de gehele gevel boven de vergrote etala
ges kwamen glas-in-lood ramen in art-
nouveaustijl. Voordat het pand in de jaren
negentig van de twintigste eeuw werd ge
sloopt zijn deze ramen er voorzichtig uitge
haald en functioneert een aantal, gerestau
reerd als raam van mijn woning.
Op woensdag 12 november 1930 werd
Speckens' Brood- en Banketbakkerij her
opend, beleefd aanbevelend. De verbou
wing had slechts negen weken geduurd.
Op vrije dagen maakte Leo met de kin
deren flinke wandelingen, zoals langs het
strand van Walcheren, soms tot Zoute-
lande of langs het kanaal naar Middelburg
en verder naar Veere of naar Ritthem en
Fort Rammekens. Sidonie ging nooit mee,
want ondanks dat zij uit de schoenhandel
kwam, heeft ze nooit goede wandelschoe
nen kunnen vinden. Zij bleef maar liever
thuis met de administratie en postbeant-
woording, vroeger werd meer geschreven
dan tegenwoordig.
Het leven in en om de bakkerij
De bakkerij met banketbakkerij en woon
huis, die Pierre Speckens in 1887 had laten
bouwen, waren voor die tijd ruim bemeten,
zodat er in het huis twee gezinnen konden
wonen. De eerste verdieping was apart via
een vrij hoge trap te bereiken.
Ten tijde van de nieuwbouw in 1887 was de
logistiek nog niet uitgevonden. Dit kwam
tot uiting bij de indeling van bakkerij en
banketbakkerij. Boven de ruime bakafde-
ling op de begane grond, was een deeg-
zolder, waar een grote elektrische deeg-
kneder stond. Daarboven was de opslag
van de bloem. Het was een enorm gesjouw,
want zakken van 50 kg moesten langs
twee erg steile trappen naar boven gezeuld
worden. Er gebeurden dan ook wel eens
ongelukken.
De ovens werden gestookt met steenkool,
die soms nog wat kleiner gemaakt moest
worden. De opslag hiervan was achter
de bakkerij buiten in een keet. Ook hier
moesten de dragers door de poort aan de
straat en een trapje achter de bakkerij naar
het plaatsje daarachter. Mijn oom Guust
schreef: "Ik herinner nog goed de mannen
met een puntzak op het hoofd met zwart
omrande ogen". Na de oorlog liet zijn broer
Charles de oude ovens vervangen door
een moderne grote buisoven die met gas
gestookt werd.
De bakkers zelf hadden een kleedruimte
op het achterplaatsje en moesten dus
uit de hitte naar dat koude hok over het
Interieur met personeel van de bakkerij, circa 1900. (Fotocollectie Gemeentearchief Vlissingen)
April 2017
25