9
Hotel Britannia, grote zaal.
lang na sluitingsuur van de bar
ging de ontbijtzaal al weer open.
In die tijd was het nog zo dat je
voor een bepaald uur geen verse
broodjes mocht verkopen. Er waren
politieagenten die daar wel eens
moeilijk over kwamen doen. Er wa
ren en ook die omstreeks die tijd
een kop koffie kwamen halen, met
cognac erin.
's Winters was er niet veel te
doen in het hotel; dan waren er
hooguit 5 of 6 gasten, meestal
vertegenwoordigers. Het was echt
seizoenwerk. In mei kwam meestal
het seizoenspersoneelen dat
bleef tot in september. In het
restaurant werkten veel Zwitserse
serveersters10 a 12 meisjes. Hun
voertaal was Erans, en alle be
stellingen aan de keuken werden
in het Frans doorgegeven. Het ka-
merpersoneel bestond uit eveneens
10 a 12 meisjes, in dit geval
Duitse. Wellicht omdat deze goed
koper waren. Dan was er natuurlijk
het keukenpersoneelDe Chef-kok,
ene meneer Herrel,kwam uit de El-
zas, de overige medewerkerszoals
de Chef-patisier en de Garde-man-
ger kwamen uit heel Nederland.Ook
werkten veel vrouwen en meisjes
uit Vlissingen zelf in de keuken.
Er werd gekookt op kolenvurenla
ter is de keuken verbouwd en werd
gas aangelegd.
Het hele hotel was onderkelderd
In die kelders bevonden zich o.a.
de verwarmingsketels. Ook die zijn
pas later aangebracht. De verwar
ming van het hotel gebeurde oor
spronkelijk met grote ijzeren cokes
kachels, die iedere dag bijgevuld
moesten worden.Op de gastenkamers
was helemaal geen verwarming. Dat
was ook niet zo'n probleem, in de
winter waren er praktisch geen
gasten. Het gebouw had uiteraard
wel elektrische verlichting. Ik
weet ook nog dat er radio kwam.
Die werd in de bar opgesteld, in
die dagen een hele gebeurtenis.
Veel gasten kwamen uit Engeland.
In de jaren voor de oorlog werden
ook dagtochten georganiseerd van
uit Oostende. Met touringcars van
de Fa. Smits maakte men tochten
langs de kust, kwam met de veer
boot naar Vlissingen en maakte
dan een rondrit over Walcheren.
Deze gezelschappen, soms rond de
300 personen in 5 a 6 bussen,
hielden dan in Britannia een stop
en dat hele gezelschap kreeg dan
thee-complet in de grote zaal.Ook
kwamen er veel gasten met de mail
boot van de SMZ uit Engeland. Het
hotel beschikte over 3 eigen au
to's, van het merk Hudson, waar
mee de gasten van het station ge
haald konden worden. Onder die