muZEEurrmieuws Kazemattenbrood, daar zit wat in! Danielle Otten De kazematten in Vlissingen vormen een bijzondere plek. De geheel intacte Garnizoens bakkerij die in de grootste kazemat te vinden is maakt het geheel extra bijzonder. Hier worden tussen 1811 en 1907 vele broden gebakken, vaak wel 4800 per etmaal. Authentiek zuurdesem brood met daarin rogge en Zeeuws tarwe. Zuurdesem is een vervanger van gist. Het werd toen ook wel 'hefdeeg' genoemd. Deze broden werden gebakken voor de vele soldaten van Napoleon die van 1795 tot in 1814 Vlissingen overspoelden. De soldaten werden vaak ingekwartierd in de huizen van de Vlissingers, of men dat wilde of niet. In de kazematten zijn de originele ovens nog te zien. Een is er helemaal gerestau reerd. Het zijn enorme ovens. Het moet wat geweest zijn in die tijd in de donkere vochtige kazematten, met grote vuren om de continue stroom van broden te produ ceren. Het leger kocht enorme hoeveel heden takkenbossen om de ovens te sto ken, soms wel 14.000 stuks per keer. En waarschijnlijk waren er ook vele kazeratten, die misschien hier en daar ook een beetje snoepten van het brood. In 1884 kwam men erachter dat er broden werden gesto len. Het was een groot raadsel. Uiteindelijk bleken de dieven medewerkers te zijn die het brood doorverkochten aan de arme Vlissingse bevolking. Ze werden opgepakt en verdwenen in de gevangenis... Sinds kort bakt brood- en banketbakke rij Schrieks weer kazemattenbrood. Ook in Vlissingen maar de ovens zijn een stuk moderner en het brood veel smakelijker. Gelukkig maar! Het kazemattenbrood is een resultaat van de zoektocht die het muZEEum eerder startte om een goede bakker te vinden die bereid was het kazemattenbrood op nieuw te bakken. Een bakker met gevoel voor ambacht en een Zeeuws product. En dat is gelukt met bakker Jan Schrieks. Hij bakt erg lekker kazemattenbrood volgens authentiek recept met Zeeuwse ingredi ënten. Het tarwe komt van Hof Schellach en Brasser's Korenmolen maalt er meel van. Dit brood is te koop bij alle winkels van bakker Schrieks op Walcheren, in het muZEEum, bij Brasser's Korenmolen en bij Hof Schellach. In de winkels van bak ker Schrieks is ook het authentieke meel te koop zodat u zelf aan de slag kunt. Als u lid bent van de Vriendenvereniging van het muZEEum en het Gemeentearchief krijgt u op vertoon van deze pagina 0,50 korting in de winkels van Bakker Schrieks op een kazemattenbrood. Wilt u zelf de Garnizoensbakkerij in de kazematten be kijken? En kennis maken met de kazerat? Wij zijn elke dag geopend tot en met 26 ok tober. Kijk op www.muzeeum.nl voor meer informatie over de openingstijden. Vanaf eind juni gaat het muZEEum een di gitale nieuwsbrief verzenden. Wilt u deze ontvangen? Geef dan uw gegevens door Den Spiegel Nieuwsbrief 24

Tijdschriftenbank Zeeland

Den Spiegel | 2014 | | pagina 32