trek uan haar smakelijk bier moge ten deel
vallen.1 In de Vlissingsche Courant van 9
december 1886 werd hier nog eens een
schepje bovenop gedaan: Bezwaren van
allerlei aard te bovengekomen zijnde, is "de
Meiboomthans in staat bier te leveren, dat
met het zogenaamde Heijneker bier en an
dere bieren in degelijkheid en zuiverheid
van smaak kan wedijveren. Gebrouwen uit
zuivere hop en gerst, waartoe ons heerlijk
duinwater mede het zijne aan toebrengt,
wordt thans het publiek een biertje aange
boden, dat, wij twijfelen er geenszins aan,
of het zal wel aftrek ten deel vallen. Van
daar dat wij gerustelijk durven aanbevelen
eene bestelling aan "de Meiboom" te doen.
Nota bene: dit bericht stond in de rubriek
'Binnenland' en niet tussen de advertenties!
In een 'echte' advertentie lazen we dat het
puik gerstebier voor 5,- per halve ton
was.33 Zo ook trok een andere advertentie
van Frencken op 29 april 1886 onze aan
dacht, waarin werd gevraagd naar 'H.H.
Sleepers, die genegen zijn tegen 15 cent per
voer den thans nog bestaanden regenbak
in de Bierbrouwerij "de Meiboom" te dem
pen'.3" Op deze manier kon het Vlissings
publiek ook zijdelings vernemen dat het
menens was met de nieuwe plannen voor
de brouwerij.
1887-1934, Dudok van Heel
In 1887 krijgt de brouwerij een nieuwe di
recteur in de persoon van Abraham Everar-
dus Dudok van Heel. Waarschijnlijk bleef
Frencken de technische leiding in de brou
werij houden, aangezien hij bleef participe
ren in de vennootschap. Het kapitaal werd
met 20.000,- opgehoogd tot 80.000,-.
Dudok van Heel was eveneens afkomstig
uit West-Brabant (Princenhage) en zijn va
der was eigenaar van de Nederlandsche
Beetwortelsuikerfabriek N.V. de 'Mark', on
der Oudenbosch. De eerder genoemde
Joseph de Klijn was daar 11 jaar mede-di
recteur. Oude bekenden, dus.
Ook Dudok van Heel wist de gunst van de
Vlissingsche Courant te winnen. In een ar
tikel van 4 januari 1888 werd vooral de zui
verheid van het bier geprezen: 'Al wat de
wetenschap op het gebied der werktuigen
heeft in het leven geroepen om goed zuiver
bier te maken is in deze brouwerij in toe
passing gebracht. Als zuiverheids-
maatregel worden op machinale wijze alle
vaten uan binnen geheel bepikt, waardoor
eene reiniging der ledige fusten gemakke
lijker gaat en deze nooit ondragelijk rui
ken'. Naast het 'gewone' gerstebier, werd
er lager ('belegen en voedzamer') gebrou
wen, alsook een 'Maastrichts bier', een
zuurzoet bier, dat vergistte op een geregel
de temperatuur in de kelder. De brouwerij
was inmiddels in staat om 100 hl. per dag
te produceren. Er werd overigens dan nog
alleen bovengistend bier gebrouwen.
In 1889 deed De Meiboom mee aan de
Zeeuwsche Nijverheidstentoonstelling in
Middelburg, naast een zestal Zeeuwsvlaam-
se brouwerijen, met bieren als gerste lager,
dubbel gerste en Berliner Alt - alle op de
fles. In de Middelburgsche Courant werd de
tentoonstelling uitvoerig beschreven; het
was een waar evenement, dat meer dan
een maand duurde en duizenden bezoekers
trok, waaronder de minister van Econo-
Abraham Everardus Dudok van Heel,
1857-1925.
(dit: Nederland's Patriciaat, 1982)
10
Den Spiegel