zijn plannen genoeg om de provincie weer groots te maken, maar er komt weinig van terecht en het toerisme staat nog in de kinderschoenen. Middelburg heeft als enige haar positie als voorname bestuursstad behouden, in haar winkelaanbod is het zelfs mondain te noemen. Tegelijkertijd is het ook een zeer beperkte markt, want alleen een kleine groep van hoge bestuurders, gegoede burgerij en de restanten van de Zeeuwse (land)adel kan zich zulke luxe per mitteren. Toch is voor iemand in zijn vak Middelburg de logische keuze, er staan zelfs (banket)bakkerijen in de verkoop. Ouwer kerk, inmiddels bijna veertig, maakt echter een hele duidelijke keuze voor Vlissingen. Vader en zoon Met de opening van dit nieuwe eigen bedrijf wordt ook het gezin herenigd. Zoon Leo10 volgt in zijn vaders voetspoor en leert het vak elders.11 Wanneer in 1858 te Leiden (groot)vader Ouwerkerk sterft valt er geld te verdelen. Antonius Ouwerkerk zelf heeft duidelijk plannen met zijn erfdeel, met een aanvullende lening van zijn zwager Vlek wordt het mogelijk om die ten uitvoer te brengen. In april 1862 koopt hij van de Vlissingse schoenmaker Klijberg een pand aan de Kerkstraat op de hoek van de Oude Markt. In dezelfde periode vraagt hij vergunning Portretfoto's van vader (A.L.) en zoon (L.Th.) Ouwerkerk, beiden op latere leeftijd. (Privécollectie) aan voor het bouwen van een nieuwe oven. En dat niet alleen: hij laat er een heel nieuw pand bouwen. Een jaar later opent Ouwer kerk de deuren van zijn nieuwe bedrijf. Zijn zoon is kort daarvoor naar Vlissingen teruggekeerd.12 De 'Firma A.L. Ouwerkerk Zoonis een feit. Pal naast het bedrijf aan de Oude Markt staat de oudere broodbakkerij van Willem van Rietschoten. Als deze in de financiële problemen raakt en het pand verkoopt, wordt het eerst gehuurd en later gekocht door zoon Ouwerkerk. Met deze fikse uit breiding beschikken de heren vanaf 1870 niet alleen over meerdere ovens, maar vooral over grote werk- en opslagruimtes. Nu blijkt ook een duidelijke taakverdeling: Ouwerkerk is de zeer ervaren en brede banketbakker. Zijn zoon manifesteert zich nu als een ware cuisinier13 die kookt vol gens de nieuwste en hoogste standaard van de Franse keuken.14 Daarnaast zijn er diverse bakkersknechten die vaak in opleiding zijn voor één of meer dere jaren, alvorens verder te gaan naar een ander of eigen bedrijf. Eén medewerker is daarin een duidelijke uitzondering. In 1867 wordt de twaalfjarige Anthonie Joseph Launsbach aangenomen als knecht. Hij groeit mee met het bedrijf en zal uiteindelijk als souschef één van de vertrouwelingen van Leo Ouwerkerk zijn. Launsbach werkt meer dan vijfendertig jaar voor de firma15 en huwt met één van de winkelmeisjes.16 De hoogte van de tijd Het assortiment wordt nu rap uitgebreid met vele soorten luxeproducten en deli catessen: doosjes thee en cacao. Blikjes paté en kaviaar en blikken met allerhande soorten van aspic en soep en ook var kenspootjes in truffelsaus. Verse kroket ten en pasteitjes. Ingemaakte vruchten en groenten. Potten confituur en sauzen. In gelegd gevogelte en vlees. Zelfs sappen en likeuren. Vaak is het eigen fabricaat of bereiding, maar waar het van goede kwa liteit te verkrijgen is wordt het ook wel ingekocht. Dankzij de inmiddels goede spoorverbinding komt het grootste deel van Den Spiegel 14

Tijdschriftenbank Zeeland

Den Spiegel | 2017 | | pagina 16