worstenbrood, et cetera gemaakt. Met St.
Nicolaas werd marsepein aangekocht bij de
groothandel. Hiervan werden allerlei veel
kleurige figuurtjes gemaakt. Mijn vader Sjef
kon hier zijn boetseerkunst op botvieren. Ik
heb dikwijls vol bewondering gekeken naar
alles wat hij van marsepein wist te maken.
Vooral het enorme varken in de etalage
sprak tot de verbeelding. Telkens werden
er stukken afgesneden tot alleen de kop
nog over was. Tijd voor een nieuw varken.
Dat varken lag overigens naast de immer
vriendelijk knikkende Sinterklaas. Diezelfde
pop siert nog steeds rond sinterklaastijd
de etalage van bakkerij Van der Kop in de
Scheldestraat.
Voor hoogtijdagen als Sinterklaas, Kerst
mis, Oudjaar en Pasen moesten alle be
stellingen bij elkaar gezocht worden en in
dozen gedaan. Dat gebeurde in de ont
ruimde tearoom op tafels en schragen; het
was altijd een hectische maar gezellige toe
stand, waarbij hard gelopen en geroepen
werd. Hierbij was vooral mijn moeder Greet
de grote organisator bijgestaan door diver
se familieleden, zowel groot als klein.
Generatie 5a, Joseph Cornelis Marie
(Sjef) Speckens, meester banketbakker
(Vlissingen 1921-1990).
Na de vijfde klas LO van de St. Paulus-
school in de Kasteelstraat te Vlissingen ging
mijn vader naar de vakopleiding voor het
banketbakkersvak in de Bisschoppelijke
Nijverheidsschool te Voorhout. Hij verbleef
daar van 1934 tot 1936. Daarna keerde
hij terug naar Vlissingen en werkte bij zijn
vader in de banketbakkerij tot 1937. Ver
volgens heeft hij bij de chocoladefabriek
van Wijnand Beke in Den Haag gewerkt
als leerling op de marsepeinafdeling.
Daar ontwikkelde hij zijn voorliefde voor
het werken met marsepein. Hij kon er zijn
kunstzinnigheid in kwijt. Het marsepein-
werk rond Sinterklaas sierde de etalage aan
de Coosje Buskenstraat.
Van 1939 tot juni 1940 was hij werkzaam
als leerling in de bakkerij van Nas Verheu
gen te 's-Hertogenbosch, waar hij intern
was. Gedurende de oorlog was hij thuis in
Vlissingen tot 1946.
Van 1946 af werkte hij als leerlingbanket
bakker in verschillende banketbakkerijen;
achtereenvolgens bij de firma Kwekke-
boom in de Reguliersbreestraat te Amster
dam en bij bakkerij Siemons op de Elands
gracht. Daarna bij bakkerij Wijngaards in
Den Haag in de Javastraat. In 1947 werk
te hij in Voorburg bij de firma Elewout en
daarna Maison D. van Geest. Hij heeft op
een uitgebreide manier in de keuken kun
nen kijken en zich het banketbakkersvak
eigen gemaakt.
Daar in Voorburg maakte hij kennis met
Greet Lamb, die van goede katholieke
huize was. Zij trouwden in maart 1949 in
Voorburg.
Sjef ging vanaf die tijd de Speckens ban
ketbakkerij in Vlissingen leiden, terwijl zijn
Sjef Speckens in de
banketbakkerij, 1984.
(Privécollectie)
Den Spiegel
28