Op loffelijke wijze. De firma Ouwerkerk,
banketbakkers en koks te Vlissingen,
1854-1909
Wie herinnert zich niet het bezoek aan een
bakkerij als kind. Brood spreekt dan nog
weinig tot de verbeelding, maar de veelkleurige
kunstige zoetigheden des te meer. Een goede
banketbakker is ook niet zomaar iemand,
hij is naast bakker ook architect, natuur- en
scheikundige en vooral kunstenaar. Beheerst de
banketbakker één van deze aspecten niet
dan is de kans op misbaksels groot.
Negentiende-eeuws Vlissingen heeft twee
onbetwiste meesterbakkers gekend,
de heren Ouwerkerk.
Jeroen-Martijn H. van "Haart
Geef ons heden ons veilig brood
Banket en suikerwerk is lang voorbehou
den gebleven aan de elite, vooral door de
hoge suikerprijzen. Gedurende de negen
tiende eeuw wordt het bereikbaar voor alle
lagen van de bevolking. Brood daarentegen
is altijd al het dagelijks voedsel voor de ar
beiders- en middenklasse geweest; door
plaatselijke verordeningen, zogenaamde
broodzettingen was het bijna verworden
tot een betaalbare zekerheid. Maar als aan
het begin van de negentiende eeuw diverse
oogsten mislukken, ontstaat er een enorm
probleem, de nood aan brood is er immers
niet minder om. De kranten, eveneens
Een banketbakkerskeuken; gravure uit: ürbain Dubois, Grand Livre des Patissiers et des Confiseurs, Paris 1896;
4e editie.
April 2017