w: up
Tekening (anoniem) van het in 1862 nieuwgebouwde
pand Kerkstraat 11 op de hoek van de Oude Markt.
(Privécollectie)
de inkopen van buiten de provincie, zelfs
de verse ingrediënten.
Deze verbreding van het assortiment en
activiteiten loopt gelijk op met het aanzien
van het bedrijf en als vanzelf worden zij dan
ook aangeduid met modieuze Franse be
roepstitels. Zij waren reeds patissier, cuisi
nier en confiturier, maar worden nu ook
genoemd als confiseur, chocolatier en gla
cier.17 Ondanks deze chique benamingen
blijkt uit diverse delen van de administratie
dat er geleverd wordt aan alle klassen van
de bevolking: van arbeidersgezinnen die
op bijzondere dagen taartjes en koekjes
halen, middenstandsfamilies die af en toe
uit de braafburgerlijke band springen en
zich tegoed doen aan hoge luxe; tot aan de
gegoede burgerij die wekelijks haar inko
pen aan huis laat bezorgen.
Het levert daarmee een prachtig tijdsbeeld
op met heel wonderlijke inkijkjes in het
sociale leven. Zo koopt de vrouw van een
fabrieksarbeider op de werf één of zelfs
twee keer per maand een zak koekjes of
chocolaatjes. Op de rekening van een
kinderrijke loodsenfamilie lees je in de
vermeldingen van taart de verjaardagen
terug. Diverse oudere dames van stand
zijn welhaast afhankelijk van de heren
Ouwerkerk, want het eigen personeel kan
niet meer bakken zoals vroeger en toch
houden ze wekelijks hun ontvangdag,
waarop de een niet voor de ander wil
onderdoen. Er is ook nog een modiste die
zichzelf regelmatig trakteert op één taartje,
misschien wel als welverdiende beloning na
aflevering van een opdracht. Opmerkelijk
is ook het eetpatroon van een zeer bekend
burgemeestersgezin, zij lijken welhaast
te leven op kroketten en pasteitjes. En
ja, tenslotte is er ook nog die vrijgezelle
jonkheer, die zelfs in de hoogzomer graag
sneeuwballen met champagne blieft - je
ziet hem zitten in de tuin.
Het verklaart de hoeveelheid loopjongens,
bakkersknechten en winkelmeisjes voor dit
drukke bedrijf dat vrijwel dagelijks kleine
en grote bestellingen de deur uit laat gaan.
Soms gaat het met dozen en manden
tegelijk per trein naar Middelburg en Goes
waarvandaan het verder per bode wordt
bezorgd, of per boot naar Zierikzee, naar
Groede, Terneuzen en Hulst. Klanten door
geheel Zeeland worden bediend. De heren
Ouwerkerk staan op de hoogte van hun
tijd, zij maken en leveren al het mogelijke
op welke plek dan ook.
Koken voor de tsaar
In het late voorjaar van 1874 is het letterlijk
een komen en gaan van hoge adel. In
maart passeert het koninklijk jacht van de
Engelse koningin Victoria met aan boord
haar tweede zoon, de hertog van Edin
burgh, met diens bruid, een Russische
tsarendochter. Het levert een spektakel
van saluutschoten op voor Vlissingen,
maar daar blijft het bij. In de daarop vol
gende weken schrijven de kranten vrijwel
dagelijks over de aankomende kronings-
April 2017
15