BRITANNIA
10
MENU
gasten bevonden zich ook veel z.g.
vaste gasten, die ieder jaar voor
een paar weken in het hotel kwa
men logeren.
Wat was er verder aan personeel?
In het café natuurlijk de kelners,
meestal vijf. Bij topdagen in het
seizoen werden ook stewards van
de SMZ-mailboot ingezet om te be
dienen bij de diners. Dan was er
natuurlijk de receptionist, een
lift-boy, de dag- en de nachtpor
tier. Deze nachtportier had ook
de taak de schoenen te poetsen en
's morgens voor de deuren van de
kamers te zetten. Soms presteerde
hij het om bij wijze van grap de
schoenen te verwisselen.
Het gebeurde natuurlijk ook dat on
gehuwde paren kwamen logeren. Ik
had van mijn vader dan de opdracht
deze mensen naar hun kamer te
brengen en erop toe te zien dat
beide naar hun eigen kamer gingen.
De tussendeur bleef mooi op slot.
Het gebouw vergde veel onderhoud;
er was altijd wel iets mee. Oor
spronkelijk hadden de twee torens
aan de voorkant open koepeltjes.
Op oude foto's zijn die nog te
zien. Op een gegeven moment waren
die zo verrot dat de torens zijn
'afgetopt'. Het hotel had water
leiding maar nog geen waterdruk.
Het water moest naar een reser
voir boven worden gepompt. Voor
het onderhoud,en dat gebeurde nog
al eens, moest een machinebank
werker van de Stoomvaartmaat
schappij komen.
Natuurlijk waren en ook bijzondere
gebeurtenissen. Met Koninginnedag
waren er parades op de Boulevard.
De burgemeester en andere hoog
waardigheidsbekleders zaten dan
op het terras om alles te bekijken,
's Avonds hield de Kon. Marine
vaak receptie in het hotel. Als
er een schip afliep bij 'De Schel
de' verzorgde Britannia ook altijd
de lunch.
Een paar maal heeft het hotel ko
ninklijk bezoek gehad. Koningin-
Regentes Emma is enkele dagen te
gast geweest. Bij die gelegenheid
kreeg mijn vader een diamanten das
speld met een 'E', als dank voor
de betoonde service. Ook Prins
Bernhard is een keer in het hotel
geweest. Een paar maal heeft ook
Prins Hendrik, meestal incognito,
gelogeerd in Britannia. Eenmaal
was hij ook aanwezig bij een kon-
gres van de Maatschappij tot Be
vordering der Geneeskunst, die
vaak hun bijeenkomsten in Vlissin-
gen hielden.
Melon Cantaloup
Potage a la queu de Boeuf
Saumon grillé Maitre d'Hotcl
Selle de Chevreuil aux Cerises
Cailles a la Royale
Rizotto a l'ltalicnne
Granité a l'Orange
Aubergines farcie Gratiné
Galatine de Volaille
Truffé a la Gelee
Pêche Melba
Fromage Assorti
Fruits
GRAND HOTEL BRITANNIA
14 Juli 1928