m
Zicht op het pand, hoek
Oostzij en Kerkstraat, waar
van 1854 tot in 1863 het
eerste Vlissingse bedrijf van
Ouwerkerk was gevestigd.
Links de zogenaamde
IJzeren Brug.
(Fotocollectie
Gemeentearchief Vlissingen)
minuten loopafstand zitten één kok en
pasteibakker en maar liefst drie suiker
en banketbakkers. En dan is er nog de
bakkerij van Willem Hoogenstraaten die
zich met voorsprong aan het profileren is
als luxezaak in ontwikkeling.7 Opnieuw is
er geen ruimte voor de jonge Ouwerkerk.
In april 1842 sluit hij de deuren en zijn
rekeningen.8 Hij vertrekt weer, nu alleen.
Zijn gezin blijft achter in Leiden bij de zuster
van zijn vrouw en haar man, broodbakker
Vlek aan de Leidse Beestenmarkt.9
Ondernemerszin en risico
Hoe en waarom hij in Zeeland terecht is
gekomen is onbekend, maar hij wordt vanaf
het najaar 1843 genoemd als inwonend
knecht van de Vlissingse banketbakker
Veraart, gevestigd aan de Oostzij (oude
haven) op de hoek van de Kerkstraat. Tien
jaar lang werkt hij als bakker in loondienst.
Met uitzondering van een korte zijstap naar
Middelburg, zal Vlissingen zijn woonplaats
blijven. Wanneer zijn patroon Veraart de
bakkerij staakt en het pand verkoopt,
neemt Ouwerkerk het in de vroege zomer
van 1854 over in huur. Hij kondigt, voor de
derde keer, de opening aan van zijn eigen
bedrijf. Gewoon brood wordt nu zeker niet
meer gebakken, maar met de aanwezigheid
van een tien- tot twintigtal andere bakkers
in de stad is daar ook geen gebrek aan. Het
zwaartepunt komt te liggen op zoet en zout
banket, maar ook luxere specialiteiten als
schildpaddensoep, punch en ijs.
Dit kan niet anders beschouwd worden dan
als een derde risicovolle keuze. In Utrecht
en Leiden was hij één van de vele mo
derne banketbakkers, meegaand in een
maalstroom van vernieuwingen in het vak.
In Vlissingen, op Walcheren, in heel Zee
land is hij nu één van de eersten. Dat is
een risico op zich, want is er een markt om
zijn amibities waar te maken? Het zijn de
jaren 1850 en vergeleken met Holland en
Utrecht, waar de nieuwe economische bloei
nu letterlijk goed op stoom raakt, sukkelt
Zeeland er wat mismoedig achteraan. Er
April 2017
13