worstenbrood, et cetera gemaakt. Met St. Nicolaas werd marsepein aangekocht bij de groothandel. Hiervan werden allerlei veel kleurige figuurtjes gemaakt. Mijn vader Sjef kon hier zijn boetseerkunst op botvieren. Ik heb dikwijls vol bewondering gekeken naar alles wat hij van marsepein wist te maken. Vooral het enorme varken in de etalage sprak tot de verbeelding. Telkens werden er stukken afgesneden tot alleen de kop nog over was. Tijd voor een nieuw varken. Dat varken lag overigens naast de immer vriendelijk knikkende Sinterklaas. Diezelfde pop siert nog steeds rond sinterklaastijd de etalage van bakkerij Van der Kop in de Scheldestraat. Voor hoogtijdagen als Sinterklaas, Kerst mis, Oudjaar en Pasen moesten alle be stellingen bij elkaar gezocht worden en in dozen gedaan. Dat gebeurde in de ont ruimde tearoom op tafels en schragen; het was altijd een hectische maar gezellige toe stand, waarbij hard gelopen en geroepen werd. Hierbij was vooral mijn moeder Greet de grote organisator bijgestaan door diver se familieleden, zowel groot als klein. Generatie 5a, Joseph Cornelis Marie (Sjef) Speckens, meester banketbakker (Vlissingen 1921-1990). Na de vijfde klas LO van de St. Paulus- school in de Kasteelstraat te Vlissingen ging mijn vader naar de vakopleiding voor het banketbakkersvak in de Bisschoppelijke Nijverheidsschool te Voorhout. Hij verbleef daar van 1934 tot 1936. Daarna keerde hij terug naar Vlissingen en werkte bij zijn vader in de banketbakkerij tot 1937. Ver volgens heeft hij bij de chocoladefabriek van Wijnand Beke in Den Haag gewerkt als leerling op de marsepeinafdeling. Daar ontwikkelde hij zijn voorliefde voor het werken met marsepein. Hij kon er zijn kunstzinnigheid in kwijt. Het marsepein- werk rond Sinterklaas sierde de etalage aan de Coosje Buskenstraat. Van 1939 tot juni 1940 was hij werkzaam als leerling in de bakkerij van Nas Verheu gen te 's-Hertogenbosch, waar hij intern was. Gedurende de oorlog was hij thuis in Vlissingen tot 1946. Van 1946 af werkte hij als leerlingbanket bakker in verschillende banketbakkerijen; achtereenvolgens bij de firma Kwekke- boom in de Reguliersbreestraat te Amster dam en bij bakkerij Siemons op de Elands gracht. Daarna bij bakkerij Wijngaards in Den Haag in de Javastraat. In 1947 werk te hij in Voorburg bij de firma Elewout en daarna Maison D. van Geest. Hij heeft op een uitgebreide manier in de keuken kun nen kijken en zich het banketbakkersvak eigen gemaakt. Daar in Voorburg maakte hij kennis met Greet Lamb, die van goede katholieke huize was. Zij trouwden in maart 1949 in Voorburg. Sjef ging vanaf die tijd de Speckens ban ketbakkerij in Vlissingen leiden, terwijl zijn Sjef Speckens in de banketbakkerij, 1984. (Privécollectie) Den Spiegel 28

Tijdschriftenbank Zeeland

Den Spiegel | 2017 | | pagina 30