ARJEN BÜIJZE: NOG STEEDS MET ÉÉN BEEN IN DE ZEEUWSE KLEI 10 Cosun Beet COMPANY Zeeuwse aardappelen in het Midden-Oosten Bieten rooien in West-Zeeuws-Vlaanderen Je eerste stappen op de arbeidsmarkt Na mijn studie ben ik eerst als inkoop- en verkoopmedewerker blijven werken bij het bedrijf waar ik ook mijn stage had gedaan. Bres Potato is een aardappel- en uien exportbedrijf. Het is leuk om te zien wat er met Zeeuwse landbouwproducten wordt gedaan en waar die producten terechtkomen. In mijn stageperiode ben ik in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) en Irak geweest waar ze uiteindelijk verpakt in zakjes op de markt liggen. Ik was geïnteresseerd in hoe gaat dat hele Thuis op het landbouw- en loonbedrijf op Scherpbier is de liefde voor de agrarische sector hem met de paplepel ingegoten. Hij doet niets liever dan bezig zijn op het land. Het is dan ook niet vreemd dat Arjen Buijze nu beroepshalve ook in die sector te vinden is. Alhoewel hij na het behalen van het vwo-diploma in 2008 nog niet precies wist welke richting hij op wilde. Maar na zijn Bachelor Business Economics aan de Universiteit van Tilburg koos hij resoluut voor de Wageningen Universiteit waar hij afstudeerde als Msc (Master of Science) Agricultural Economics and Food Agribusiness. Waarom koos je bedrijfseconomie? Ik vond Economie altijd wel interessant en met bedrijfseconomie heb je een hele brede basis. Maar om de accountancy of de financiële wereld in te gaan trok me toch veel minder. Het leek me wel leuk om toch iets meer met landbouw te doen en zo ben ik in Wageningen terecht gekomen. Je hebt daar een jaar gewerkt en wat daarna? Toen ben ik in een traineeship bij Royal Cosun terechtgekomen. Daar maakte ik o.a. kennis met alles wat met het telen en contracteren van bieten te maken heeft: de kwaliteit, het bietenzaad en het leveren van de bieten. Uiteindelijk kon ik vrij snel daarna aan de slag bij de Agrarische Dienst met projecten die gericht waren op allerlei vernieuwingen in de bietenteelt. Bijvoorbeeld resistenties in het zaad voor ziekten en plagen zodat die dan niet zoveel schade meer kunnen toebrengen aan de bieten. En technieken zoals het werken met sensoren en satellieten om beslissingsondersteunende Wat waren je ervaringen en hoe worden die producten daar gebruikt? In Zeeland zie je ze de container ingaan en er daar uitkomen. De vraag was toen hoe de kwaliteit in de koelcontainer beter geborgd kon worden. Na het wassen en weken in een koelcontainer viel de schilkwaliteit van de aardappelen tegen. Ze gebruiken de aardappelen en uien meer als een soort groente. Friet is toch wel een universeel iets, dat wordt ook in die landen gegeten. Zelf friet maken is in opkomst. Gekookte aardappelen zoals bij ons zie je er niet. exportproces dan in zijn werk c.q. wat er allemaal bij komt kijken. voorzieningen te kunnen maken voor boeren. Daar is een telefoonapp voor ontwikkeld. Sinds anderhalf jaar ben ik manager agronomie waarbij ik de medewerkers in de buitendienst die contact hebben met de boeren aanstuur en daarmee verantwoordelijk voor de teeltadvisering en het relatiebeheer in heel Nederland. Verduurzaming is een belangrijk thema We streven er in eerste instantie naar om de opbrengst zo hoog mogelijk te maken. Zo min mogelijk input per kg suiker. Resistenties in bietenzaden zorgen ervoor dat de planten minder ziek worden zodat er minder bespuitingen nodig zijn en dus minder gewasbeschermingsmiddelen om tot hetzelfde resultaat te kunnen komen. En we proberen op het goede moment de juiste middelen te kiezen met de laagste milieu-impact. Dus zorgen dat de emissies van die middelen maar ook van de bemesting zo laag mogelijk zijn naar de omgeving. w 'L' -

Tijdschriftenbank Zeeland

Reünistenblad Zwincollege | 2022 | | pagina 12