aantrekkelijkheid als ver lovingsdag. Met als nasleep daarvan natuurlijk een massa bezoeken bij familie en goede vrienden. En daar een eerste indruk vaak blijvend is, spreekt het vanzelf, dat het jonge meisje al haar best zal doen om er dan zoo voor- deelig mogelijk uit te zien. Al kunnen we onder de ge geven omstandigheden na tuurlijk niet vasthouden aan een visite-toilet in op tima forma, het al te on verschillige genre dient toch liefst vermeden te worden. Is men slechts in het bezit van een correcten doch zeer eenvoudigen mantel of pakje, dan kunnen een gekleede hoed, een aardige sjaal of een mooie bont- garneering vaak wonderen verrichten. Wat dien op schik betreft, dient men echter in het oog te houden, dat vooral het heel jonge meisje niet den indruk van al te poesmooi mag wek ken. Beschikt men geluk kigerwijs over een bont mantel, dan bestaan er geen problemen. Wel dient men er een gekleed jurkje onder te dragen, daar het geen gewoonte is om met een bontmantel in de kamer te komen, wat men meteen pakje wel doet en desge- wenscht zelfs met een hen bontmantel in ideaal, ten minste als men er eert gekleed jurkje onder draagt,Foto Orbis-Recla gekleeden wintermantel. Is het bezoek officieel, dan houdt men ook den hoed op. Al blijft een mantel pakje of complet het ideaal voor dergelijke gelegen heden, toch zal menigeen al heel blij zijn met het bezit van een eenvoudigen doch correcten winter mantel, waaronder dan ook een gezellig feestelijk jurkje gedragen kan worden. Wat betreft het even flatteuze als gedistingeerde complet van ons laatste plaatje, bestaande uit een mantelpakje, waarover een cape, dit is niet alleen slechts geschikt voor lange, slanke figuren, doch bovendien veel te gekleed voor het heel jonge meisje. De aard van het verlovings-bezoek brengt mee, dat men zich zoo aantrekkelijk mogelijk kleedt zon der echter in overdrijving te vervallen. Zoo ooit dan geldt hier: „Eenvoud siert," en: „Goede wijn behoeft geen krans." Bezit men geen eelit visite-toilet, muur moet men hei met een correcten, doch eenvoudigen wintermantel doen, dan kan zoowel een gekleede hoetl als een mooie sjaal of een bonigarnituur het geheel beter geschikt maken voor de gelegenheid. Foto Georjri -Recla Gekleed completdat uitsluitend geschikt is voor slanke f iguren en ook niet zou passen voor een heel jong meisje. Foto Santho-Reelu Om met Kerstmis iets extra-lekkers op tafel te kunnen brengen, hebben velen al maanden lang één of meerdere konijnen vetgemest, die, goed toe bereid, het feestelijke karakter van ons Kerst menu aanmerkelijk zullen verlioogen. Daar er bij het braden van konijn nogal veel boter of vet moet gebruikt worden, kunnen we het veel no| beter op een andere manier verwerken, namelijk ^-3 in gestobfden vorm, als ragoüt, konijnenpeper en dergelijke, zooals door de volgende recepten zal worden aangegeven. Konijnenragout (4 a 6 personen) 1 konijn, 1 liter water, 1 niet te groote winter wortel, 1 ui, 2 laurierbladen, een stukje Spaansche peper, 2 kruidnagelen, wat zout en peper, plm. 3/4 dl azijn, een stukje boter, 1 afgestreken eetlepel suiker, 45 gram bloem. Snijd het schoongemaakte, gewasschen konijn in stukken en wrijf deze in met peper en zout. Breng het water met den heelen wortel en ui aan de kook, leg er de stukken konijn in en laat deze in plm. 1 uur gaar koken. Neem ze dan uit de pan, haal het vleesch van de beentjes af en snijd dit in niet te kleine stukjes. Laat intusschen de kruiden in het vocht, waaraan ook de azijn is toegevoegd, trekken. Smelt de boter, voeg er de suiker bij en laat boter i en suiker onder roeren bruin worden. Voeg er dan de bloem bij en laat deze eveneens bruin worden, maar zorg, dat het mengsel niet brandt. Giet vervolgens den gezeefden, warmen bouillon bij de bruine roux onder voortdurend roeren, voeg er de stukjes konijn bij, laat deze door en door

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1941 | | pagina 26