Op loffelijke wijze. De firma Ouwerkerk, banketbakkers en koks te Vlissingen, 1854-1909 Wie herinnert zich niet het bezoek aan een bakkerij als kind. Brood spreekt dan nog weinig tot de verbeelding, maar de veelkleurige kunstige zoetigheden des te meer. Een goede banketbakker is ook niet zomaar iemand, hij is naast bakker ook architect, natuur- en scheikundige en vooral kunstenaar. Beheerst de banketbakker één van deze aspecten niet dan is de kans op misbaksels groot. Negentiende-eeuws Vlissingen heeft twee onbetwiste meesterbakkers gekend, de heren Ouwerkerk. Jeroen-Martijn H. van "Haart Geef ons heden ons veilig brood Banket en suikerwerk is lang voorbehou den gebleven aan de elite, vooral door de hoge suikerprijzen. Gedurende de negen tiende eeuw wordt het bereikbaar voor alle lagen van de bevolking. Brood daarentegen is altijd al het dagelijks voedsel voor de ar beiders- en middenklasse geweest; door plaatselijke verordeningen, zogenaamde broodzettingen was het bijna verworden tot een betaalbare zekerheid. Maar als aan het begin van de negentiende eeuw diverse oogsten mislukken, ontstaat er een enorm probleem, de nood aan brood is er immers niet minder om. De kranten, eveneens Een banketbakkerskeuken; gravure uit: ürbain Dubois, Grand Livre des Patissiers et des Confiseurs, Paris 1896; 4e editie. April 2017

Tijdschriftenbank Zeeland

Den Spiegel | 2017 | | pagina 13