vermakelijke anekdote wil ik hier wel kwijt. Het speelde kort na de oorlog. Er verdwe nen steeds eieren uit de voorraad. En Charles had op een bepaald moment in de gaten wie hiervoor verantwoordelijk was. De winkeljuffrouw in kwestie had die zaterdagmiddag haar jaszakken weer vol geladen met eieren en wilde na afloop van het werk naar huis gaan. Charles riep haar echter bij zich, gaf haar vervolgens een hand en wenste haar een fijn weekend om vervolgens met vlakke hand vol op beide jaszakken te slaan. Daarna voegde hij haar toe dat ze op staande voet was ontslagen en maandag niet meer terug hoefde te komen. Met een rood hoofd en zakken waar het eierstruif uitliep ging de zondares heen om nooit meer terug te keren. Er verdween trouwens wel meer, maar dan op een andere manier. Een bestelling met de auto wegbrengen en dan een doos met dertig saucijzenbroodjes of met gebak op het dak van je auto laten staan en weg rijden. Niet handig, maar het is meerdere personen overkomen. Omdat er geen opvolgers waren werd be sloten het bedrijf te gaan saneren per 1 no vember 1984. Na 47 jaar van hard werken kwam een rus tiger tijd in zicht. Met grote inzet wist hij leiding te geven aan dit saneringsproces. Maar helaas was het hem niet meer gegund hier ook metterdaad van te genieten. In juni 1984, enkele maanden voor de definitieve sluiting, kwam hij plotseling te overlijden tijdens een partijtje tennis. Bakkers in die tijd waren: Frans Tournooy, Johnny Wissekerke, Han van der Kop, Nico Willemse, Willem Florusse en Jan Maas. Slotwoord In 1984, na bijna honderd jaar gevestigd te zijn geweest op het markante punt aan het Betje Wolffplein, werd het bedrijf beëindigd en de zaak gesloten. De afbraak door de gemeente volgde in 1987. Dat heeft veel mensen, niet alleen binnen de familie, pijn gedaan. Maar het pand was verouderd. De banketbakkerij was vrijwel volledig on der de grond gehuisvest. Er werd altijd bij kunstlicht gewerkt omdat daglicht er niet kon doordringen. Het bedrijf was bovendien inefficiënt inge richt. Overal trapjes en regelmatig waren er grote en kleine ongelukken. Alleen met grote investeringen kon er een efficiënt bedrijf van worden gemaakt. Het grootste probleem echter was dat geen van de elf kinderen van Charles en Sjef er iets voor voelde om verder te gaan in het familie bedrijf. Wanneer je van dichtbij en jongs af aan meemaakt wat het betekent om voor dag en dauw op te moeten staan en alles, maar dan ook alles in dienst te stellen van het welzijn van de zaak dan ga je nadenken over de keuzes waarvoor je wordt gesteld. Het zal onze ouders heus wel eens pijn heb ben gedaan dat niemand er over dacht het bedrijf over te nemen, maar er is nooit enige druk uitgeoefend om dat te gaan doen. We zijn altijd vrij gelaten in onze studiekeuzes. Tot slot een oprecht woord van dank aan mijn ooms Pierre en Guust, broers van mijn vader. Zij hebben alle research gedaan en er voor gezorgd dat de familiegeschiede nis te boek werd gesteld onder de titel Speckens - Een genealogie. Hieruit kon ik rijkelijk putten. Dat maakte het voor mij mogelijk over mijn familie te schrijven. April 2017 BETJE WOLFPLEIN - VLISSINGEN Na al het verkopen en bakken Laten wij nu de luxaflex zakken Gedaan is het nu met onze zaak Alleen rest nog deze taak Om aan alle mensen Hét allérbeste toe te wensen De zaak waar oma Als kind reeds kwam 31

Tijdschriftenbank Zeeland

Den Spiegel | 2017 | | pagina 33